-
در بررسی صمت از روند بازار در پی حمله ناموفق اسرائیل به ایران نمایان شد

بی‌اعتنایی بازار به جنگ‌افروزی اسرائیل

در هفته‌های اخیر قیمت طلا و ارز تحت تاثیر تنش‌های سیاسی و قیمت جهانی اونس افزایش یافت؛ به‌گونه‌ای که در برخی خبرها از این دگرگونی قیمت‌ها با عنوان رکوردشکنی یاد شده است.

بی‌اعتنایی بازار به جنگ‌افروزی اسرائیل

در همان روزها کارشناسان حباب نرخ سکه را تا ۱۴ میلیون تومان اعلام و پیش‌بینی کرده بودند به‌زودی حباب قیمت در این بازار کاهش خواهد یافت؛ برآوردی که تا حدودی درست از آب در آمد و روز گذشته باوجود حمله ناموفق اسرائیل به ایران بازارها نه‌تنها واکنش صعودی نداشته‌اند، بلکه روند معکوس هفته‌های گذشته را در پیش گرفتند و نزول قیمت در آنها بسیار چشمگیر بود و سکه کانال قیمتی خود را چندمیلیون تومان کاهش داد و هر گرم طلا افت نرخ چندصد تومانی را تجربه کرد، این در حالی است که نرخ اونس جهانی حدود ۷ دلار افزایش یافته بود. بر همین اساس می‌توان گفت بازار با اطمینان از ناکامی اسرائیل در حمله به ایران و طبیعتا کاهش خطر درگیری بیشتر و به‌تبع آن کاهش انتظارات تورمی، به سمت عکس روند معمول میل و افت نرخ‌های چشمگیر را تجربه کرده است.

صمت در گزارش پیش رو در گفت‌وگو با کارشناسان وضعیت بازارهای دارایی پس از حمله ناکام اسرائیل به ایران را بررسی کرده است.

ریزش ‌قیمت‌ها در بازار طلا

طی چند هفته اخیر، بازار سکه و طلا روند صعودی در پیش گرفته و شاهد رکوردشکنی‌های پی‌درپی در آن بوده‌ایم، اما روز گذشته در پی حملات ناموفق رژیم صهیونیستی، باتوجه به عرضه یک میلیون سکه توسط بانک مرکزی، قیمت سکه و طلا در بازار روند ریزشی خود را آغاز کرده؛ به‌گونه‌ای که تا تنظیم این گزارش قیمت سکه بیش از 3 میلیون تومان نسبت به آخرین معاملات هفته گذشته، ریزش داشته است.

به‌گزارش صمت بررسی روند نرخ سکه و طلای کشور از آغاز معاملات رسمی بازار در اولین روز هفته جاری و پس از حمله ناموفق رژیم صهیونیستی، نشان می‌دهد سکه و طلا از مسیر صعودی که چند هفته اخیر پیش گرفته بود، دور زده و روند ریزشی خوبی را آغاز کرده است؛ به‌گونه‌ای که نرخ رسمی معاملات در اواسط روز نشان داد نسبت به آخرین معاملات هفته گذشته در روز پنجشنبه، سکه بیش از ۳ میلیون تومان و هر گرم طلا حدود ۲۰۰ هزار تومان، ارزان شده است. این در حالی است که به‌دلیلی تعطیلی بازارهای جهانی در روز جاری، قیمت اونس جهانی طلا ثابت مانده و تغییری نسبت به آخرین نرخ روز گذشته نداشته است.

طی هفته گذشته، بهای سکه و طلای داخلی، هم‌پا و تحت تاثیر افزایش قیمت جهانی طلا، نوسانات افزایشی نرخ ارز و اندکی افزایش تقاضای شکل گرفته در بازار، صعود قابل‌توجهی را ثبت کرد؛ به‌گونه‌ای که برای قیمت جدید طلای جهانی، ارز، طلای داخلی، سکه و حتی حباب سکه از تعبیر «رکوردشکنی‌ها» استفاده شد.

اما همزمان با بازگشایی بازار در روز گذشته و آغاز اولین معاملات هفته، بررسی بازار نشان می‌دهد بازار روندی نزولی خوبی در پیش گرفته است. علاوه بر یک میلیون عرضه سکه‌ای که روز گذشته توسط بانک مرکزی انجام شد، ناکامی رژیم صهیونیستی در حمله به ایران سبب کاهش نرخ در بازارهای داخلی شده است.

بررسی بازار (شنبه، ۵ آبان) و مقایسه آن با آخرین معاملات هفته گذشته (پنجشنبه،3 آبان) نشان می‌دهد نرخ سکه تمام طرح جدید با 3 میلیون و ۵۶۵ هزار تومان کاهش از ۵۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به 50 میلیون و 870 هزار تومان رسیده است. سکه تمام طرح قدیم نیز با 2 میلیون و ۱۷۰ هزار تومان کاهش از ۴۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به ۴6 میلیون و 610 هزار تومان رسید.

نیم سکه و ربع سکه هر یک با حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کاهش به ترتیب ۲7 میلیون و 560هزار تومان و ۱7 میلیون و 540هزار تومان در آخرینمعاملات روز گذشته، تعیین قیمت شدند. سکه‌های یک‌گرمی بانک مرکزی نیز با 700 هزار تومان کاهش به 8 میلیون و 20 هزار تومان افت بها پیدا کرد.

آخرین وضعیت قیمت طلا در بازار نیز بدین صورت است که هر مثقال طلای آب‌شده که بیشترین تاثیر را باتوجه به افزایش قیمت جهانی و افزایش نرخ ارز تجربه کرده بود، روز گذشته با 843 هزار تومان کاهش برای هر مثقال طلا به 19 میلیون و 72 هزار تومان رسید. هر گرم طلای ١٨ عیار هم با حدود ۲۰۰ هزار تومان کاهش قیمت نسبت به آخرین معاملات طلا در هفته گذشته، ۴ میلیون و 396 هزار و ۸۰۰ تومان معامله شد. گفتنی است که بهای اونس جهانی طلا همچنان با ثبات قیمتی ۲۷۳۸ دلار است.  در همین حال با تمهیدات ‎بانک مرکزی و در راستای مدیریت بازار، از روز شنبه عرضه یک میلیون سکه بهار آزادی در قطعات ربع، نیم و تمام توسط مرکز مبادله ارز و طلای ایران آغاز شد. فروش سکه ۱۴۰۳ نیز به‌زودی در این مرکز شروع خواهد شد.

حباب بازار طلا و سکه کوچک شد

یک فعال بازار طلا و سکه درباره وضعیت بازار پیرو حملات اسرائیل به برخی نقاط کشور بیان کرد: باوجود افزایش قیمت جهانی طلا در روزهای گذشته، روز ابتدایی هفته جاری نرخ طلا و سکه در کشور کاهش یافت.

محمد کشتی‌آرای، فعال بازار طلا و سکه در گفت‌وگو با صمت در تشریح دلایل کاهش قیمت طلا و سکه در بازار بیان کرد: باتوجه به کاهش حدود ۳۵۰۰ تومانی نرخ ارز در روز ابتدایی هفته نسبت به روز پایانی هفته گذشته، نرخ طلا و سکه در کشور کاهش شدیدی را تجربه کرده است.

وی در توضیح وضعیت قیمت‌ها در بازار سکه بیان کرد: روز پنجشنبه هفته گذشته نرخ هر قطعه سکه تمام بهار آزادی ۵۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بوده که با کاهشی چشمگیر در روز جاری (شنبه) به ۵۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده است. در واقع کاهش نرخ حدود ۳ میلیون تومانی سکه در بازار، کاهش حباب سکه و نزدیک‌تر شدن به قیمت واقعی آن است.

کشتی‌آرای با بیان اینکه التهابات و هیجانات بازار کاهش یافته و سیرصعودی آن متوقف شده و می‌رود که به تعادل برسد، ادامه داد: در هفته گذشته باتوجه به التهابات و گمانه‌زنی‌های سیاسی حباب در بازار سکه تا حدود ۱۴ میلیون تومان رشد داشت و نرخ هر قطعه سکه در بالاترین نقطه به حدود ۵۶ میلیون تومان رسید، اما اکنون نرخ ۵۱ میلیون تومانی آن در بازار خبر از کاهش حدود ۴.۵ میلیون تومانی حباب سکه می‌دهد. وی کاهش قیمت نیم‌سکه را یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و نزول نرخ ربع سکه را به همین نسبت اعلام کرد و گفت: قیمت هر گرم طلا در روز ابتدایی هفته جاری نسبت به نرخ آن در آخرین روز کاری هفته گذشته یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کاهش یافته که موارد یادشده نشان‌دهنده حرکت بازار به سمت تعادل است.

کشتی‌آرای در توضیح وضعیت تقاضا در بازار بیان کرد: با بروز هر شوک قیمتی در بازار، معاملات متوقف یا با احتیاط بیشتری انجام می‌شود و در مورد اخیر هم دقیقا همین شرایط حاکم است و هم مردم و هم فعالان فعلا اقدامی نمی‌کنند و در واقع منتظر عادی شدن شرایط و ثبات بازار خواهند ماند. در هر حال اکنون روند قیمت‌ها کاهشی است و به نظر می‌رسد این روند ادامه داشته باشد.

 بانک مرکزی ورود کند

یک کارشناس بازار ارز در توضیح وضعیت بازار ارز بیان کرد: در هفته‌های گذشته به‌دلیل شکل‌گیری انتظارات تورمی ناشی از جنگ، قیمت‌ها در بازار ارز نیز بالا رفت و حالا با حمله اسرائیل به ایران و مهار این حملات با توان دفاعی کشور، تاثیر این انتظارات در حال تخلیه است و بر همین اساس در روز ابتدایی هفته جاری شاهد کاهش نرخ دلار در بازار بوده‌ایم.  سیدکمال سید علی، معاون ارزی پیشین بانک مرکزی در گفت‌وگو با صمت در پیش‌بینی روند بازار بیان کرد: اگر حملات در همین حد متوقف و به‌نوعی مسجل شود که طرفین حمله جدیدی را صورت نخواهند داد، همین روند کاهشی ادامه خواهد یافت تا در نهایت به نقطه ۲ تا ۳ هفته قبل خواهد رسید.  وی در پاسخ به سوال صمت مبنی بر اینکه آیا ضرورتی بر مداخله بانک مرکزی در بازار وجود دارد، تاکید کرد: زمانی که بازار براساس نظام خودتنظیمی روند کاهشی در پیش می‌گیرد، بانک مرکزی باید ورود کند و با استفاده از ابزارهایی چون تزریق ارز و... زمینه را برای تشدید این روند کاهشی فراهم کند و در چنین مواقعی انفعال رویکرد مناسبی به‌نظر نمی‌رسد.

آرامش در بازار حکمفرما شد

یک فعال بازار ارز درباره شرایط کلی این بازار در روز گذشته گفت: بازار بعد از نوساناتی اندک در صبح، حوالی ظهر به ثبات رسید و به‌نظر نمی‌رسد شاهد نوسانی بیش از آنچه تجربه شد، در آن باشیم.

علی‌اصغر سمیعی، فعال بازار ارز در گفت‌وگو با صمت با بیان اینکه نوسان بازار ارز کاهش یافته و قیمت‌ها در این بازار رو به نزول است، در تشریح علل این مسئله اظهار کرد: باتوجه به اینکه حملات اسرائیل، ازسوی قوای نظامی کشور کنترل شده و دامنه گسترده‌ای نداشته، بازار ارز نیز از تلاطمات فاصله گرفته و آرامش در آن حکمفرما شده است.

این کارشناس و فعال بازار ارز در پیش‌بینی روند بازار بیان کرد: اینکه بانک مرکزی چه سیاست‌هایی را در راستای مدیریت بانک ارز در پیش بگیرد و چه مقدار ارز برای پیشگیری از ایجاد نوسان در بازار تزریق کند، مسئله‌ای تاثیرگذار است و باید منتظر تصمیم نهاد پولی کشور باشیم. در هر حال اکنون بازار ارز به ثبات رسیده و اندکی به سمت نزول غش می‌کند.

سخن پایانی

بازار ارز و طلا بر مدار سقوط قرار دارد، اما آرامش در این بازارها حاکم است و تقاضا یا فروش هیجانی در آنها وجود ندارد؛ بر این مبنا می‌توان گفت معامله‌گران در انتظار نشسته‌اند تا تکلیف تنش‌های سیاسی در منطقه و مسیر پیش روی بازار جهانی مشخص شود تا برمبنای آن عمل کنند. در هر حال باید منتظر ماند و دید سیاست‌گذار برای خروج بازار از رکود و همزمان جلوگیری از تغییر مود آن به‌سمت رشد نرخ تصمیمی می‌گیرد.

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین