-

بازار سرمایه با نوسانات و تغییراتی مواجه شده است + جزییات

تحلیلگران معتقدند که با توجه به شرایط موجود شاخص و نقدینگی‌هایی که به زودی وارد بازار خواهند شد، ممکن است با تغییرات چشمگیری در معاملات مواجه شویم.

بازار سرمایه با نوسانات و تغییراتی مواجه شده است + جزییات

در روزهای اخیر بازار سرمایه با نوسانات و تغییراتی مواجه بوده است. شرایط اقتصادی و سیاسی، رسیدن شاخص به مقاومت و... همگی نقش مهمی در جهت‌گیری بازار دارند. در این گزارش، به بررسی وضعیت اخیر بازار، تاثیرات احتمالی آزادسازی نقدینگی‌های بلوکه شده و پیش‌بینی روندهای آتی خواهیم پرداخت.

بار دیگر شاهد خم شدن نمودارها و نگرانی سهامداران بودیم که به دنبال تجربه تلخ گذشته و ترس از سقوط دوباره، شروع به فروش سهام‌های خود کردند. برای سرمایه‌گذاران حقیقی، نگهداری سود اخیر و پرهیز از ریسک شرایط موجود اهمیت پیدا کرده است. نگرانی‌ آنها بی‌دلیل نیست؛ ما یک رشد سریع را تجربه کرده‌ایم و با مسائل بزرگ و پیچیده‌ای مانند کسری انرژی، کمبود نقدینگی، کاهش فروش نفت، واردات شدید بنزین، تحریم‌های متعدد و نبود توافق واقعی بین مقامات مواجه هستیم.

در چند روز نخست هفته شاهد کاهش حجم معاملات نسبت به هفته قبل بودیم، خروج ۲.۴ هزار میلیارد تومان پول از بازار رخ داد، RSI به زیر ۷۰ رسید و ارزش صف‌های فروش به بالای ۳ هزار میلیارد تومان رسید. همه این عوامل نشان می‌دهند که بازار خوب نبود اما احتمالاً فردا آغاز خوبی داشته باشد. احتمالا در نیمه دوم بازار فردا اوضاع بهبود یابد و تغییر وضعیت رخ ندهد، با اطمینان بیشتری می‌توان گفت که اصلاح و استراحت جدی خواهد بود.

با این وجود، هنوز فضا برای رشد وجود دارد. صنایع دارویی و خودرویی به تازگی افزایش نرخ داشته‌اند و دلار شرکت‌ها نیز به تازگی رشد خوبی را تجربه کرده است. هنوز زمان لازم است تا اثرات این موارد در صورت‌های مالی منعکس شود. با وجود مشکلاتی مانند کمبود انرژی و تعطیلی واحدها، امیدواریم که نظام تصمیم‌گیری دولت از حداقل تجربه و عقلانیت برخوردار باشد.

هرچند تعدادی نمادهای خاص بازار خوبی داشتند، اما اگر جو منفی تشدید شود و ارزش صف‌های فروش به بیش از ۵ هزار میلیارد تومان برسد و نشانه‌های بهبود در فردا مشاهده نشود، نمادهای کوچک نیز چاره‌ای جز عقب‌نشینی نخواهند داشت. بنابراین، فردا نیز روز مهمی است. در این مقطع حساس، بهترین کار داشتن استراتژی مشخص است. اگر سرمایه‌گذاران دید میان مدت دارند، ترکیب پرتفو با ریسک همخوانی باید داشته باشد و سهام بنیادین و ارزنده مهم است. به عبارتی نسبت P/E آینده‌نگر سهام پایین باشد سهامداران ریسک ندارد اما اگر شرایط برعکس است، فروش میتواند ریسک کمتری داشته باشد، همیشه فرصت برای خرید وجود دارد.

احتمال افزایش بازگشت این نقدینگی به بازار

همچنین سینا سلیمانی، تحلیلگر مالی، اشاره کرد: « ۱.۵ میلیون نفر در طرح ثبت نام خودرو شرکت کردند. هر فرد بابت ثبت نام خودرو ۳۰۰ میلیون تومان مبلغ بلوکه شده در حساب خود داشت و در مجموع، ۴۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در حساب‌های وکالتی بلوکه شده بود. از فردا، این نقدینگی آزاد خواهد شد و باید مقصد جدیدی پیدا کند. بخشی از این نقدینگی به سپرده‌های بانکی باز خواهد گشت، اما بخش قابل توجهی نقدینگی ریسک‌پذیر است که به بازارهای مختلف مثل دلار، طلا و حتی سهام وارد خواهد شد.

او تاکید کرد: «علاوه بر این، سال گذشته ۲۸۰ هزار میلیارد تومان سپرده ویژه یکساله با نرخ ۳۰ درصد جذب شد که سررسید آن انتهای دی ماه است. با توجه به اطلاعیه بانک مرکزی، سپرده‌های ویژه برای سال جدید با نرخ ۲۶ درصد تمدید خواهد شد. جمع مبلغ اصل و فرع این سپرده‌ها در سررسید، ۳۶۴ هزار میلیارد تومان است. بخش قابل توجهی از این نقدینگی در قالب سپرده باقی خواهد ماند، اما بخشی نیز به سایر بازارها سرازیر خواهد شد.»

سلیمانی ادامه داد: «حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان سود مجامع شرکت‌های بورسی نیز از آبان و آذر واریز شده است و با بهبود وضعیت بازار، احتمال افزایش بازگشت این نقدینگی به بازار وجود دارد. در مجموع، از انتهای دی ماه حدود ۹۶۰ الی ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی آزاد خواهد شد که اگر جذب نشود، آثار فاجعه‌باری خواهد داشت. بخشی از این نقدینگی وارد بازارهای مختلف خواهد شد و می‌تواند تحرکات زیادی در بازار ارز و طلا ایجاد کند.»

سلیمانی افزود: «ورود این نقدینگی به بازار سرمایه می‌تواند از رشد نرخ دلار جلوگیری کند و به کنترل تورم کمک کند. علاوه بر این، هدایت این نقدینگی به سمت بازار سرمایه می‌تواند شرکت‌های دولتی و بنگاه‌ها را از تنگنای نقدینگی رهایی دهد و با افزایش سقف صندوق‌ها یا افزایش سرمایه شرکت‌ها، در تولید رسوب کند. در نهایت، همه چیز به سیاست‌های دولت در دو ماه آینده بستگی دارد و بازار سرمایه با یک فرصت بی‌نظیر در جذب این نقدینگی روبروست.» می‌توان گفت که بازار بورس ایران در هفته‌های اخیر با نوسانات قابل توجهی روبرو بوده است. عواملی همچون کسری انرژی، کاهش نقدینگی، کاهش فروش نفت و تحریم‌ها باعث نگرانی سهامداران شده و باعث افزایش فشار فروش شده است.

از سوی دیگر، آزادسازی نقدینگی‌های بلوکه شده از حساب‌های وکالتی و سپرده‌های بانکی، نقدینگی قابل توجهی را به بازار تزریق خواهد کرد. این نقدینگی، هم فرصتی برای رشد بازار و هم تهدیدی برای تورم است. با توجه به سیاست‌های دولت و تحولات اقتصادی و سیاسی، نحوه هدایت این نقدینگی به سمت بازار سرمایه می‌تواند نقش مهمی در کنترل تورم و ایجاد ثبات در بازار ایفا کند.

در نهایت، تصمیم‌گیری‌های صحیح و استراتژی‌های مناسب می‌تواند به جذب این نقدینگی و جلوگیری از سرریز آن به سایر بازارها کمک کند. بازار سرمایه با این شرایط مواجه است که با یک فرصت بی‌نظیر روبرو شود و نقدینگی آزاد شده را جذب کند، اما همه چیز به سیاست‌های دولت در دو ماه آینده بستگی دارد

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین