-
نویسنده<!-- -->:<!-- --> <!-- -->مریم غدیرپور صمت تناسب بودجه ۱۴۰۲ با اهداف سال نخست برنامه هفتم توسعه را بررسی کرد

بودجه‌ریزی برای سال بی«‌برنامه»

سال ۱۴۰۲ در حالی آغاز شده که برنامه هفتم توسعه روی میز بهارستان‌نشینان معطل بررسی مانده است.

بودجه‌ریزی برای سال بی«‌برنامه»

طبق قانون، لایحه بودجه ۱۴۰۲ باید پس از برنامه هفتم توسعه بررسی می ‌ شد، اما به ‌ گفته رئیس سازمان برنامه ‌ وبودجه، برنامه هفتم توسعه همچنان باید مراحل اولیه را در مجلس طی کند؛ بنابراین این برنامه در سال ۱۴۰۲ اجرایی نخواهد شد. در همین راستا دولتمردان تصمیم گرفتند که برنامه ششم توسعه برای یک سال تمدید شود. طبیعتا همراهی و هماهنگی تمام قوای کشور در راستای اهداف برنامه توسعه، نیازمند نقش ‌ آفرینی و اعمال نظرات آنها در این برنامه است که به همین مبنا تصویب قانون برنامه ‌ های توسعه تنها در ید اختیار مجلس شورای اسلامی نیست و هم ‌ فکری و اقدامات سایر قوا و نهادهای کشور نیز نقش جدی در این فرآیند دارد که به ‌ باور کارشناسان، این امر موجب جامعیت قانون توسعه کشور می ‌ شود. اما حتی اگر دولت بتواند برنامه هفتم توسعه را به تصویب مجلس برساند، بنا به اعتقاد کارشناسان منتقد، این برنامه تناسبی با بودجه ۱۴۰۲ نخواهد داشت؛ بنابراین نمی ‌ توان از برنامه هفتم توسعه به ‌ عنوان چراغ راه منابع و مصارف بودجه امسال استفاده کرد. صمت در این گزارش تناسب بودجه ۱۴۰۲ با اهداف کلی نخستین سال برنامه هفتم توسعه از نگاه کارشناسان بررسی کرده است.

ابهام در افزایش سرمایه گذاری صندوق توسعه ملی

حجت ‌ الله فرزانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه درباره میزان انطباق قانون بودجه ۱۴۰۲ با کلیات برنامه هفتم توسعه به صمت گفت: یکی از مواردی که قرار بود در برنامه هفتم توسعه تغییرات اساسی داشته باشد، اساسنامه صندوق توسعه ملی بود و تصور این بود که این تغییرات می ‌ تواند دست صندوق را برای افزایش سرمایه ‌ گذاری باز کند. ضمن اینکه براساس تغییرات تصویب ‌ شده در مجمع تشخیص مصلحت نظام، دولت دیگر امکان استفاده از منابع صندوق برای جبران کسری بودجه را ندارد که این موضوع نیز می ‌ توانست منجر به افزایش منابع قابل سرمایه ‌ گذاری صندوق توسعه ملی شود. اما با به تعویق افتادن اجرای برنامه هفتم توسعه این گمان وجود دارد که افزایش سرمایه ‌ گذاری از طریق منابع صندوق توسعه ملی به ‌ کندی انجام شود.

وی افزود: سال گذشته ابتدا مجلس به تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۲ زودتر از برنامه هفتم توسعه تن نداده بود، اما در نهایت تسلیم تصمیم دولت شد و ابتدا بودجه ۱۴۰۲ را بررسی کرد؛ با این وجود در حال ‌ حاضر نیز خبری از تصویب قریب ‌ الوقوع برنامه پنج ‌ ساله هفتم توسعه نیست.

آسیب دور زدن قانون

وی با اشاره به اینکه بررسی لایحه بودجه پیش از تصویب برنامه هفتم توسعه برای کشور آسیب ‌ هایی به همراه دارد، گفت: در برنامه هفتم توسعه که امسال در نخستین سال هدف ‌ گذاری ‌ شده آن هستیم، مجلس بدون تصویب این برنامه اقدام به بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۲ کرده؛ اما وقتی اهداف برنامه هفتم برای امسال مشخص نباشد امکان اتلاف و انحراف منابع بودجه وجود دارد، زیرا بودجه کشور باید به ‌ صورت هدفمند هزینه شود که این هدفگذاری طولانی ‌ مدت است و از امسال برای ۵ سال آینده معین شده است. از آنجایی که تصویب برنامه هفتم توسعه احتمالا به امسال نمی ‌ رسد، تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه نیز با تاخیر مواجه خواهد شد.

این استاد دانشگاه با اشاره به مالیات تولید ناخالص کشور و اینکه در قانون برنامه هفتم این شاخص حدود ۲۰ درصد هدف ‌ گذاری شده، افزود: گزارش ۱۰ سال اخیر نشان می ‌ دهد این عدد سال گذشته کمتر از ۵ درصد بوده؛ یعنی به ‌ دلیل اجرا نشدن سامانه ‌ های مالیاتی و عدم اتصال زیرساخت ‌ ها برای جلوگیری از فرار مالیاتی به میزان مالیات وصولی، فرار مالیاتی در کشور وجود دارد. اما لایحه بودجه برای یک سال تدوین شده و مشخص نیست سهم امسال مالیات تولید ناخالص کشور چقدر باید باشد که بخش تولید کشور را دچار آسیب نکند.

کوره راه انرژی

وی متذکر شد: در سالی که گذشت ناترازی بالایی در حوزه انرژی وجود داشته و باتوجه به کسری در حوزه گاز و برق، نیازمند حکم صریحی در لایحه بودجه هستیم؛ اما به ‌ دلیل روشن نبودن مسیر توسعه پنج ‌ ساله ممکن است با مشکل یا ناترازی بیشتری در حوزه گاز و برق مواجه شویم.

این اقتصاددان درباره اهمیت تصویب برنامه هفتم توسعه پیش از تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۲ گفت: کمیسیون تلفیق و رئیس سازمان برنامه ‌ وبودجه اعتراف کردند بودجه ۱۴۰۲ سند مالی مناسبی نیست، اما براساس بضاعت ‌ ها و شرایطی که کشور دارد آن را از دولت قبول کردند.

این موضوع نشان می ‌ دهد مثل سال ‌ های گذشته بودجه دچار کمبود منابع است؛ بنابراین اگر برنامه هفتم به تفکیک سرفصل ‌ ها از نگاه نمایندگان مردم در خانه ملت گذشته بود، بودجه هدفمندتر بررسی می ‌ شد و باتوجه به کسری احتمالی بودجه، منابع مالی براساس برنامه هفتم توسعه در جایگاه درست خود مصرف می ‌ شد که چراغ راه سال ‌ های آینده را روشن نگه دارد.

اماواگرهای بودجه

فرزانی ادامه داد: متاسفانه هنوز اماواگرها درباره بودجه ۱۴۰۲ نظیر آنچه درباره بودجه سال گذشته رخ داد وجود دارد؛ یعنی این گمانه وجود دارد که بودجه امسال نیز با کسری شدید مواجه شود، زیرا شرایط به ‌ لحاظ تورم در سال جاری بدتر خواهد شد و اوضاع نسبت به سال گذشته نامطلوب ‌ تر می ‌ شود. در بودجه امسال عمده منابع قطعی درآمدهای مالیاتی است؛ درآمدهایی که شاخص آن برای ۵ سال گذشته هنوز موردمطالعه قرار نگرفته است؛ بنابراین افزایش مالیات ‌ ستانی در سال جاری می ‌ تواند در حق برخی اشخاص اجحاف باشد.

دنیا برنامه محور است

وی با تاکید بر اینکه دولتمردان در ایران برنامه ‌ محور نیستند، اظهار کرد: در تدوین برنامه هفتم تعلل وجود دارد. از جمله دلایل بی ‌ انگیزگی برای نوشتن برنامه هفتم در کشور این است که دولتمردان ما برنامه ‌ محور نیستند، زیرا معمولا در ایران کارها براساس روزمرگی پیش می ‌ رود و به برنامه ‌ هایی که از قبل تعیین شده توجهی نمی ‌ شود. در نتیجه این بی ‌ برنامگی و تحت تاثیر مسائل سیاسی کشور و بحران ‌ های اقتصادی آثار منفی در کشور نمود بیشتری پیدا می ‌ کند؛ بنابراین آثار منفی اقتصادی نتیجه بی ‌ برنامگی برنامه ‌ ریزان سیاسی و اقتصادی کشور است.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه تمام کشورهای تراز اول جهان برنامه ‌ محور هستند، خاطرنشان کرد: در کشورهای پیشرفته برای انجام هر کاری به ‌ ویژه مسائل کلان کشوری، در ابتدا برنامه ‌ ریزی مدون انجام می ‌ شود و دولتمردان آن کشور خود را ملزم به رعایت بی ‌ چون ‌ وچرای برنامه می ‌ کنند؛ بنابراین درآمد کشور صرف امور کوتاه ‌ مدت و بلندمدت می ‌ شود، اما در کشور ما برنامه ‌ ها روزمره و گاهی خلق ‌ الساعه هستند. به همین دلیل است که هنوز بخش قابل ‌ توجهی از برنامه ششم توسعه همچنان روی کاغذ باقی مانده و عملیاتی نشده است.

برنامه نوشتن بدون پول دشوار است

هاشم ذوالفقاری، کارشناس مسائل اقتصادی در تشریح علت به تعویق افتادن تصویب برنامه هفتم توسعه و اثر آن بر اجرای بودجه ۱۴۰۲ به صمت گفت: پس ‌ از اینکه سیاست ‌ های کلی برنامه هفتم در مجمع تشخیص تصویب و به مجلس فرستاده شد، مجلس این نظر را داشت که دولت قبل از اینکه بودجه را برای این قوه بفرستد بتواند برنامه هفتم را آماده و راهی مجلس کند که این کار میسر نشد. سرانجام با فشار مجلس این دو سند، همزمان به مجلس رفتند، اما شک و تردیدها به جزئیات برنامه هفتم براساس شرایط واقعی کشور همچنان وجود دارد، به ‌ دلیل اینکه دولت وقت کمی برای این کار گذاشت. همچنین انگیزه لازم برای نوشتن برنامه هفتم نه در دولت و نه در بخش ‌ های دیگر وجود نداشت. این موضوع نشان می ‌ دهد وقتی دچار کمبود منابع اعتباری باشیم نوشتن برنامه برای دولتمردان و کسانی که سکان امور را در دست دارند کار بسیار سختی است.

برنامه های مشابه

وی با اشاره به اینکه برنامه هفتم توسعه تفاوت زیادی با برنامه ششم ندارد، اظهار کرد: من فکر می ‌ کنم نباید برنامه هفتم را جدی بگیریم؛ می ‌ تواند مشابه آنچه درباره ۶ برنامه گذشته برای توسعه کشور اتفاق افتاد، برای برنامه هفتم دیده شود. این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه اوضاع اقتصادی کشور از زمان اجرای برنامه ششم توسعه بدتر شده، اذعان کرد: با بدتر شدن اوضاع اقتصادی کشور و ایجاد تورم افزوده اجرای برنامه هفتم توسعه به ‌ طورقطع سخت ‌ تر و نتایج آن بدتر از ۶ برنامه گذشته است، زیرا بدترین شرایط تحریمی را داریم و تورم بسیار بالا و نوسانات و بی ‌ ثباتی پولی و ارزی را در کشور شاهدیم که هیچ ‌ وقت در هیچ برنامه ‌ ای چنین شرایط و شاخص ‌ هایی را شاهد نبوده ‌ ایم؛ بر این اساس این امید را به برنامه هفتم ندارم که بتواند مشکلاتی را حل کند.

کسری بودجه ناشی از بی برنامگی

ذوالفقاری با اشاره به کسری بودجه غیرقابل ‌ چشم ‌ پوشی امسال خاطرنشان کرد: وقتی کسری بودجه بزرگ باشد و بیش از یک ‌ سوم بودجه دچار کسری باشد، قطعا منابع اعتباری برای کارهای عمرانی وجود نخواهد داشت. همچنین منابعی برای تعمیر یا نگهداری زیرساخت ‌ های کشور در دست نیست. علاوه بر آن منابع و اعتباری برای بحران ‌ ها و مدیریت آنها در کشور وجود نخواهد داشت.

وی در ادامه افزود: در شرایط کنونی اگر بخواهیم غیر از موارد ذکرشده الزامات دیگری را هم از بودجه انتظار داشته باشیم، مثل مواردی نظیر منابع اعتباری که بتواند حمایت ‌ های خاص را از بنگاه ‌ ها و دهک ‌ های پایین انجام دهد، باوجود کسری بودجه بالا به ثمر رساندن اقدامات اینچنینی میسر نخواهد شد.

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به حجم بالای یارانه ‌ ها در بودجه اظهار کرد: متاسفانه مبلغ یارانه ‌ ها باوجود اینکه افزایش پیدا کرده، هیچ تناسبی با نرخ تورم و افزایش آن ندارد و ممکن است همین مبالغی که در قالب یارانه برای گروه ‌ های فقیر و مشکل ‌ دار پرداخت می ‌ شود، از لحاظ ارزش در سال جاری بسیار سقوط کند، اما حجم زیادی از بودجه کل کشور را ببلعد.

سخن پایانی

این نخستین بار نیست که یکی از برنامه ‌ های پنج ‌ ساله توسعه با تاخیر در تدوین روبه ‌ رو می ‌ شود و تقریبا نیمی از برنامه ‌ های پنج ‌ ساله توسعه به ‌ دلیل تغییر دولت ‌ ها و هماهنگ نبودن زمان روی کار آمدن دولت ‌ ها با زمان اجرای برنامه ‌ های توسعه، با چنین مشکلی روبه ‌ رو شده ‌ اند. ۳ برنامه از ۷ برنامه توسعه کشور با تاخیر یک ‌ ساله مواجه شدند که شامل برنامه ‌ های ۳ ، ۵ و ۷ توسعه می ‌ شود. اگر همین وضعیت ادامه یابد، احتمالا برنامه ‌ های نهم یا یازدهم توسعه هم با تاخیر مواجه می ‌ شوند، چون تقویم سیاسی کشور و تغییر دولت ‌ ها با تقویم تدوین برنامه ‌ های توسعه یکی نیست؛ بنابراین اینکه برخی علت تاخیر برنامه ‌ های توسعه را به کم ‌ کاری ‌ های دولت ‌ های قبل نسبت می ‌ دهند، چندان با واقعیت سازگار نیست، اما برخی کارشناسان بر این باورند که دولتمردان در کشور ما برنامه ‌ محور نیستند و معمولا امور کشور را برمبنای روزمرگی انجام می ‌ دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین