یزد؛ نهمین تولیدکننده زیتون در کشور
زیتون درختی همیشه سبز و از قدیمیترین گیاهان منطقه مدیترانه و به ویژه خاورمیانه است اما در اقلیمهای خشک و نیمهخشک که آب، خاک و نوری مناسب وجود داشته و دارای زمستانهای معتدل و تابستانهای گرم و خشک و طولانی باشد، قابلیت کاشت بهتری دارد.
درخت زیتون در بیشتر استانهای کشور از جمله یزد کاشته میشود و با توجه به ویژگیهای این درخت و شرایط مناسب برای باردهی اقتصادی آن، این استان مزیت نسبی لازم برای کاشت و سرمایهگذاری در کشت این محصول را دارد. استان یزد با حدود دو هزار و ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت و یک هزار و ۷۴۰ هکتار سطح برداشت از این محصول، نهمین استان تولیدکننده زیتون کشور محسوب میشود.
محمد مهدی شطرنجی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در گفتوگو با ایسنا، ضمن اشاره به موقعیت جغرافیایی استان، گفت: صرفه اقتصادی سرمایهگذاری و روی آوردن به کاشت محصول زیتون در بخش کشاورزی میتواند در استان مورد قابلتوجه قرار بگیرد.
وی با بیان این که نخستین نهالهای زیتون از سال ۱۳۷۶ وارد یزد شد و سالها طول کشید تا این نهالها به بار بنشینند، اظهار کرد: شاید در سالهای نخست کشت زیتون، این محصول ابتدا در خیابانها و پیادهروها کشت شد تا بتوان قدری اعتماد کشاورزان را جلب کرد اما پس از آن سطوح زیرکشت این محصول در استان افزایش یافت.
وی ادامه داد: بیش از ۹۰ درصد از زیتونکاریهای استان در فضای سبز است و متاسفانه بهدلیل کمبود آب برای کشت این مزارع، محصول قابل توجهی را عرضه نمیکند.
این مسئول ضمن بیان این که شهرستانهای یزد، اردکان و میبد پیشرو در تولید زیتون هستند، عنوان کرد: میزان آب مورد نیاز برای این محصول در ازای هر هکتار، 4 هزار مترمکعب است که در مناطق با رطوبت هوای کمتر از ۳۵ درصد، به دلیل تبخیر سطحی بالا، این میزان به 5 هزار تا 6 هزار مترمکعب میرسد.
وی بااشاره به اینکه اغلب تولیدات استان برای مصرف داخلی و برندسازی است، تولید براساس تقاضای بازار جهانی را از الزامات صادرات این محصول خواند و افزود: ایجاد ۵ واحد فرآوری و صنایع تبدیلی در استان به منظور جذب موادخام به میزان ۱۵ هزار تن ظرفیتسازی شده است. شطرنجی یادآور شد: از میوه فرآوری شده زیتون استان به منظور مصرف کنسروی، تولید روغن زیتون، شور غیرکنسروی، زیتون پرورده و کنجاله زیتون استفاده میشود. وی بااشاره به اینکه تنها آفت زیتون در استان پسیل است، عنوان کرد: آفت پسیل از آفتهای مکنده است که با تغذیه از شیره گیاهی باعث رنگ پریدگی، کوچک ماندن، پیچیدگی و تغییر شکل برگ شده و ضعف و زردی درخت را به دنبال دارد و در نهایت باعث کاهش چشمگیر کمیت و کیفیت محصول شده و اقتصاد کشاورز را تحت ثاثیر قرار میدهد. به گفته شطرنجی، این آفت با سمپاشی و شستن درختان با آب و صابون گیاهی یا حتی فقط آب از بین میرود.