حمایت از صنعت فولاد تا رسیدن به خودکفایی
محمدرضا موثقینیا، معاون وزیر صمت و رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به همراه حسام مقدمعلی معاون طرحهای توسعه معادن و صنایع معدنی و تعدادی از مدیران ایمیدرو، با هدف بررسی طرحهای فولادی و صنایع معدنی استان فارس طرحهای فولادی این استان بازدید کردند. در این بازدید بر حمایت از صنعت فولادسازی تا دستیابی به خودکفایی تاکید شد.
محمدرضا موثقینیا، معاون وزیر صمت و رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به همراه حسام مقدمعلی معاون طرحهای توسعه معادن و صنایع معدنی و تعدادی از مدیران ایمیدرو، با هدف بررسی طرحهای فولادی و صنایع معدنی استان فارس طرحهای فولادی این استان بازدید کردند. در این بازدید بر حمایت از صنعت فولادسازی تا دستیابی به خودکفایی تاکید شد.
تاثیر صنعت فولاد براقتصاد
استفاده از صنعت فولاد در تولید یکی از عوامل تاثیرگذار در صنعت و اقتصاد کشور به شمار میآید. این عامل موجب سازندگی، توسعهیافتگی و پیشرفت کشور و جوامع مختلف شده است. با نگاهی دقیقتر به زندگی روزمره خود متوجه حضور صنعت فولاد میشوید که هر روز با آن سروکار دارید. بخش زیادی از تجهیزات و قطعات مورد استفاده روزانه ما از فولاد تولید شدهاند. صنعت فولاد از همان مراحل آغازین استخراج از معدن تا هنگام تولید و چه در زمان مصرف، منجر به اشتغالزایی و تولید مشاغل متعدد میشود.ایجاد مشاغلی مانند بهرهبرداری از معدن فولاد، حملونقل، خرید ماشینآلات و تجهیزات، مشاوره پروژه، استفاده از نیروهای کاری و آموزش به منظور به روزرسانی اطلاعات و … را میتوان از عوامل حضور صنعت فولاد در یک کشور دانست.معاون صمت در مراسم افتتاح و بازدید از طرحهای صنعتی استان فارس گفت: از صنعت فولاد حمایت میکنیم تا به خوداتکایی برسیم.
موثقینیا با تاکید بر تسریع در تکمیل پروژه گفت: ضروری است که همه متولیان در راستای تسریع در روند بهرهبرداری طرح گندله آهن خرامه، با همافزایی و فراسازمانی در کوتاهترین زمان ممکن و به صورت اثر بخش کار را به نتیجه پایدار برسانند.
این مقام مسئول در حاشیه بازدید از مجتمع فولاد غدیر نیریز گفت: در دولت و ایمیدرو از صنعت فولاد حمایت میکنیم تا فناوری در تولید فولاد داخلی شود و خوداتکا شویم و بتوانیم طراحی و مدیریت فناوری را خودمان انجام دهیم.
وی گفت: تلاشهای شما در فولاد نیریز در راستای اهداف نظام و فرموده مقام معظم رهبری و شعار سال یعنی مهار تورم و رشد تولید است و ضرورت دارد فولاد غدیر نیریز با تمام ظرفیت در راستای افزایش تولید در بخشهای مختلف تلاش کند تا سایر طرحها به زودی فعال شود.
در این سفر همچنین از پروژه طراحی و بهسازی قطعه دوم محور خرامه-نیریز، که با سرمایهگذاری ۱۷۰۰ میلیارد ریالی ایمیدرو و در راستای توسعه زیرساختهای معادن بخش خصوصی اجرایی شده است؛ بازدید شد.
این مسیر به طول ۲۷.۲ کیلومتر و عرض ۱۱ متر در شهرستان خرامه و در ناحیه استهبان واقع شده که ۱۷ کیلومتر آن آسفالت شده و آماده بهرهبرداری است و بخش باقیمانده با مشکل معارض روبهروست که روند رفع موانع موجود در دست پیگیری است.
رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران توسعه زیرساختهای معادن به ویژه در حوزه برقرسانی و جادهسازی را، از سیاستهای اصلی ایمیدرو در نقاط مختلف کشور نام برد و ابراز امیدواری کرود تا روند آمادهسازی این مسیر تسریع شود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان فارس نیز گفت: بهرهبرداری از پروژه بازچرخانی پساب صنعتی در فولاد غدیر نیریز(تصفیهخانه پساب صنعتی) با میزان سرمایهگذاری ۱۸۵ میلیارد تومان و اشتغال ۳۵ نفر جهت استفاده بهینه از آب و در راستای بهبود شرایط زیست محیطی با حضور معاون وزیر صمت انجام شد.
تصفیه پساب صنعتی مجتمع فولاد غدیر نیریز با ظرفیت تولید ۱۸۱۴ متر مکعب بر روز و ریکاوری ۹۳ درصد و با هزینه ۲.۶۵۰ میلیون یورو (۵۰ میلیارد تومان) در مدت زمان ۴۰ ماه به بهرهبرداری رسید که این فرآیند تصفیه پساب صنعتی در دو بخش پیشتصفیه و تصفیه به صورت شیمیایی انجام میشود.
حمیدرضا ایزدی در جریان بازدید از طرح درحال احداث تولید گندله آهن خرامه گفت: کارخانه گندلهسازی گهر فرزانگان خرامه در زمینی به مساحت ۹۹ هکتار و با اعتباری بالغ بر ۱۱۰ هزار میلیارد ریال با تولید گندله سنگ آهن به ظرفیت ۲.۵ میلیون تن در سال با پیشرفت فیزیکی بیش از ۶۲ درصد درحال ساخت است که در زمان بهرهبرداری بیش از ۴۵۰ نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد خواهد کرد.
ایزدی با اشاره به اینکه کاربرد محصولات تولیدی فولاد خرامه تولید آهن خام در کوره بلند و تولید آهن اسفنجی است، افزود: ضرورت اجرای این طرح ایجاد اشتغال، رفع محرومیت و ایجاد رونق اقتصادی است.
ایزدی در خصوص شرکت فولاد غدیر نیریز اظهار کرد: این شرکت با تولید آهن اسفنجی با ظرفیت سالانه ۸۰۰ هزارتن در حال فعالیت است که طرح توسعه آن هم در فاز اول شمش فولادی( فولاد خام ) با ظرفیت ۸۰۰ هزارتن، اشتغال ۵۶۰ نفر، سرمایهگذاری ۱۱۰ هزار میلیارد ریال با کاربرد تولید انواع صنایع فلزی شامل صنایع خودرو، هوافضا، نظامی و ساختمانی و... با پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد در حال ساخت است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل صمت فارس، مدیرکل این اداره در پایان با اشاره به اولویتهای حرکت به سمت توسعه پایدار و تکمیل زنجیره ارزش در فولاد، افزایش بهرهوری در فرآیند تولید جهت تداوم حضور در این صنعت اثربخش در اقتصاد کشور اضافه کرد: فاز دوم طرح توسعه در فولاد غدیر نیریز(گندلهسازی) در زمینی به مساحت ۹ هکتار با ظرفیت سالیانه ۲.۵ میلیون تن و ایجاد اشتغال بیش از ۱۴۰ نفر با سرمایهگذاری ۲۱ هزار میلیارد ریال، همچنین فاز سوم طرح توسعه آهک پخته شده (کلسینه شده) با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن و سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد ریال با اشتغالزایی ۶۰ نفر در زمینی به مساحت ۵ هزار متر مربع در حال ساخت است.
سخن پایانی
صنعت فولاد در هر کشور به عنوان صنعت مادر شناخته میشود و همین موضوع موجب شده است تا پایه و اساس تمامی فعالیتهای اقتصادی باشد و به همراه خود رشد و توسعه کشور را به وجود آورد. اشتغالزایی و جذب نیرو تنها یک قسمت از منافع صنعت فولاد در کشور است. برای تولید یک مقطع فولادی از مراحل آغازین نیاز به نیروی انسانی است که این امر موجب اشغال زایی میشود.
استخراج فولاد از معدن، فرآیند تولید و ریخته گیر فولاد خام، اجرای عملیات ثانویه و نورد فولاد و در پایان مرحله مصرف و فروش، در تمامی این مراحل برای جریان داشتن فرآیند اجرایی نیاز به نیروی انسانی کارآزموده و آگاه است.استفاده از صنعت فولاد میتواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم ایجاد شغل نماید. به عنوان مثال صنایع فولاد مبارکه اصفهان با رقم قابل توجه ۳۵۰ هزار نفر نیروی مشغول به کار را در کشور شامل میشود.در کنار تمامی این عوامل اجرایی، قسمت آموزش صنعت فولاد است که منجر به تربیت متخصصین و کارشناسان آگاه به دانش فنی روز دنیا میشود. از سوی دیگر صادرات فولاد و حضور در بازارهای جهانی، یکی دیگر از مزایای حضور صنعت فولاد در کشور است. ماندگاری در بازار جهانی مستلزم تولید محصولات با کیفیت متنوع و مطابق با استاندارد و نرخ رقابتی است. رونق اقتصادی کشور و منبع تامین ارز خارجی از دیگر منافع صادرات فولاد برای کشور است که باعث تاثیر مثبت بر اقتصاد کشور شده است.