بهرهبرداری از کارخانههای سوخت سبز، جهشی بزرگ به سوی آیندهای پاک
سعید جعفری، معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی ایدرو، در جلسهای با حضور رسانهها به تشریح جزئیات پروژه گسترش سوخت سبز زاگرس و روند تولید آن پرداخت.
به گزارش خبرنگار صمت، جعفری به سفر مقام معظم رهبری به استان کرمانشاه و مصوبات آن اشاره کرد و گفت: یکی از تصمیمات مهم این سفر، راهاندازی زیرساختهای لازم برای تولید سوخت سبز در کشور بود. جعفری افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران متولیان این پروژه شناخته میشوند و این سازمان بهعنوان بزرگترین و قدیمیترین نهاد توسعه صنعتی در کشور فعالیت میکند. برنامههای آینده برای این طرح نیز به زودی اعلام خواهند شد.
وی افزود: این طرح از سالها قبل شروع آ شده و با توجه به رویکرد اقتصادی کشور که به سوی خصوصیسازی و تسهیل در اجرای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی حرکت میکند، تصمیم بر این شد که از سرمایههای عمومی و بخش خصوصی برای اجرای طرح استفاده شود. در نتیجه، در آبان سال گذشته فراخوان جذب سرمایه بخش خصوصی برگزار شد و تقریبا ۲ هزار میلیارد تومان جذب شد.
مراحل اجرای طرح
جعفری در ادامه به پیشرفت فیزیکی طرح اشاره کرد و گفت: براساس برنامهریزیهای انجامشده، طرح کرمانشاه نزدیک به بهرهبرداری است. از خرداد امسال، فرآیند نصب و راهاندازی ماشینآلات و بهرهبرداری آزمایشی آغاز شده و اکنون در مرحله افزایش ظرفیت و بهرهبرداری صنعتی قرار داریم. در حال حاضر، ما توانستهایم به بهرهبرداری تا ۵۰ درصد ظرفیت برسیم و امیدواریم تا یکی دو ماه آینده و تا پایان سال این میزان به ۱۰۰ درصد برسد. در همین زمان، پیمانکاران ساخت و نصب در حال تحویل ماشینآلات هستند و پس از آن، کارخانه بهطور کامل تحت مدیریت شرکت برای بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
جعفری در ادامه به طرحهای دیگر شرکت سوخت سبز زاگرس اشاره کرد و افزود: سوخت سبز زاگرسد در حال حاضر دو طرح را در دست اجرا دارد. یکی طرحی که در کرمانشاه به بهرهبرداری رسیده و دیگری طرحی در شهرستان باشت در استان کهگیلویه و بویراحمد. پیشرفت فیزیکی طرح باشت حدود ۳۴ تا ۳۵ درصد است و پیشبینی میشود که پایان سال ۱۴۰۴ این طرح به پیشرفت بالای ۸۰ تا ۹۰ درصد برسد و تا سال ۱۴۰۵ بهطور کامل به بهرهبرداری برسد.
فرآیند تولید سوخت سبز
جعفری با اشاره به فرآیند کلی تولید سوخت سبز زاگرس گفت: خوراک اصلی این مجموعه ذرت است که به عنوان خوراک دام وارد کشور شده یا در داخل تولید میشود. البته براساس ساختار تولید این کارخانه میتوان از غلاتی که میزان نشاسته مناسبی دارند نیز به عنوان خوراک اصلی استفاده کند. میزان خوراک ذرت سالانه حدود ۲۷۰ هزار تن است و تولید سالانه کارخانه شامل ۶۶ میلیون لیتر الکل (بیواتانول) و ۶۶ هزار تن دیجیاس یا خوراک دام غنیشده است.
وی ادامه داد: در روند تولید سوخت سبز از ذرت، ذرت ابتدا آسیاب و آرد میشود و سپس آنزیمهایی به آن اضافه میشود تا مولکولهای نشاسته شکسته و به قند تبدیل شوند. این قندها در فرآیند تخمیر به الکل تبدیل میشوند. ویژگی این طرح این است که الکل تولیدی آن بالای ۹۹.۶ تا ۹۹.۸درصد خلوص دارد و بدون آب است که امکان اختلاط با بنزین را دارد.
جعفری افزود: سوخت سبز تولیدی شرکت به عنوان مکمل سوخت استفاده میشود و میتواند جایگزین مواد مضر محیط زیست مانند تترا اتیل سرب و امتیبیایی شود. این سوخت علاوه بر افزایش اکتان بنزین، بهدلیل منشأ گیاهی خود هیچگونه آثار زیانباری برای محیط زیست و سلامت انسان ندارد.
تولید سبز در کل کشور
مدیر طراحی و نوسازی ایدرو با اشاره به نیاز کشور به تولید سوخت سبز گفت: تولید روزانه این کارخانه حدود ۲۰۰ هزار لیتر است، در حالی که نیاز کشور به اتانول برای اختلاط با بنزین بیش از این مقدار است. برای تامین نیاز کشور به سوخت سبز، نیاز به ایجاد چندین کارخانه مشابه داریم. ما تلاش میکنیم تا با بهرهبرداری کامل از این طرحها و توسعه طرحهای جدید، به تامین نیازهای کشور در حوزه سوخت سبز کمک کنیم و به سمت تولید انرژی پاک و پایدار حرکت کنیم.
وی با اشاره به اهمیت جذب سرمایهگذاری مناسب گفت: اگر سرمایهگذاران مناسبی مراجعه کنند، میتوان در هر استان یک کارخانه مشابه ایجاد کنیم. این کارخانهها وابستگی زیادی به محل مصرف و خوراک ندارند و میتوانند در مناطق مختلف کشور احداث شوند.
معاون نوسازی و اجرای طرح های صنعتی ایدرو به ضرورت وجود زیرساختهای انرژی اشاره کرد و افزود: برای احداث این کارخانهها، نیاز به زیرساختهای انرژی مانند آب، برق و گاز داریم. این کارخانهها مصرف انرژی بالایی ندارند و در حد معمول و متداول سایر صنایع هستند. ما در این کارخانه توانستهایم مصرف انرژی را به خوبی مدیریت کنیم و چالشهای ناترازی انرژی را به حداقل برسانیم. برنامهریزی برای ایجاد بخش خود تامین انرژی نیز در دست اجراست.
وی با اشاره به اهمیت تسهیلگری در اجرای پروژهها گفت: سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران وظیفهای در ایجاد صنعت دارد و ما در این موضوع حضور داریم تا به تسهیلگری و اخذ مجوزها کمک کنیم. هیچ مانعی برای حضور سرمایهگذار خارجی در این موضوع وجود ندارد.
جعفری درباره جذب و استخدام نیروی انسانی گفت: این طرح حدود ۲۶۰ نفر قابلیت جذب نیرو دارد و اکنون در مراحل بهرهبرداری اولیه حدود ۱۷۰ نفر مشغول به کار هستند. هدف ما این است که از نیروهای بومی منطقه استفاده کنیم و در این راستا، سازمان مدیریت صنعتی نیز کمک کرده تا نیروهای انسانی مورد نیاز از منطقه جذب شوند.
معاون نوسازی و اجرای طرح های صنعتی ایدرو به اهمیت تکنولوژیهای پیشرفته در بهبود فرآیندهای تولید اشاره کرد و گفت: ما از سیستمهای پیشرفته برای مدیریت و کنترل فرآیندها استفاده میکنیم و تمامی تجهیزات بهروز و پیشرفته هستند. این اقدامات به ما کمک میکنند تا کارایی و بهرهوری را افزایش دهیم و به سمت تولید پایدار حرکت کنیم.