ترامپ و دنیای کشاورزی امریکا
کشاورزان و دو رقیب بالقوه برای سمت وزیر کشاورزی ترامپ از دولت ترامپ میخواهند که بر تقویت صادرات ایالاتمتحده و ایجاد معاملات تجاری برای کمک به احیای این بخش تمرکز کند. همچنین ترامپ قول داده است که در دوره دوم ریاستجمهوری خود، تعرفه ۶۰ درصدی بر کالاهای چینی و حداقل ۱۰ درصد مالیات بر سایر واردات اعمال کند.
با روی کار آمدن مجدد ترامپ در امریکا، نگرانیهای دیگر کشورها بهدلیل سلطه قدرت او در محدودسازیهای مختلف افزایش یافت. در ایران نیز برخی کارشناسان تحلیلهای متفاوتی از اثر حضور ترامپ برای بازار ایران پیشبینی کردند و در مقابل نیز بودند کارشناسانی که هیچ تفاوتی برای این قدرتگیری دوباره قائل نشدند و معتقد بودند که ایران به مانند گذشته فعالیتهای خود را ادامه خواهد داد.
حال گرچه شاید روی کار آمدن ترامپ بهعنوان رئیسجمهوری در امریکا در دوره قبل و این دوره تاثیر مستقیمی بر حوزه کشاورزی ایران نداشته باشد، اما قطعا تاثیر خود را در محدودسازی صادرات و تجارت نشان داد. حال باید منتظر ماند و دید که آیا او بهمانند گذشته درصدد اعمال محدودیتهای جدید برای ایران خواهد بود یا بهمانند شعارهایش رویه بشردوستانه را در پیش خواهد گرفت.
اما اگر نگاهی به کشاورزی در کشور امریکا بیندازیم، مشاهده خواهیم کرد که کشاورزان امریکایی دوستداران دیرینه ترامپ هستند. او در دوره قدرت قبلی خود، بیش از ۵۰ توافق تجاری برای دسترسی به بازار و صادرات محصولات کشاورزی امریکایی امضا کرد و در دوران کرونا بیش از ۴ میلیارد دلار بهمنظور حمایت و کمک به کشاورزان امریکایی در این دوران تخصیص داد. دولت اول ترامپ، کشاورزان را با یارانههای سخاوتمندانه در کنار خود نگه داشت تا فروش ازدسترفته امریکا به چین را از جنگ تجاری جبران کند. طبق مطالعه دانشگاه کالیفرنیا ـ دیویس، کشاورزان سویا ۵.۴میلیارد دلار بیشتر از ضرری که در اثر نرخ از دست دادند، دریافت کردند. براساس مطالعه اکتبر انجمن ملی پرورشدهندگان ذرت و انجمن سویا امریکا، جنگ تجاری دیگری ممکن است ۳.۶ تا ۵.۹ میلیارد دلار برای ارزش تولید سالانه کشاورزان سویا هزینه داشته باشد.
بهگفته منابع خبری امریکایی، کشاورزان امریکایی از ترامپ حمایت میکنند، اما محوریت چین از واردات مزارع ایالاتمتحده، آن را در برابر خطرات جنگ تجاری تقویت میکند. بر همین اساس از دولت ترامپ میخواهند که صادرات امریکا را افزایش دهد، زیرا که پیشبینی میکنند امریکا در سال ۲۰۲۵ با کسری تجاری بیسابقه کشاورزی مواجه باشد. بهگفته (رویترز) کشاورزان ایالاتمتحده از دونالد ترامپ میخواهند افزایش دسترسی به بازار چین، بزرگترین واردکننده سویا را بهارمغان بیاورد.
حزب جمهوریخواه ترامپ از حمایت گستردهای در سراسر کمربند کشاورزی ایالاتمتحده برخوردار است و کشاورزان معمولا از او حمایت میکنند، اگرچه آسیب به بخش کشاورزی ایالاتمتحده، یکی از سختترین آسیبها در طول جنگ تجاری ایالاتمتحده و چین بود که ترامپ در نخستین دولت خود با آن جنگید.
پس از اعمال تعرفههای ترامپ بر طیف گستردهای از کالاها از چین در آن دوران، چین تعرفههای تلافیجویانه بر واردات کالاهای کشاورزی امریکایی قرار داد. صادرات سویای ایالاتمتحده به چین هرگز بهبود نیافته، در واقع، چین از زمان جنگ تجاری ۲۰۱۸ وابستگی خود به محصولات کشاورزی ایالاتمتحده را کاهش داده است.
کشاورزان و دو رقیب بالقوه برای سمت وزیر کشاورزی ترامپ میگویند که از دولت ترامپ میخواهند بر تقویت صادرات ایالاتمتحده و ایجاد معاملات تجاری برای کمک به احیای این بخش تمرکز کند.
کیپ تام، کشاورز ذرت و سویا در ایندیانا که در نخستین دوره ریاستجمهوری ترامپ بهعنوان سفیر در آژانس غذایی سازمان ملل متحد خدمت میکرد، گفت: «ما واقعا باید به آنجا برویم و محصولات ایالاتمتحده را نمایندگی و اطمینان حاصل کنیم که کتابها بهفروش میرسند.»
اما ترامپ تهدید میکند که تعرفههای جدیدی بر واردات چین اعمال و چین نیز احتمالا متقابل خواهد کرد. این منجر به دسترسی کمتر، نه بیشتر، به بازار واردات کشاورزی چین خواهد شد. احتمالا ترامپ نیز به واردات از کشورهای دیگر که کشاورزان میخواهند با تعرفه به آنها بفروشند، ضربه خواهد زد.
ترامپ که در انتخابات ریاستجمهوری کامالا هریس، معاون دموکرات رئیسجمهوری را شکست داد، قول داده است که در دوره دوم ریاستجمهوری خود، تعرفه ۶۰درصدی بر کالاهای چینی و حداقل ۱۰ درصد مالیات بر سایر واردات اعمال کند.
جی اونیل، مشاور صنعت غلات و اقتصاددان سابق دانشگاه ایالتی کانزاس، گفت: «فکر میکنم هر کسی فکر کند که انتخاب ترامپ و حزب جمهوریخواه برای کشاورزی مثبت خواهد بود، خیلی سادهلوحانه است.
دور جدیدی از جنگهای تجاری در زمان سختی رخ خواهد داد. نرخ ذرت و سویا امریکا امسال تحتفشار برداشتهای عظیم و رقابت شدید برای فروش جهانی صادراتی از سوی تامینکننده رقیب برزیل، به پایینترین حد در سال ۲۰۲۰ سقوط کرد. این امر به اقتصاد کشاورزی ایالاتمتحده ضربه سختی وارد کرده و تقاضا برای تراکتور، کمباین و سایر تجهیزات کشاورزی از سوی شرکتهایی مانند Deere & Co (DE.N) را کاهش داده است.
طبق پیشبینی وزارت کشاورزی ایالاتمتحده، این کشور در سال ۲۰۲۵ با کسری تجاری ۴۲.۵میلیارد دلاری کشاورزی مواجه خواهد شد.
وعده ترامپ برای لغو مقررات آب و هوا
نخستین دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ، تغییرات گستردهای را در مقررات زیستمحیطی، سیاست تجاری و مجموعهای از مسائلی که بر بخش کشاورزی امریکا تاثیر میگذارد، بههمراه داشت. پس از پیروزی در مناقصه بازگشت خود در روز سهشنبه، دور دوم ریاستجمهوری ترامپ احتمالا بار دیگر تاثیر قابلتوجهی بر مزارع این کشور خواهد داشت.
۴روش برای تاثیرگذاری ترامپ بر صنعت کشاورزی
ممکن است حرکت پایدار مواد غذایی در واکنش به تغییرات آب و هوایی رد کند.
دولت پرزیدنت جو بایدن میلیاردها دلار صرف اقدامات کشاورزی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای کرد، اما برخی فعالان محیطزیست نگران هستند که ترامپ این سرمایهگذاریها را معکوس کند. رانجانی پرابهاکار، مدیر قانونگذاری جوامع سالم برای Earthjustice، یک مرکز حقوق محیطزیست غیرانتفاعی، گفت: احتمال ۱۹میلیارد دلار سرمایهگذاری تاریخی در زمینه آب و هوا در کشاورزی وجود دارد.
براساس دادههای آژانس حفاظت از محیطزیست ایالاتمتحده، بخش کشاورزی این کشور ۱۰ درصد از کل انتشار گازهای گلخانهای را در سال ۲۰۲۲ به خود اختصاص داده است. این آژانس از تولید گاو، محصولات برنج و استفاده از کودهای شیمیایی بهعنوان منابع اصلی آلودگی آب و هوا یاد میکند.
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود بیش از ۱۰۰ قانون مرتبط با آب و هوا و محیطزیست را که در دوره دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری سابق امریکا سرچشمه گرفته بود، تغییر داد. طبق تحقیقات پولیتیکو در سال ۲۰۱۹، وزارت کشاورزی ایالاتمتحدهامریکا نیز در دوران ترامپ، انتشار مطالعات دولتی را که به تغییرات آبوهوایی اشاره میکرد، متوقف کرد. او همچنین ایالاتمتحده را از توافقنامه پاریس درباره تغییرات آبوهوایی خارج کرد.
پروژه ۲۰۲۵، نقشهراه برای دوره دوم است که توسط بسیاری از حامیان و مشاوران ترامپ ایجاد شده است، در زمان ترامپ، وزارت کشاورزی ایالاتمتحده باید کشور را از هرگونه «طرح» برای تولید غذای پایدار حذف یا بودجهای را برای شیوههای هوشمند آبوهوایی برای تولیدکنندگان فراهم کند.
فشار ترامپ برای «اخراج دستهجمعی» کارگران مزرعه
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود که بیش از ۲۰میلیون نفر از افراد فاقد مدرک را اخراج خواهد کرد که بسیاری از آنها کارگران کشاورزی هستند و کارهای خطرناکی را انجام میدهند که بیشتر امریکاییها نمیخواهند. متحدان نزدیک ترامپ بهتازگی پیشنهاد حذف برنامه H-۲A را دادهاند که بهگفته کشاورزان برای جبران کمبود نیروی کار ضروری است.
استفان میلر در مصاحبهای با نیویورکتایمز، گفت: هدف ترامپ این بود که صنایعی را که متکی به نیروی کار مهاجر هستند، بهبود بخشد و اخراج دستهجمعی، یک اختلال در بازار کار خواهد بود که توسط کارگران امریکایی جشن گرفته میشود و اکنون برای پر کردن این مشاغل، دستمزدهای بالاتر با مزایای بهتر ارائه میشود.
برخی تحقیقات نشان میدهد که اخراج، بهویژه در مقیاس بزرگ، میتواند برای کارگران امریکایی نتیجه معکوس داشته باشد. در سال ۲۰۲۳، پژوهشگران دانشگاه کلرادو تخمین زدند که بهازای هر یک میلیون کارگر غیرمجاز اخراجشده، ۸۸هزار کارگر بومی شغل خود را از دست میدهند. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که وقتی شرکتها نیروی کار خود را از دست میدهند، راههایی برای استفاده کمتر از نیروی کار پیدا میکنند؛ نه جایگزینی کارگران ازدسترفته خود.
یک نمونه تاریخی پایان برنامه Bracero است که به کارگران مکزیکی اجازه میداد برای مشاغل فصلی وارد ایالاتمتحده شوند. براساس تحقیقات سال ۲۰۱۷، کشاورزان بهجای استخدام کارگران امریکایی بیشتر در زمانی که نیروی کار آنها بهطورناگهانی از بین رفت، به ماشینآلات سنگین روی آوردند. هیچ افزایش متناسبی در اشتغال یا دستمزد کارگران بومی وجود نداشت.
مری جو دادلی، مدیر برنامه کشاورزان کرنل، گفت: «اگر ما نیمی از جمعیت کشاورزان را در مدت زمان کوتاهی از دست بدهیم، بخش کشاورزی احتمالا سقوط خواهد کرد. در صورت اعمال این سیاست، هیچ نیروی ماهر برای جایگزینی نیروی کار فعلی وجود ندارد.»
ترامپ قول داده است که در سیاست تجاری تهاجمیتر عمل کند
ترامپ در آغاز دومین سال ریاستجمهوری خود، در واکنش به آنچه بهگفته او رویههای تجاری ناعادلانه بود، مهمترین افزایش تعرفههای امریکا از زمان رکود بزرگ را اعمال کرد. ترامپ بر واردات از چندین کشور از جمله چین، کانادا، اتحادیه اروپا، مکزیک، هند و ترکیه مالیات بیشتری وضع کرد.
براساس گزارش سرویس تحقیقات اقتصادی وزارت کشاورزی امریکا، در پاسخ، بسیاری از کشورهای آسیبدیده تعرفههای تلافیجویانه بر صادرات محصولات کشاورزی و غذایی ایالاتمتحده اعمال کردند که منجر به کاهش تخمینی ۲۷ میلیارد دلاری در فروش خارجی بین اواسط سال ۲۰۱۸ تا پایان سال ۲۰۱۹ شد. این تلفات در غرب میانه بارزتر بود و آیووا، ایلینویز و کانزاس ـ ایالتهایی که مجموعا بیش از ۵۰ درصد از کل کشاورزی صادراتی کشاورزی منطقه را تشکیل میدهند ـ بیشترین ضربه را خوردند. دانههای سویا بیشترین آسیب را متحمل شدند، اما صنایع ذرت و گوشت خوک نیز آسیب قابلتوجهی را متحمل شدند.
ترامپ در آخرین مبارزات انتخاباتی خود وعده داد که حتی تهاجمیتر عمل کند و تعرفههایی تا ۱۰ درصد برای بیشتر کالاهای وارداتی، بیش از ۶۰ درصد بر کالاهای چینی و «تعرفه ۱۰۰ درصدی» برای کشورهایی که استفاده از دلار امریکا را متوقف میکنند، پیشنهاد کرد.
ساندرو اشتاینباخ، مدیر مرکز مطالعات سیاست کشاورزی و تجارت در دانشگاه ایالتی داکوتای شمالی، گفت: «مسئله فقط زیانهای کوتاهمدت (پولی) نیست، بلکه واقعا مشکل این است که دسترسی بلندمدت به بازار را از دست میدهید.»
مقرراتزدایی از صنعت کشاورزی؛ پاسخی به ادغام
صنعت کشاورزی در چند دهه گذشته دستخوش یکپارچگی قابلتوجهی شده است. براساس تحلیلی از Farm Action، یک سازمان غیرانتفاعی که به مبارزه با انحصارات شرکتی در غذا و کشاورزی اختصاص دارد، از بذر گرفته تا کود، تولید گوشت گرفته تا تجهیزات کشاورزی، زنجیره تامین کشاورزی تقریبا امروزه تحتتسلط شرکتها است.
برخی تجمیع را عامل افزایش نرخ مواد غذایی میدانند که بسیاری از امریکاییها آن را مهمترین مشکل مالی خانوادهها در این انتخابات نامیدهاند. بازل مشارباش، وکیل ضدانحصار و نویسنده اصلی کتاب، گفت: این شرکتها «این قدرت را دارند که تصمیم بگیرند چه کسی به کشاورزی میپردازد و چگونه کشاورزی میکند، چه مواد غذایی در این کشور تولید و فروخته میشود و همه ما چقدر باید برای آن بپردازیم». گزارش تلفیق منتشرشده توسط فارم اکشن.
ترامپ درباره تحکیم و تاثیر آن بر کشاورزی صحبتی نکرده است، اما برخی جمهوریخواهان گفتند که ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوری بهدنبال مقرراتزدایی بیشتر از صنعت کشاورزی است که بهاعتقاد آنها میتواند به بستهبرداران گوشت کوچکتر و کشاورزان مستقل اجازه دهد تا بهتر با شرکتهای بزرگ رقابت کنند.
در دوره اول ترامپ، دولت وی یکی از آژانسهای USDA را که مسئول اجرای شفافیت قرارداد و انصاف برای مرغداران و خوکها بود، نابود کرد. آن دفتر، اداره بازرسی غلات، بستهبندیها و انبارها، به دفتر مسئول بازاریابی کالاهای کشاورزی، خدمات بازاریابی کشاورزی، تبدیل شد. این اقدام توانایی آژانس را برای تعیین اینکه آیا یک بستهبندی گوشت قانون بستهبندیها و انبارها را که ۱۰۰ سال پیش در واکنش به بازار متمرکز بستهبندیهای گوشت ایجاد شده بود، تضعیف کرد.
سخن پایانی
ترامپ وعدههای زیادی برای کاهش هزینههای تولید مزرعه داده است، اگرچه او و تیمش جزئیات زیادی ارائه نکردهاند. ترامپ به دفتر مزرعه گفت که او «نرخهای بهره» را کاهش خواهد داد و هزینههای انرژی مزارع را در سال اول ریاستجمهوری خود به نصف کاهش خواهد داد.