بازار پرحباب
در هفتههای اخیر بازار ارز و طلای کشور شاهد نوسانات صعودی بسیاری بوده و همین نوسانات رکود را در این بازارها بیشتر کرده است. برخی از کارشناسان علت اصلی روند صعودی در بازار ارز و طلا را تنشهای سیاسی حاکم بر خاورمیانه می دانند و برخی هم آن را به دگرگونیهای قیمتی طلا در بازار جهانی و سرکوب نرخ ارز در داخل نسبت میدهند؛ با این حال اکثر کارشناسان بر این باورند که قیمتهای فعلی بهویژه در بخش سکه واقعی نیست و حباب فراوانی دارد. این گروه معتقدند از آنجایی که عمده دلیل رشد نرخ در بازارهای طلا و ارز غیرسیاسی بوده، احتمال کاهش نرخ در این بازارها دستکم در کوتاهمدت وجود ندارد و ممکن است تا پایان سال جاری میلادی شاهد ادامه روند صعودی این بازارها باشیم.
آرامش در بازاری با حبابهای قیمتی شگفتانگیز!
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره وضعیت کنونی بازار گفت: چند هفتهای است که هم در بازار جهانی و هم بازار داخلی شاهد نوسانات نرخ طلا و سکه بودهایم؛ با این حال بازار آرام است و بهدور از التهابات، روند عادی خود را طی میکند.
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در تشریح علل رشد نرخ طلا و سکه در روزهای اخیر بیان کرد: نرخ طلا و سکه در بازار تحت تاثیر دو عامل رشد کرده است؛ عامل نخست رشد نرخ طلا و سکه، رشد نرخ حدود ۲۰۰ دلاری هر اونس طلا در بازار جهانی در یک ماه اخیر بوده و عامل دوم هم نوسانات نرخ ارز تحت تاثیر تنشهای سیاسی-اقتصادی خاورمیانه است.
وی در توضیح وضعیت فعلی بازار اظهار کرد: باوجود روند افزایشی نرخ، بازار آرام است و شاهد التهابات خرید هیجانی در آن نیستیم. البته وضعیت تقاضا اندکی تغییر کرده، اما در کل وضعیت کنونی نسبت به سالهای گذشته که با وقوع یک نوسان شدید شاهد بههمریختگی شدید در بازار بودهایم، خوب است. در هر حال باید منتظر باشیم و ببینیم در روزهای آینده بازار جهانی به کدام سو میرود.
بذرافشان در ادامه با اشاره به نرخ طلا در بازار جهانی و داخلی گفت: امروز (سه شنبه) هم در بازار جهانی شاهد رشد ۴ دلاری هر اونس طلا بودهایم و نرخ یک اونس طلا به ۲۷۳۷ دلار رسیده است. در بازار داخلی نیز شاهد روند افزایشی نرخ بودهایم و نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار با افزایش ۴۵ هزار تومانی به ۴ میلیون و ۳۶۵ هزار تومان رسیده است.
وی در ادامه به نرخ انواع سکه در بازار داخلی اشاره کرد و گفت: نرخ هر قطعه سکه طرح جدید با رشد ۶۰۰ هزار تومانی نسبت به روز گذشته به ۵۵ میلیونو ۶۰۰ هزار تومان، نرخ هر قطعه سکه طرح قدیم با رشد ۴۰۰ هزار تومانی به ۴۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، نرخ هر قطعه نیمسکه با رشد ۲۰۰ هزار تومانی به ۲۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، نرخ هر قطعه ربع سکه با رشد ۲۰۰ هزار تومان به ۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی بانک مرکزی با ۹۰۰ هزار تومان افزایش به ۹ میلیون تومان رسیده است.
حباب ۱۳ میلیون و۵۰۰ هزار تومانی سکه
این فعال بازار طلا و سکه با اشاره به اینکه در ۱۰ روز گذشته حدود ۴میلیون تومان به حباب سکه افزوده شده، تصریح کرد: با رشد ۵۰۰ هزار تومانی حباب سکه نسبت به روز دوشنبه، در مجموع حباب سکه درحالحاضر ۱۳میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برآورد میشود که این نشاندهنده وضعیت خوبی نیست و اقدام و ورود بانک مرکزی برای کنترل وضعیت را میطلبد. در چنین شرایطی سیاستگذار پولی و مالی باید مدیریت بازار ارز را در دستور کار قرار دهد و فروش سکه را بیشتر کند.
وی در پاسخ به سوال صمت مبنی بر اینکه آیا حراج سکه میتواند روند صعودی نرخ در بازار را متوقف کند، بیان کرد: از آنجایی که عرضههای هفتگی بانک مرکزی در قالب حراج انجام میشود و نرخ پایهای که بانک مرکزی تعیین میکند بالا است، تاثیر زیادی در بازار ندارد و اگر قرار است این اقدام کمکی به بهبود روند بازار کند، باید نرخ ثابتی تعیین و عرضه بیشتر شود.
بذرافشان در پایان در پیشبینی روند بازار در روزهای آینده گفت: تحلیلهای جهانی حاکی از آن است که نرخ هر اونس طلا در بازار جهانی به ۳ هزار دلار نیز خواهد رسید و از آنجایی که بازار ما نیز تحت تاثیر بازار جهانی قرار دارد، دستکم در کوتاهمدت نمیتوان انتظار کاهش قیمتها را داشت و بهنظر میرسد تا پایان امسال میلادی شاهد روند افزایشی نرخ باشیم.
رشد نرخ دلار عجیب نیست
یک کارشناس ارشد مهندسی مالی درباره روند فعلی بازار ارز بیان کرد: نرخ دلار چند وقتی است که سرکوب شده و دولت با اقداماتی سعی در کنترل نرخ ارز و جلوگیری از ایجاد روند صعودی در این بازار داشته است؛ بر همین اساس نمیتوان از افزایش کنونی نرخ دلار شوکه شد.
حسین مقدسی، تحلیلگر بازارهای مالی در تشریح علل افزایش نرخ دلار در بازار بیان کرد: مادامی که ما شاهد تورم و رشد اقتصادی پایین در کشور باشیم، طبیعی است که همزمان با افزایش نرخ سایر کالاها نرخ دلار نیز افزایش پیدا کند؛ بهعبارت شفافتر در شرایط تورمی و عدم رشد اقتصادی ارزش پول ملی نسبت به تمامی کالاها کم میشود و دلار نیز از این قاعده مستثنا نیست.
وی در ادامه در توضیح عوامل ثبات نرخ ارز در یک سال اخیر بیان کرد: دولت در حدود یک سال گذشته سعی کرده با تزریق ارز به بازار و عرضه آن با نرخ پایینتر، نرخ آن را کنترل کند و از طرف دیگر در همین مدت نرخ بهره در بازارها (نرخ اخزا، نرخ بهره بینبانکی و...) بسیار بالا بوده که همین امر سبب ایجاد رکود در بازارهای ارز، سکه، خودرو و... شد و ثبات نسبی نرخ در این بازارها را بهدنبال داشت، اما با وقوع تنشهای سیاسی در خاورمیانه و ایجاد ترس در بازار، میزان تقاضا رشد پیدا کرد و قیمتها صعودی شد؛ با این حال دولت در کنترل بازار موفق بود؛ بهعبارت شفافتر این امکان وجود داشت که شاهد رشد نرخ به رقمی بیش از ارقام فعلی باشیم، کما اینکه در دولت گذشته در دورهای شاهد بودهایم با ایجاد ریسکهایی نرخ دلار حتی به ۷۰ هزار تومان هم رسید، اما اکنون دلار در یک روند منطقی به نرخ واقعی خود نزدیک میشود.
ابزارهای کنترلگر
مقدسی در ادامه افزود: شاید دولت در دورههایی بتواند با ابزارهایی چون نرخ دوم ارز، ارز ترجیحی، ارز نیمایی و... تا حدودی بازار و نرخ ارز را کنترل کند، اما این روش همیشه جوابگو نخواهد بود و ممکن است با وقوع کوچکترین اتفاقی به یکباره شاهد جهش نرخ حتی در اندازههای ۳۰درصد باشیم.
وی در پیشبینی روند بازار تا پایان امسال گفت: من باور دارم پیشبینی بازار کاری سخت و شاید غیرحرفهای باشد؛ اما براساس محاسباتی برمبنای نقدینگی و اختلاف نرخ شاخصهای تورم و رشد اقتصادی ایران و سایر کشورها و... میتوان گفت در صورت رهاسازی نرخ ارز و عدم مداخله دولت میتوان در پایان سال دلار ۷۵ هزار تومانی را نیز شاهد بود. با این حال مسائلی چون فروش نفت ایران، وضعیت خاورمیانه و اینکه تنشهای فعلی به چه میانجامد، تاثیر بسیاری بر بازارهای ما خواهد داشت. حتی اگر ریسکها شدت پیدا کند میتوان شاهد شکلگیری حبابی بزرگ در بازار ارز و قیمتهای عجیب و غریب در آن بود.
سخن پایانی
بازار ارز و طلا بر مدار صعود قرار دارد، اما آرامش در این بازارها حاکم است و تقاضای هیجانی در آنها وجود ندارد؛ بر این مبنا میتوان گفت معاملهگران در انتظار نشستهاند تا تکلیف تنشهای سیاسی در منطقه و مسیر پیش روی بازار جهانی مشخص شود تا برمبنای آن عمل کنند.
در هر حال باید منتظر ماند و دید سیاستگذار برای خروج بازار از رکود و همزمان کنترل نرخ در آن چه تصمیمی میگیرد.