-
کد خبر: 111365
تاریخ انتشار: 1403/03/21 04:00

چین‌پرچمدار صادرات صنایع دستی در جهان

بعد از صادرات نفت و گاز و برخی از لوازم صنعتی و اقلام کشاورزی، صادرات صنایع دستی تجارتی بسیار سودآور است. این یعنی صادرات سودآور، فقط از طریق کارخانه‌های بزرگ صنعتی امکان‌پذیر نیست. بلکه کارگاه‌های کوچک صنایع دستی نیز می‌توانند در اقصی نقاط جهان مشتریانی داشته باشند.
چین‌پرچمدار صادرات صنایع دستی در جهان

چین در میزان درآمد از صادرات صنایع دستی، در میان تمامی کشورهای جهان حرف نخست را می‌­زند. این کشور در سال 2021 توانست، حدود 3363 میلیارد دلار از این صنعت کسب درآمد کند. این کشور تمدنی چندهزار ساله دارد و فرهنگ و هنر غنی آن، تنوعی بی‌نظیر از صنایع دستی را رقم زده است. چین در قالیبافی نیز یکی از مهم‌ترین رقبای ایران است. این کشور به عنوان مهد ابریشم، صنایع دستی نساجی توانمندی نیز دارد. امریکا و آلمان کشورهای بعدی در صادرات این صنعت هستند.

صادرات صنایع دستی ایران

از نظر سازمان صنایع دستی در ایران ۳۷۰ رشته صنایع دستی وجود دارد که در ۲۴ دسته قرار می‌گیرند. از جمله صنایع دستی برتر کشور که در سطح بین‌المللی مورد توجه قرار گرفته‌اند می‌توان به فرش‌های دستباف اشاره کرد که معرف بنیه فرهنگی و هنری ایران در جهان است. یکی از پدیده‌های قابل توجه در سال‌های اخیر روند رو به رشد جهانی شدن است. ایران نیز در همین راستا به منظور گسترش صادرات غیرنفتی و حضور در بازارهای جهانی درصدد پیوستن به سازمان تجارت جهانی(WTO)  برآمده و در حال حاضر عضو ناظر این سازمان است. یکی از مهم‌ترین صنایع دستی ایران فرش دستباف است. شاخص توان رقابت صادراتی فرش دستباف ۶۵ رج ابریشمی اصفهان برابر با ۸۸/۰ است و بیانگر این است که فرش دستباف ۶۵ رج ابریشمی استان اصفهان در شرایط فعلی در بازارهای جهانی دارای توان رقابت است. شاخص مزیت نسبی نیز برابر با 79‌.‌0 و نشان‌دهنده مزیت نسبی این استان در تولید فرش مذکور است. در حال حاضر کشور چین یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان فرش ماشینی ایرانی است، اما جز آن، فرش ایرانی به کشورهای ترکیه، هند، عراق، افغانستان، کانادا، استرالیا، ژاپن و برخی کشورهای اروپایی نیز صادر می‌شود. سایر آثار معروف ایران که در حوزه صنایع دستی جای می‌گیرند عبارتند از: گلیم، فرش، گبه، قلم‌زنی، شیشه‌گری، منبت‌‌کاری، میناکاری، سفال، چوب، خاتم‌‌کاری و ملیله‌‌دوزی.

صادرات صنایع دستی هند

هند با مساحت وسیع و جمعیت یک و نیم میلیاردی خود، کشکولی از فرهنگ‌هاست. هر ایالت آن، زبان و پوشش خاص خود را دارد. اما تنوع فرهنگی این مناطق و ایالات تنها محدود به زبان و پوشش نیست. بلکه تنوع جغرافیایی، اقلیمی، فرهنگی و دینی در استفاده مردم از ابزارها و و لوازم مختلف هم قابل مشاهده است. بنابراین تنوع صنایع دستی شبه‌قاره بسیار بالاست. هند در سال 2021 موفق شد چیزی در حدود 396 میلیارد دلار از صادرات کالاهای موجود در حوزه صنایع دستی درآمد داشته باشد. نمودارهای زیر میزان درآمد این کشور را در مقیاس میلیارد دلار از سال 2011 تا 2021 در حوزه صنایع دستی نشان می­‌دهد. با توجه به این نمودار، روند صادرات صنایع دستی این کشور با شیبی بسیار ملایم و کند در حال افزایش است. همچنین تأثیر منفی همه‌گیری کرونا که در هند بسیار بحرانی بود هم در این نمودار واضح است. هند در این میان، بیشترین میزان صادرات را به امریکا دارد. حدود 43 درصد از سهم صادرات هند در صنایع دستی و کالاهای هندی به آمریکا تعلق دارد. در میان صنایع‌دستی موجود در هند، محصولات دست‌باف و صنایع دستی مربوط به هنر قلاب‌‌بافی هندی، در امریکا از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. در میان صنایع دستی کشور هند، شال هندی به عنوان بخش مهمی از پوشش این کشور که با فرهنگ هند نیز آمیختگی شدیدی دارد، بیشترین صادرات را به امارات متحده عربی داشته است. پس از امارات، آلمان و امریکا هر کدام به ترتیب با 10 و 5 درصد کشورهای دوم و سوم برای وارد کردن این شال به سرزمینشان هستند. نمودار پایین سهم هر یک از کشورها را در میزان واردات صنایع دستی از هند  را نشان می‌دهد.


کپی لینک کوتاه خبر: https://smtnews.ir/d/3qqaq9