ملزم به حرکت در مسیر فناوری هستیم
در پی برگزاری موفقیتآمیز دورههای اول و دوم سلسلهرویدادهای فناوریهای نوین کشاورزی به ابتکار پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سومین دوره رویداد دیروز ۱۸دی در تهران برگزار شد.
پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ۱۸دی جاری در سومین رویداد فناوریهای نوین کشاورزی (NAT۳)، میزبان بزرگترین دورهمی فعالان کشت و صنعتها، شرکتهای فناور، استارتآپها، سیاستگذاران و دیگر بازیگران زیستبوم فناوریهای نوین کشاورزی در محل خانه نوآوری و فناوری ایران بود.
استفاده از ظرفیت حداکثری شرکتها در تولید
محسن مردی، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی درباره اهداف این رویداد گفت: هدف سلسلهرویدادهای فناوریهای نوین کشاورزی (NAT) کلان شبکهسازی ذینفعان حوزه فناوریهای نوین کشاورزی، تکمیل زنجیره ارزش این فناوریها، حمایت از شرکتهای دانشبنیان و فعالان حوزه فناوریهای نوین کشاورزی، نیازسنجی فناوری و تسریع تجاریسازی فناوریهای موجود است.
وی افزود: تشکیل و تکمیل زنجیرههای ارزش کشاورزی با توسعه، ترویج (انتشار) و همافزایی فناوریهای نوین کشاورزی، ترویج و توسعه روشهای نوآوری و تحقیق و توسعه باز فیمابین بخش خصوصی و مرکز تحقیقاتی و پژوهشی با حمایت نهاد پشتیبان و افزایش عملکرد در تولید و ارائه خدمت با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در فناوریهای نوین کشاورزی از دیگر اهداف رویدادهای فناوریهای نوین کشاورزی است.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی بااشاره به حمالیت این پژوهشگاه از شرکتهای نو بنیاد کشاورزی گفت: بر همین اساس مرکز نوآوری را در این پژوهشگاه دایر کرده و شرکتهای جدید و نوپا را در این مرکز جا داده و برای شرکتهای بزرگ بهعنوان لنگر قرار دادیم.
مردی افزود: معتقدیم ظرفیتهای موجود در کشور باید در اختیار بخش تولید قرار گیرد، زیرا جوانان فعال در این صنعت، سرمایه کشور هستند و بنابراین باید از ۱۰۰ درصد ظرفیتها بهره برد.
وجود اکوسیستم، رمز موفقیت یک فناوری
همچنین پژمان آزادی، قائممقام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این مراسم گفت: رمز موفقیت در یک فناوری وجود یک اکوسیستم است، بر همین اساس و بهمنظور ارتقای فناوری در بخش کشاورزی، نیاز به یک اکوسیستم داریم.
وی با بیان اینکه هدف ما در سلسلهرویدادهای فناوری نوین کشاورزی شبکهسازی است، ادامه داد: در حوزه سیاستگذاری، باید سیاستگذار و تشکلهای مختلف کنار هم قرار گیرند تا یک فناوری ایجاد شود. صرف داشتن علم و فناوری مهم نیست و حتما باید تا جایی که بتوان نهادهای ذینفع را به هم نزدیک، ریلگذاری و چالشهای بازار را حل کرد تا یک فناوری اثربخش باشد و به تولید انبوه برسد. وی بااشاره به حضور همه حوزههای فناوری در این رویداد: بزرگترین کشت و صنعتهای کشور نیز در این رویداد حضور یافتهاند. بخشی از محتوای جلسات نخبگانی، فناوری و مابقی درباره چالشهای سیاستگذاری در این حوزه است. شرکتهای شرکتکننده در این رویداد در سطوح مختلف حضور دارند که هم فناوریهای خود را عرضه کردهاند و هم چالشهایی را که در مسیر فعالیت دارند، مطرح میکنند.
لزوم پیوند بین بخش خصوصی و دولتی
محمدجواد اوستا، مدیرعامل شرکت دانشبنیان رویان تیسان سبز در ادامه این رویداد بااشاره به اهمیت تکنولوژی در زندگی بشر که اهمیت آن را در دوران کرونا بهطورجدی لمس کردیم، گفت: شواهد تاریخی گواه بر زیستبوم بودن ایران بهعنوان بهرهمندی از بیوتکنولوژی در کشاورزی است، گفت: نمونههای آن را میتوان از تولید عرقیجات و سرکهها از میوهها مشاهده کرد، از بیوتکنولوژی در زمینه تولید خوراک دام، کودهای زیستی و آفتکشهای زیستی و... بهعنوان بهرهمندی از فناوری در کشاورزی ایران استفاده میشود. بهگفته وی؛ باغدار و کشاورز بهدلیل عدماطلاع کافی از میزان استفاده از سموم و کودهای شیمیایی و استفاده بیرویه از آنها علاوه بر آسیب به سلامت انسانها ممکن است مشکلات زیستمحیطی نیز مانند آلودگی خاک بیافرینند.
محمدجواد اوستا با بیان اینکه بسیاری از شرکتهای نوپا بهدلیل تازهتاسیس بودن، عدمآگاهی از وضعیت بازار یا کوچکی امکان رقابت با شرکتهای شیمیایی حاضر را ندارد، در نتیجه کشاورز آنها را نمیشناسد. بنابراین باید بخشهای دولتی بهمنظور حمایت کنار آنها قرار گیرند و آنها را به بازار بشناسانند. اما گاه نیز مشاهده میکنیم که بخشهای دولتی نهتنها در حمایت از آنها بر نمیآیند، بلکه خود عاملی برای بهتعطیلی کشاندن آنها نیز میشوند.
وی تاکید کرد: نتیجه چنین اتفاقی مهاجرت نخبگان و شرکتهای فناور است، گفت: امیدواریم تا این رویداد عاملی برای پیوند و همکاری بخش دولتی با بخش خصوصی بهمنظور همکاری در فعالیتهای علمی، فناوری و تحقیقاتی باشد.
ناگزیر از حرکت بهسمت فناوری در کشاورزی هستیم
در ادامه همچنین مرتضی قانعی، دبیر ستاد توسعه فناوریهای نوین کشاورزی در حوزه زیستفناوری و هوشمصنوعی نیز ضمن حضور در این مراسم با بیان اینکه وظیفه ما حمایت است، گفت: در قرآن کریم نیز به زیستفناوری در بخش کشاورزی اشاره شده است؛ آیهای که از کشت یک دانه گندم و رشد یک خوشه و ۷۰دانه از آن نام میبرد، اشاره به پدیده زیستفناوری در کشاورزی دارد.
امروزه به چالشهایی رسیدهایم که الزام و اجبار شده که بهسمت فناوری حرکت کنیم. از زمین و آسمان چالشهایی بهوجود آمده که بخشی از آنها مربوط به واردات و وابستگی به واردات برخی مواد غذایی و در ادامه امکان وجود چالش با بروز بحران و در نتیجه تحتتاثیر قرار گرفتن امنیت غذایی در کشور و از طرف دیگر تغییرات اقلیمی، که ما را ناگزیر از حرکت بهسمت فناوری میکند تا به این وسیله بتوانیم بخشی از مشکلات را حل کنیم.
وی با بیان اینکه ایران تاکنون موفق نشده تا علم و فناوری را به حوزه کشاورزی ورود دهد، تصریح کرد: اینکه سهم کشاورزی را چگونه افزایش دهیم، نیاز است تا حوزههای سیاستگذاری به این موضوع حساس شوند. پیشرفت در این زمینه بهسرعت در حال رخ دادن است و ما نیز نباید بیش از این صبر کنیم.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای نوین کشاورزی در حوزه زیستفناوری و هوشمصنوعی با بیان اینکه باید با مسئولان با زبان پول، هزینه و بودجه سخن گفت، ادامه داد: باید به تمام گفتوگوهای فناورانه از بعد پولی و مالی پرداخت. باید بتوانیم سهم استفاده از بیوتکنولوژی را در بخش کشاورزی کشور افزایش دهیم تا در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم. وی بااشاره به اهمیت فناوری در بهبود سلامت مواد غذایی گفت: یکی از دلایل گسترش بیماریهای گوارشی، استفاده نادرست از نیترات در کشاورزی است، تکنولوژی و فناوری میتواند میزان نیترات مورداستفاده در بخش کشاورزی را اطلاع دهد. قانعی گفت: مهندسی ژنتیک در کشاورزی موجب خلق جدید خواهد شد، باید قدردان مهندسان ژنتیک باشیم. هنوز تولید بذر و نهاده با بهرهمندی از علم مهندسان ژنتیک نیست. تکنولوژی که به ما اجازه دهد تا از علم ژنتیک در کشاورزی استفاده کنیم، کریسپر است، این مورد در امریکا توانست موجب درمان بیماری ژنتیک در نوزادی شود. در حالی که ما در کشور خود بیش از ۲ تا ۳ مورد شرکت کریسپر نداریم، بنابراین انتظار میرود که بتوانیم میزان آن را تا ۲۰ شرکت افزایش دهیم. این حوزه میتواند با همکاری بیوتکنولوژی در ساختارها ورود کند. همچنین، انتظار داریم در کشاورزی مدرن نیز زنجیره تحقیق و توسعه فعالیتهای سازمان تات تا بازار پیش رود. وی در پایان سخنان خود گفت: هوشمندسازی و استفاده از هوشمصنوعی وارد حوزه سلامت و بهداشت شده و کمتر از بهرهمندی آنها در حوزه کشاورزی است، بنابراین نیاز است تا کشت و صنعتها نیز به این مهم روی آورند. در پایان رویداد سومین رویداد و نمایشگاه فناوریهای نوین کشاورزی، قرارداد پژوهشگاه بیوتکنولوژی با شرکتهای کشت و صنعت و دانشبنیان بهمنظور ارتقا و گسترس فناوری کشاورزی با حضور مسئولان حوزههای مختلف کشاورزی از جمله دانشبنیانها منعقد شد.
سخن پایانی
در این همایش که با محوریت پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری و با حضور عوامل مختلف اکوسیستم نوآوری کشاورزی برگزار شد. شرکتهای فناور در قالب پاویونهای مختلف به ارائه دستاوردها و قابلیتهای خود در فناوریهای نوین مورداستفاده در کشاورزی امروز و آینده پرداختند.
گفتنی است، بزرگترین مجموعه کشت و صنعتهای کشور نیز در این رویداد حضور یافتند و بخشی از محتوای جلسات نخبگانی، فناوری و مابقی درباره چالشهای سیاستگذاری در این حوزه بود.