-
در بررسی مشکلات نانوایان استان مازندران مطرح شد

کابوسی به نام سامانه نانینو

نانوایان مازندران با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند و افزایش هزینه و کاهش درآمد، اشتغال جوانان را در این حرفه پرمشقت کمرنگ کرده است.

کابوسی به نام سامانه نانینو

حدود پنج هزار واحد نانوایی در مازندران وجود دارد و فعالان این واحدهای کسبی ثابت ماندن نرخ نان، افزایش هزینه‌های کارگری، آب و برق، تعرفه بیمه و... را ازجمله مسائل و دغدغه های فراروی خود اعلام کرده‌اند. در استان مازندران بیش از ۴هزار و ۶۰۰ واحد نانوایی یکی از حساس‌ترین مشاغل یعنی مسئولیت تولید قوت غالب کشور را برعهده دارند و می‌بایست از این یارانه پرداختی دولت محافظت کنند.

هوشمندسازی نه‌تنها جیب نانوایان را پرپول نکرد بلکه هراس ناشی از سامانه نانینو و جریمه شدن، آنها را بیش از گذشته از این حرفه دلسرد کرده است.

در سال جاری ۱۴۰هزارتن انواع محصولات استراتژیک یعنی گندم، برنج، کلزا و سویا با پرداخت ۲۵هزار میلیارد ریال به صورت تضمینی توسط غله استان خریداری شد. ماهانه ۳۰ هزار تن آرد بین نانوایی‌های مازندران توزیع می شود.

مهدی زکریایی، عضو هیات‌مدیره اتحادیه نانوایان بابلسر بیمه و تعرفه های آب، برق، هزینه‌های جانبی نظیر خمیرمایه و غیره را ازجمله مشکلات بیان کرد و افزود: نانوایان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند و هزینه‌ها براساس تورم افزایش می‌یابد.

وی در گفت وگو با خبرنگار بازار با عنوان اینکه هزینه‌ها تصاعدی افزایش می یابد اما نرخ نان ثابت است و این مساله سبب می شود درآمد نانوا کاهش یابد.

وی با بیان اینکه نانوایابان با قیمت دو سه سال اخیر روزی خود را تامین می‌کنند، کسر سهمیه آرد را از دیگر مشکلات بیان کرد و گفت: کسر سهمیه سبب درآمد کمتر آنان شده است و وضعیت به گونه‌ای شده که برخی از نانوایان توان پخت نان را ندارند.

این نانوا، تامین موتوربرق و ژنراتور را از دیگر مشکلات نانوایان بیان کرد و گفت: باید وام و تسهیلاتی برای تهیه ژنراتور و موتوربرق به نانوایان داده شود تا برای تجهیز نانوایی اقدام کنند و متاسفانه حمایتی انجام نگرفته است.

زکریایی محدودیت عرضه نان را از دیگر مشکلات بیان کرد و گفت: به عنوان نمونه اگر یک فردی ۲۰ قرص نان بخواهد باید با دو کارت که متعلق به اعضای خانواده است وجه را پرداخت کند.

عضو اتحادیه نانوایان دستمزد بالای کارگر را از دیگر مشکلات فراروی آنها ذکر کرد.

کیفیت آرد و سامانه نانینو از دیگر مسائل و مواردی است که نانوایان در مازندران و بابلسر با آن روبه‌رو هستند و کاهش و افزایش تراکنش کارت های بانکی در نانوایی ها دغدغه فعالان این حرفه به‌شمار می‌رود.

احمدی یک نانوای مازندرانی با اظهار این که سامانه نانینو به یک کابو برای نانوایان تبدیل شده است، افزود: اگر تعداد تراکنش کم باشد نگران کاهش پخش هستیم و کیفی نبودن آرد نیز سبب بروز مسائلی شده است.

برخی جریمه ها غیرکارشناسی است

وی در گفت‌وگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: وقتی آرد کیفیت لازم را نداشته باشد، نان خوب پخته نمی‌شود و از سوی دیگر همواره در سامانه نانینو شاهد ثبت کسر سهمیه برای نانوایان هستیم.

وی اعمال جریمه نانوایی را از دیگر مشکلات بیان کرد و گفت: برخی از جریمه‌ها غیرکارشناسی صورت می‌گیرد و سبب بی‌رغبتی نانوایان شده است.

احمدی ثابت ماندن نرخ نان را سبب شرایط بد اقتصادی نانوایان دانست و گفت: درآمد اندک سبب شده تا برخی از نانوایان تصمیم بگیرند از این شغل خارج شوند.

مشکلات و موانع موجود در این حوزه از قبیل عدم پاسخگویی مسئولین سامانه نانینو، طرح آزادسازی آرد و نان، نحوه برخورد با واحدهایی که تکرار تخلف دارند، تامین آرد و نان شهروندان، مسافران، کارگران فصلی باغات و زمین های کشاورزی و نحوه اجرای سامانه هوشمند نانینو از دیگر دغدغه های نانوایان در مازندران است.

عباسعلی وفایی‌نژاد، مدیرکل غله مازندران ضمن تشریح آنالیز و عوامل تاثیرگذار در قیمت نان اظهار کرد: کمیته فنی کارگروه آرد و نان استان ضمن بررسی آنالیز قیمت نان در سال جدید، در خصوص شرایط استفاده از کنجد برای نان تصمیماتی را اخذ کرده که پس از تایید نهایی ابلاغ و اجرا خواهد شد.

وفائی نژاد گفت: سرانه مصرف آرد در استان مازندران برای هر نفر حدود ۹ کیلوگرم در ماه بوده و این رقم در شهرستان بابلسر حدود ۱۰ کیلوگرم است، که دلیل اصلی آن با توجه به شرایط خاص استان از لحاظ جمعیت شناور ورودی و همچنین وجود کارگران فصلی برای طرح های اقتصادی و کشاورزی است.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران با اشاره به اینکه در کشور به ازای هر ۱۳۰۰ نفر یک واحد خبازی وجود داشته اما در شهرستان بابلسر به ازای هر ۷۰۰ نفر یک واحد خبازی وجود دارد اظهار داشت: با پیگیری و همچنین توجه به جمعیت شناور مسافران و کارگران فصلی، به منظور تامین نیاز استان سهمیه‌های آرد مناسبتی و ترمیمی به فرمانداران هر شهرستان تخصیص می‌یابد تا پس از تصمیم‌گیری در کارگروه به سهمیه نانوایان منتخب اضافه شود.

وفائی‌نژاد همچنین از وجود نانوایی‌های اجاره‌ای و ناآشنا با مهارت‌های لازم برای پخت نان شکایت کرد و گفت: با هرگونه خرید و فروش واحدهای خبازی و عوامل واسطه در چرخه آرد و نان برخورد قاطع صورت گیرد.

طی سه سال گذشته با اجرای طرح هوشمندسازی، تمامی نانوایی‌های مازندران به کارتخوان مجهز شدند و فرایند فروش و عرضه نان و تبادلات مالی از این طریق انجام می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین