پاریس در جستوجوی طلا
سالهاست که اروپا بهدنبال کاهش وابستگی خود به واردات فلزات گرانبها و استراتژیک است که برای صنایع پیشرفته، ضروری بهشمار میآیند. در این راستا، فرانسه بهعنوان یکی از کشورهای پیشرو، تلاشهای خود را برای بهرهبرداری از ذخایر معدنی داخلی افزایش داده و بهتازگی پروژهای بزرگ برای استخراج طلا را در منطقه تاریخی «لیموزین» تایید کرده است. این منطقه که پیش از این صحنه جستوجوی طلا در قرنهای متمادی بوده، اکنون با امید تبدیل شدن به یک «الدورادو» واقعی، دوباره به کانون توجهات تبدیل شده است. در لیموزین، معدن قدیمی «بورنیکس» که در سال ۲۰۰۲ بسته شد، بهعنوان نشانهای از ثروتهای نهفته در این خاک شناخته میشود. کارشناسان معتقدند، غلظت طلا در این منطقه بالاتر از میانگین جهانی است و دهها تن طلا هنوز در اعماق زمین دفن است.
مخالفت با پروژههای تخریب محیطزیست
شرکت Aurelius Resources که زیرمجموعه یک گروه انگلیسی متخصص در معدن است، مجوز انجام تحقیقات و اکتشاف در این منطقه ۳۹ کیلومتر مربعی را دریافت کرده و این شرکت قرار است بهمدت حداقل ۵سال به جستوجوی طلا و سایر فلزات گرانبها مانند نقره، قلع، مس، روی، سرب و نیکل بپردازد و سپس تصمیم بگیرد که آیا عملیات استخراج را آغاز کند یا خیر.
با این حال، فعالان محیطزیست از جمله انجمن Stop Mines ۸۷ بهشدت با این پروژه مخالفت کرده و هشدار میدهند که استخراج معادن میتواند به آلودگی خاک و اختلال در سفرههای زیرزمینی منجر شود. آنها نگرانیهای جدی درباره آینده زیستمحیطی منطقه دارند و تاکید میکنند، عملیات استخراج بهمقدار زیادی آب نیاز خواهد داشت.
در حال حاضر، نرخ طلا در بازارهای جهانی به اوج جدیدی رسیده و هر کیلو طلا با قیمتی در حدود ۶۰هزار یورو معامله میشود.
اگر امیدها درباره ذخایر معدنی لیموزین بهحقیقت بپیوندد، فرانسه میتواند بار دیگر به یک بازیگر مهم در صحنه بینالمللی طلا تبدیل شود و نقش خود را در تامین نیازهای فلزات گرانبها در اروپا تقویت کند.
این تحولات نشاندهنده تعهد فرانسه به خودکفایی در زمینه مواد معدنی و همچنین چالشهای پیچیدهای است که در این مسیر وجود دارد. آیا فرانسه میتواند به هدف خود در استخراج طلا دست یابد یا این پروژه بهدلیل نگرانیهای زیستمحیطی متوقف خواهد شد؟ آینده این منطقه هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد.
فرانسه دارای معادن بسیاری است که از جمله مهمترین آنها را میتوان آهن، بوکسیت، پتاس، زغالسنگ، نیکل، نمک، نفت، گاز طبیعی، سولفور، ماده اولیه ساختمانی، سرب و روی، فسفات، پیریت و اورانیوم نام برد.
اخراج فرانسه از معدن اورانیوم نیجر
نیجر مجوز بهرهبرداری شرکت «اورانو» فرانسه از معدن اورانیوم «ایمورارن» را باطل کرد.
پس از کودتا در ژوئیه ۲۰۲۳ در نیجر که به برکناری رئیسجمهور منتخب این کشور منجر شد، حکومت نظامیان در نیامی تصمیم گرفت تا مجوز بهرهبرداری شرکت «اورانو» فرانسه برای استخراج اورانیوم را لغو کند و شکافی عمیق بین پاریس و نیامی ایجاد کرد.
بهنقل از لوپوئن، معدن «ایمورارن» در شمال نیجر، با ۲۰۰ هزار تن ذخایر، یکی از بزرگترین ذخایر اورانیوم جهان محسوب میشود.
این تصمیم در شرایط پیچیده تنش بین پاریس و نیامی در حالی رخ میدهد که نیجر ۱۵درصد اورانیوم هستهای فرانسه را تامین میکند.
شرکت اورانو که ۵۰ سال است در نیجر فعالیت میکند، پس از این تصمیم در بیانیهای اعلام کرد: باوجود از سرگیری فعالیتها در سایت مطابق با انتظاراتی که از پیش تعیین شده بود، اورانو به تصمیم مقامات نیجر برای پس گرفتن مجوز برای بهرهبرداری از این سایت توجه میکند.
در ۱۱ژوئن، نیامی به گروه اورانو برای پس گرفتن مجوز فعالیت اطلاع داده بود. وزارت معادن نیجر گفته بود فعالیت اورانو انتظارات مقامات را برآورده نمیکند.
نیجر، کشوری با ۲۶ میلیون نفر جمعیت، هفتمین تامینکننده بزرگ اورانیوم در جهان است که این فلز برای تولید سلاح و انرژی هستهای استفاده میشود. در سال ۲۰۲۲، این کشور تا به حال بیش از یکچهارم اورانیوم مورداستفاده در اتحادیه اروپا را تامین کرده است.
قبل از کودتای نظامی سال گذشته، نیجر شریک اصلی اقتصادی و امنیتی غرب در منطقه ساحل بود. حکومت نظامیان در نیجر چندی پیش دستور خروج نیروهای فرانسوی و بهتازگی امریکایی را صادر کرد.
چندی پیش یک گزارش رسمی از بحران در بخش معادن نیکل کشور فرانسه منتشر شد. طبق گزارشهای رسمی، ۳ شرکت فعال فرانسه در بخش نیکل که به بودجه و منابع دولتی برای فعالیت وابسته هستند، با مشکل جدی در زمینه تولید و درآمد مواجهند و در حال جا ماندن از رقبای چینی و اندونزیایی هستند.
در این گزارش آمده است: «در درجه اول تاخیر در تولید موجب شده تا این شرکتها سودآور نباشند، مشکلات فنی مربوط به تولید در کارخانهها و افزایش هزینههای انرژی و نیروی کار نیز سبب شده تا دخل و خرج آنها میزان نشده و برای انجام فعالیتهای خود به بودجه خصوصی و دولتی وابسته شوند. عاملی که به نوسانات نرخ نیکل در بازار اروپا منجر شده و تولیدکنندگان اروپایی را بهدردسر انداخته است.
اگر این بخش بهطورموثر بازسازی شود، این گزارش تخمین میزند که تولید نیکل فرانسه میتواند ۸۵ درصد از نیازهای کارخانههای بزرگ فرانسه و ۱۵درصد از کل تقاضای اتحادیه اروپا را برآورده کند. از آنجا که چین و اندونزی بر زنجیره ارزش نیکل تسلط دارند و چین ۹۰درصد از معادن اندونزی را کنترل میکند، نحوه مدیریت بخش نیکل فرانسه اثر مستقیمی روی رقابت صنایع اروپایی با صنایع چین دارد.
گزارش معادن نیکل فرانسه تنها چند ماه پس از آن منتشر شد که اتحادیه اروپا قانون مواد معدنی خام حیاتی خود را پیشنهاد کرد. قانونی که بهدنبال تضمین دسترسی اتحادیه اروپا به تامین امن، متنوع، مقرونبهصرفه و پایدار مواد خام حیاتی است. اروپا همچنان برای تامین مواد معدنی حیاتی خود که برای افزایش تولید فناوریهای انتقال انرژی ضروری است، بهشدت به واردات از تامینکنندگان کشورهای ثالث وابسته است.
چرایی نگرانی فرانسه بهدلیل از دست دادن نفوذ در نیجر
کشور فرانسه اعلام کرده است؛ با قدرت از تلاشهای کشورهای غرب افریقا برای خنثی کردن کودتا در نیجر حمایت میکند. پیش از این کودتاچیان در نیجر، فرانسه را به تلاش برای مداخله نظامی در این کشور متهم و صادرات اورانیوم به فرانسه را متوقف کردند.
فرانسه در روند استخراج ماده اورانیوم در نیجر از طریق شرکت «اورانو» که ۴۵ درصد از سهام آن به پاریس تعلق داشته، مشارکت دارد. فرانسه از این ماده که آن را بهصورت خام از نیجر وارد میکند، برای فعالسازی ۵۶رآکتور هستهای خود که یکی از مهمترین منابع تولید برق در این کشور است، استفاده میکند.
کشور فرانسه ۷ هزار تن از ماده اورانیوم را وارد میکند و واردات این ماده از نیجر ۱۰ تا ۱۵ درصد از این رقم را تشکیل میدهد. نیجر یکی از مهمترین منابع اورانیوم در جهان بهشمار میرود، بهطوریکه براساس گزارشهای جهانی، ۲ معدن بسیار مهم در نیجر حدود 5درصد از کل تولید اورانیوم خام باکیفیت در جهان را تشکیل میدهند.
نخستین معدن تجاری اورانیوم در نیجر در سال ۱۹۷۱ بعد از کشف این ماده در سال ۱۹۵۷ از سوی دفتر پژوهشهای ژئولوژیک فرانسه، فعالیت خود را آغاز کرد. لازم بهذکر است، کشور فرانسه از سال ۱۹۲۲ تا ۱۹۶۰ نیجر را تحت اشغال خود داشت.
در سال ۲۰۲۱ کشور نیجر ۲ هزار و ۲۴۸ تن از ماده اورانیوم را استخراج کرد. این ماده در نزدیکی ۲ منطقه معدنی ارلیت و اکوکان در ۹۰۰ کیلومتری شمالشرق پایتخت نیجر استخراج میشود. اکثریت صادرات اورانیوم به فرانسه از این ۲ معدن انجام میگیرد و ۲ شرکت فرانسوی سومایر و کومیناک با مجوز شرکت فرانسوی اورانو مشغول به استخراج اورانیوم هستند.
شرکت سومایر در معادن اورانیوم ارلیت، تامو، تاگورا و ارتوا فعالیت میکند. ۶۴ درصد از سهام این شرکت متعلق به شرکت فرانسوی اورانو بوده و تنها ۳۶ درصد از آن متعلق به دفتر ملی منابع معدنی نیجر است. شرکت مذکور در سال ۱۹۶۸ تاسیس شده است.
شرکت کومیناک نیز که در سال ۱۹۷۴ تاسیس شده، در معادن اورانیوم اکوتا، اکولا و اواستو فعالیت میکند. ۵۹ درصد از سهام این شرکت متعلق به اورانو و ۱۰ درصد از آن متعلق به شرکت اسپانیایی اینوزا و ۳۱ درصد از آن متعلق به نیجر است.
ایمورارن یک شرکت سهامی دیگر است که در زمینه استخراج اورانیوم در نیجر فعالیت میکند. شرکت فرانسوی اورانو ۶۷ درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد و ۳۳ درصد از سهام باقیمانده به دولت نیجر میرسد.
علاوه بر تمام این معادن که شرکتهای فرانسوی از آنها برای استخراج اورانیوم برای صادرات به فرانسه استفاده میکنند، بیش از هزار و ۵۰۰ نظامی فرانسوی در نیجر مستقر هستند. تمام این موضوعات باعث میشود، فرانسه بکوشد منافع مهم خود را در نیجر از دست ندهد.
اقتصاد کشور فرانسه
در سالهای گذشته با قدمت ۳۰۰ ساله، فرانسه یکی از قطبهای مهم اقتصادی در اروپا و جهان شناخته شده است. دولت این کشور در شرکتهای مشهور جهان سهامدار است و حمایتهای لازم را انجام میدهد. باتوجه به اقتصاد پویا و زندهای که این کشور دارد، بیشتر بخشهای بیمه و بانکی از طریق بخشهای خصوصی اداره میشوند، همچنین شرکت ایرباس که جزو بزرگترین سازندههای هواپیما در جهان است، متعلق به فرانسه بوده و اشتغالزایی منحصربهفردی در این کشور رقم زده است.
بخشهای مختلف دیگری هم در صنایع و اقتصاد این کشور تاثیرگذار هستند که مهمترین آن را میتوان شرکتهای تولیدکننده عطر، الکترونیک، پتروشیمی، کشتیسازی، ماشینآلات و فلزکاری دانست. از طرفی جاذبههای گردشگری در شهرهای مختلف این کشور باعث شده تا از طریق صنعت گردشگری و بازدید از تاریخ این کشور، ارزهای خارجی وارد کشور شوند. باتوجه به آمارهای دادهشده، هرساله بیش از ۷ میلیون نفر از افراد بینالمللی از برج ایفل دیدن میکنند. بهطورکلی، اقتصاد فرانسه رشد چشمگیری را در سالهای اخیر تجربه کرده است و روزبهروز این رشد، افزایش پیدا میکند. همچنین بهتر است بدانید که نرخ تورم در این کشور بسیار ناچیز است. فرانسه یکی از نخستین کشورها است که در سال ۱۹۷۱ برای خود یک وزارتخانه مربوط به محیطزیست تاسیس کرد. با اینکه کشور فرانسه جزو کشورهای صنعتی جهان است، اما در تولید دیاکسیدکربن در رتبه هفدهم در دنیا قرار دارد که بین کمترینها در دنیا است. طبق یک گزارش منتشرشده در سال ۲۰۱۲، ششمین کشور آگاه در زمینه محیطزیست است.
سخن پایانی
فرانسه، یکی از کشورهایی است که توانسته در راستای موفقیتهای اقتصادی گامهای بسیاری بردارد و در راستای تحقق آن، موفق ظاهر شود. همانطور که در این گزارش خواندید، فرانسه دارای معادن بسیاری است و اکنون بهدنبال آن است که معادن طلای خود را افزایش دهد.