-
کد خبر: 112351
تاریخ انتشار: 1403/04/10 05:48
نسخه توسعه گلخانه‌ها برای حل مشکل اشتغال در ایلام

صرفه‌جویی در مصرف آب و بهره‌وری بالا در تولید

امروزه به سبب افزایش جمعیت، خشکسالی، کمبود بارش‌ها، محدودیت منابع آب و خاک، تهدیدات زیست‌محیطی و همچنین پایین بودن عملکرد محصول، نگرانی‌های بسیاری از بابت به خطر افتادن امنیت غذایی در جامعه احساس می‌شود که همین امر موجب شده ضرورت توسعه کشاورزی در بخش‌های مختلف بیش از پیش احساس شود.
صرفه‌جویی در مصرف آب و بهره‌وری بالا در تولید

کشت محصول کشاورزی گلخانه‌ای طی سال‌های گذشته در استان رونق خوبی گرفته و می‌تواند راهکار خوبی برای حل مشکل اشتغال در استان باشد.در این راستا کشت گیاهان گلخانه‌ای یکی از انواع کشاورزی می‌باشد که امروزه به علت صرفه‌جویی در مصرف آب، میزان بهره‌وری بالا، عدم نیاز به آفتکش‌ها، افزایش ثبات و امنیت، سوددهی بالا و امکان استفاده چند منظوره همواره در اقصی نقاط دنیا از جمله کشور ما از اهمیتی بسیاری برخوردار بوده و به صورت ویژه مورد توجه است

ظرفیت کشت گیاهان گلخانه‌ای در ایلام

استان ایلام نیز به واسطه برخورداری از اقلیم، آب‌وهوای مناسب و بهره‌مندی از ظرفیت‌های عظیم در حوزه کشاورزی یکی از استان‌های مستعد در زمینه کشت گیاهان گلخانه‌ای به شمار می‌رود که از ظرفیت‌های بالای در این حوزه برخوردار است؛ با این حال علیرغم ظرفیت‌های بسیار در حوزه کشت گیاهان گلخانه ای، متأسفانه این نوع از کشاورزی به علت مشکلات بسیاری از جمله کمبود سرمایه، نبود نیروهای تخصصی، نبود برنامه‌ریزی اصولی و بی‌توجهی مسئولان از پیشرفت چندانی برخوردار نبوده است.

لازم به ذکر است عدم رونق گشت گلخانه‌ای در استان در حالیست که کشاورزی در ایلام به علت کم آبی و فرسایش خاک هر ساله با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند، به گفته کارشناسان توسعه گیاهان گلخانه‌ای در استان علاوه بر اشتغالزایی و رونق اقتصادی تاثیر بسزایی نیز بر توسعه کشاورزی و مصرفه بهینه آب برعهده دارد.

عدم توسعه کشت گلخانه در استان

محبوبه صادقی فر کارشناس کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار بازار اظهارکرد: توسعه کشت گلخانه‌ای در مناطق مختلف به‌ دلیل مزایایی که نسبت به کشت‌های سنتی دارد از اهمیت بیشتری برخوردار می‌باشد، به گونه‌ای که توجه به کشت گیاهان گلخانه‌ای در سال‌های اخیر جزو برنامه‌های اولویت دار سازمان جهاد کشاورزی کشور بوده است.

وی با بیان اینکه یکی از موثرترین راه‌ها برای جبران ضرر و زیان کشاورزان روی آوردن به کشت گلخانه‌ای می‌باشد، افزود: گلخانه‌داری و کشت گلخانه‌ای همواره یکی از مدرن‌ترین روش‌های تولید محصولات کشاورزی و حفاظت این محصولات در برابر کم‌آبی و خشکسالی بوده که موجب صرفه‌جویی در مصرف آب و بهره‌وری بالا در تولید می‌شود.

صادقی‌فر تصریح کرد: در استان ایلام با توجه به شرایط آب‌وهوایی مناسب و همچنین منابع آبی موجود، امکان گلخانه‌سازی بسیار زیاد است، با این حال در عمل روند توسعه گلخانه‌ها در استان بسیار کند پیش رفته که این موضوع به تبع مشکلات بسیاری به همراه دارد.

این کارشناس در ادامه بیان کرد: با توجه به نقش و تأثیر بخش کشاورزی بر اقتصاد از یک سو و همچنین به دلیل کم‌آبی و خشکسالی، توسعه کشت گلخانه‌ای در استان با استفاده از بهبود سطح دانش و مهارت فنی گلخانه داران به منظور افزایش میزان عملکرد تولید آنها و جذب سرمایه‌گذاران ضروری به نظر می‌رسد.

اهمیت کشت گیاهان گلخانه ای

حشمت عزیزان رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در گفت‌وگو با خبرنگار بازار اظهارکرد: کشاورزی یکی از پایه‌های مهم در هر نظام اقتصادی به شمار می‌رود که توسعه آن می‌تواند به تامین بخش بزرگی از نیازهای داخلی و رسیدن به خودکفایی کمک نماید، البته در این مسیر موانع زیادی وجود دارد که می‌تواند رونق کشاورزی را با مشکل مواجه سازد.

وی با بیان اینکه کشت گیاهان گلخانه‌ای امروزه، کشاورزی سنتی را بهبود بخشیده و بسیاری از چالش‌های کشاورزان را حل کرده، افزود: کشت گلخانه‌ای یک روش‌های مدرنیته کشاورزی است که کلیه مراحل کاشت، داشت و برداشت در داخل یک فضا محدود انجام می‌شود و به واسطه آن می‌توان خاک و مقدار مصرف آب در آن قبل مدیریت کرد که همین امر نیز موجب شده تمام مزایا را برای یک کشاورزی اقتصادی و پر سود به همراه داشته باشد.

عزیزان ادامه داد: وجود گلخانه برای کشت و رشد هر نوع گیاهی می‌تواند نعمت بزرگی باشد و مزایای بسیار زیادی از جمله محافظت عالی از گیاهان در برابر تغییرات آب‌وهوا، پیشگیری از آفات، کشت محصولات بدون نیاز به آفت‌کش، امکان باغبانی در تمام فصول، امکان انتخاب مکان باغبانی، افزایش تولید، به حداقل رساندن خطرات تولید، به حداکثر رساندن سود، صرفه‌جویی در مصرف آب، اشتغالزایی و رونق اقتصادی به همراه دارد.

افزایش مساحت گلخانه‌های ایلام

این مسئول با بیان اینکه متاسفانه استان ایلام در حوزه توسعه گلخانه‌ها پیشرفت چندانی نداشته، تصریح کرد: مجموع مساحت گلخانه‌های فعال استان هم‌اکنون ۱۵ هکتار است که این میزان مناسب استانی با ظرفیت‌های بالا در حوزه کشاورزی نیست.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی در ادامه گفت: از این رو به منظور افزایش سطح گلخانه‌های استان به ۱۸۰ هکتار در امسال، اقداماتی از قبیل ساخت مجتمع گلخانه مهران با ۱۰۰ هکتار وسعت، راه‌اندازی۳۳۰ واحد تولیدی راکد بخش کشاورزی، اتمام پروژه سامانه گرمسیری، آموزش کشاورزان و جذب سرمایه‌گذار لحاظ شده است.

سخن پایانی

گلخانه نه تنها یکی از راه‌حل‌های مدرن برای مبارزه با سرما، گرما و کم‌آبی است، بلکه می‌تواند بهترین گزینه برای تولید میوه و سبزیجات باشد، از طرف دیگر نیز با توجه به مشکل کم‌آبی در استان ایلام و نقش قابل‌توجه گلخانه‌ها در صرفه‌جویی آب، توسعه گلخانه‌ها می‌بایست به صورت ویژه در دستور کار مسئولان مربوطه قرار گیرد.

 


کپی لینک کوتاه خبر: https://smtnews.ir/d/48rl8a