کاخ عشرت آباد؛ عمارتی برای ۳۰ هوو
باغ عشرتآباد یکی از باغهای مشهور تهران قدیم است. در این باغ عمارت ۴طبقه عشرت آباد در اواسط دوره ناصری و بعد از نخستین سفر ناصرالدین شاه به فرنگ، ساخته که به برادر دوقلوی شمسالعماره معروف شد.
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد ( کاخ عشرتآباد) ساختمانی از دوره قاجار است که در میدان عشرتآباد (میدان سپاه)، پادگان عشرتآباد (پادگان ولیعصر) جای گرفتهاست. این اثر در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۴۶ با شمارهٔ ثبت ۶۴۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
کاخ عشرتآباد براساس طراحی و معماری ایرانی در این باغ بنا شد. طبقه چهارم شیروانی بود و در واقع عمارت عشرت آباد از جمله نخستین بناهایی در تهران بود که از شیروانی استفاده شد ناصرالدین شاه قاجار دستور میدهد تا در کنار عمارت عشرت آباد یا عمارت کلاهفرنگی، حوض گرد بزرگی ساخته شود. آب قنات حوض را پر میکرد. دور تا دور این حوض ۳۰خانه کوچک که هر کدام ۲ اتاق داشتند، ساخته شد و در هر خانه یکی از زنان شاه سکنی گزید.
پس از سرنگونی خاندان قاجار این باغ و کاخ همراه با خانههای دور حوض برای کاربری پادگانی به شهربانی واگذار شد و از آن رو آن را پادگان «شهربانی» یا «عشرتآباد» نامیدند. از همین رو تاریخچه عمارت کلاهفرنگی «عشرتآباد» با نظامیان همراه شد، تا جایی که زندان درون پادگان به نام «زندان عشرتآباد» خوانده میشد. آیت الله خمینی نیز پس از رویداد ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ بهمدت یک ماه و هفت روز در این زندان بازداشت بود. پس از چند سال این پادگان به نیروهای گارد پهلوی واگذار شد.
در زمان انقلاب ۱۳۵۷ یکی از راهبردیترین تسخیرهای انقلابیون بود. در جریان تسخیر پادگان بنای کاخ عشرتآباد هم بسیار آسیب دید و هنوز هم آثار تیر و گلوله بر دیوارها و بدنه آن دیده میشود. با پیروزی انقلاب این پادگان توسط نیرویهای سپاه پاسداران مصادره شد و بعدها به نیروی هوایی سپاه اختصاص یافت که به نام «پادگان ولیعصر» تغییر نام پیدا کرد.