عوارض فیلترینگ در ایران
علی متقیان: شوک فیلتر شدن شبکههای خارجی با عکسالعمل کاربران مواجه شد و هر یک به دنبال راهحلی برآمدند و در همین مسیر استفاده از فیلترشکن در دستور کار قرار گرفت؛ فیلترشکنی که تا دیروز استفاده از آن قباحت داشت و در جامعه محکوم و ورود آن بین افراد خانواده، از قباحت بیشتری برخوردار بود، بهطور رسمی در سبد خرید خانواده قرار گرفت؛ چراکه بهدلیل محدودیت ایجاد شده، انواع فیلترشکن در تلفنهای هوشمند کودک پیشدبستانی تا مادربزرگ و پدربزرگ قرار گرفت و بهدلیل وجود فیلترشکن، دسترسی به تمامی اطلاعات موجود در اینترنت جهانی آسان شد. بدین ترتیب هر فرد با سلیقه خود به دنیایی از اطلاعات دست پیدا کرد که خواسته یا ناخواسته در تلفن همراه او مشاهده میشد. نتیجه این تصمیم این شد کاربرانی که تا دیروز از اینترنت داخلی در فضای مجازی مجاز و طبقهبندی شده استفاده میکردند، اینک به وسعت جهان به اطلاعات اینترنتی دست پیدا کنند، اطلاعاتی که قبلا نه به دنبال آن بودند و نه به آن نیاز داشتند.
تحمل این وضع برای بخش بزرگی از شهروندان غیرممکن بود، با ایجاد این محدودیت، همه در انتظار راهاندازی شبکههای ایرانی جایگزین بودند، اما براساس سنت ما ایرانیها وقتی فضایی باز شد، رقابت داخلی شروع میشود! به جای سرمایهگذاری در یک یا دو پلتفرم کامل، با فکر مشترک و بهرهبرداری آسان، چندین پلتفرم ناقص و ناتوان عرضه شد که در مقایسه با نوع خارجی، ناتوان بود و نمیتوانست رضایت استفاده کنندگانی را که با مزایای پلتفرمهای خارجی آشنا بودند، به دست آورد. در ادامه ایجاد ممنوعیت و محدودیت در زمینه استفاده از شبکههای اجتماعی خارجی، نوبت به رسانههای رسمی رسید و فعالیتهای رسانههای نامدار و با اعتبار اعم از خبرگزاریها، سایتها و رسانههای شناسنامهداری که به طور رسمی در نظام جمهوری اسلامی فعالیت داشتند، با محدودیتهایی مواجه شدند. با این ممنوعیت به طور رسمی فضای بارگذاری اطلاعات حساب شده در این شبکهها از دست متخصصان و دلسوزان انقلاب گرفته شد و به دست تولیدکنندگانی افتاد که منافع شخصی خود را بر منافع ملی مقدم میداشتند و هرچه میخواستند، بعضا بدون تحقیق یا با هدف جوسازی عمدی، در شبکهها بارگذاری میکردند و مخاطبان این شبکههای فیلترشده را هدف قرار میدادند.
در زمان فراگیری کرونا برای جلوگیری از تعطیلی مدارس و دانشگاهها، آموزش مجازی به صورت گسترده رونق گرفت. باز هم طبق معمول، قبل از آنکه زمینه آماده و مقدمات کار فراهم شود، به هر دانشآموزی یک تلفن هوشمند متصل به اینترنت دارای قابلیت اتصال به فیلترشکن تحویل داده شد، علاوه براین، تلفن همراه پدرها و مادرها با داشتن اینترنت دارای فیلترشکن به دست دانشآموزان افتاد. در این دوره همه دانشآموزان، حتی دبیرستانیها که تا دیروز همراه داشتن تلفن همراه برای آنها خلاف و عیب تلقی میشد، یکباره تسهیلاتی فراهم شد که بر پایه آن تمام دانشآموزان یک تلفن همراه هوشمند متصل به اینترنت به همراه داشته باشند و حتی اگر در نقطه دوردست یا در شهرها دانشآموزان توان خرید نداشتند، خیرین به کمک آنها به میدان آمده و برای همه دانشآموزان گوشی هوشمند تهیه کردند تا از تحصیل عقب نمانند.
آموزشوپرورش هم وقتی همه دانشآموزان را مجهز به تلفن همراه دید و آموزش مجازی بهضرورت تبدیل شد، به دلیل حفظ ضرورت آموزشی تصمیم گرفت پلتفرمی ویژه برای تدریس دانشآموزان برنامهریزی و ایجاد کند. امروز از آن ماجرا سالها میگذرد و دستاندرکاران ایجاد محدودیتها، یا هنوز بر پست و مقامهای خود مستقر هستند، یا دیگر در این مسئولیت فعالیت ندارند اما باید به یاد داشته باشند براساس نص اعتقادی ما، روزی فرا خواهد رسید که نتیجه تصمیمات و آثار و پیامدهای آن، در مقابل دیدگان آنها مجسم خواهد شد و آن روز دیر نیست.
از روزی که جناب دکتر پزشکیان وارد کارزار انتخابات ریاست جمهوری شد، بارها و بارها از تأثیر فیلترینگ و سوء استفادهکنندگان از فروش فیلترشکن سخن به میان آورده و همچنان بر پیمان و عهد خود وفادار مانده است و بهزودی با رفع فیلترینگ به وعده خود عمل خواهد کرد که امید میرود در رفع این موانع موفق شود.
این استفادهکنندگان که درصد بالایی هم هستند، از دولت میخواهند کمک کند تا از این پدیده نامحرم نجاتیافته، با اینترنتی که جمهوری اسلامی برای آنها در نظر گرفته، به تحقیق و پژوهش و کسبوکار خود بپردازند. در مقابل، عدهای هم هستند که بهوسیله همین شبکههای اجتماعی اطلاعرسانی کرده و با دعوت به اجتماع اعتراضی، حمایت خود را از فیلتر کردن شبکههای اجتماعی اعلام کرده، با فریاد مرگ بر فلان شبکه اجتماعی خارجی، خواسته خود را اعلام میکنند و از طریق همین شبکههای اجتماعی، صدای خود را به گوش مردم و مسئولان میرسانند.
سؤالی که مطرح است، این است که آیا بزرگان دینی که اهل پژوهش و تحقیق هستند، پژوهشی پیرامون سود و زیان این تصمیم داشتهاند یا خیر؟ یا از متخصصان امر خواستهاند که براساس تخصص و تعهدی که دارند، منافع و مضار فیلترینگ و استفاده از فیلترشکن را بازگو کرده و براساس نظر کارشناسی تصمیمی اتخاذ کنند. در این شرایط دیگر دسترسیها آسانتر و فیلترشکنها از تلفنها حذف میشود و بار دیگر به فرهنگ ممنوعیت استفاده از فیلترشکن دامن زده خواهد شد. در این صورت هر کاربری میتواند با اطمینان و با نام واقعی خودش در فضای مجازی فعالیت داشته باشد و استفاده درست از شبکهها در کشور ترویج خواهد شد. در صورت تحقق این مهم، اقشار گوناگون جامعه از جمله اندیشمندان و اساتید دانشگاه و محققان و حتی کسبه، میتوانند از این نعمت توانمند و کارآمد برای انجام وظایف و اطلاعرسانی سریع به نحو احسن استفاده کنند.