«وهور»؛ پیشتاز تولید انرژی پاک و تجدیدپذیر کشور
دکتر محمدتقی بابایی مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره گروه سرمایهگذاری انرژی امید تابان هور
توسعه در جهان و بالتبع در ایران اسلامی، وابسته به انرژی، بهویژه انرژی برق به عنوان محرکه اصلی صنایع برای پیشرفت است و گروه سرمایهگذاری انرژی امید تابان هور نیز در حال حاضر دارای ۹ شرکت فرعی و وابسته تولیدکننده نیروی برق در سراسر ایران است و با نماد «وهور» در بازار سرمایه فعال بوده و به عنوان یک نهاد مالی، در زمره بزرگترین سرمایهگذاران صنعت برق در کشور بهشمار میرود. این هلدینگ در نیمسال اول ۱۴۰۳ توانسته است در راستای برنامه راهبردی چشمانداز خود در افق ۱۴۰۷ که با توجه به شناخت از ضرورتها و نیازهای کشور طرحریزی شده و به تصویب هیئتمدیره سهامدار عمده (گروه مدیریت سرمایهگذاری امید) نیز رسیده، گامهای استواری بردارد.
این برنامه راهبردی، متشکل از یک برنامه جامع سرمایهگذاری مشتمل بر ۶ حوزه به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو است که تاکید ویژهای بر منابع تجدیدپذیر داشته و احداث نیروگاههای خورشیدی و بادی از جمله همین برنامهها بهشمار میرود و حضور فعال این هلدینگ در مناقصههایی که از سوی ساتبا در دولت سیزدهم برگزار شد، منطبق بر همین برنامه راهبردی و چشمانداز ترسیم شده برای گروه بوده است؛ چراکه گروه سرمایهگذاری انرژی امید تابان هور هماکنون با مالکیت 99 و نیم درصدی سهام شرکت تولید نیروی برق سبز منجیل، حدود 30 درصد از برق بادی کشور را تولید میکند، در زمینه احداث، بهرهبرداری و مدیریت نیروگاههای بادی صاحب تجربه لازم بهشمار میرود.
در این راستا و پیرو ابلاغ مصوبه شورای اقتصاد درباره تصویب احداث ۳۰۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر بادی در مناطق مستعد کشور از محل صرفهجویی سوخت نیروگاههای حرارتی با استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، آگهی فراخوان ارزیابی کیفی برای احداث نیروگاههای بادی از سوی سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) در آذر ماه سال گذشته منتشر شد که پیرو این اقدام، گروه سرمایهگذاری انرژی امید تابان هور با تهیه اسناد مربوطه در این فراخوان و پیش مناقصه حضور یافت و پس از ارایه مدارک و مستندات لازم، مجوز سرمایهگذاری و تاییدیه نهایی فنی و مالی به میزان ۵۰۰ مگاوات را از ساتبا در آخرین روز کاری سال ۱۴۰۲ (۲۷ اسفند ماه) دریافت کرد.
پس از این مرحله، اسناد مناقصه به همراه پیشنهادهای قیمتی «وهور» در مهلت قانونی مقرر برای ساتبا ارسال و جلسه بازگشایی اسناد مناقصه عمومی در پروژههای احداث ۱۹۷۰ مگاوات نیروگاه بادی (افزایش یافته از ۱۷۵۰ به ۱۹۷۰ مگاوات بر اساس الحاقیه شماره سه مناقصه) مشتمل بر ۳۴ ساختگاه با ظرفیتهای متفاوت در چهار استان خراسانرضوی، خراسانجنوبی، سیستانوبلوچستان و قزوین به صورت قانونی، در تاریخ ۳ تیر ماه ۱۴۰۳ با حضور اعضای کمیته مناقصات، نمایندگان سرمایهگذاران و مدیرعامل وقت سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) برگزار شد.
تصمیم مدیریت ارشد هلدینگ برای حضور در این مناقصه، ارایه پیشنهاد برای تعداد ۱۹ ساختگاه با ظرفیت مجموع ۱۲۰۰ مگاوات بود که پس از بازگشایی پاکتها، گروه سرمایهگذاری انرژی امید تابان هور بهطور رسمی از طرف ساتبا به عنوان برنده مناقصه در تعداد پنج ساختگاه نیروگاه بادی واقع در منطقه میل نادر شهرستان نیمروز استان سیستان و بلوچستان با ظرفیت مجموع ۵۰۰ مگاوات معرفی شد. دلیل انتخاب و ارایه پیشنهادها بدین شکل نیز مبتنی بر استراتژی تمرکز ساختگاههای بادی و کاهش هزینههای مربوط به مراحل احداث نیروگاه، خط انتقال و پست برق با توجه به تجربه موجود در هلدینگ به دلیل مالکیت سهام شرکت تولید نیروی برق سبز منجیل بوده است.
بر این مبنا، مدت بهرهبرداری قرارداد مناقصه سرمایهگذاری در نیروگاههای بادی بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، ۲۵ سال است و در این مناقصه به ازای هر کیلووات ساعت برق تولیدی در چهار و نیم سال ابتدای قرارداد، به صورت تضمینی، ۸ سنت دلار از محل صرفهجویی سوخت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور از سوی سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) پرداخت میشود و همچنین ظرفیت فروش همزمان برق تجدیدپذیر به انتخاب سرمایهگذار شامل تابلوی سبز بورس انرژی، صادرات برق، قراردادهای تامین برق مطمئن صنایع و ... نیز وجود دارد. همچنین در مدت زمان باقیمانده از قرارداد (۲۰ سال و ۶ ماه) نیز سرمایهگذار مجاز است با فروش برق تولیدی در تابلوی سبز بورس انرژی، صنایع، صادرات و رمز ارز و هر نوع دیگر با توافق ساتبا و در چارچوب مقررات وزارت نیرو، درآمد پایدار قابل توجهی کسب نماید.
همچنین در نیمه اول امسال، پس از اتصال واحد نخست گازی بلوک دوم نیروگاه سیکل ترکیبی گهران سیرجان (گلگهر) به شبکه برق سراسری و سنکرون آن در تاریخ سوم فروردین سال ۱۴۰۳، در نتیجه پیگیریهای مدیران و مسئولان گروه سرمایهگذاری امید تابان هور از طریق شرکت فرعی مولد نیروگاهی امید تابان هور سیرجان و تلاش دستاندکاران و متخصصان شرکت مپنا که طرف قرارداد EPC در احداث بلوک دوم نیروگاه گهران سیرجان هستند، مراحل تست و آزمایشهای مختلف این واحد انجام گرفت و مراحل گوناگون راهاندازی و تامین برق مورد نیاز اوج بار تابستان منطقه معدنی و صنعتی گلگهر در اردیبهشت ماه به پایان رسید.
این واحد از ابتدای خرداد ماه آماده بهره برداری بود که پس از تامین گاز پایدار، این واحد از تاریخ 12 خرداد با حداکثر توان به تولید انرژی پرداخت و بهرهبرداری تجاری (COD) واحد اول این نیروگاه نیز در روز ۲۷ خرداد ماه با حضور وزیر محترم صمت دولت سیزدهم، دکتر «علیآبادی»، «ایمان عتیقی» مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، «محمدمهدی فداکار» استاندار کرمان و سایر مسئولان انجام گرفت و انتظار میرود که با توجه به ادامه مسئولیت دکتر علیآبادی در دولت چهاردهم در وزارت نیرو و با حمایتهای ویژه ایشان، برنامه سنکرون واحد دوم گازی این نیروگاه نیز به انجام برسد.
پروژه احداث بلوک دوم نیروگاه گهران سیرجان (گلگهر) به عنوان اولین قرارداد BOT برق بخشخصوصی در کشور، در مقایسه با بلوک اول این نیروگاه، پیشرفتهتر و با تغییر جدی در ظرفیت و راندمان همراه است و کمک بزرگی در رفع برق و نیازهای صنعتی کشور بهشمار میرود و فعالیت این واحد توانست در بحران ناترازی برق کشور که در نتیجه گرمای بیسابقه تابستان امسال رخ داد، از خسارتهای وارده به واحدهای صنعتی کشور ناشی از قطع برق بالاخص در پیک مصرف تابستان، پیشگیری کرده و عدمالنفع صنایع گلگهر را تا حدودی کاهش دهد و حتی به تامین برق برای شبکه توزیع خانگی کمک کند.
در ادامه این اقدامها، با همت و تلاش شبانهروزی تلاشگران عرصه سازندگی در شرکت گروه سرمایهگذاری انرژی امید تابان هور و تدبیر مدیران این مجموعه و با استفاده از توان پیمانکاران داخلی (گروه مپنا)، عملیات ساخت و راهاندازی واحد دوم گازی بلوک دوم نیروگاه سیکل ترکیبی گهران سیرجان به اتمام رسیده است و انتظار داریم که این واحد حداکثر تا پایان مهر ماه با شبکه برق سراسری سنکرون شود که بر پایه این اقدامها، به جرأت میتوانیم تاکید کنیم که در تاریخ نیروگاهسازی در کشور، این حجم از عملیات در این مدت زمان کم، بینظیر بوده و این موفقیت مرهون تلاش همه شرکتها و طرفهای دخیل در این قرارداد است.
قرارداد احداث این نیروگاه که در راستای تفاهمنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو برای تامین حداقل ۱۰ هزار مگاوات ظرفیتهای جدید نیروگاهی با سرمایهگذاری شرکتهای صنعتی و معدنی و راهبری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران به امضا رسیده، از مزیتهای ممتازی برخوردار است؛ اول آنکه تامین سوخت آن توسط سرمایهپذیر صورت میگیرد. دوم، فروش انرژی تولیدی این واحد طبق قرارداد ECA به صورت ارزی و تضمین شده است. سوم، نرخ بهای آمادگی آن نیز ۹۰ درصد بوده و چهارم، در اجرا و احداث این نیروگاه از تمامی ظرفیتهای پیمانکاران داخلی استفاده شده است.
دکتر «عباس علیآبادی» وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت نیز در آیین آغاز بهرهبرداری تجاری این واحد بهکارگیری نیروهای متخصص، جوان و بومی برای انجام پروژههای بزرگ مانند این نیروگاه عظیم، از طراحی تا ساخت و اجرا ابراز خرسندی کرد.
بلوک دوم نیروگاه سیکل ترکیبی گهران سیرجان شامل ۲ واحد گاز و یک واحد بخار، با ظرفیت نامی ۵4۶ مگاوات در حال ساخت است که واحد اول بلوک دوم با ظرفیت ۱۸۳ مگاوات در ایام پیک مصرف ۱۴۰۳ ، در مدار قرار گرفت و انتظار میرود واحد دوم گازی نیز بهزودی به بهرهبرداری برسد.
در پایان باید تاکید کنم که گروه سرمایهگذاری انرژی امید تابان هور به عنوان یک هلدینگ تخصصی در حوزه تامین و تولید انرژی کشور از طریق مولدسازی، سرمایهگذاری و توسعهگری، در پی ارزشآفرینی برای سهامداران خود است و در این مسیر با بهرهگیری از تجارب و دانش روز به دنبال تسری ارزش ایجاد شده به طیف وسیعتری از ذینفعان میباشد. از این رو، از ابزارها و روشهای روزآمد در حوزه تولید و تامین انرژی، بهویژه صنعت برق شامل نیروگاههای حرارتی و سیکل ترکیبی، خورشیدی، آبی، بادی و سایر انرژیهای تجدیدپذیر، نیروگاههای گازی مقیاس کوچک (CHP) برای تامین انرژی برق صنایع وابسته به شرکت گروه مدیریت سرمایهگذاری امید (به عنوان سهامدار عمده) و دیگر صنایع بزرگ کشور استفاده میکند که این مهم را همراه با پایبندی به قوانین ملی، استانداردهای فنی و زیستمحیطی به عنوان مأموریت خود تلقی مینماید.