-
نشست اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس با وزیر نفت چه گذشت؟

لزوم شفاف‌سازی برای مردم

قطعی برق در ماه‌های گذشته تولیدکنندگان، صنعتگران و کشاورزان و حتی بخش خانگی را با چالش‌های جدی مواجه کرده است؛ چالش‌هایی که گاه به نرخ از بین رفتن سرمایه تمام می‌شود. با اوج گرفتن اعتراضات در پی قطعی برق و اعداد و ارقام بیش از انتظار، میزان خسارت‌های واردشده ناشی از این قطعی‌ها به‌ویژه در بخش کشاورزی، در چند روز گذشته نشست اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با حضور وزیر نفت برگزار و هرکدام از اعضا به بیان نظرات خود در این رابطه پرداختند.

لزوم شفاف‌سازی برای مردم

زیان شدید کشاورزان با قطعی برق

محمدجواد عسگری، رئیس کمیسیون کشاورزی در این نشست ضمن تاکید بر انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از قطع برق بخش کشاورزی و ایجاد خسارت شدید به مرغداران و کشاورزان گفت: هیچ‌وقت در زمستان قطعی برق نداشتیم، آیا برنامه و سازکار نداشتیم یا در قالب برنامه حرکت نکردیم. کشاورزان گلخانه‌‎دار و مرغدار به‌دلیل قطی برق و گاز، دچار خسارت شدید شده‌اند و گاه زحمات چندماهه یک کشاورز با یک درجه بالا و پایین گاز از بین رفته است.

وی با بیان اینکه خسارت در بحث چاه‌های کشاورزی بسیار سنگین و غیرقابل‌تصور است، گفت: دستگاه‌ها براساس ماموریتی که در قانون به آنها محول شده، به بهانه کمبود بودجه عمل نکرده‌اند. از احکام دائمی اجرایی در آب بخش کشاورزی و محیط‌زیست و منابع‌طبیعی در برنامه ششم توسعه، فقط ۳۰ درصد اجرایی شده است.

چند کار باید انجام دهیم

جهانبخش قلاوند، عضو کمیسیون کشاورزی با بیان اینکه اقدامات در همه عرصه‌های زیست‌محیطی و هوای پاک کافی نیست، بااشاره به گرانی گاز گلخانه‌ها، گفت: نمی‌توان از طرفی شعار تولید داد و از طرف دیگر، افزایش نرخ در مولفه‌های تولید اعمال کرد، به‌طوری‌که کشاورز را از پای درآورد.

وی با بیان اینکه این ناهمسان‌سازی در ارکان حاکمیت، دولت و مجلس وجود دارد، گفت: ناهمسان‌سازی‌ها تولید، کشاورزی و صنایع کشور را درگیر کرده و نیاز است تا تصمیمات به‌شکلی باشد تا به این موضوع دامن نزند.

معاش کشاورزان به کشاورزی وابسته است

رحمدل بامری، عضو کمیسیون کشاورزی با بیان اینکه آنچه ما در جلسات می‌گوییم یک روی سکه و آنچه مردم می‌گویند روی دیگر سکه است، گفت: اگر پرداختن به موضوعات در جلسات به‌همین‌شکل باشد، هیچ مشکلی حل نخواهد شد، واقعیت مسلم این است که اکنون با ابرچالش بحران ناترازی انرژی مواجهیم.

وی در ادامه بااشاره به بی‌خبری وزیر نیرو از قطی برق بیش از ۱۲ساعته در استان سیستان و بلوچستان، گفت: او ابتدا قبول نداشت و زمانی که جویای صحت موضوع شد، پی به آن برد، در جایی زندگی می‌کنیم که وزیر آن از اوضاع خبر ندارد.

بامری تاکید کرد: معاش کشاورزان به کشاورزی وابسته است، در حالی که ما ادوات را محدود و نرخ مولفه‌های کشاورزی اعم از کود و سم و انرژی را افزایش می‌دهیم.

عضو کمیسیون کشاورزی گفت: باوجود اینکه میزان مصرف گاز در استان سیستان و بلوچستان یک‌چهارم مصرف میانگین کشور است، قطعی برق و گاز در این استان و در ایرانشهر موجب تعطیلی ۲۵ کوره آجرپزی شده که به ۱۱ شهرستان سرویس می‌دهد و ۹۹۳ نفر در آن مشغول هستند،این کوره ۲۶روز به‌دلیل قطعی گاز تعطیل است و نتیجه آن شده که نرخ آجر افزایش یافته و کارگران بیکار شده‌اند.

 بامری با تاکید بر اینکه مردم باید احساس کنند این کمبود به‌صورت عادلانه برای همه‌جا است، نه فقط یک استان گفت: در تمام کشورها اغلب تامین انرژی از یک نوع انرژی خاص مانند برق است، در حالی که در کشور ما از تمام انواع انرژی گاز، برق و نفت و... استفاده می‌کنیم، در حالی که در تمام آنها هم دچار ناترازی هستیم، تا چه زمانی این شرایط ادامه خواهد داشت و باید جایی فکری به حال آن کرد و در سطح کلی باید تصمیمی اساسی برای آینده بگیریم.

نباید ایران را با کشورهای دیگر مقایسه کرد

سیدمحمد سادات ابراهیمی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز در ادامه این نشست گفت: نباید ایران را با کشورهای دیگر مقایسه کرد، زیرا ما بهترین منابع انرژی را داریم، در حالی که کشورهای دیگر فقط باوجود گاز بحرانی در انرژی خود ندارند، بنابراین چرا ما باید با بحران روبه‌رو باشیم.

وی با بیان اینکه به‌طورکلی وضعیت مردم خوب و قابل‌دفاع نیست، گفت: امیدواریم در سطح کلان فکری شود، در طول سنوات گذشته هیچ‌گاه در زمستان شاهد چنین اتفاقی نبودیم، واقعیت این است که چنین اوضاعی سبب نارضایتی شدید در مردم شده است.

ابراهیمی همچنین بااشاره به چالش‌های کشاورزی گفت: موضوع کود کشاورزی یک بحران جدی بوده و نیازمند فکری عاجل است.

حکمرانی ما در حوزه نفت، گاز و انرژی اشتباه است

محمد سبزی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز در ادامه این نشست با طرح این سوال که شفاف جواب دهید که چرا کشوری که منابع بزرگ نفت و گاز دارد، دچار کمبود است، گفت: نوع حکمرانی ما در بحث انرژی اشتباه است، بنابراین باید مدیریت درست انجام گیرد و نباید بخش خانگی، کشاورزی و صنعت را یکی دانست.

وی گفت: شرکت آلومینیوم اراک در استان مرکزی به‌اندازه کل استان مصرف برق دارد، حال باید پاسخ داد آیا منطقی این است شرکتی که بیش از ۲۰۰ همت سرمایه دارد، یارانه انرژی دریافت کند و موجب قطع برق کل استان شود.

فرهنگ‌سازی در اولویت قرار گیرد

در ادامه رحیم کریمی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز بااشاره به لزوم فرهنگسازی در استفاده از انرژی در مراکز آموزشی مانند مدارس، گفت: چند نفر از کارشناسان ما در مدارس حضور یافته و مسئله مصرف انرژی را آگاهی‌سازی کرده‌اند. کریمی با‌اشاره به قطعی گاز بخش کشاورزی به‌ویژه گلخانه‌ها گفت: گلخانه‌ها حتی اگر یک شب گاز نداشته باشند، تمام محصولات آنها از بین خواهد رفت، محصولاتی که گاه ۶ ماه برای تولید آن تلاش شده است. به‌گفته وی؛ دولت شفاف‌سازی کند که آیا سه‌نرخی شدن نرخ گازوئیل واقعیت دارد یا نه و به چه دلیل و برچه اساسی است؟

وی همچنین بااشاره به اینکه هنوز ۴ روستای واقع در پایین کوه دنا گاز ندارند و ناچار به ترک روستا شده‌اند، گفت: رتبه‌بندی اقلیم در مصرف گاز و هزینه‌های آن دچار مشکل است، هم‌اکنون در سمیرم برف باریده است و سرمای منفی ۲۰ درجه را تجربه می‌کند، در حالی که در اقلیم کشوری، رتبه ۳ را دارد.

به‌گفته وی، نیاز به شفاف‌سازی در موضوع قاچاق سوخت است تا بدانند که باید چه پاسخی به مردم داده شود.

مسئولان باید پاسخگوی مردم باشند

حامد یزدیان، دبیر دوم کمیسیون کشاورزی مجلس نیز گفت: در چند سال گذشته در دستورات شورای امنیت ملی یکی از وظایف وزارت نفت، سولفورزدایی از مازوت بوده است. حال وزارت نفت بگوید که چند قرارداد سولفورزدایی دارد و چه میزان سولفورزدایی را انجام می‌دهد؟ نمی‌توان به مردم گفت که چون ناترازی در برق داریم، باید مازوت‌سوزی کنیم و به سلامت آنها آسیب بزنیم.

باید مشخص شود که در امر توجه به امنیت غذایی مردم چه اقداماتی انجام داده‌ایم، باید شفاف‌سازی شود که گازوئیل به‌عنوان سوخت مصرفی بخش کشاورزی، به چه قیمتی تامین می‌شود.

به پیشنهاد وی؛ شاید دولت بتواند با حرکت به‌سمت وزارت انرژی مشکل را حل کند، چراکه تامین نیرو را باید از وزارت نیرو و تامین نفت را از وزارت نفت پیگیری کرد.

باید مردم را دید

رضا حاجی‌پور، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: جزء کشورهای دارای منابع عظیم گاز و نفت هستیم و مردم قبول نمی‌کنند که نتوان مشکل را حل کرد. می‌توان با کمک کارشناسانی از بیرون کشور مشکل را حل کرد.

به‌گفته وی، نیاز به تقویت مدیریت در بررسی و دستیابی به آمار و اعداد درست در میزان مصرف و نیاز انرژی داریم تا مردم دچار مشکلات ناترازی نشوند.

وی بااشاره به نیاز سوخت کشاورزان گفت: مکانیزه شدن تخصیص سهمیه سوخت و کود و سموم بلای جای کشاورزان شده است، زیرا کشاورز از سواد لازم برای ثبت میزان انرژی و مواد موردنیاز خود در سامانه‌های مکانیزه برخوردار نیست.

باید مدیریت‌های جزیره‌ای تمام شود

عباس بیگدلی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز گفت: واقعیت این است؛ چیزی که مردم می‌بینند، توپ را به زمین همدیگر انداختن است و این اصلا قابل‌پذیرش نیست. مدیریت‌های جزیره‌ای تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. افزایش قیمت‌ها و ادامه ناترازی‌ها چالش‌آفرین بوده و دچار آسیب و بی‌اعتمادی مردم خواهد شد. وی تاکید کرد: سخنان رئیس‌جمهوری درباره قاچاق سوخت در کشور قابل‌پذیرش نیست و می‌توان با تکنولوژی از قاچاق آن جلوگیری کرد و باید پاسخ داد، چرا گازوئیل با نرخ ۳۰۰ تومانی محدودیت داشته، اما با نرخ ۸ هزار تومانی در بازار وجود دارد. بیگدلی گفت: بخشی از تجهیزات و امکانات کشاورزی با سوخت گازوئیل و برق است و باید چاره‌ای برای چالش تامین انرژی در این بخش اندیشید.

زنگ خطر با کاهش تولید کود اوره به‌صدا درآمد

پیمان فلسفی نایب، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز بااشاره به کاهش سهمیه پتروشیمی‌های تولیدکننده اوره، گفت: ۳ واحد تولیدی خراسان، لردگان و فارس که تولیدکننده این نوع کود هستند، به‌علت قطعی گاز تعطیل و گاز دیگر پتروشیمی‌ها نیز کم شده‌اند؛ این زنگ خطری برای کشاورزی کشور است. بخش کشاورزی باید مورد توجه قرار گیرد تا بتوان کارخانجات پتروشیمی را به مدار بازگرداند. وی ادامه داد: تاکنون حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن اوره تحویل داده شده و ۹۰۰هزار تن هنوز مانده است، اگر مشکل گاز این واحدهای تولیدی حل نشود، کشت پاییزه و زمستانه به‌ویژه در مناطقی که تولید غلات کشور را برعهده دارند، دچار چالش جدی خواهد شد.

تصمیمی که کشاورزان را به‌چالش کشید

غلامرضا میرزایی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: چند سالی است که کشاورزان برای ادامه کار و کاهش چالش به گلخانه‌ها روی آورده‌اند، اما اکنون با افزایش نرخ گاز زندگی کشاورزان با چالش جدی مواجه شده است. وجود برخی بحث‌ها برای مردم پاسخی نمی‌گذارد و توجیه آن برای مردم سخت است.

شرمنده عملکرد خود هستم

جمشید قائم‌مقام، عضو کمیسیون کشاورزی نیز در این نشست گفت: شفاف‌سازی کنیم که عملکرد ما در 6 ماه چه بوده است. موضوع قطعی آب، برق و گاز کشاورزی موجب خسارت‌های میلیاردی به زندگی مردم شده است.

وی با بیان اینکه شرمنده عملکرد خود هستم، گفت: اگر گزارشی از قاچاق سوخت می‌شود، باید دولتمردان از ادامه آن جلوگیری کنند. اگر عملی انجام می‌گیرد، باید اقدامات آن به مردم گزارش‌دهی شود. این مردم همان مردمی هستند که جان‌شان را برای انقلاب گذاشتند، اینکه هم‌اکنون نارضایتی می‌بینیم، به این دلیل است که بی‌عدالتی می‌بینند.

سخن پایانی

اهمیت بخش کشاورزی به‌دلیل رابطه مستقیم آن با امنیت غذایی جامعه بر کسی پوشیده نیست.

 ادامه روند قطعی برق و خسارت‌های ایجادشده بسیار سنگین می‌تواند آینده این صنعت و در نتیجه آینده امنیت غذایی کشور را با خطر جدی مواجه کند. بر همین اساس نیاز به اتخاذ برنامه و تصمیم جدی در راستای حل این ابرچالش فعلی در کشور بیش از گذشته احساس می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین