معادن غیرفعال در معرض تغییر متولی
بهعقیده فعالان بخش معدن، معادن امروزه با چالشهای فراوانی مواجهند و این مشکلات بسیاری از معادن کوچک و متوسطمقیاس را به ورطه تعطیلی کشانده است.
این مشکلات که اغلب از قوانین دولتی و محدودیتهای تجارت بخش معدن نشأت میگیرند، از گلایههای اصلی فعالان معدنی و صاحبان معادن محسوب میشود. از سویی دیگر همواره نهادهای دولتی موضع خود مبنی بر «سلب صلاحیت» صاحبان معادن غیرفعال را حفظ کرده و این هم از دیگر مسائلی است که معدنداران با آن دست و پنجه نرم میکنند.
آسیبزایی کمبود تجهیزات
رضا محتشمیپور، معاون امور معادن و فرآوری مواد وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه بازدید از معدن رضوان اعلام کرد: مهمترین نکته در این سفر، تامین ماشینآلات معدنی است که در دستور پیگیری قرار میگیرد.
به گزارش دنیای معدن محتشمیپور ضمن اشاره به پیگیری برای رفع موانع پیش روی فعالیت معادن افزود: محدودیتهایی برای تامین ماشینآلات معدنی در کشور وجود دارد که این محدودیتها به تولید معادن لطمه میزند. پس از زلزله ۲۳ آبان، معدن رضوان و کارخانه کنسانتره این معدن با خسارات زیادی مواجه شد که مشکلات عدیدهای برای این معدن و کارخانه بهوجود آمد.
محتشمیپور در ادامه ضمن اشاره به فعالیت مجدد معدن و پیگیری رفع مشکلات بهوجود آمده در کارخانه کنسانتره رضوان، اعلام کرد: پیشبینی افتتاح این کارخانه در ایامالله دهه فجر در دستور کار قرار گرفته است. وی اظهار کرد: تمام تلاش برای جبران خسارت زلزله اخیر و پیگیری مسائل خرد موجود در معدن رضوان و مشکلات تامین ماشینآلات معدنی کلیه معادن و همچنین راهاندازی کارخانه کنسانتره آهن در دستور کار قرار گرفته که قطعا با راهاندازی این کارخانه فرصت مناسبی برای ایجاد اشتغال در حوزه صنعت استان و کشور رقم خواهد خورد.
سلب صلاحیت صاحبان معادن فاقد فعالیت
معاون معادن و فرآوری وزیر صنعت، معدن و تجارت، ظرفیتهای معدنی استان هرمزگان را از مزیتهای استان برشمرد. رضا محتشمیپور در هجدهمین جلسه شورای معادن استان هرمزگان افزود: اقدامات بسیار خوبی باتوجه به فرصتهای معدنی در استان، چه از لحاظ فناوری و چه از لحاظ ظرفیت صورت گرفته و امیدواریم با بهرهبرداری از آنها نتایج خوبی را در استان و کشور شاهد باشیم. وی درباره سلب صلاحیت صاحبان معادن غیرفعال گفت: معادن فاقد فعالیت، در اجرای ماده ۲۰ قانون معادن از دارندگان این مجوزها سلب میشود.
محتشمیپور، با تاکید بر نقش معادن در توسعه مناطق کمترتوسعهیافته اظهار کرد: فعالیت نداشتن معادن پذیرفتنی نیست و در چنین حالتی، صلاحیت فعالیت از صاحبان این معادن سلب و از طریق مزایده عمومی به متقاضیان و سرمایهگذاران واقعی واگذار خواهند شد.
در این نشست درباره مسائل و مشکلات معادن و ظرفیتهای معادن استان و عناصر معدنی هرمزگان بحث و تبادلنظر شد. همچنین موضوع اجرای ماده ۲۰ قانون معادن در زمینه یک معدن غیرفعال نیز مطرح شد که صدور رأی سلب صلاحیت بهرهبردار معدن را بهدنبال داشت.
ساماندهی کاداستر
معاون معادن و فرآوری مواد وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین در نشست مشترک با تشکلهای بخش خصوصی حوزه معدن استان هرمزگان در زمینه حقوق دولتی معادن گفت: پرداخت حقوق دولتی یکی از مهمترین مسائل در حوزه معدن است که با کمک نظام مهندسی در دستور کار قرار گرفته است.
رضا محتشمیپور اظهار کرد: ساماندهی سامانه کاداستر در حال پیگیری است و با انجام آن و اتصال به این سامانه، سوخت واحدها، ماشینآلات معادن و... در سامانه کاداستر روزآمد خواهد شد. شایان ذکر است در این نشست انجمنها و تشکلهای بخش خصوصی معدنی و مدیران واحدهای تولیدی صنایع معدنی، مشکلات و درخواستهای خود را مطرح کردند که ضمن بررسی درخواستها مقرر شد طی بررسیهای اجمالی، نتیجه به استان ابلاغ شود.
تمرکز بر کل زنجیره معدن
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با تاکید بر ضرورت تمرکز بر کل زنجیره معدن گفت: فعالیت و سرمایهگذاری شرکت در بخشهای مختلف اکتشاف، بهرهبرداری، فرآوری و بازرگانی حوزه معدن و صنایع معدنی، علاوه بر ایجاد ترکیب پرتفوی مناسب، به تحقق اهداف اقتصادی کشور کمک میکند.
به گزارش معدننیوز امیرحسین نادری درباره راهبردهای جدید «ومعادن» با تاکید بر لزوم توجه به کل زنجیره تولید گفت: شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، در رویکرد جدید خود با سرمایهگذاری در حلقههای مختلف مرتبط با معادن و صنایع معدنی در حوزههای اکتشاف، بهرهبرداری، فرآوری و تجارت بینالمللی تلاش میکند علاوه بر حفظ منافع سهامداران و افزایش درآمد شرکت، به رسالت حرفهای خود در راستای رونق و توسعه بخش معدن عمل کند.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با تاکید بر دانش و تخصص «ومعادن» گفت: کشور ما از نظر ذخایر معدنی بسیار غنی است اما بهدلیل تمرکز بر بخشهای خاصی در این حوزه، نتوانستیم از این ثروتها بهنحوی شایسته بهره ببریم. « ومعادن» با استفاده از توان مالی و تخصص مناسبی که دارد و همچنین استفاده از تجارب بینالمللی در حوزه معدن و صنایع معدنی میتواند گام موثری در این حوزه بردارد و بدون تردید سرمایهگذاری در بخشهای زنجیره، ضمن ارائه پرتفوی متنوع موجب افزایش درآمد و سودآوری شرکت در کل زنجیره میشود.
استحصال عناصر کمیاب
نادری در بخش دیگر صحبتهای خود با بیان اینکه ذخایر معدنی کشفشده در کشور محدود است، بر ضرورت توسعه فعالیتهای اکتشافی در کشور و شناسایی ذخایر جدید تاکید کرد و افزود: محدودیت منابع مالی دولتی و تامین نشدن تجهیزات و ماشینآلات معدنی بهدلیل نوسانات نرخ ارز از مهمترین موانع برای انجام کارهای اکتشافی در سالهای گذشته بوده که شرکت برای حل آنها، در کنار اجرای طرح تولید تجهیزات در داخل، برای واردات ماشینآلات (براساس ضوابط قانونی) نیز برنامههای عملیاتی را در دستور کار قرار داده است.
طبق توضیحات مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، در کنار بسط سرمایهگذاری به کل زنجیره، سرمایهگذاری در معادن فلزی غیرآهنی نیز مورد توجه این شرکت قرار دارد و طرحهایی برای استحصال عناصر کمیاب درحال پیگیری است. وی در پایان بکارگیری توان و تخصص داخل در کنار استفاده از تجارب موفق دنیا در حوزه معدن را مهم خواند و تاکید کرد: تلاش میکنیم با استفاده از نظرات نخبگان این حوزه و ایجاد تعامل با برندهای مطرح بینالمللی، «ومعادن» را به یک شرکت پیشرو و خلاق در حوزه معدن تبدیل کنیم.
سخن پایانی
معضلاتی که امروزه فعالان معدنی و صاحبان معادن با آن دست به گریبان هستند، ابعاد مختلف و زوایای متفاوتی دارد که بنابر نظر فعالان معدنی، همانطور که در گزارش به آن اشاره شد، اغلب از تصمیمات دولتی سرچشمه میگیرند. رسیدگی به این موضوعات میتواند علاوهبر بهبود روند فعالیتهای معدنی و رونق اقتصاد این بخش، فرصتهای بیشماری در جهت پیشرفت و بهبود کشور رقم بزند.