افزایش تولید سالانه گاز تا سطح ۲۷۵ میلیارد مترمکعب
روز گذشته نشست وزارتی بیستوششمین مجمع کشورهای صادرکننده گاز به ریاست وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار شد.
محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران که ریاست این نشست و میزبانی از وزرای کشورهای صادرکننده گاز را برعهده دارد، در سخنانی به بیان اهداف و برنامههای این نشست و ارائه گزارش از نشست کارشناسی کشورهای عضو پرداخت. در این دوره از اجلاس ۶ کشور در سطح وزیر و بقیه کشورها در سطح معاونان و مقامهای بلندپایه وزارتخانههای نفت و گاز شرکت دارند و همچنین از 8 کشور ناظر نیز 5 کشور شامل جمهوری آذربایجان، عراق، موریتانی، سنگال و موزامبیک به تهران آمدهاند.
گردهمایی بزرگان گاز جهان
بیستوششمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز از روز جمعه (۱۶ آذر) با تشکیل جلسات کارشناسی اعضا در تهران آغاز به کار کرد و نشستهای کارشناسی اجلاس وزیران در هتل اسپیناس پالاس تهران برگزار شد. در این نشستهای کارشناسی محمد حامل، دبیر کلی جی ئی سیاف در سخنانی با تاکید بر اینکه فناوریهای نو در بخش تولید گاز عرضه پایدار را تضمین میکند، تاکید کرد فناوریهای پیشرفته در حوزه استخراج و تولید مانند شکست هیدرولیک و حفاری افقی امکان دسترسی به ذخایر عظیمی را ایجاد کرده است و عرضه پایدار و مطمئن را تضمین میکند. در نشست فوقالعاده هیات اجرایی مجمع کشورهای صادرکننده گاز که روز جمعه گذشته با حضور دبیرکل جیئیسیاف و نمایندگان کشورهای عضو در هیات اجرایی به ریاست «شیخ مشعل بن جبور الثانی» برگزار شد، اعضا درباره آینده بازار گاز به تبادلنظر پرداختند. مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۱۲ عضو اصلی و ۸ عضو ناظر دارد که همواره در اجلاسهای مختلف، افزون بر اعضای اصلی و ناظر، چند کشور بهعنوان میهمان شرکت میکنند. ایران برای چهارمینبار است که میزبانی نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو جیئیسیاف را برعهده دارد.۷۰درصد ذخایر گاز، ۴۰ درصد تولید و ۴۷ درصد صادرات گاز از طریق خط لوله و ۵۱ درصد از صادرات الانجی در اختیار اعضای این مجمع قرار دارد. ایران، روسیه، قطر، الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، لیبی، نیجریه، ترینیدادوتوباگو، امارات متحده عربی و ونزوئلا اعضای اصلی این مجمع را تشکیل میدهند.
وزیر نفت بااشاره به اینکه باوجود تحریمهای ظالمانه و یکجانبه دولت امریکا در چند سال گذشته، افزایش تولید گاز طبیعی ایران تا سطح ۲۷۵ میلیارد مترمکعب در سال رسیده است، گفت: تنشها و تهدیدهای سرزمینی، نهتنها ثبات منطقه را تحتتاثیر قرار میدهد، بلکه خطرات قابلتوجهی برای امنیت انرژی جهانی بههمراه دارد.
بهگزارش ایسنا، محسن پاکنژاد در آیین افتتاح بیستوششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز، با تاکید بر اینکه مجمع کشورهای صادرکننده گاز، به اهمیت ارتقای همکاریها و اتخاذ رویکردی متحد در غلبه بر این چالشها وقوف کامل دارد، اظهار کرد: این مجمع از اراده و آمادگی لازم برای تکامل روزافزون و ایفای نقشی موثرتر در تحولات بازار جهانی گاز و انرژی برخوردار است. این اراده و آمادگی، سرمایه مشترک ارزشمندی است که ما را در تحقق اهداف مشترکمان یاری خواهد کرد.
او با تاکید بر اینکه اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز یکی از مهمترین رویدادهای بینالمللی در صنعت گاز جهان محسوب میشود، ادامه داد: این اجلاس، فرصت مناسبی برای تبادلنظر و همفکری میان کشورهای عضو و ناظر مجمع، صاحبنظران و کارشناسان صنعت گاز است تا افقهای روشن همکاری، بیشازپیش به اشتراک گذاشته و تقویت شود.
وزیر نفت تصریح کرد: بهعنوان رئیس بیستوششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز، به وزرای جدید کشورهای بولیوی، مصر، گینه استوایی، لیبی، روسیه، ونزوئلا، موریتانی، پرو و سنگال خوشامد میگویم و برایشان در جایگاه و مسئولیت جدید آرزوی موفقیت میکنم، همچنین از محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز و تیم همراه ایشان برای کمک به برگزاری هرچه بهتر بیستوششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز، کمال تشکر را دارم.
پاکنژاد بااشاره به اینکه بیش از یک سال است که منطقه و جهان شاهد جنایات افسارگسیخته، بیسابقه و وحشیانه رژیمصهیونیستی علیه مردم غزه و در ادامه علیه مردم لبنان بوده است، گفت: در چند روز اخیر نیز همزمان با اعلام آتشبس در لبنان، شاهد تحرک گسترده گروههای مسلح مخالف در سوریه بودهایم که نیازمند هوشیاری و هماهنگی کشورهای منطقه و واکنش فوری و موثر جامعه جهانی است.
وی ادامه داد: این تنشها و تهدیدهای سرزمینی، نهتنها ثبات منطقه را تحتتاثیر قرار میدهد، بلکه خطرات قابلتوجهی برای امنیت انرژی جهانی بههمراه دارد، زیرا زنجیرههای تامین را مختل میکند و قابلیت اطمینان و دسترسی به منابع حیاتی انرژی را برای جامعه بینالمللی بهخطر میاندازد.
سهم نفت و گاز در تامین انرژی جهان
وزیر نفت با بیان اینکه اتخاذ رویکردهای تکبعدی و گذار سریع از سوختهای فسیلی به غیرفسیلی، جهان را با مخاطرات پیچیدهتری مواجه کرده است، تاکید کرد: این رویکردها به تعمیق ناپایداری، بیعدالتی و فقر انرژی در جهان منجر میشود. حتی خوشبینانهترین چشماندازهای انرژی، حاکی از آن است که تا سال ۲۰۵۰ همچنان حداقل نیمی از نیاز انرژی جهان با استفاده از منابع نفت و گاز تامین خواهد شد.
پاکنژاد گفت: بنابراین تلاش برای حذف یا جایگزینی سوختهای فسیلی، اقدامی غیرواقعبینانه و تهدیدآمیز برای امنیت انرژی جهان خواهد بود. وی با تاکید بر اینکه در این میان، گاز طبیعی با برخورداری از مزایای اقتصادی، زیستمحیطی، وفور منابع و زیرساختهای در حال گسترش، نقش حیاتی خود را در تامین نیاز رو به رشد جهان به انرژی به اثبات رسانده است، افزود: براساس جدیدترین پیشبینی دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز، سهم گاز طبیعی در ترکیب انرژی جهان تا سال ۲۰۵۰ به ۲۶ درصد خواهد رسید.
خطر در کمین تامین امنیت انرژی
وزیر نفت تصریح کرد: دستیابی به چنین جایگاهی بدون سیاستگذاری مناسب انرژی، سرمایهگذاریهای کلان در زنجیره عرضه گاز طبیعی و حمایت همهجانبه از کاربرد گاز طبیعی در عرصه بینالمللی انرژی امکانپذیر نیست.
پاکنژاد بااشاره به اینکه سیاستهای انرژی و وضعیت فعلی سرمایهگذاریها، نگرانیهایی را درباره آینده صنعت جهانی گاز و انرژی نمایان کرده است، ادامه داد: باتوجه به افزایش تقاضا در دوران پساکرونا، تحولات ژئوپلتیک و اعمال تحریمهای فرامرزی بر جریان صادرات نفت و گاز علیه برخی کشورهای عضو مجمع در سالهای اخیر، سبب شد تا شکنندگی اقتصاد جهانی با بهمخاطره افتادن امنیت انرژی آشکار شود.
وی با بیان اینکه نیاز جهان به امنیت عرضه و تقاضای انرژی کاملا ضروری است، گفت: معتقدیم آزادی دادوستدهای اقتصادی میان کشورها تحقق منافع جمعی را تضمین میکند و نباید با مداخله و تحریمهای یکجانبه فرامرزی، شرایط اقتصادی مخدوش شود. وزیر نفت افزود: توسعه همکاری میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان انرژی، نقش حیاتی برای تامین ثبات و امنیت انرژی جهان و هموار کردن مسیر سرمایهگذاری در بخش گاز طبیعی ایفا میکند.
تهدید بالقوه در تامین امنیت انرژی
پاکنژاد ادامه داد: در حالی که انتظار میرود سرمایهگذاریها در صنعت گاز در میانمدت و بلندمدت افزایش یابد، اما احتمالا حجم آن به سطوح بالای گذشته نزدیک نخواهد شد و این موضوع تهدیدی بالقوه در تامین امنیت انرژی جهان بهشمار میرود.
وی با بیان اینکه باتوجه به جایگاه ویژه مجمع کشورهای صادرکننده در بازار جهانی گاز، باید از تلاش جمعی اعضا برای حفظ و ارتقای این توانمندی حمایت کرد، گفت: توسعه منابع عظیم گاز طبیعی اعضای مجمع، به پشتوانه استفاده از فناوریهای جدید، اقدامی موثر در راستای دستیابی به اقتصاد سبز و تضمین امنیت انرژی جهان است.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه باید بهطورهماهنگ و با کمک دبیرخانه مجمع، بیش از گذشته تلاش کنیم گاز طبیعی بهعنوان بخشی از راهحل دستیابی جهان به توسعه پایدار، موردحمایتهای همهجانبه بینالمللی قرار گیرد، افزود: ایران بهعنوان یک تولیدکننده بزرگ گاز جهان، باوجود فشارهای ناشی از تحریم بر صنعت نفت و گاز، توانسته است به دستاوردهای ارزشمندی در زمینه توسعه زیرساختهای لازم برای افزایش عرضه گاز طبیعی خود دست یابد. پاکنژاد ادامه داد: باوجود تحریمهای ظالمانه و یکجانبه دولت امریکا در چند سال گذشته، بخش قابلتوجهی از پروژههای برنامهریزیشده در زمینه توسعه بخش گاز (بالادستی و پاییندستی)، با موفقیت بهانجام رسیده که به افزایش تولید گاز طبیعی ایران تا سطح ۲۷۵ میلیارد مترمکعب در سال منجر شده است.
وی بااشاره به اینکه اکنون سهم گاز طبیعی در سبد مصرف انرژی در کشور ایران به بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است، گفت: بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی برای اجرای برنامههای افزایش تولید گاز طبیعی، بهینهسازی مصرف و افزایش کارآیی انرژی از جمله اهداف کلیدی صنعت گاز جمهوری اسلامی ایران است.