بازار خودرو قفل شد
بازار خودرو در ایران بهطور قابلتوجهی تحتتاثیر اخبار مربوط به مذاکرات قرار گرفته و این موضوع باعث رکود شدید در این بازار شده است. خریداران به امید کاهش بیشتر قیمتها دست نگه داشتهاند، در حالی که فروشندگان نیز منتظر افزایش قیمتها هستند. این بلاتکلیفی و انتظار، وضعیت نامشخصی را در بازار ایجاد کرده است. خودروهای داخلی نیز با کاهش قیمتهای قابلتوجهی مواجه شدهاند که این روند همچنان ادامه دارد. آینده بازار خودرو بهشدت به نتایج مذاکرات عراقچی و اخبار روزهای آینده بستگی دارد و این موضوع میتواند بر تصمیمات خریداران و فروشندگان تاثیر بسزایی بگذارد.

بازار خودرو از زمانی که خبر مذاکرات منتشر شد، رکود شدیدی را تجربه میکند. خریداران منتظر کاهش قیمت بیشتر و فروشندگان نیز منتظر افزایش قیمت هستند. همهچیز بستگی به مذاکرات عراقچی و اخبار هفتههای آینده دارد. خودروهای داخلی نیز کاهش قیمت قابلتوجهی را تجربه کردهاند که همچنان ادامه دارد.
بازار در رکود کامل
علی براتی، کارشناس حوزه خودرو، درباره وضعیت فعلی بازار خودرو نسبت به اخبار مذاکرات به «انتخاب» گفت: خودروهای ایرانی صفر روزانه ۳ تا ۱۰ میلیون تومان کاهش قیمت دارند.
مثلاً دنا ۱۲ تومان کاهش قیمت داشته است. خودروهای وارداتی هم دیگر نه فروشنده دارد و نه خریدار؛ یکسری از افراد که پول نیاز دارند خودروهایشان را با قیمت کمتر میفروشند، اما خریدار هم نیست. خبرهای مثبتی هم برای خودروهای وارداتی آمده و افزایش قیمت جدی در برخی از این خودروها داشتهایم. این افزایش قیمت در آ. او. دی بیشتر دیده میشود.
براتی درباره تداوم روند فعلی رکود در بازار خودرو بیان کرد: از روز اولی که قرار شد مذاکرات عمان آغاز شود بازار راکد و قفل شده تا همین لحظهای که صحبت میکنیم. تا هر زمان که یک خبر قطعی از مذاکرات بیرون نیاید، وضعیت بازار همین است. من خریدارهایی هم دیدهام که با وضعیت فعلی خرید میکنند.
کارشناس حوزه خودرو درباره احتمال رفع تحریمها و ورود خودروهای غربی به بازار ایران گفت: با رفع تحریمها و آغاز واردات ماشینهای غربی، اتفاق جدیدی در بازار نمیافتد. ماشینها با خودشان رقابت میکنند. وقتی واردات باز شد عدهای میگفتند با ماشینهای کرهای دیگر کسی ماشین چینی نمیخرد، اما هیچ اتفاقی هم برای ماشین چینی نیفتاد. اگرچه تقاضا کمتر شد، اما اتفاق عجیبی رخ نداد. ماشینهای اروپایی هم اگر وارد شوند، کاری با ماشین چینی ندارند.
بازار خودرو بدون خریدار
بابک صدرایی، کارشناس خودرو، درباره وضعیت فعلی بازار خودرو در شرایط نوسان ارزی و اخبار مذاکرات گفت: نوسانات فعلی تا نتایج نهایی مذاکرات بیرون نیاید، بازار قفل است. هیچکس خریدوفروش نمیکند و همه منتظر هستند که مذاکرات تعیینتکلیف شود. تا دو ماه آینده که روند مذاکرات کاملاً مشخص شود، بازار کاملا قفلشدهای داریم. وقتی مذاکره قطعی شود فروشندهها زیاد میشوند. اگر سیگنالی بیاید که مذاکرات در خطر است، برعکس خواهد شد. یک جو روانی بد در بازار شکل گرفته و همه گنگ هستند. اگر توافق هم شود، دلار ممکن است روند افزایشی بگیرد. ما در حال بازی با حبابهای موجود هستیم. هفته آینده که بر سر جزئیات مذاکره میشود هم وضعیت همین است.
صدرایی درباره کاهش قیمت خودروهای وارداتی گفت: وقتی دلار افزایش قیمت پیدا میکند، باید در نظر بگیرید که چه میزان از بازار داخلی و خارجی است. آنچه مسلم است این است، که اگر ماشین خارجی ارزان شود، روی ماشین داخلی هم اثر میگذارد. مثلا تویوتا اگر ۲ میلیارد شد، آنوقت دنا نمیتواند ۱.۲ میلیارد به فروش برسد. باید ببینیم که مذاکرات درنهایت به کدام سمت میرود. از سوی دیگر، تعرفهها مهم هستند. اگر دولت در تعرفهها دست ببرد، قیمتها متفاوت میشوند.
وضعیت بازار خودرو در ایران بهشدت تحتتاثیر اخبار مذاکرات هستهای و نوسانات ارزی قرار دارد. رکود فعلی به دلیل بلاتکلیفی خریداران و فروشندگان، و انتظار برای نتایج قطعی مذاکرات ادامه دارد. کاهش قیمت خودروهای داخلی و عدم تمایل خریداران برای خرید، نشاندهنده عدماطمینان موجود در بازار است. همچنین، احتمال ورود خودروهای وارداتی و تاثیر آن بر قیمتها، بهویژه در صورت تغییر تعرفهها، میتواند بر آینده بازار تاثیرگذار باشد. بهطورکلی، تا زمانی که وضعیت مذاکرات مشخص نشود، بازار خودرو در حالت قفل باقی خواهد ماند و هرگونه تغییر در این وضعیت وابسته به نتایج مذاکرات و سیگنالهای اقتصادی خواهد بود.
سخن پایانی
واقعیت این است که بازار خودرو بخشی از سیگنالهای خود را از اقتصاد سیاسی دریافت میکرده است اما درحالحاضر وضعیت بازار خودرو در ایران با شدت بیشتری تحتتأثیر اخبار مذاکرات هستهای و نوسانات ارزی قرار دارد. البته به گفته کارشناسان بازار فعلا قفل است و خریدوفروشی در این بازار انجام نمیشود. کارشناسان دلیل اصلی رکود فعلی را بلاتکلیفی خریداران و فروشندگان، و انتظار برای نتایج قطعی مذاکرات میدانند و بر این اعتقاد هستند که تا مشخص شدن نتیجه نهایی مذاکرات این روند ادامهدار خواهد بود. کاهش قیمت خودروهای داخلی و عدمتمایل خریداران برای خرید، نشاندهنده عدم اطمینان موجود در بازار است. همچنین، احتمال ورود خودروهای وارداتی و تأثیر آن بر قیمتها، بهویژه در صورت تغییر تعرفهها، میتواند بر آینده بازار تأثیرگذار باشد. بهطورکلی، تا زمانی که وضعیت مذاکرات مشخص نشود، بازار خودرو در حالت قفل باقی خواهد ماند و هرگونه تغییر در این وضعیت وابسته به نتایج مذاکرات و سیگنالهای اقتصادی خواهد بود.
درنهایت اینکه، تحولات سیاسی و اقتصادی در سطح کلان میتواند تاثیرات عمیقی بر بازار خودرو داشته باشد و تصمیمگیریهای آگاهانه و مبتنی بر تحلیل شرایط موجود برای خریداران و فروشندگان ضروری است. در این شرایط، آگاهی از روند مذاکرات و تغییرات احتمالی در سیاستهای اقتصادی میتواند به مدیریت بهتر ریسکها و فرصتها کمک کند.