-
بررسی صمت از دلایل افزایش نرخ گوشت قرمز در نخستین ماه سال

گرانی گوشت به گردن جو روانی افتاد

در چهارمین هفته فروردین ۱۴۰۴، بررسی‌های هفتگی صمت از بازار کالاهای اساسی، حاکی از افزایش نرخ کالاهای اساسی موردنیاز خانوار از جمله اقلامی چون گوشت، مرغ، برنج و روغن است. از طرف دیگر، خبر رسیدن «نرخ گوشت قرمز به ۲ میلیون تومان» نیز موضوعی بود که در هفته جاری در رسانه‌های مجازی دست به‌دست شد و بار دیگر توانست توجه اذهان عمومی را به خود جلب کند. در حالی که به‌گفته رسانه‌های رسمی، هم‌اکنون نرخ گوشت در بازار با ثبات قیمتی همراه است. بررسی‌های صمت از بازار گوشت قرمز در روزهای گذشته به‌ویژه ایام تعطیلات نوروز از افزایش نرخ این محصول خبر می‌دهد. بر همین اساس در گزارش پیش‌رو به بررسی دلایل افزایش نرخ گوشت در فروردین سال جاری پرداخته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

گرانی گوشت به گردن جو روانی افتاد

لزوم توجه به صادرات به‌منظور جذب سرمایه‌گذار

منصور پوریان، رئیس شورای تامین‌کنندگان دام کشور به صمت گفت: براساس گزارش سازمان فائو، ایران با ۵۰ میلیون رأس گوسفند به‌عنوان چهارمین کشور برتر در تولید گوسفند و گوشت گوسفندی در جهان مطرح شده است. چین، هند و استرالیا نیز به‌ترتیب در رتبه‌های اول تا سوم قرار دارند. همچنین تولید گوساله در کشور نیز با افزایش یک میلیونی، اتفاق مثبت دیگری بود که در سال گذشته برای حوزه دام کشور رخ داد، همچنین ایران سیزدهمین کشور برتر در تولید مرغ در جهان را نیز به خود اختصاص داده است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون عرضه گسترده دام‌های کشتاری افزایش یافته است، ادامه داد: افزایش بسیار خوبی نیز درباره تولید دام مولد در کشور به‌نسبت سال گذشته رخ داده که این مهم نیز، اتفاق بسیار مثبت و امیدوارکننده‌ای در این حوزه است.

رئیس شورای تامین‌کنندگان دام کشور در پاسخ به چرایی افزایش نرخ گوشت قرمز در روزهای گذشته در بازار گفت: درباره نرخ دام هیچ اتفاق خاصی رخ نداده که بتواند منجر به افزایش نرخ شود و نرخ دام دست‌خوش هیچ افزایش قیمتی نشده است. بنابراین افزایش نرخ گوشت قرمز در فروردین سال جاری می‌تواند به دلایل دیگری مانند تعطیلی کشتارگاه‌ها و کاهش حمل‌ونقل به‌دلیل تعطیلات نوروزی باشد.

وی ادامه داد: افزایش نرخ در کف بازار در این ایام بیشتر از اینکه جنبه منطقی به خود گیرد، جنبه روانی داشته است. زیرا میزان بسیار زیادی از انواع گوشت قرمز از جمله گوشت وارداتی گرم، گوشت منجمد و... در بازار وجود داشته است.

پوریان، رئیس شورای تامین‌کنندگان دام کشور تاکید کرد: باتوجه به این موضوعات و وضعیت دام کشور نیاز است تا صادرات در این زمینه انجام شود تا بتواند ضمن کمک به تولیدکنندگان، به مثبت کردن تراز تجاری نیز کمک کند، چراکه به‌دلیل اینکه ما واردات گوشت داریم اما صادرات آن را نداریم، این مسئله موجب کاهش تراز تجاری کشور و منفی شدن آن شده است.

پوریان همچنین بااشاره به سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۴ به‌عنوان سال‌هایی که بیشترین بخش مرتبط با سرمایه‌گذاری برای تولید داخل را به خود اختصاص داده است، افزود: در آن زمان ما صادرات بسیار خوبی در این حوزه داشتیم. بنابراین توجه به امر صادرات می‌تواند در جذب سرمایه‌های داخلی در این حوزه کمک‌کننده باشد، چراکه بیشترین سرمایه‌گذاران ما در بخش تولید داخل، صادرکنندگان هستند.

وی همچنین گفت: باتوجه به میزان بالای ذخایر گوشت منجمد گوساله و گوسفند در بازار و تمایل بیشتر مصرف‌کنندگان و صنوف به استفاده از گوشت منجمد، گوشت دام تولید داخل با کاهش تقاضا مواجه شده است. بر همین اساس نیاز است تا دام زنده و گوشت آن به‌صورت ناخالص صادر شود تا به این ترتیب بتوان با صادرات دام‌های نر کشتاری و دام‌هایی که سن آنها افزایش یافته است، موجب رونق تولید در داخل شد.

پوریان در ادامه بااشاره به واردات ۱۸۰هزار تنی گوشت قرمز به کشور در سال گذشته گفت: همان‌طور که کمبود گوشت از طریق واردات جبران می‌شود، نیاز است تا مسئله صادرات نیز به‌عنوان راه‌حلی جدی برای افزایش تولید و تامین نقدینگی در این بخش موردتوجه قرار گیرد.

رئیس شورای تامین دام کشور گفت: به‌اعتقاد ستاد تنظیم بازار ذخایر داخلی برای تامین نیاز کشور کافی است و همواره در این حوزه کسری وجود دارد. بر همین اساس به‌منظور کنترل نرخ و تنظیم بازار، واردات گوشت را در دستور کار قرار داده است.

پوریان همچنین اظهار کرد: تصمیم‌گیران تنظیم بازار و عرضه‌کنندگان گوشت از شرایط واقعی تولید بی‌اطلاع هستند. شرایط سخت تولید موجب شده است که دامداران به‌منظور جلوگیری از زیان بیشتر، به فروش فوری و با نرخ پایین دام‌های خود روی بیاورند.

رئیس شورای تامین‌کنندگان دام کشور درباره تاثیر نتیجه مذاکرات بر افزایش تولید و صادرات و کاهش قیمت‌ها در بازار گوشت قرمز نیز گفت: قطعا جو روانی جامعه بر بازار نیز تاثیر خواهد گذاشت، باتوجه به اینکه هزینه‌های تولید در کشور ما ثابت بوده، هرگونه تاثیرات مثبت در جامعه و بازار در نرخ نهایی گوشت و دام نیز تاثیر خواهد داشت.

شرایط مناسب تامین مواد غذایی و کنترل قیمت‌ها

غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در جریان بازدید از یکی از دامداری‌های صنعتی گفت: در گذشته ما واردکننده محصولات لبنی بودیم، اما امروز لبنیات کشورمان به کشورهای اروپایی و برندهای معتبر جهانی صادر می‌شود و این افتخاری برای ایران است.

وی ضمن قدردانی از زحمات تولیدکنندگان، مدیریت‌های دامداری و بخش‌های تحقیقاتی و آموزشی، اظهار کرد: نوروز امسال از نظر تامین مواد غذایی و کنترل قیمت‌ها شرایط مناسبی داشتیم که نتیجه تلاش فعالان بخش کشاورزی و مدیریت صحیح در حوزه تنظیم بازار بود.

وزیر جهاد کشاورزی بااشاره به حمایت‌های دولت از تولیدکنندگان شیر خام، گوشت مرغ و تخم‌مرغ گفت: نرخ ارز ترجیحی همچنان براساس سال گذشته ادامه دارد، اما بخش‌هایی از هزینه‌های تمام‌شده متاثر از تورم و شاخص‌های کلان اقتصادی است که باید در قیمت‌گذاری جدید لحاظ شود.

وی افزود: جلسات کارشناسی با حضور تشکل‌ها در حال نهایی شدن است و به‌زودی قیمت‌های جدید برای شیر خام، گوشت مرغ و تخم‌مرغ اعلام خواهد شد تا تولیدکنندگان با اطمینان بیشتری به فعالیت خود ادامه دهند.

قیمت انواع گوشت در بازار

براساس گزارش پایگاه خبری بازار، نرخ انواع گوشت قرمز در ۲۵ فروردین امسال نسبت به روز گذشته با تغییرات کمی همراه شد. براساس این گزارش، گوشت راسته با استخوان گوسفندی ۵۴۰ هزار تومان، ران کامل ممتاز گوسفندی ۸۹۰ هزار تومان، کف دست گوسفندی با ماهیچه ۷۶۰ هزار تومان، ران پاک‌کرده گوساله ۴۹۵ هزار تومان، سر دست پاک‌کرده گوساله ۴۲۰ هزار تومان، گردن گوسفندی ۴۵۰ هزار تومان، قلوگاه گوساله ۴۲۰ هزار تومان، گردن گوساله ۳۵۰ هزار تومان، قلم گوساله ۲۰۵ هزار تومان، سردست گوسفندی ۶۹۰هزار تومان، ماهیچه گوساله ۵۱۰ هزار تومان، دمبالیچه گوسفندی ۳۹۰ هزار تومان، نیم‌شقه سردست گوسفند ۶۲۰هزار تومان، شقه لاشه گوسفندی ۶۹۰ هزار تومان، نیم‌شقه ران گوسفندی ۸۹۰ هزار تومان به‌فروش رسیده است.

سخن پایانی

باتوجه به اینکه یکی از مهم‌ترین ماموریت‌های وزارت جهاد کشاورزی، بهبود معیشت کشاورزان و دامداران است و باتوجه به مشکلات و چالش‌هایی که بر سر راه تولیدکنندگان وجود داشته، اغلب موجب کاهش انگیزه آنها به ادامه فعالیت شده است. نیاز است تا دولت و وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان متولیان این امر، برنامه‌ای موثر و جدی برای افزایش صادرات به‌عنوان عامل محرکی برای افزایش تولید، سرمایه‌گذاری و انگیزه تولیدکنندگان در نظر داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین