معاون اول رئیس‌جمهور در همایش IMII-۱۰۰ :

بحران، خلاقیت می‌آفریند

بیست و هفتمین همایش شرکت‌های برتر ایران، صبح دوشنبه اول بهمن ۱۴03 با حضور «محمدرضا عارف» معاون اول رئیس‌جمهور، «سیدمحمد اتابک» وزیر صنعت، معدن و تجارت و «فرشاد مقیمی» معاون وزیر صمت و رئیس هیات عامل ایدرو در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار و از شرکت‌های برتر در این رتبه‌بندی تقدیر شد. همایش شرکت‌های برتر ایران (IMII-100) با معرفی شرکت‌های برتر فرصتی برای گردهمایی مدیران ارشد شرکت‌های دولتی و خصوصی فراهم می‌آورد تا همکاری‌های فی‌مابین را افزایش دهند. از دیگر اهداف این همایش، ایجاد بستر برای تعامل بیشتر میان مدیران و سیاست‌گذاران با رهبران و مدیران بنگاه‌های اقتصادی است. این تعاملات به گسترش رقابت میان بنگاه‌ها کمک کرده و به‌نوبه خود موجب ارتقای کیفیت خدمات و محصولات خواهد شد. یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این رتبه‌بندی، تولید اطلاعات شفاف و دقیق درباره وضعیت بنگاه‌ها و شرکت‌هاست. این اطلاعات در اختیار مدیران اصلی این مجموعه‌ها قرار می‌گیرد تا آنها بتوانند مسیر پیشرفت خود را با وضوح بیشتری مشاهده کرده و براساس آن، تصمیمات مؤثری اتخاذ کنند. رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران به‌عنوان یک رویداد کلیدی در راستای توسعه اقتصادی کشور و ارتقای سطح همکاری‌ها و رقابت میان بنگاه‌ها، نقش بسزایی ایفا خواهد کرد.

 بحران، خلاقیت می‌آفریند

دولت به‌جای بنگاهداری، تسهیل‌گر باشد

محمدرضا عارف در همایش شرکت‌های برتر ایران با اشاره به پیشینه تدوین و تصویب برنامه اول توسعه و عدم‌ابلاغ این برنامه به‌دلیل واگرا بودن، افزود: برای رشد کشور نیاز به بنگاه‌های بزرگ اقتصادی داریم. البته دولت بنگاهدار خوبی نیست. دولت نقش شفافیت، کمک‌کننده و تسهیل‌گر مسیر حرکت بنگاه‌های بزرگ را داشته باشد که از برنامه سوم توسعه به بعد این نقش برای دولت در نظر گرفته شد و اوج این نگاه در برنامه هفتم پیشرفت با محوریت بخش خصوصی و بنگاه‌های بزرگ است و همایش‌های ارزشمند این‌چنینی برای ارتقاء جایگاه بنگاه‌های بزرگ در اقتصاد ملی و منطقه‌ای و پاسخگویی به مطالبات مردم بسیار بالاست. به گزارش ، معاون اول رئیس‌جمهور با طرح این پرسش که آیا با تشکیلات دولتی، توان پاسخگویی به مطالبات مردم در کشوری که همواره متکی به نفت بوده را داریم یا خیر، افزود: به‌دلایلی روشن و وجود منابع زیرزمینی همچون نفت، ایران را کشوری ثروتمند تلقی و در این مسیر ترسیم کرده‌اند تا کشور را در وضعیت کنونی نگه دارند تا به‌دنبال بهره‌گیری از توان شرکت‌های بزرگ اقتصادی و صنعتی نرویم و مونتاژ و واردکننده محصولات کشورهای صنعتی و پیشرفته شویم.

خلاقیت در اوج بحران

معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: بعد از انقلاب این مسیر اصلاح شد و به سند چشم‌انداز ۲۰ ساله برای رسیدن به‌جایگاه اول در این منطقه پویا رسیدیم، اما به دلایلی شرایط کشور پس از سند چشم‌انداز با بحران‌های تحمیلی روبه‌رو بود، اما هنر ما بود که در این بحران‌ها کارهای خود را نشان دادیم و بیشترین خلاقیت شرکت‌ها و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی در زمان بحران‌ها به وجود آمده است.

عارف با اشاره به داده‌ها و اطلاعات ارزشمند جمع‌آوری شده از شرکت‌ها و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی در همایش شرکت‌های برتر ایران گفت: بسیاری از نهادها و بنگاه‌ها حالت محافظه‌کاری برای خالی کردن شانه از مسئولیت در قبال اسناد و اطلاعات دارند و یک مهر محرمانه بر این اسناد زده می‌شود که معمولا در چنین اسنادی محتوا و مطالب قابل‌توجهی نیز وجود ندارد. اطلاعات همایش‌های این‌چنینی باید در اختیار برنامه‌ریزان قرار گیرد، چراکه در روند تکاملی این بنگاه‌ها و چگونگی شکل‌گیری و ادامه حیات آنها حائز اهمیت اساسی است. معاون اول رئیس‌جمهور همچنین به قطعی برق و گاز واحدهای صنعتی و شرکت‌های بزرگ در کشور در سال جاری اشاره و تصریح کرد: با وجود قطعی برق، بنگاه‌ها به فعالیت و کار خود ادامه دادند، انگیزه و نشاط معنوی خدمت به مردم بنگاه‌های بزرگ را سراپا نگه داشته است. عارف با تاکید بر اینکه هنر شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی بزرگ این است که با وجود عدم‌النفع ناشی از ناترازی‌های برق و گاز به فعالیت خود ادامه می‌دهند، اضافه کرد: باید از این هنر مجموعه‌های بزرگ اقتصادی قدردانی کرد.

هدف بعدی دولت، اجرای بیانیه گام دوم انقلاب است

معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه هدف‌گذاری جایگاه اول در منطقه در سند چشم‌انداز ۲۰ ساله را رها نکرده‌ایم و از این نیز فراتر خواهیم رفت، گفت: هدف بعدی دولت اجرای بیانیه گام دوم انقلاب است که این بیانیه روشن مبتنی بر علم، نشاط جوانی، انگیزه نخبگان و افق روشن برای کشور است و در این راستا مبنای کاری دولت رسیدن به اهداف سند چشم‌انداز است و باید سند برنامه هفتم توسعه که میثاق همه ملت است را با جدیت دنبال کنیم.

 عارف با بیان اینکه رسیدن به رشد ۸ درصدی در نظر گرفته شده در برنامه هفتم توسعه، نیازمند منابعی است که باور داریم قابل دستیابی است، تاکید کرد: در تابستان امسال ۱۸ هزار مگاوات کسری برق داشتیم و پیش‌بینی‌ها این است که سال آینده به ۲۴ هزار مگاوات برسد که در این راستا دولت خیزی بزرگ برای استفاده از انرژی تجدیدپذیر برداشته و تولید ۵ هزار مگاوات برق از انرژی باد و ۳۰ هزار مگاوات از انرژی خورشیدی برنامه‌ریزی دولت است که ان‌شاءالله رخ خواهد داد و سرمایه‌های داخلی نیز برای رسیدن به این اهداف پیدا شده است و امیدواریم با فضای ایجاد شده و مدیریت دولت ۸ تا ۱۰ هزار مگاوات از محل انرژی خورشیدی برای سال آینده تامین شود. وی با اشاره به هدف‌گذاری اقتصادی دولت و برنامه هفتم در راستای تحقق رشد ۸ درصدی، رسیدن به اهداف برنامه هفتم توسعه، تورم و نرخ بیکاری تک رقمی، رشد صنعتی ۸، ۵ درصد و معدنی ۱۳ درصد ادامه داد: در ماده ۴۸ برنامه هفتم توسعه به حمایت از شرکت‌های پیشران تاکید اساسی شده است که وزارت صنعت، معدن و تجارت با سازکاری مشخص راهبرد ملی پیشرفت صنعتی را تهیه کند.

نیروی انسانی مزیت رقابت‌ساز

عارف با اشاره به اینکه در دهه اول و دوم پیروزی انقلاب اسلامی مباحث گسترده‌ای درباره پیشرفت صنعتی و فاصله معنادار کشور با کشورهای پیشرفته به وجود آمده بود، گفت: در آن سال‌ها به این نتیجه رسیدیم که با توجه به مزیت نسبی نیروی انسانی می‌توانیم در فناوری‌های نوین پا به پای دنیا و پیشتاز حرکت کنیم که در دهه سوم انقلاب به‌عنوان راهبرد اساسی کشور مطرح شد و دستاوردها در حوزه فناوری نانو نمونه‌ای از این رویکرد است. وی با تاکید بر اینکه راهی جز بر بهره‌گیری از فناوری‌های روز دنیا برای رشد و پیشرفت کشور نداریم، افزود: نمی‌خواهیم به هیچ عنوان تشریفاتی عمل کنیم و همه فناوری‌های روز همانند هوش مصنوعی که نقشی مهم در توسعه کشور دارند باید جزو راهبردهای کشور شوند.

سند راهبرد ملی تهیه شود

عارف با تاکید بر اهمیت و ضرورت تدوین سند راهبرد ملی پیشرفت صنعتی تصریح کرد: در ضرورت تدوین این سند هیچ شکی وجود ندارد و بنای کار بر این است که همه در این مسیر مدافع باشند و باید از برچسب‌زنی جلوگیری کنیم و گاهی یک مسئله غیرسیاسی، سیاسی می‌شود که در این شرایط ادامه فعالیت میسر نیست و باید با کمک کارشناسان و تجارب دنیای پیشرفته این سند راهبردی را تهیه کنیم و به‌عنوان یک تعهد ملی اجرا شود. وی در سخنان خود با اشاره به اینکه شرکت‌های بزرگ اقتصادی ایرانی در یک فضای ناهمگون و نا متعادل با شرکت‌های بزرگ و بهترین‌های جهان رقابت می‌کنند، افزود: تجربه چهار دهه گذشته نشان داده که بهترین بودیم و در رقابت با بهترین‌ها دستاوردهای ارزشمند و تحقق واقعی شعار «ما می‌توانیم» را به‌دست آورده‌ایم.

رقابت برای پیشرفت و شفافیت نیاز امروز صنعت

سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت در همایش معرفی ۱۰۰ شرکت برتر ایران، ضمن تاکید بر اینکه امروز صنایع، فعالان صنعتی و تجاری و شهرک‌های صنعتی، همگی با چالش ناترازی انرژی مواجه هستند، خطاب به برگزیدگان شرکت‌ها در رتبه‌بندی شرکت‌های برتر، با بیان اینکه شما به‌عنوان برترین شرکت‌های صنعتی و برگزیده شده، الگوی دیگر شرکت‌ها هستید؛ این موضوع را مطرح کرد که انتظار می‌رود برای ایجاد نیروگاه همت کرده تا بتوان مشکل ناترازی را از بین برد.

وزیر صمت افزود: در طول این سال‌ها، برگزاری این همایش‌ها برای کشور، ایجاد شفافیت در بسیاری از بنگاه‌ها را به ارمغان آورده که قابلیت‌های مهم کشوری و بین‌المللی داشته‌اند. همچنین دسته‌بندی‌ها و تصویر کلی از شرکت‌ها ارائه داده که برای تصمیم‌گیری‌های آینده خود شرکت‌ها و کشور بسیار لازم بوده است. این شفاف‌سازی‌ها که در دوران گوناگون انجام شده، سبب افزایش رقابت شده و باعث شده بسیاری از شرکت‌ها این شور و هیجان رقابت را در ارتقا خودشان دیدند. این اقدام ۲۷ سال، ۲۷ بار انجام شده و امروز به بلوغ خوبی رسیده و برنامه‌ریزی برای آینده کشور را تسهیل کرده است. اتابک ادامه داد: این رویداد یک نمای کاملا شفافی از وضعیت شرکت‌ها بیان می‌کند، شاخص‌های مهم صنعت و تجارت را به ما نشان می‌دهد و یک تصویر درست ایجاد می‌کند. در برخی از سال‌ها، جای بنگاه‌های دانش‌بنیان خالی بود، اما امسال براساس گزارشی که ارائه شده، مشهود است که تلاش شده این بخش مهم هم در طبقه‌بندی‌ها قرار گیرد و بنگاه‌های دانش‌بنیان به صورت کامل رتبه‌بندی و طبقه‌بندی شوند. وزیر صمت تاکید کرد: امیدوارم در این رویداد به این مهم نیز توجه شود که خصوصی‌سازی هر چه بیشتر این بنگاه‌ها، برای شما یک اولویت هست و این پررنگ‌تر شدن حضور بنگاه‌های خصوصی بسیار مهم است، اما تصویری که امسال شما نشان دادید، تصویری از رشد سرمایه در اکثر بنگاه‌های بزرگی است که عمده آنها، سهام‌شان وابسته به بانک‌ها و مربوط به بانک‌هاست؛ در گذشته بسیاری از امور عمرانی کشور، در نسل اول مدیران بانک‌ها، به صورتی بود که با کمک مستقیم بانک‌ها انجام می‌شد. بانک‌ها همیشه تأثیر زیادی در توسعه کشور داشته‌اند اما امروز در بنگاهداری حضور پیدا کرده‌اند. اتابک خاطرنشان کرد: موهبت انرژی خورشید در کشور ما بیشتر از بسیاری از کشورهای دنیاست؛ بنابراین ما می‌توانیم از نیروگاه خورشیدی استفاده کنیم. انتظار دارم همچون گذشته شما مدیران ارشد که در این شرکت‌ها حضور دارید، برای این کار همت کرده و ساخت نیروگاه خورشیدی را به نتیجه برسانید؛ به هر حال ۴۰ درصد GDP در سایت همین شرکت‌های برتر است و ۴۰ درصد، عدد کمی نیست؛ در حقیقت شما امکانات این را دارید که در این مقطع به کشور کمک کنید. این اقدام جلوه مهمی از همدلی و همکاری شما را نشان خواهد داد. وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با بیان اینکه بنگاه‌های ما همچون فولادی‌ها، بنگاه‌هایی هستند که درصد سودآوری بالایی دارند، خاطرنشان کرد: سهام این شرکت‌ها که بنگاه‌های بزرگ و ارزشمند هستند، در مقطعی که تصمیم گرفته شد مطابق اصل ۴۴، به سهام عدالت تبدیل شود، اقدامی بود که در جای خود به نظر من، کار خوبی بود. این‌ها برای پروژه‌های ملی هم سرمایه‌گذاری می‌کنند؛ من از حضور معاون اول رئیس جمهوری درخواست می‌کنم این شرایط را برای بنگاه‌ها فراهم کنند که بتوانیم شرکت‌ها را به دستگاه‌های تخصصی بسپاریم.

توسعه کسب‌وکارها در دستور کار

 در این همایش، فرشاد مقیمی، رئیس سازمان توسعه و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) - با بیان اینکه ۲۷ سال است به‌طور مستمر این فعالیت‌ها و این همایش در کشور برگزار می‌شود، اظهار کرد: این خود نشان‌دهنده این است که این همایش در انتخاب واحدها و رتبه‌بندی این واحدها در کشور اهمیت فراوان دارد. مقیمی خاطرنشان کرد: یکی از اهداف مهم و اصلی که در حوزه نظام‌های رتبه‌بندی در دنیا بدان پرداخته می‌شود، بحث شفافیت است که از آن به‌عنوان یکی از ارکان اصلی موفقیت‌های کسب‌وکار یاد می‌کنند. شفافیت سبب ایجاد اعتماد می‌شود و این اعتماد و وفاداری را برای مجموعه ذی‌نفعان و برای هر کسب‌وکاری می‌تواند فراهم کند.

معاون وزیر صمت ادامه داد: در برخی از این واحدها، به‌قدری شفافیت بالا رفته که برخی از واحدها، حتی اگر با کوچک‌ترین اختلالی هم گاها در کسب و کارهاشان مواجه شوند، آن را مخفی نمی‌کنند و در اختیار ذی‌نفعان خود قرار می‌دهند؛ چراکه معتقدند اگر این اختلالات را با سرمایه‌گذاران خود در میان بگذارند، می‌توانند همفکری گرفته تا بتوانند مسائل و مشکلات بنگاه را رفع کنند.

مقیمی ضمن تشریح اینکه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به‌عنوان بزرگ‌ترین و اولین سازمان توسعه کشور چه فعالیت‌ها، اقدامات و چه ماموریت‌هایی را برای رفع برخی از این مسائل و چالش‌های کسب‌وکار کشور می‌تواند انجام دهد، گفت: سازمان‌های توسعه‌ای، ماموریت‌های مختلفی دارند، اما سه محور، شاید محورهای مهم و کلیدی این روزها باشد. محور اول این است که بتوانیم با نوسازی و بازسازی واحدهای صنعتی و کسب‌وکارهای خود، شرایط را برای فردای بهتر مهیا کنیم. همچنین می‌توان توسعه فناوری و بکارگیری فناوری در بنگاه‌های صنعتی و کسب‌وکارها، جاری و ساری کنیم؛ محور سوم که بسیار هم مهم است، موضوع هوشمندسازی و استفاده از هوش مصنوعی در مجموعه مدیریتی سازمان‌هاست؛ در این راستا، این سه محور، در مجموعه سازمان گسترش. با دستور وزیر صمت در اولویت ماموریت‌ها و فعالیت‌های سازمان قرار گرفته و برنامه‌های اجرایی آن هم به زودی اعلام خواهد شد.

وی افزود: در حوزه نوسازی و بازسازی ما از دو منظر این محور را مورد ارزیابی قرار می‌دهیم؛ یکی حوزه سخت‌افزار است و دیگری هم جنبه نرم‌افزاری. یکی از موضوعات، مربوط به حوزه فرآیندها و روش‌های نوین تولید است. همچنین نظام‌های مدیریتی و کنترلی را می‌توان مورد بهره قرار دارد. طبیعتا انجام این فرآیند در حوزه نوسازی و بازسازی می‌تواند بحث‌های مربوط به کاهش بهای تمام‌شده یا بهای فروش متناسب با بهای تمام‌شده و افزایش کیفیت خدمات و کالاهایی که ارائه می‌شود را به‌دنبال داشته باشد. در بحث مربوط به ارتقاء بهره‌وری هم بحث کاهش هزینه‌ها که همگی از شاخص‌های مهم در حوزه رقابت‌پذیری است، مطرح است. این نوسازی و بازسازی از دو تکنیک نوآوری و فناوری و همینطور استفاده از هوشمندسازی و هوش مصنوعی به‌عنوان محورهای اصلی، قابلیت بهره‌برداری و استفاده دارد.

مقیمی تصریح کرد: موضوع فناوری‌های نوین هم به‌عنوان یکی از عوامل کلیدی موفقیت کسب‌وکارها این روزها مطرح است و در بحث اتوماسیون صنعتی، یکی از ابزارهایی است که در این راستا کمک می‌کند، بتوانیم به کاهش بهای تمام‌شده، افزایش سود و همینطور رضایت مشتریان و به‌نوعی افزایش بهره‌وری برسیم، اما تفاوتی وجود دارد که آن هم این است که بنگاه‌هایی که معمولا از فناوری‌های نوین استفاده می‌کنند، ارزش برندشان در مقایسه با بنگاه‌های مشابهی که از این فناوری‌ها استفاده نمی‌کنند، بیشتر خواهد بود و این بالا رفتن ارزش برند و نام و نشان تجاری این بنگاه‌ها باعث می‌شود وفاداری ذی‌نفعان را برای آن بنگاه‌ها به همراه بیاورد؛ این وفادار شدن ذی‌نفعان برای بنگاه‌ها به‌عنوان یکی از سرمایه‌های اصلی کمک می‌کند که توفیقات بیشتر و آینده بهتر برای بنگاه‌های صنعتی ایجاد شود.

رئیس هیات عامل ایدرو درباره توسعه کاربردهای هوشمندسازی و استفاده از هوش مصنوعی، تصریح کرد: استفاده از ظرفیت‌های هوشمندسازی و به‌دنبال آن، هوش مصنوعی در بنگاه‌ها، آینده بنگاه را بسیار پیش‌بینی‌پذیر می‌کند؛ در حوزه تقاضا، عرضه، تامین مواداولیه، لجستیک و... از طریق الگوریتم‌هایی که در هوش مصنوعی و استفاده از تحلیل داده‌هایی که در بنگاه‌ها اتفاق می‌افتد، می‌توان زمینه افزایش رقابت‌پذیری در بنگاه‌ها را فراهم کرد.

رتبه‌بندی شرکت‌ها به شفافیت و رقابت‌پذیری کمک می‌کند

اصغر مصاحب، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی در بیست و هفتمین همایش 100- IMII با اشاره به محدودیت‌ها و شرایط سخت فضای کسب‌وکار و فعالیت بنگاه‌های اقتصادی گفت: ما در این جمع، میزبان شرکت‌هایی هستیم که در حقیقت با شرایط و فضای کسب‌وکار امروز، موانع و محدودیت‌هایی که حاکم هست، تحریم‌ها و... توانسته‌اند مقتدرانه و استوار بایستند و چرخ اقتصاد و توسعه کشور را به گردش در بیاورند.

مصاحب افزود: رتبه‌بندی شرکت‌ها از سال‌ها پیش از سوی بسیاری از کشورها در سطح بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی انجام می‌شد. ماحصل این رتبه‌بندی‌ها، ایجاد شفافیت در فضای کسب‌وکار است که به بهره‌وری بنگاه‌ها کمک خواهد کرد و به آنها این امکان را می‌دهد در عرصه رقابت حرفی برای گفتن داشته باشند. مصاحب در ادامه به چالش بنگاه‌ها در مواجهه با نیروی انسانی و جذب و نگهداشت آنها اشاره کرد و گفت: سیگنال و پیام دیگر رویداد آی‌ام‌آی ۱۰۰ برای بازار کار است. شرکت‌ها به‌دنبال جذب و نگهداشت نیروهای بااستعداد هستند و افراد بااستعداد به اینکه در یک شرکت با شاخص‌های برتر فعالیت کنند، افتخار می‌کنند و جذب آن می‌شوند.

مصاحب تصریح کرد: براساس تحلیل روندها و داده‌های موجود چند نکته وجود دارد که همه صاحبان کسب‌وکار و مدیران ارشد بنگاه‌های کشور باید موردتوجه قرار دهند؛ نکته اول دیجیتالی شدن و حرکت به سمت تحول دیجیتال و عرصه فناوری نظیر هوش مصنوعی و فناوری اتوماسیون و سایر موارد این است. مسئولیت اجتماعی و پایداری، مقوله دیگری است که لازم است موردتوجه باشد. مشکلی که امروز شاید بسیاری از بنگاه‌های کشور به آن مبتلاست و بسیار هم حائز اهمیت است و باید موردتوجه قرار گیرد، مدل‌های کاری انعطاف‌پذیر است که بدون تردید بر سرمایه انسانی تاثیر مستقیم می‌گذارد. نکته آخر نیز حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در این عرصه است. حضور ۶۴ شرکت دانش‌بنیان در همین رویداد رتبه‌بندی نشان می‌دهد صنعت دانش‌بنیان، نقش انکارناپذیری را در آینده اقتصاد این شرکت‌ها بازی خواهند کرد.

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی یادآور شد: سازمان مدیریت صنعتی به‌عنوان خاستگاه توسعه صنعتی، بیش از ۶ دهه پیش توسط زنده‌یاد «رضا نیازمند» تاسیس شد تا در جهت حل مشکلات بنگاه‌ها و شرکت‌های کشور فعالیت داشته باشد. سازمان مدیریت صنعتی به یمن حضور و همراهی همین بنگاه‌ها، توانسته امروز بیست و هفتمین دوره همایش آی‌ام‌آی ۱۰۰ را برگزار کند. درصدد آن هستیم که خدمات جدیدی را به این مجموعه اضافه کنیم. آنچه امروز اتفاق می‌افتد، تصویری شفاف از وضعیت بنگاه‌های کشور در رتبه‌بندی براساس فرآیندها و مدل‌های بین‌المللی است که ما رتبه‌بندی شرکت‌ها را تاکنون براساس ۳۳ شاخص ارائه کرده‌ایم؛ از امسال اما علاوه بر تصویر بنگاه‌ها و تصویرسازی در این حوزه، تحلیل را هم اضافه کرده‌ایم. در سطح بنگاه‌ها، سطح رشته صنعت و اگر میسر بود، در سطح اقتصاد کلان این تحلیل را خواهیم داشت. این مهم برای سیاست‌گذاران بدون تردید، تاثیرگذار جهت تدوین راهبردها و سیاست‌های پایدار برای سطح بنگاه‌ها و صنعت و اقتصاد کشور خواهد بود. از سوی دیگر، نکته دوم برای هلدینگ‌ها و شرکت‌های مادر تخصصی است. در سال آینده یقیناً یک تحلیل از وضعیت شرکت‌های تابع هلدینگ‌ها را ارائه خواهیم کرد تا شرکت مادر اصلی بداند که وضعیت شرکت‌های تابعه‌اش به چه صورت است و چه نقاط ضعف و چه نقاط قوتی در این شرکت‌های تابعه وجود دارد.

سهم ۴۷ درصدی ۵۰۰ شرکت برتر در تولید ناخالص داخلی

در ادامه این همایش، بهنام فیض‌آبادی، مدیرعامل مرکز رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران، ضمن اشاره به فلسفه رتبه‌بندی و ذات شرکت‌های برتر ایران، اظهار کرد: هدف ما در رتبه‌بندی شرکت‌ها در ۲۷ سال گذشته این بوده که بتوانیم به مدیران ارشد و سیاست‌گذاران براساس شفافیت‌های اقتصادی و مالی کمک کنیم تا تصمیم‌های درستی بگیرند. از مهم‌ترین اهداف رتبه‌بندی، تولید اطلاعات درباره بنگاه‌های بزرگ کشور و شفاف‌سازی فضای کسب‌وکار است.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس گزارش‌های مورد تأیید حسابرس شده مالی شرکت‌ها، اطلاعات وارد بانک اطلاعاتی شده و بر اساس آن‌ها رتبه‌بندی اتفاق می‌افتد و گزارش‌های مربوطه در حوزه درآمد و در گروه‌های صنعتی ارائه می‌شود. دبیر همایش مذکور با بیان اینکه شاخص‌های اندازه و رشد فروش، نقدینگی، بدهی و بازار و اطلاعات مالی شرکت‌ها در رتبه‌بندی تأثیرگذار است، گفت: مطالعه رفتار شرکت‌ها، درآمد و شاخص‌های رشد نقدینگی و درآمد ناخالص شرکت‌ها می‌تواند تصویر روشنی برای مدیران ارشد و سیاست‌گذاران داشته باشد. نتایج سال مالی ۱۴۰۲ شرکت‌ها نشان می‌دهد که فروش ۱۰۰ شرکت اول حدود ۳۹ درصد GDP و فروش ۵۰۰ شرکت برتر حدود ۴۷ درصد GDP را به خود اختصاص داده است. فیض‌آبادی درباره بالاترین فروش گفت: رتبه اول امسال مربوط به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس با ۴۶۳ هزار میلیارد تومان بوده و به ترتیب شرکت نفت ستاره خلیج‌فارس، بانک رفاه کارگران، شرکت پالایش نفت بندرعباس، شرکت سرمایه‌گذاری غدیر و شرکت فولاد مبارکه به ترتیب بالاترین رتبه فروش را داشتند.

بخش خصوصی به‌جایگاه اصلی خود هدایت شود

رضا علیزاده، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در این همایش با بیان اینکه بخش خصوصی آن طور که باید نتوانسته در اقتصاد و صنعت و بنگاهداری جایگاه واقعی خود را پیدا کند، تصریح کرد: اگر نتوانیم بخش خصوصی را به‌جایگاه خود هدایت کنیم در آینده از رقابت جا می‌مانیم. برای بقا در شرایط امروز نیازمند هوشمندی مضاعفی در تمام حوزه‌ها هستیم و استفاده از حوزه‌های دانش و فناوری در بنگاه‌ها ضرورت دارد و برای حفظ جایگاه باید همسو با فناوری‌های نو بروزرسانی شویم. وی افزود: دولت نمی‌تواند بنگاه‌دار و تاجر خوبی باشد و برای چابکی آن صرفا به تفکیک و ادغام وزارتخانه‌ها بسنده کرده‌ایم در صورتی که دولت باید از بنگاه‌داری دست بردارد و امیدواریم شاهد واگذاری بنگاه‌ها به بخش خصوصی باشیم. داشتن استراتژی در حوزه‌های گوناگون الزامی است و تکمیل زنجیره ارزش نیز باید مدنظر قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین