-
معاون صنایع عمومی وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد

ارتقای بهره‌وری صنعت در اولویت وزارت صمت

روز گذشته ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، در نشست خبری به مناسبت دهه فجر، به تشریح دستاوردها و برنامه‌های این وزارتخانه در حوزه صنایع عمومی پرداخت. در این نشست موضوعات و دغدغه‌های گوناگون بخش صنعت کشور، از دغدغه ناترازی انرژی و بسته حمایت از صنایع گرفته تا موضوع قاچاق و حمایت از صنعت و تخصیص ارز، مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این گزارش صمت مشروحی از آنچه در این نشست خبری مطرح شد، آمده که در ادامه می‌خوانید.

ارتقای بهره‌وری صنعت در اولویت وزارت صمت

ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزیر صمت در نشست خبری که روز گذشته برگزار شد در پاسخ به پرسشی درباره ارز از کندی روند تخصیص ارز گلایه کرد و گفت: سامانه‌ای که به‌تازگی بانک مرکزی با عنوان مرکز مبادله ارزی ایجاد کرده، نتوانسته سرعت عمل و چابکی خود را در تخصیص ارز داشته باشد. به گزارش صمت، معاون وزیر صنعتَ، معدن و تجارت در ادامه اظهار کرد: به گفته وزیر محترم صمت، ۶ میلیارد دلار منابع ارزی برای تخصیص به صنعتگران آماده است. درخواست ما از بانک‌ها این است که منابع ریالی مناسبی را در اختیار صنعتگران قرار دهند تا بتوانند منابع موردنیاز برای دریافت ارز را در اختیار داشتند. ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم که در ۴۵ سال گذشته صنایع کشور به اندازه بازار ۸۵ میلیونی توسعه یافته و در بخش‌های گوناگون به موفقیت‌های شگفت‌انگیزی دست یافته‌ایم.

تخصیص ارز باید سرعت بگیرد

معاون وزیر صمت ادامه داد: تامین ارز نیاز به منابع مالی ریالی دارد؛ وقتی واحد تولیدی درگیر تامین سرمایه در گردش است آن هم با توجه به شرایط نسبتا رکودی که داریم، چگونه می‌تواند منابع مالی را در ۲۰ روز تامین کند تا ارز را بگیرد؟ از بانک‌ها می‌خواهیم منابع ریالی مناسبی را به شکل مناسب در اختیار صنعت قرار دهند تا منابع ارزی را تامین کنند. البته قول‌هایی را در این زمینه از بانک‌ها گرفتیم اما امیدواریم بانک‌های تجاری در شب عید منابع ریالی را به صنعت اختصاص دهند تا واحدها بتوانند منابع ارزی را تامین کنند.

شیخ اضافه کرد: برنامه جبرانی هم برای تولید در ۴ ماه اسفند تا خرداد که تامین برق و گاز در محدودیت قرار دارد و با حداقل تولید مواجه هستیم در نظر گرفته‌ایم تا صنایع ۳ شیفت کار کنند و محدودیت‌های حوزه انرژی را جبران کنند. وی افزود: البته نیاز است مواد اولیه را برای صنایع مهیا کنیم. اگر مواد اولیه محدود شود باقی صنایع دچار اشکال می‌شوند، بنابراین آنچه به عنوان اولویت مدنظر ما قرار دارد مربوط به صف متقاضیان و تولید کالاهای مربوط به کدهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ که بیشتر حول محور مواد اولیه است، می‌شود. به‌عنوان مثال در حوزه پتروشیمی تولیداتی داریم که به نساجی، غذا، لوازم‌خانگی و… تعلق می‌گیرد؛ بنابراین اولویت براساس صف و زمان تنظیم ثبت سفارش است.

ضرورت استفاده حداکثری از تجهیزات موجود

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به پرسش خبرنگار صمت درباره برنامه‌های وزارت صمت در راستای حل معضل فرسودگی تجهیزات و ماشین‌آلات تولید، با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی تلاش ما استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها و توان موجود است، افزود: بر این اساس اولویت نخست وزارت صنعت، معدن و تجارت استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها و ماشین‌آلات موجود در کشور است. این رویکرد وزارت صمت در قبال صنایع با توجه به مشکلاتی است که در بخش‌های مهم‌تر مانند تامین مواد و قطعات اولیه در برخی از صنایع با آن روبه‌رو هستیم.

شیخ ادامه داد: در این شرایط سیاست‌گذار صنعتی بر آن است راهبردهایی را به‌کار بگیرد تا در ادامه از تجهیزات و ماشین‌آلات موجود و سرمایه‌های کنونی بالاترین بهره‌برداری را داشته باشیم و در ادامه به‌دنبال ارتقاء و به‌روز کردن ماشین‌آلات باشیم. ارتقاء بهره‌وری صنایع با استفاده از سرمایه‌های نصب شده در خطوط تولید صنعتی در اولویت برنامه‌های وزارت صمت است. البته در این بخش ما نشست‌هایی به‌طور خاص برای بررسی ماشین‌آلات و تجهیزات صنعت برگزار کرده‌ایم و امیدواریم منابع ارزی بیشتری در اختیار ما قرار بگیرد تا بتوانیم و تجهیزات و ماشین‌آلات تولید را با تکنولوژی و فناوری بالایی جایگزین کنیم که انرژی بری پایین‌تری هم داشته باشند.

تامین گازوئیل بدون محدودیت

شیخ در پاسخ به سوالی درباره تاثیر ناترازی انرژی در صنعت و عدم‌تخصیص گازوئیل به واحدهای صنعتی اظهار کرد: وزارت صمت در این زمینه روسفید است. تا این لحظه هیچ محدودیتی از باب متوقف کردن گازوئیل برای صنعتگران نداشته‌ایم و توانستیم مبنای تخصیص گازوئیل را از سال ۱۴۰۰ به مبنای سال ۱۴۰۲ برگردانیم که سبب شد یک میلیارد لیتر گازوئیل بیشتر به صنایع تخصیص یابد.

معاون وزیر صمت تصریح کرد: با توجه به میزان تقاضای سوخت، ناترازی‌هایی در برخی استان‌ها داشتیم که البته توانستیم این مسئله را در استان‌ها تراز کنیم. همچنین طی هفته‌های گذشته درصد سوخت بیشتری را دریافت کردیم و در سامانه سدف بدون توجه به محدودیت‌های سوخت، استان‌ها می‌توانند سهمیه خود را دریافت کنند. شیخ ادامه داد: امیدواریم تا شب عید با توجه به میزان تخصیص گازوئیل هیچ‌گونه مشکلی در تامین سوخت نداشته باشیم. البته به صنایع تذکر دادیم که حداکثر صرفه‌جویی را در مصرف داشته باشند. وی تاکید کرد: امیدواریم وضعیت مصرف سوخت گازوئیل تا پایان سال بدون دغدغه به پایان برسد.

میزان دستمزد باید با قدرت خرید برابری کند

معاون وزیر صمت در ادامه درباره ناترازی نیروی انسانی در صنایع گفت: یکی از مشکلات ما در صنایع ناترازی منابع انسانی است ما همزمان سخن از بیکاری می‌گوییم، اما تولیدکنندگان ما دنبال نیروی کار ماهر و حتی ساده هستند و به همین دلیل است که شهرک‌های صنعتی امروز نیاز به نیروی انسانی دارند، زیرا نهاده نیروی انسانی نهاده‌ای ضروری و اضطراری است و اکنون صنعت کشور با محدودیت این نهاده روبه‌رو است؛ بنابراین باید یک نگاه چندوجهی به مشکلات آنها شود.

شیخ ادامه داد: نهادهای مسئول باید به تامین مسکن ارزان کارگران اهتمام ورزند. تامین اجتماعی جای خود را دارد، اما کارفرمایان نیز باید در ارتقای شرایط نیروی کار نقش خود را ایفا کنند و میزان دستمزدها باید با قدرت خرید کشور برابر کند. وی افزود: سیاست ما در وزارت صنعت، معدن و تجارت تلاش برای حل مشکل ناترازی نیروی انسانی است و بسیاری از صنعتگران ما نیز خود داوطلبانه بالاتر از حداقل دستمزد به نیروی انسانی حقوق پرداخت می‌کنند، اما در همین حال هزینه‌هایی به کارفرمایان تحمیل می‌شود که گاه این موضوع را سخت می‌کند ما به شکل جدی در قوانین کار باید تجدیدنظر کنیم.

حمایت تعرفه‌ای از صنعت لوازم‌خانگی

معاون وزیر صمت درباره ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی اظهار کرد: موضوع ممنوعیت واردات جزو ممنوعیت‌هایی است که کارکرد اثربخشی در بهبود کارایی صنایع ندارد. عمده سیاست‌های موفق صنعتی، سیاست‌های تعرفه‌ای است. می‌بینیم که امروز در جهان دوباره جنگ تعرفه‌ای شدت گرفته است. در حوزه لوازم‌خانگی قصد داریم از طریق سیاست‌های تعرفه‌ای از تولیدکنندگان داخلی حمایت کنیم. امسال بیش از ۱۰ درصد تولید لوازم‌خانگی نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. عمق داخلی‌سازی در حوزه لوازم‌خانگی رشد کرد. سیاست ما تولید کالاهایی با مصرف پایین به‌ویژه در حوزه کولرهای آبی است.

شیخ با بیان اینکه صادرات خوبی داریم، گفت: متأسفانه واحدهای ما خرد و کوچک شده‌اند و سرمایه‌گذاری روی تحقیق و توسعه، برندسازی و بازارسازی باید تقویت شوند؛ بنابراین سیاست ما افزایش مقیاس تولید و داشتن واحدهای بزرگ‌تر است.

سیاست وزارت صمت رقابت‌پذیر کردن صنایع است

معاون صنایع عمومی وزیر صمت درباره اینکه سیاست شفاف وزارت صمت برای لغو ممنوعیت لوازم‌خانگی در سال آینده چیست، گفت: سیاست ما رقابت‌پذیر کردن کالای ایرانی است. در این سیاست ممنوعیت کالاها جایی ندارد مگر اینکه به شکل موقت ممنوعیتی داشته باشیم. در حال‌حاضر عمده قطعات موردنیاز کشور در حوزه لوازم‌خانگی بدون محدودیت وارد می‌شود. سیاست ما در وزارت صمت افزایش رقابت‌پذیر کردن صنایع است؛ البته سیاست‌های تعرفه‌ای در اینجا بسیار کارآمد است، زیرا وقتی این سیاست را اعمال می‌کنیم هم قاچاق را به حداقل می‌رسانیم و هم فرصت را به تولیدکنندگان می‌دهیم تا هم به ارتقای تکنولوژی دست یابند و هم مدیریت نرخ تمام شده را داشته باشند و البته فرصت انتخاب به مشتریان ایرانی می‌دهیم.

قیمت تایر منطقی می‌شود

معاون وزیر صمت در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره قیمت‌گذاری تایر گفت: در ۱۰ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته تولید تایر ۱۰.۱ درصد افزایش یافت.

شیخ تصریح کرد: تولیدکنندگان می‌گویند هزینه‌های تولید افزایش یافته، اما وزارت صمت باید شرایط بازار را هم در نظر بگیرد؛ با این حال منطقی‌سازی قیمت‌ها در سال آینده در دستور کار قرار دارد؛ البته وزارت صمت در شب عید مدیریت بازار را در دستور کار دارد و می‌خواهد با رونق خرید، تقاضا را تحریک کند.

دستور رئیس‌جمهور درباره تامین انرژی صنایع

وی درباره پیگیری وزارت صنعت، معدن و تجارت برای رفع ناترازی انرژی گفت: رئیس‌جمهور در حوزه ناترازی انرژی دستور داده‌اند که باید محدودیت‌های انرژی در صنعت جزو آخرین محدودیت‌ها باشد و برای محدودیت‌های پیش رو بخش صنعت را قربانی سایر بخش‌ها نکنیم و مصرف صنعتی را در کنار سایر صنایع ببینیم.

برنامه دولت، رفع تحریم‌هاست

شیخ در پاسخ به پرسشی درباره اثرگذاری مذاکرات و رفع تحریم‌ها بر صنعت و تولید کشور گفت: در اینکه رفع تحریم‌ها و ارتباط جهانی تاثیر مثبتی بر صنعت و تولید کشور دارد، شکی وجود ندارد، امروز ارتباط با سایر کشورها بخش جدایی‌ناپذیر از اقتصاد هر کشوری است.

وی ادامه داد: نمونه آن کشور چین است. در دهه ۸۰ تقریبا تمام برندها و تولیدکنندگان مطرح دنیا واحد تولیدی در چین داشتند و کالاهای خود را به صورت CKD و CBU در این کشور تولید می‌کردند در نتیجه انتقال تکنولوژی و پیشرفت صنایع به سرعت شکل گرفت.

معاون وزیر صمت ادامه داد: برخی کشورهای افریقایی نیز ارتباط خوبی با غربی‌ها دارند، اما حتی تکنولوژی اولیه را ندارند پس برای پیشرفت صنایع فقط ارتباط و تعامل نیاز نیست، بلکه یکی از ابزارهای اصلی است.

شیخ با اشاره به آرای رئیس‌جمهور و برنامه‌های وی در رقابت‌های انتخاباتی گفت: یکی از برنامه‌های اعلامی رئیس‌جمهور در انتخابات، رفع تحریم‌ها و تعامل با دنیا بود و بر همین اساس ایشان رأی خوبی از مردم گرفتند. امروز هم امیدواریم مسیر مذاکرات و رفع تحریم‌ها با حفظ حقوق ملت به بهترین حالت و در کمترین زمان شکل بگیرد تا مشکلات صنعت ما به‌ویژه در حوزه نقل‌وانتقال مالی و بانکی حل شود. ما امیدواریم با موفقیت مذاکرات، شور، نشاط و پیشرفت در صنایع شکل بگیرد. برنامه دولت رفع تحریم‌هاست و به‌دنبال مذاکره با کشورهای گوناگون هستند تا تحریم‌ها را به حداقل برسانند.

بسته حمایتی در دستور کار است

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان درباره جزئیات بسته حمایتی که برای کمک به تولید در نظر گرفته شده نیز گفت: مجموعه مشکلات نیمه دوم امسال محور تهیه این بسته بود. در این بسته، معافیت مالیاتی، هزینه‌های تولید ناشی از ناترازی انرژی، حمایت بانک‌ها به تولیدکنندگان برای پاس کردن چک‌ها، استمهال بدهی‌ها و تسهیل در خرید مواد اولیه پیش‌بینی شده است.

بسته حمایتی دولت با توجه ویژه رئیس‌جمهور، این بسته به معاون اول برای ابلاغ ارسال شده و امیدواریم در دهه فجر امسال ابلاغ شود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین