تولید ماشینسازی تبریز افزایش مییابد
ماشینآلات و تجهیزات صنعتی و معدنی نقش تعیینکنندهای در به حرکت درآوردن موتور توسعه و پیشرفت اقتصادی دارند و برای فراهمسازی شرایط جهت افزایش تولید استفاده از ابزارها و ماشینآلات ضروری است، اما بهرهگیری از آن در سالهای گذشته با نوسانات زیادی مواجه بوده است. ضمن اینکه با توجه به عقبماندگی علمی در این زمینه اساسا این حوزه با واردات ارتباط مستقیمی دارد و بیشتر تجهیزات صنعتی و معدنی از کشورهای بنام اقتصادی وارد کشور میشوند. با همین نگاه استراتژیک، بازسازی و نوسازی ماشینآلات صنعتی در دستور کار واحدهای صنعتی زیرمجموعه ایدرو قرارگرفته است.
تحقق مصوبات سفر دوم ریاست جمهوری
مدیرعامل گروه ماشینسازی تبریز با اشاره به افزایش تولید این شرکت نسبت به سال گذشته گفت: خوشبختانه دولت در موضوع بازسازی و نوسازی ماشینآلات صنعتی اهتمام جدی دارد تا از محل قانون مولدسازی شرکتهای موردنظر را احیا کند. به گزارش ایدرونیوز، داوود یعقوبیبقا در مراسم گرامیداشت شهدای راه خدمت که با مشارکت شرکت ریختهگری و شرکت ماشینسازی تبریز برگزار شد، گفت: بازسازی و نوسازی ماشینآلات صنعتی مجموعه ریختهگری و ماشینسازی تبریز جزو مصوبات سفر دوم ریاست جمهوری است که امیدواریم بهزودی شاهد اجرای این مصوبه باشیم.
مدیرعامل گروه ماشینسازی تبریز ادامه داد: احیا و درواقع تولد دوباره این مجموعههای صنعتی، موجب رونق تولید و پربرکت شدن سفرههای کارگران این مجموعه خواهد شد که البته این موضوع با همت کارکنان و اعضای هیاتمدیره و اعضای هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع کشور امکانپذیر است.
تاثیر ماشینآلات قدیمی بر کیفیت کالاها
سید عبدالوهاب سهلآبادی، فعال صنعتی که ریاست خانه صنعت و معدن ایران را نیز در کارنامه کاری خود دارد در گفتوگو با مهر، با بیان اینکه موانع زیادی بر سر راه تولید وجود دارد، اظهار کرد: در بخش ماشینآلات مربوط به صنایع معدنی و معادن، ظرفیت کشور زیرصفر است؛ این بخش در کشور با ماشینآلات فرسوده کار میکند و وضعیت فرسودگی و گرانی به شکلی است که نمیتوان تجهیزات را اورهال نیز کرد؛ از همینرو بیشتر معادن ما دچار مشکل هستند. وی افزود: در بخش صنعت نیز مشکلات عمدهای در حوزه ماشینآلات داریم، زیرا هم نرخ ماشینآلات بالا رفته و هم بهدلیل تحریمها، تولیدکننده توان خرید ماشینآلات جدید و به روز را از دست داده است. این در حالی است که دستگاههای صنعتی معمولا یک عمر مفید دارند و پس از طی شدن این دوره، باید نوسازی یا بروزرسانی صورت گیرد.
سهلآبادی گفت: نکته قابلتوجه آن است که بسیاری از صنایع همچون نساجی به تجهیزات و ماشینآلات باکیفیت وابسته هستند و کیفیت برخی کالاها کاملاً به کیفیت دستگاهها و تجهیزات بستگی دارد؛ بنابراین وقتی تجهیزات قدیمی باشند، به همان نسبت نیز کالای با کیفیت پایینتری تولید میشود. رئیس خانه صنعت و معدن ایران اظهار کرد: تجهیزات قدیمی علاوه بر اینکه کیفیت کالاها را تحتتأثیر قرار میدهند، مصرف انرژی را نیز بالا میبرند؛ بنابراین نوسازی تجهیزات برای کاهش مصرف انرژی و هزینههای مازاد الزامی به نظر میرسد.
فرسودگی تجهیزات، عامل تولید ضایعات
در این میان، احمد باقری یک کارشناس صنعت نیز درباره وضعیت ماشینآلات صنعتی در کشور، گفت: یکی از اصلیترین عوامل تولید محصول باکیفیت، تجهیزات و ماشینآلات نو و با فناوری بالاست، با این حال، این بخش در کشور ما با فرسودگی زیادی مواجه است و اغلب ماشینآلات از سن مفید خود گذشتهاند.
وی تصریح کرد: بنابراین زمانی که خطوط تولید قدیمی هستند و از فناوری روز دنیا عقبماندهاند، چگونه میتوان انتظار تولید محصول باکیفیت و قابلرقابت با سایر کشورها را داشت؛ این در حالی است که برای حفظ بازار، تولیدکننده باید کالا را باکیفیت تولید و سرموعد تحویل بازار دهد.
وی افزود: در برخی از صنایع، ماشینآلاتی بهکارگرفته میشود که مدتهاست از سن مفید آنها گذشته است و هزینههای گزافی خرج ترمیم این دستگاهها میشود و بهرهگیری از آنها کیفیت تولید را بهطور قابلملاحظهای کاهش داده است.
این کارشناس صنعتی ضمن بیان مطلب یادشده گفت: با توجه به اینکه موضوع تحریم ایران بهویژه در حوزه اقتصاد همواره مطرح بوده و طی دورههای اخیر بیشتر هم شد واردات ماشینآلات را با مشکل مواجه کرد و بهدنبال آن صنعت کشور متضرر شد.
وی افزود: اگر مسئولان به دانش داخلی و شرکتهای دانشبنیان توجه بیشتری داشتند و هزینههای واردات صرف حمایت از توان داخلی میشد، سرانجام پس از چند دهه شاهد رشد ایران در این زمینه بودیم. کمااینکه دانشمندان ایرانی ثابت کردند که در صورت توجه و حمایت میتوانند با برنامهریزی بلندمدت در این صنعت هم حرفهایی برای گفتن داشته باشند.
سخن پایانی
کارشناسان اقتصادی معتقدند با توجه به نقش اساسی ماشینآلات و دستگاههای در توسعه و رشد اقتصادی باید برای توسعه صنعتی در جهت نوسازی تجهیزات اقدامات جدی انجام شود. مهمترین عاملی که مانع از توسعه صنعت میشود فرسودگی تجهیزات و نداشتن فناوریهای نو است، با این حال صنایع کشور مجبور به کار با تجهیزاتی هستند که خیلی وقت است عمر مفید خود را از دست دادهاند.
امروز بسیاری از صنایع کشور با مشکل قدیمی بودن ماشینآلات و خطوط تولید مواجه هستند و به دلیلی مشکلاتی از قبیل کمبود نقدینگی و تحریم توان نوسازی و بروزرسانی تجهیزات تولید را از دست دادهاند، این در حالی است که مهمترین عاملی که مانع از توسعه صنعت میشود فرسودگی تجهیزات و دستگاههای تولید و نداشتن فناوریهای نو است، زیرا این مسئله توان تولید انبوه، ارزانقیمت و باکیفیت را از تولیدکننده میگیرد و بهتبع آن تولیدکننده نمیتواند به بازارهای جهانی نفوذ کند.