-
در بررسی صمت از قدیمی‌ترین معدن اروپا مشخص شد

خوش‌نمک‌ترین معدن جهان

معدن نمک ویلیچکا تنها یک معدن صنعتی نیست. این معدن بخشی از تاریخ کشور لهستان است که تاثیر مهمی بر اقتصاد و توسعه این کشور داشته است. پادشاهان مختلف از وجود این معدن استفاده کرده و باعث گسترش و رشد منطقه شده‌اند. حتی زمانی که لهستان به چندین قسمت تقسیم شد، کار این معدن متوقف نشد و حتی کشورهای بیگانه نیز به این معدن علاقه داشتند. این معدن یکی از قدیمی‌ترین معادن نمک در جهان به‌شمار می‌رود و ما قصد داریم در این گزارش، مانند سه‌شنبه هر هفته، یکی از معادن مهم دنیا را بررسی می‌کنیم.

خوش‌نمک‌ترین معدن جهان

معرفی معدن نمک ویلیچکا

استخراج ذخایر سنگ‌نمک در ویلیچکا و بوخنیا از قرن سیزدهم آغاز شد. جالب است بدانید که معدن نمک ویلیچکا جایگاه سلطنتی داشته است و یکی از قدیمی‌ترین معادن نمک در اروپا به‌شمار می‌رود. این معدن از قرن ۱۳ تا ۲۰ فعالیت داشته و تا سال ۲۰۰۷ نیز از آن بهره‌برداری می‌کرده‌اند. علاوه بر برداشت نمک، معدنکاران طرح‌ها و مجسمه‌های زیادی را در این معدن ساخته‌اند. زمانی که از پله‌های این معدن پایین بروید، با مجسمه‌های جذاب و فضای عجیب و شگفت‌انگیز معدن روبه‌رو خواهید شد. معادن نمک ویلیچکا یکی از ذخایر بزرگ سنگ‌نمک زمین‌شناسی در جنوب لهستان به‌شمار می‌رود. این معدن در کنار معدن بوخنیا از قرن سیزدهم تا بیستم به‌طورموازی و پیوسته فعال بوده و یکی از نخستین و مهم‌ترین بخش‌های صنعتی اروپا را تشکیل می‌داده است. این معدن شامل مجموعه‌ای از آثار اولیه و باستانی هستند. حفاری‌های باقیمانده، نمازخانه‌ها، کارگاه‌ها و انبارها، همگی نشانه‌ای از گذشته این معدن دارند. مجموعه‌ای از مجسمه‌ها و عناصر تزئینی حجاری‌شده بر سنگ‌های نمک در این معدن دیده می‌شوند. مسئولان موزه از مجسمه‌های موجود و همچنین ابزار و ماشین‌آلات آن زمان حفاظت و نگهداری می‌کنند. یک مسیر زیرزمینی توریستی از اوایل قرن نوزدهم در این معدن به‌وجود آمد که بازدید از آن را برای گردشگران داخلی و خارجی راحت کرده است.

معدن نمک ویلیچکا در دوران پیش از تاریخ

در این دوران آب‌نمکی که از چشمه‌ها گرفته می‌شد، در ظروف سفالی روی اجاق‌های معمولی می‌جوشاندند و به روشی ساده نمک را از آن جدا می‌کردند. قدیمی‌ترین ابزار مربوط به صنعت نمک در اروپای مرکزی در روستای باریسز (Barycz) در نزدیکی ویلیچکا کشف شده است. این آثار به دوران پیش از تاریخ باز می‌گردد و در موزه فعلی ویلیچکا به نمایش گذاشته شده‌اند. زمانی که چشمه‌های نمک کم‌کم ناپدید شدند، جست‌وجو برای پیدا کردن آب نمک از طریق ساختن چاه‌ها آغاز شد. آب نمک را از چاه به سطح می‌کشیدند و سپس در تابه‌های آهنی آن را می‌جوشاندند تا نمک خالص به‌دست آید. شاید امروزه نمک محصولی خاص و خارق‌العاده به‌نظر نرسد، اما زمانی برای دستیابی به آن باید سخت تلاش می‌کردند.

نخستین توده‌های سنگ‌نمک به‌طورتصادفی پس از حفر یکی از چاه‌های نمک در قرن سیزدهم پیدا شد. کشف این ماده اولیه ارزشمند، انقلابی مهم در صنعت منطقه بود. به‌دست آوردن نمک با روش‌های استخراج معدن امکان‌پذیر و در اوایل نیمه دوم قرن سیزدهم نخستین معدن ایجاد شد.

چه کسی این کار را انجام داد؟ آخرین تحقیقات انجام‌شده روی معدن نمک ویلیچکا نشان می‌دهد که این کار توسط متخصصان داخلی انجام شده است، اما دانش فناوری آن را از اروپای غربی آورده بودند.

تاثیر معدن ویلیچکا بر قرن‌های ۱۴ و ۱۵

کازیمیز سوم پادشاهی بزرگ بود که لهستان را توسعه داد. گفته می‌شود اگر درآمد حاصل از استخراج نمک نبود، او نمی‌توانست این کار را انجام دهد.

جالب است بدانید که در آن زمان یک‌سوم درآمد خزانه سلطنتی از معدن نمک تامین می‌شد. با سود زیاد حاصل از استخراج نمک، او موفق شد تا آکادمی کراکوف، نخستین دانشگاه در لهستان را تاسیس کند. همین پادشاه در سال ۱۳۶۸ میلادی اساسنامه کارخانه نمک را صادر کرد و با ایجاد قوانین جدید، توسعه پایدار معدن را برای دهه‌های آینده تضمین کرد.

معدن ویلیچکا کم‌کم شهرتی جهانی پیدا می‌کرد و بازدیدکنندگان مختلفی را به‌سمت خود جلب کرد. نخستین جهانگردی که از آن بازدید کرد، نیکلاوس کوپرنیک بود. احتمال می‌رود که در سال ۱۴۹۳ از معدن بازدید کرده باشد و به‌مناسبت این رویداد، از او مجسمه‌ای نمکی ساخته باشند. شما هم هنگام قدم ‌زدن در معدن می‌توانید این مجسمه را مشاهده کنید.

توسعه معدن نمک ویلیچکا

در پایان قرون‌وسطی، ۳۰۰ تا ۳۵۰ نفر در معدن ویلیچکا کار می‌کردند و تولید سالانه نمک به ۷ هزار تا ۸ هزار تن رسید. معدن به‌صورت‌فصلی کار می‌کرد و در ماه‌هایی که هیچ کار کشاورزی قابل‌انجام دادن نبود، باز می‌شد. تا پایان قرن 15، تنها 4 چاه معدن و یک بخش زیرزمینی در معدن وجود داشت.

لهستان در سال ۱۷۷۲ تقسیم شد. ۳ ابرقدرت همسایه روسیه، اتریش و پروس کنترل بخشی از کشورهای مشترک المنافع را به‌دست گرفتند که منجر به تغییر مرزها شد. ویلیچکا تحت حکومت سلطنت هابسبورگ قرار گرفت. با آنکه دولت لهستان دیگر وجود نداشت، اما معدن همچنان به توسعه ادامه داد. صاحبان جدید توسعه بلندمدت معدن را برنامه‌ریزی کردند و برای امنیت آن از پولی دریغ نمی‌کردند و به وضعیت فنی تجهیزات توجه زیادی داشتند. استخراج نمک با استفاده از باروت آغاز شد، خط راه‌آهن زیرزمینی احداث و دستگاه بالابر بخار و نیروگاه راه‌اندازی شد و تولید نمک به‌صورت مدرن از سر گرفته شد.

توجه اتریشی‌ها به معدن نمک ویلیچکا اصلا تصادفی نبود. این معدن و کارخانه آن، بزرگ‌ترین تولیدکننده در منطقه به‌شمار می‌رفت. مدیران جدید علاقه خاصی به این معدن داشتند و در همین دوره بود که گردشگری نیز توسعه یافت و به منبع درآمدی تبدیل شد. سرمایه‌گذاری‌های زیادی به‌منظور افزایش گردشگری انجام شد و خدمات مختلفی را ارائه می‌دادند. گردشگران نام خود را در یک کتابچه یادداشت و امضا می‌کردند و طبق این کتابچه افراد مهمی مانند بازرگانان ثروتمند و مقامات عالی‌رتبه از این معدن دیدن کرده‌اند.

البته دسته‌ای از گردشگران لهستانی بودند که به دلایل میهن‌پرستانه به بازدید از این معدن می‌رفتند. معدن نمک ویلیچکا نماد و یادبود شکوه سابق ملت لهستان بود. مردم «برای تقویت قلب و روحیه» خود به بازدید آن می‌رفتند و این کار نوعی اقدام میهن‌پرستانه و گواهی بر دلبستگی به ارزش‌های ملی بود.

معدن نمک ویلیچکا پس از سال ۱۹۴۵

زمانی که جنگ جهانی دوم به‌پایان رسید، مشکلات مهمی رخ داد که مدیران معدن باید درباره آن تصمیم‌گیری می‌کردند. افزایش تولید در تمامی کشورها رخ می‌داد و لهستان از این مسئله مستثنا نبود. این افزایش تولید بدون توجه به میزان مصرف و نیروی کار انجام می‌گرفت.

تولید نمک به‌طورپیوسته افزایش یافت و دهه ۱۹۷۰ به حداکثر میزان خود رسید. در اینجا بود که صنعت گردشگری اهمیت بیشتری پیدا کرد و آگاهی از اهمیت فرهنگی از این زمان به بعد در حال افزایش بود. این ایده که معدن را برای نسل‌های آینده باید حفظ کنند، وظیفه‌ای بسیار مهم‌تر از تولید نمک صنعتی شد. در نهایت، معدن به ۹ سطح با حداکثر عمل ۳۲۷ متر رسید. در سال ۱۹۹۲ معدن در میراث فرهنگی و طبیعی جهانی یونسکو به ثبت رسید. این مسئله نشانی بر آن بود که معدن تاریخی بنای ارزشمند است و نیازمند به مراقبت و حفاظت ویژه دارد.

دوره بین جنگ‌های جهانی

پس از پایان جنگ جهانی اول و بازپس‌گیری استقلال توسط لهستان، معدن بار دیگر به مالکیت خزانه‌داری دولتی لهستان درآمد و تحت مدیریت لهستان قرار گرفت. این لحظه‌ای بود که مردم منطقه ۱۵۰سال انتظار آن را می‌کشیدند. نام بخش‌های داخلی معدن به‌سرعت تغییر یافت. به‌عنوان‌مثال، نام بخش ملکه الیزابت به سنت کینگا (St Kinga) تغییر نام داد. تولید و تجارت نمک در دوره بین جنگ به تولید سالانه ۲۰۳ هزار تن رسید. این دوره، دوره تثبیت معدن بود که باعث توسعه بیشتر و گسترش آن شد. علاوه بر استخراج، از درآمد حاصل از گردشگری نیز، این معدن و کارخانه آن به‌دست می‌آمد.

نمک در طول تاریخ

نمک به‌طورگسترده‌ای تاریخ اقتصادی و سیاسی جهان را تحت‌تاثیر قرار داده است. هر یک از تمدن‌ها، داستان‌های خودشان را از نمک در خرافات جالب و اسطوره‌هایی که دارند، با احترام و گاهی به‌صورت فکاهی سینه به سینه نقل می‌کنند. در برخی مراسم مذهبی، خاصیت تطهیرکنندگی نمک به یک رسم سنتی تبدیل شده است. «اون به اندازه نمکی ارزش نداره» نیز اصطلاح رایجی است که از یونان باستان سرچشمه گرفته است، زیرا در آن زمان برده‌ها را با نمک مبادله می‌کردند. سربازان روم باستان پول‌های نمکی (Salarium Argentum) دریافت می‌کردند که کلمه حقوق ماهانه در زبان انگلیسی (Salary) از همین واژه گرفته شده است. یونانیان باستان نمک را به‌اندازه خورشید ستایش می‌کردند و ضرب‌المثلی وجود دارد که می‌گوید «به هیچ‌کس نباید اعتماد کرد، مگر اینکه در ابتدا با او نمکی خورد.» (یکی از رفتارهایی که در گذشته وجود داشت، این بود که اگر فردی مقداری نمک را با فرد دیگری تقسیم می‌کرد، آن دو آشنای هم به‌حساب می‌آمدند). خرافات زیادی در رابطه با نمک وجود دارد. یکی از این خرافه‌ها این است که ریختن نمک با بی‌احتیاطی باعث بدبختی می‌شود که این باور از واژگونی نمکدان در مقابل یکی از حواریون در تابلوی شام آخر منشأ گرفته است. یک خرافه قدیمی نروژی وجود دارد که می‌گوید فردی که نمک را ریخته است، به‌اندازه‌ای اشک می‌ریزد که اشک‌های او تمام نمک‌های ریخته‌شده را حل کند. یک باور قدیمی انگلیسی این است که هر دانه از نمکی که می‌افتد، نشان‌دهنده تعداد اشک‌هایی است که فرد در آینده خواهد ریخت. در باور آلمانی‌ها، هر کس نمک بریزد، دشمنی ایجاد می‌کند، چراکه تصور می‌شود این کار از اعمال شیطان است. فرانسوی‌ها مقداری از نمک ریخته‌شده را به پشت فرد پرتاب می‌کنند تا نمک را به چشم شیطان بزنند و به‌طورموقت از بروز فتنه‌های آینده جلوگیری کنند. در امریکا برخی مردم نه‌تنها مقداری از نمک ریخته‌شده را بر شانه چپ فرد می‌زنند، بلکه فرد مجبور می‌شود زیر یک میز بخزد و از طرف مقابل آن بیرون بیاید.

برخی جنگ‌های امریکا بر سر نمک بوده است. در سال ۱۷۷۷، پادشاه هو برای گرفتن انبار نمک ژنرال واشنگتن تلاش کرد. جنگ‌ها و قراردادهای بسیاری اتفاق افتاد تا صخره‌های نمکی وسترن برای استفاده ساکنان آن آزاد شد. سفیدپوستان قاره امریکا، نخستین تلاش خود را برای تولید نمک در سال ۱۶۱۴ میلادی انجام دادند، اما نخستین تولید تجاری آن در سال ۱۷۵۳ میلادی و از لیسه‌گاه‌های نمکی (Licks) کاناوا (Kanawha) بوده است. هندی‌ها پیش از امریکایی‌ها نمک را از چشمه‌های نمک‌ساز به‌دست می‌آوردند. نخستین استخراج نمک از گنبد نمکی جزیره اوری (Avery) و به سال ۱۸۶۲ میلادی انجام گرفته است.

نمک در ایران شاید از ۶هزار سال قبل از میلاد مسیح مورداستفاده قرار گرفته باشد. در واقع از زمان استقرار آریایی‌ها، نمک در ایران مصرف می‌شده است. در دوره‌های بعد نیز در کتب مورخین یونانی (مثل هردوت)، به معادن نمک ایران اشاره شده است.

سخن پایانی

معدن نمک ویلیچکا واقع در شهر کراکوف لهستان، یکی از قدیمی‌ترین معادن نمک به‌شمار می‌رود. این معدن تا مدت‌ها گسترش و توسعه یافت و نمک خوراکی کشور لهستان و بسیاری از کشورهای دیگر را تامین کرد. این معدن تنها جنبه صنعتی ندارد و در آن مجسمه‌ها و تزئینات مختلفی وجود دارد که همگی از نمک ساخته شده‌اند. برای حفظ این معدن، لهستان تصمیم گرفت تا استخراج نمک را متوقف کرده و تنها بر بعد گردشگری آن تمرکز کند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین