چشمانداز بازار نقره و پلاتین
شماری از تحلیلگران معتقدند که حجم عرضه پلاتین، به تدریج با محدودیتهای بیشتری همراه میشود و این موضوع باعث افزایش قیمت آن در کوتاهمدت و بلندمدت خواهد شد. به علاوه، احتمال اختلال در روند عرضه و تقاضای پلاتین طی ماههای آینده با توجه به افزایش هزینه تولید و افت سرمایهگذاریها در این بخش وجود دارد.
افت تقاضای پلاتین
با توجه به افت تقاضای پلاتین، به ویژه در صنعت خودرو، تحلیلگران بانک «UBS» پیشبینی کردهاند که تقاضای این فلز در صنعت مذکور طی سال ۲۰۲۵ نسبت به سال ۲۰۲۴، حدود ۲ درصد کاهش را تجربه میکند. انتظار میرود بازار پلاتین در سال ۲۰۲۵ با کسری تولید بیشتر از ارقام پیشبینی شده قبلی مواجه شود. در همین راستا، به نظر میرسد با افزایش تقاضای خودروهای الکتریکی هیبریدی و محدودیت دسترسی برای تامین پلاتین، پالادیوم جایگزین این فلز گرانبها در صنعت خودرو شود. علاوهبراین، بازار پلاتین ممکن است از شوکهای احتمالی در روند عرضه و تقاضای بیشتر از حد انتظار برای آن در بازار تاثیرپذیری منفی بیشتری داشته باشد.
تمایل به سرمایهگذاری در بخش پلاتین از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون متفاوت بوده است؛ به طوری که حجم تزریق سرمایه به بخش مذکور در صندوقهای قابل معامله و سرمایهگذاری مشترک صعودی بوده اما وضعیت سرمایهگذاری در بخش پلاتین در بورسهای آتی، شرایطی نوسانی را تجربه کرده است.
شماری از معاملهگران در این خصوص عنوان کردند: در حالت کلی، تمایل برای سرمایهگذاری در بخش پلاتین نسبت به پالادیوم بیشتر بوده است. با این حال، آنها بر این باورند که در مورد چنین موضوعی با قطعیت نمیتوان اظهارنظر کرد.احتمال میرود قیمت پلاتین در نیمه دوم سال ۲۰۲۵ همزمان با روند صعودی محدودیت احتمالی دسترسی به این فلز گرانبها در بازار افزایش را به ثبت برساند.
تحلیلگران «Bank of America» اظهار داشتند که بازار پلاتین، رودیوم، روتنیوم، ایریدیوم و اوسمیوم، به ویژه از سوی بخش خودروهای الکتریکی همچنان تحت فشار باقی بماند. به همین دلیل احتمال میرود این موضوع بر حجم تقاضا برای پالادیوم اثر منفی بگذارد. علاوهبراین، ممنوعیت احتمالی بر واردات پلاتین و پالادیوم روسیه به آمریکا ممکن است افزایش قیمت را برای دو فلز گرانبهای مذکور به دنبال داشته باشد.تحلیلگران «Bank of America» در پایان خاطرنشان کردند که وضعیت مازاد پلاتین علیرغم مشکلات مطرح شده در سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد یافت؛ مگر اینکه ظرفیت تولید این فلز کاهش را تجربه کند.
کمبود عرضه و افزایش تقاضا در بازار نقره
قیمت نقره در سال ۲۰۲۵ به دلیل کمبود شدید عرضه و افزایش چشمگیر تقاضا روندی صعودی خواهد داشت. در همین رابطه، تحلیلگران بانک «UBS» پیشبینی میکنند که قیمت نقره در سال ۲۰۲۵ نسبت به طلا افزایش بیشتری را به ثبت برساند.
شمار دیگری از تحلیلگران، نسبت به پتانسیل رشد بازار نقره خوشبین بوده و خاطرنشان کردند که با تداوم چشمانداز صعودی قیمت طلا، سایر فلزات گرانبها به ویژه نقره از وضعیت به وجود آمده سود خواهند برد. با توجه به احتمال افزایش تنشهای ژئوپلتیکی در سال ۲۰۲۵، بازار نقره از افزایش قیمت طلا و کاهش نرخ بهره بانکی از سوی فدرال رزرو تاثیرپذیری مثبتی خواهد داشت.
انتظار میرود حجم عرضه و تقاضای نقره به ویژه از سوی بخش انرژی خورشیدی که بزرگترین مصرفکننده صنعتی این فلز محسوب میشود، روندی افزایشی را در سال ۲۰۲۵ به ثبت برساند.تحلیلگران بانک «UBS» مطرح کردند: تمایل سرمایهگذاران خرد به خرید نقره همچنان در حد بسیار پایینی قرار دارد؛ به طوری که صندوقهای قابل معامله و سرمایهگذاری مشترک در بخش نقره اعلام کردهاند که حجم فروش سکههای نقره کاهش یافته است.
تحلیلگران بانک مذکور بر این باورند که ارزش نسبی نقره نسبت به طلا و نقش مهم آن در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر، سرمایهگذاران بیشتری را برای سرمایهگذاری در بخش نقره جذب خواهد کرد.در صورتی که بستههای حمایتی بیشتری برای رشد بازار نقره از سوی دولت چین در آینده ارائه شود، حجم تعداد قراردادها برای معاملات نقره در بورس فلزات گرانبها نیز رشد قابلملاحظهای را در سال ۲۰۲۵ تجربه میکند. تحلیلگران بانک «Bank of America» با اشاره به اینکه افزایش حجم عرضه و تقاضای نقره در بازار موجب افزایش قیمت این فلز میشود، افزودند: حجم عرضه جهانی نقره در سال ۲۰۲۵ با توجه به تبدیل شدن چین از یک صادرکننده به یک واردکننده محض نقره با محدودیت مواجه خواهد شد و انتظار میرود حجم عرضه این فلز در سال جاری میلادی چندان افزایش پیدا نکند.
آنها خاطرنشان کردند: وضعیت بازار نقره ارتباط تنگاتنگی با شرایط بخش صنایع تولیدی در مقیاس جهانی دارد و قیمت نقره از بازیابی اقتصادی طی ماههای آینده سود خواهد برد. واضح است که با توسعه اقتصادی در سطح جهان، تسریع در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر و نقش برجسته نقره در برخی صنایع تولیدی، تمایل سرمایهگذاران برای تزریق سرمایه به بخش نقره همگام با رشد تقاضا برای فلز سفید طی ماههای آینده افزایش پیدا خواهد کرد.
چشمانداز فلزات گرانبها در سال ۲۰۲۵ امیدوارکننده به نظر میرسد و تحلیلگران بانکهای «UBS» و «Bank of America» نسبت به عملکرد مثبت طلا، نقره و پلاتین ابراز اطمینان کردهاند.
پیشبینی شده است قیمت طلا تحت تاثیر عواملی مانند وضعیت نامشخص تنشهای ژئوپلیتیکی، افزایش خرید طلا از سوی بانکهای مرکزی و افزایش تقاضای سرمایهگذاران برای خرید آن روندی صعودی را در پیش بگیرد. همچنین، انتظار میرود در بازار پلاتین به دلیل محدودیتهای ایجاد شده در سمت عرضه، با وجود اینکه وضعیت تقاضای آن به طور کلی علیالخصوص در صنعت خودرو نامشخص است، محدودیت دسترسی بیشتری ایجاد شود. لازم به ذکر است که چشمانداز ارائه شده برای قیمت فلزات گرانبها، همچنان روند صعودی خود را برای سال ۲۰۲۵ حفظ کرده است.در همین راستا، تحلیلگران بانکهای «UBS» و «Bank of America» به نامشخص بودن ادامه تنشهای ژئوپلتیکی، نوسانات اقتصادی در سطح کلان و افزایش سهم سرمایهگذاران در خرید طلا به عنوان عواملی که موجب افزایش احتمالی قیمت این فلز گرانبها در سال ۲۰۲۵ میشود، اشاره کردند.
به علاوه، تحلیلگران بانک «UBS» همچنان بر پیشبینی خود مبنی بر روند صعودی قیمت طلا و ادامه این روند در سال ۲۰۲۵ اصرار میورزند. شماری از تحلیلگران بانک مذکور ادعا میکنند که در حال حاضر رابطه تاثیرپذیری طلا با نرخ واقعی بهره بانکی به کمترین میزان خود رسیده است. با این حال، تحلیلگران تاکید دارند که کاهش نرخ بهره بانکی طی ۱۲ ماه آینده حیاتی و قریبالوقوع خواهد بود.
این تحلیلگران بر نقش ایجاد تنوع در حفظ ارزش پول از طریق سرمایهگذاری در داراییهای امن مانند طلا، به ویژه در محیطی با داشتن ریسکهای مرتبط با تنشهای ژئوپلتیکی و نوسانات اقتصادی در سطح کلان تاکید میکنند. آنها همچنین معتقد به ادامه خرید طلا از سوی بانکهای مرکزی البته با سرعت بسیار کمتری در سال ۲۰۲۵ و نقش مهم طلا به عنوان یک دارایی امن پایدار در بخش سرمایهگذاری هستند.
سخن پایانی
تحلیلگران بر این باورند که قیمت طلا در سال ۲۰۲۵ به طور متوسط به ۲ هزار و ۷۵۰ دلار در هر اونس میرسد. با وجود تقویت ارزش دلار آمریکا و بالا بودن نرخ بهره بانکی، افزایش حجم بدهی دولتی در سطح جهانی و نیاز به متنوعسازی منابع درآمد اقتصادی، از جمله عواملی به شمار میآیند که در تداوم افزایش قیمت طلا اثرگذار خواهند بود. تحلیلگران خاطرنشان کرده اند که اگرچه قیمت طلا در سال ۲۰۲۴ به ویژه پس از افزایش تنشهای ژئوپلتیکی و برگزاری انتخابات ایالات متحده آمریکا به کانال نزولی بازگشت اما این اثرگذاری موقتی بوده و به نظر میرسد روندهای صعودی قیمت طلا همچنان در سال جاری میلادی ادامه داشته باشد.