صنعت فولاد، افتخار بزرگ کشور
آیین افتتاحیه ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران سهشنبه 18 دی با حضور سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، مقامات و مسئولان این وزارتخانه، معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، صندوق نوآوری و شکوفایی، پارکهای علم و فناوری و سایر سازمانها و نهادهای مرتبط به همراه تولیدکنندگان، تشکلها، سازندگان و متخصصان و شرکتهای دانشبنیان برتر زنجیره آهن و فولاد در محل سالن همایشهای بینالمللی برج میلاد تهران برگزار شد. این همایش تا روز 20 دی ادامه دارد.
بومیسازی ۸۵ درصد از قطعات
ذوبآهن اصفهان بهعنوان نخستین تولیدکننده فولاد در ایران که بیش از ۸۵ درصد از قطعات و تجهیزات موردنیاز خط تولید کارخانه را بومیسازی کرده و همچنین در ساخت قطعات و تجهیزات سایر صنایع کشور نقشآفرین بوده است، با ارائه دستاوردهای بومیسازی خود در این جشنواره و نمایشگاه حضور فعال دارد. این آیین افتتاحیه شامل میز تعمیق ساخت داخل برای انعقاد قراردادها و تفاهمنامههای شرکتهای فولادی و معدنی با سازندگان داخلی و شرکتهای دانشبنیان، اهدای تندیس جایزه ملی فولاد ایران به برگزیدگان، تقدیر از چهرههای تاثیرگذار زنجیره آهن و فولاد ایران، رونمایی از نسخه جدید اطلس ملی فولاد ایران، رونمایی از سامانه بهمرسانی کارلینک و دستاوردهای بومیسازی و توسعه تکنولوژی صنعت فولاد است. همچنین امکان بازدید از این نمایشگاه که از روز ۱۸ دی آغاز به کار کرد، تا پنجشنبه ۲۱ دی از ساعت ۹ صبح تا ۱۶ برای علاقهمندان امکانپذیر است.
تلاش برای رونق چرخه اقتصادی
محمد اتابک، وزیر صنعت معدن و تجارت در ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران گفت: به هر حال، حقیقتی انکارناپذیر در این میان وجود دارد و آن اینکه صنعت فولاد کشور، یکی از افتخارات بزرگ ما بهشمار میرود. در روزگاری که ایران به سند چشمانداز ۱۴ دست یافته و رهبر فرزانهمان در سالهای اخیر همواره بر ارتقای تولید بهعنوان اولویت اصلی تاکید کردهاند، میتوان امیدوار بود که بسیاری از مشکلات و معضلات کنونی کشور، از جمله تورم، بیکاری و رکود اقتصادی، رنگ ببازد.
وزیر صمت اظهار کرد: این واقعیت را نمیتوان نادیده گرفت که بسیاری از افرادی که امروز در عرصه تولید فعالیت میکنند، با تلاشهای خستگیناپذیر خود، به چرخه اقتصاد کشور رونق میبخشند. بههمیندلیل است که رهبر معظم انقلاب، این عزیزان را جهادگران نامیدهاند. صنعت فولاد با رویکرد بومیسازی و بهرهگیری از دانش جوانان و شرکتهای دانشبنیان و متخصصان باتجربه، توانسته است در برابر ضربهها و خسارتهای ناشی از تحریمهای ظالمانه، مصونیت یابد. در شرایطی که تحریمها تشدید شدهاند، هوشمندی و درایت ما در مواجهه با این تهدیدها بهخوبی نمایان شده و این سند بهدرستی عمل کرده است.
وی گفت: تقویت دانش فنی بومیسازی در صنعت فولاد کشور، با جلب مشارکت تامینکنندگان و سازندگان شرکتهای دانشبنیان، راهی است برای حفاظت از صنعت و کشور. باوجود تمامی تنگناها، بهویژه در سالهای اخیر و در شرایط تحریم، تلاش و همت شما دستاندرکاران تولید فولاد کشور و با عنایت خداوند، ایران عزیز ما موفق به کسب جایگاه دهم جهانی شده است. این توفیق کمی نیست برای کشوری که در آغاز انقلاب، تولیدش تنها یک میلیون و 14هزار تن بود و امروز به 2 میلیون و 400 هزار تن رسیده است. اما این جایگاه با تهدیدهای مختلفی از داخل و خارج مواجه است. بزرگترین تهدید داخلی ما، متاسفانه ناترازیهای انرژی و کسری گاز است که باعث کاهش تولید میشود.
توجه به چالشهای صنعت فولاد
وی افزود: این چالشها باید موردتوجه قرار گیرد، زیرا اگر این مشکلات حل نشود، قطعا وضعیت اقتصادی کشور تحتتاثیر قرار خواهد گرفت و سفرههای مردم کوچکتر خواهد شد. ما باید همت کنیم و این مسائل را حل کنیم، زیرا صنعت فولاد پیشران اقتصاد کشور است. در شرایطی که کشورهای بزرگ تولیدکننده در حال سرمایهگذاری برای احداث کارخانههای جدید هستند، ما نیز باید پیشرفت فناوری را جدی بگیریم. هوشمصنوعی و ارتقای تکنولوژی باید در داخل کشور بومیسازی شود تا بتوانیم مزیتهای رقابتی خود را حفظ کنیم. من بهعنوان کسی که سالها در دل تولید کشور فعالیت کردهام، شاهد محدودیتهای بسیاری بودهام که بر اثر تنگناهای انرژی بر صنایع ما تحمیل شده است. اما خوشبختانه در چند ماه اخیر، تلاشهایی مضاعف برای رفع این مشکلات انجام گرفته است.
اتابک خاطرنشان کرد: در جلسههای دولت همواره بحث ناترازیها و کمبود انرژی برای صنایع مطرح بوده و خوشبختانه رئیسجمهور نیز همواره حمایت خود را از تامین گاز و برق برای تولید ابراز کردهاند. بهتازگی بستهای با همکاری بخش خصوصی تهیه کردهایم که امیدواریم با تصویب کمیسیون اقتصادی، به هیاتدولت ارائه شود. برای اینکه بتوانیم ظرفیت تولید فولاد کشور را بهطورکامل بهرهبرداری کنیم و به ارزشافزوده آن دست یابیم، باید موانع صادرات را کاهش دهیم. فولاد پس از محصولات پتروشیمی، بزرگترین کالای صادراتی کشور ماست و باید تلاش کنیم تا این صنعت را بیش از پیش رونق بخشیم.
جایگاه دهم ایران در تولید فولاد
در افتتاحیه ششمین جشنواره ملی فولاد ایران، بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد، از دستاوردهای مهم صنعت فولاد کشور خبر داد.
وی به تفاهمنامه ۲۲ میلیون یورویی ذوبآهن اصفهان با شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور برای طراحی و تولید ریلهای خاص R۲۶۰ اشاره کرد. این پروژه نشاندهنده توانمندی ایران در زمینه دانشبنیان و نوآوری در صنعت فولاد است.
سبحانی همچنین در حضور وزیر صمت پیشنهاد داد ۲۳دی، سالروز تاسیس ذوبآهن اصفهان، بهعنوان «روز صنعت فولاد» در تقویم رسمی کشور ثبت شود.
وی با اعلام این خبر که ایران اکنون در جایگاه دهم تولیدکنندگان فولاد جهان قرار دارد، تاکید کرد: با تلاش بیشتر میتوانیم به جایگاه هفتم ارتقا پیدا کنیم. این موفقیتها نویدبخش آیندهای روشن برای صنعت فولاد ایران است.
بومیسازی در صنعت فولاد
بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در حاشیه ششمین دوره جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد گفت: امسال در ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد، بر آن شدیم تا به همت متخصصان خوشفکر صنعت فولاد و توان شرکتهای دانشبنیان، بومیسازی در صنعت فولاد را از قطعه و تجهیز به مسیر توانمندی تکنولوژیک هدایت کنیم. صنعت فولاد یکی از معدود صنایعی است که موفق شده به اهداف ترسیمشده خود در سند چشمانداز ۱۴۰۴ دست یابد و ظرفیتسازی ۵۵ میلیون تنی را بهلطف حضور موثر بخش خصوصی محقق سازد، اما متاسفانه زیرساختهای ناکافی برای این صنعت، امکان بهرهبرداری از حدود ۶۰ درصد این ظرفیت را میدهد. این در حالی است که در صورت کاهش محدودیتها در تامین انرژی موردنیاز تولیدکنندگان فولاد و افزایش ضریب بهرهبرداری، جایگاه ایران میتواند تا رتبه هفتم دنیا در بین کشورهای فولادساز جهان ارتقا یابد.
وی افزود: هرچند فولادسازان برای عبور از این چالشها و بکارگیری بیشتر از ظرفیت منصوبه در این صنعت وارد میدان شده و سرمایهگذاریهای سنگینی بهویژه در حوزه انرژی داشتهاند، اما بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین در همه بخشها بهمنظور افزایش بهرهوری و کاهش مصارف در راستای ارتقای تولید نیز بهنوعی مکمل سرمایهگذاریهای انجام شده است.
کاهش بهای تمامشده تولید
سبحانی ادامه داد: برای نیل به اهداف و جایگاههای بالاتر فولاد کشور، قطعا یکی از مهمترین عوامل اثرگذار، کاهش بهای تمام شده تولید و افزایش توان رقابت واحدهای تولیدکننده فولاد است که در این راستا از سال ۱۳۹۷ همزمان با تشدید تحریمهای ظالمانه علیه کشور و بهویژه صنعت فولاد، موج جدیدی از نهضت بومیسازی و بهرهبرداری حداکثری از توان ساخت داخل بهعنوان یک استراتژی اصلی در کارخانجات فولادی و معدنی شکل گرفت و انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در کنار ایمیدرو و با مشارکت وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و شرکتهای بزرگ زنجیره فولاد، ساختار تخصصی برای این موضوع در نظر گرفت که نمود عینی این عزم جمعی، صنفی و ملی برگزاری 5 دوره جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد با محوریت بومیسازی و افزایش توان ساخت داخلی بود. شاید بتوان مهمترین دستاورد این نهضت را عدمتوقف خطوط تولید کارخانجات زنجیره آهن و فولاد بهدلیل عدمتامین قطعه و تجهیز آن هم در شرایط تشدید تحریم دانست.
وی خاطرنشان کرد: در 5 دوره پیشین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، بهمرسانی نیازهای داخلیسازی قطعات، تجهیزات، مواد اولیه و مصرفی کارخانجات فولادی و معدنی با توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان و سازندگان داخلی محور فعالیتها بود که خوشبختانه منتج به انعقاد بیش از ۴۰۰ قرارداد و تفاهمنامه عملیاتی بین فولادسازان و سازندگان داخلی شد که صرفهجویی ارزی حاصل از آنها، بیش از ۱.۷میلیارد دلار برآورد میشود. در واقع یکی از دلایل استقبال بینظیر از این نمایشگاه تخصصی نیز همین رویکرد ساختارمند، محتوایی، خروجیگرا و نتیجهبخش آن بوده است. البته دستاورد استراتژیک این موج فراگیر بومیسازی، کاهش ارزبری صنعت فولاد کشور است، بهگونهایکه از سال ۱۳۹۷، ارزبری تولید هر تن فولاد از ۱۷۰ دلار به ۶۵ دلار کاهش یافته و در تلاش هستیم تا افق ۱۴۰۴، این رقم را به کمتر از ۵۰ دلار در هر تن فولاد برسانیم.
سبحانی گفت: امسال در ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد، بر آن شدیم تا به همت متخصصان خوشفکر صنعت فولاد و توان شرکتهای دانشبنیان، بومیسازی در صنعت فولاد را از قطعه و تجهیز به مسیر توانمندی تکنولوژیک هدایت کنیم. مسیری که هدف آن ارتقای توان رقابتی فولاد ایران در عرصه جهانی از طریق مدیریت بهینه منابع و مصارف و کاهش بهای تمامشده در عین افزایش کیفیت محصولات است. مسیری که میتواند از شرکتهای توانمند داخلی، کارخانهسازهایی همچون دانیلی ایتالیا خروجی داشته باشد که بتوانند تمام طراحی و مهندسی و ساخت و تولید و خدمات پس از تولید را به سرمایهگذاران و فولادسازان ایران و جهان ارائه دهند، امید که چنین آرزویی هرچه زودتر محقق شود.
سخن پایانی
فولاد مهمترین ماده اولیه ساختمانی و مهندسی در جهان است. کاربردهای مختلف انواع فولاد در تمامی بخشهای زندگی روزمره، از ماشینها، تولیدات ساختمانی و کشتیهای باری گرفته تا یخچال، ماشین لباسشویی و چاقوی جراحی گسترده است. این نوع مقاطع فولادی میتواند بارها و بارها، بدون از دست دادن خواص بازیافت شود و مورداستفاده قرار گیرد.