-
بازگشت جمهوریخواهان به کاخ سفید و واکنش بازارها

دلار ایستاد؛ طلا ریخت؛ بورس سبز شد

شکی نیست که هرگونه تغییر و تحول در ساختار اجرایی ایالات متحده امریکا، به‌عنوان قدرت نخست اقتصادی و سیاسی جهان بر اقتصاد قریب‌به‌اتفاق کشورهای دنیا تاثیر خواهد گذاشت و نمی‌توان این مسئله را انکار کرد.

دلار ایستاد؛ طلا ریخت؛ بورس سبز شد

در تازه‌ترین این دگرگونی‌ها، با برگزاری انتخابات، قرار شد دموکرات‌ها کاخ سفید را ترک‌ کنند تا اعضای رقیب دیرینه‌شان، یعنی جمهوری‌خواهان به رهبری ترامپ در اتاق‌های گوناگون این ساختمان زمام امور اجرایی کشور را به‌دست گیرند؛ اتفاقی که قطعا رویکردهایی جدید را بر مسائل اقتصادی، سیاسی، امنیتی و... جهان ساری و جاری خواهد کرد. ایران نیز از آنجایی که سال‌هاست درگیری‌ها و تنش‌هایی با ایالات متحده دارد، معمولا از رویدادهایی چون رویداد اخیر تاثیر زیادی می‌پذیرد و به‌طور معمول با هر دگرگونی در سیاست‌گذاری این کشور بازار ارز ما در مرحله اول و سایر بازارها در مراحل بعدی تحت تاثیر قرار می‌گیرند. بر همین اساس با مشخص شدن نتیجه پیروز رقابت میان کاملا هریس و دونالد ترامپ با اتکا به اظهارنظرهای پیش از انتخابات این دو نفر، بازارهای ما واکنش‌ نشان دادند و دلار نه‌تنها در ایران بلکه در جهان صعودی شد؛ طلا کاهش نرخ را تجربه کرد و بورس سبز شد.

آنچه در ادامه می‌خوانید توضیحی از وضعیت بازار در روز گذشته و پیش‌بینی روند آن در روزهای آینده از زبان فعالان و صاحبنظران بازارهای مالی است.

دلار طلا را ریزشی کرد

یک فعال حوزه طلا درباره وضعیت بازار پس از انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا بیان کرد: با مشخص شدن نتیجه انتخابات در امریکا قیمت اونس جهانی 70دلار کاهش یافت که این مسئله ناشی از افزایش ارزش دلار است.

محمد کشتی‌آرای در گفت‌وگو با صمت در تشریح واکنش بازارها به انتخاب ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا بیان کرد: کاهش ۸۰ دلاری نرخ اونس جهانی از روز چهارشنبه هفته گذشته بر بازر ارز و طلای کشور تاثیر گذاشت؛ به‌گونه‌ای که روز پنجشنبه هفته گذشته نرخ سکه در بازار ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان نسبت به روز گذشته کاهش یافته بود. امروز (شنبه) نرخ هر اونس طلا ۲ هزارو ۶۸۴ دلار است که نسبت به روز مشابه هفته گذشته حدود ۷۰ دلار کاهش داشته و همین کاهش به‌همراه عدم نوسان چشمگیر ارز در بازار داخل زمینه‌ساز کاهش نرخ طلا در کشور شده است.

وی در ادامه با اشاره به دلایل کاهش چشمگیر نرخ سکه در بازار گفت: افت قیمت سکه در بازار در چند روز اخیر، جز کاهش نرخ اونس جهانی، متاثر از کاهش حباب سکه بوده است که همین کاهش حباب اتفاقی است محصول حراج سکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران. کشتی آرای در توضیح روند حراج سکه در دور اخیر اظهار کرد: از امروز بانک مرکزی در حراج سکه، سکه‌های امامی و ربع سکه‌ها را با ضرب ۱۴۰۳ عرضه می‌کند؛ بنابراین در این دو نوع سکه شاهد بیشترین افت نرخ در چند روز اخیر بوده‌ایم.

از بازار چه خبر؟

این فعال بازار ارز و طلا روند نرخ در بازار را کاهشی توصیف کرد و گفت: در حال حاضر (روز شنبه و لحظه تنظیم این گزارش) قیمت اونس جهانی ۲ هزار و 684 دلار است که نسبت به روز مشابه هفته گذشته با نرخ ۲ هزارو ۷۳۶ دلار حدود ۵۲ دلار کاهش داشته است. نرخ هر قطعه سکه طرح قدیم با یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان کاهش نسبت به روز ابتدایی هفته گذشته به ۴۹ میلیون و 400 هزار تومان رسیده است.

روز گذشته هر قطعه سکه طرح جدید یا امامی در بازار ۵1 میلیون و 250 هزار تومان قیمت داشته، در حالی که شنبه گذشته نرخ آن 53 میلیون و ۵00 هزار تومان بوده و همین نشان از کاهش نرخ ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومانی این مصنوع طلا دارد. نرخ هر قطعه نیم‌سکه با کاهش یک میلیون و 3۰۰ هزار تومانی نسبت به شنبه گذشته، روز گذشته روی ۲۷ میلیون و 100 هزار تومان ایستاد. ربع‌سکه نیز با کاهش قیمت چشمگیر نسبت به شنبه هفته گذشته از نرخ ۱۸ میلیون و 300 هزار تومان به کانال 16 میلیون و 400 هزار تومان سقوط کرد که نشان از کاهش یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی آن دارد. همچنین روز گذشته قیمت هر قطعه سکه یک گرمی بانک مرکزی 7میلیون و 900 هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار ۴ میلیون و 560 هزار تومان بود.

وی با تاکید بر اینکه بازار از حالت‌های هیجانی که هفته گذشته داشته فاصله گرفته بیان کرد: در حال حاضر بازار در وضعیتی کاملا آرام و باثبات است و تحت تاثیر هیچ مولفه‌‌ای قرار ندارد و به سمت واقعی شدن قیمت‌ها می‌رود. به‌بیان شفاف‌تر نرخ‌های معاملاتی در بازار روز شنبه برساخته دو عامل اصلی بازار طلا یعنی نرخ ارز و نرخ اونس جهانی بوده‌اند. کشتی‌آرای در پیش‌بینی روند نرخ در بازار ارز و طلا با پیروزی ترامپ در انتخابات امریکا تصریح کرد: تا زمان استقرار ترامپ در کاخ سفید ۳ ماه فاصله است و ممکن است در این مدت اتفاقات گوناگونی را در جهان شاهد باشیم؛ بر همین اساس نمی‌توانیم روند بازار را به‌طور دقیق پیش‌بینی کنیم، اما با شرایط موجود به‌نظر می‌رسد اگر اتفاق خاصی را در کشور شاهد نباشیم، روند کنونی دست‌کم یک هفته تا ۱۰ روز ادامه داشته باشد.

ارز تحت تاثیر انتظارات تورمی

یک کارشناس حوزه ارز درباره روند قیمتی دلار در روزهای آینده بیان کرد: وضعیت ارز در روزهای پیش رو دقیقا به این مسئله برمی‌گردد که در حدود این ۷۰ روز تا استقرار ترامپ در کاخ سفید چه مصاحبه‌ها و کنش‌وواکنش‌هایی از سوی دوطرف (ایران و امریکا) انجام شود.

سید کمال سیدعلی در گفت‌وگو با صمت در تشریح روند پیش روی بازار ارز با موفقیت ترامپ در انتخابات ایالات متحده امریکا بیان کرد: موضع‌گیری‌هایی که از طرف پیروز انتخابات امریکا ونزدیکانش درباره ایران می‌شود و نیز اظهارنطرهای ما درباره نوع روابط با امریکا که می‌تواند دو نتیجه متفاوت کاهش یا افزایش تنش‌ها را به‌دست دهد، بسیار در وضعیت آینده ارز تاثیرگذار خواهد بود. معاون ارزی پیشین بانک مرکزی با تاکید بر تاثیرگذاری انتظارات تورمی بر بازار ارز اظهار کرد: باتوجه به اینکه ترامپ در سخنرانی‌های پیش از انتخابات حرفی از انجام اقدامات سیاسی پرچالش علیه ایران نزده، با پیروزی‌اش در انتخابات شاهد وارد آمدن فشار چندانی بر بازار ارز نبوده‌ایم و به‌نظر می‌رسد دست‌کم در حدود دو ماه آینده نیز در بازار ارز روند نوسانی شدیدی را شاهد نباشیم. وی در ادامه با بیان اینکه تنش‌های میان غزه و اسرائیل نیز مولفه تاثیرگذاری در شرایط پیش رو است، تاکید کرد: اینکه ارتباط بین غزه و اسرائیل به کدام یک از جهات صلح یا تنش بیشتر می‌رود، مسئله‌ای است که نمی‌توان قدرت تاثیرگذاری‌اش بر نرخ ارز در ایران را نادیده گرفت و باید منتظر برنامه‌ها و اهداف طرفین در این باره ماند.

سیدعلی در جمع‌بندی برآوردش در زمینه نرخ دلار در ماه‌های پیش رو تاکید کرد: جهش‌های اخیر نرخ ارز، محصول انتظارات تورمی بوده و به‌نظر می‌رسد باتوجه به مشخص شدن نتیجه انتخابات، به‌عنوان یکی از محرک‌های اصلی انتظارات تورمی، دست‌کم شاهد رشد بیش از این نرخ دلار نباشیم؛ البته به این شرط که مصاحبه‌ها و اظهارنظرهای تندی ازسوی طرفین انجام نشود.

حرکت بازار در مسیر رشد

یک فعال بازار سرمایه درباره واکنش بازار سرمایه به نتیجه انتخابات امریکا گفت: بازار بورس در روز آغازین هفته، ۱.۳ درصد مثبت شده که همین امر نشان از واکنش مثبت بازار به تحولات سیاسی اخیر دارد. همایون دارابی، فعال بازار بورس در گفت‌وگو با صمت در تشریح تاثیر انتخابات امریکا بر وضعیت بازار سرمایه کشور اظهار کرد: حدود چند ماهی است که ما در حال تجربه کردن تاثیرات نگرانی و فشارهای سیاسی بر بازار هستیم و فرازوفرود‌هایی را در این تاثیرپذیری‌ها شاهدیم. اکنون باتوجه به اینکه سیاست‌ها در کاخ سفید تغییر خواهد کرد و ممکن است آتش‌بس در منطقه برقرار شود، به‌نظر می‌رسد بازار در حال بازگشت به روند مثبت است و از شدت تنش‌هایی که در یکی دو هفته اخیر در بازار شاهد بوده‌ایم کاسته شده است. وی با اشاره به وضعیت بازار در چند وقت اخیر بیان کرد: همان‌طور که می‌دانید به‌دلیل تنش‌های سیاسی موجود سقف 2 میلیون و 100 هزار واحد شاخص شکسته شد، اما حالا با رشد بازار این امکان وجود دارد که بتوانیم بخش از این افت را جبران کنیم. در هر حال باید منتظر سیاست‌های دولت در راستای بهبود وضعیت بازار باشیم.

نرخ بهره، بلای جان بورس

دارابی با تاکید بر اینکه مسائلی چون انتخابات امریکا تاثیراتی کوتاه‌مدت بر بازار دارند و معمولا هم اثرات آنها زود تخلیه می‌شود، ادامه داد: آنچه اکنون بازار سرمایه ما را تحت فشار قرار داده، نرخ بهره‌ای است که همچنان بالا و در حال افزایش است و باید فکری برای آن کرد، زیرا اگر تا پایان سال با همین روند پیش برویم، وضعیت بورس ما بسیار بغرنج خواهد شد. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه افزود: بازار بیش از هر چیزی، از مسائل بنیادین خود تاثیر می‌گیرد. اکنون هیچ یک از مشکلات بورس شامل نرخ بهره بالا، نرخ ارز نیمایی، قیمت‌گذاری دستوری و... حل نشده و اگر این مشکلات حل شود بازار می‌تواند مسیر خود را به سمت مثبت شدن باز کند. دارابی در پیش‌بینی وضعیت بازار بورس تا پایان سال جاری تصریح کرد: باتوجه به دگرگونی‌هایی که به‌لحاظ سیاسی در خاورمیانه انتظار می‌رود و البته سیاست‌های اقتصادی داخلی بازار ما چندان پیش‌بینی‌پذیر نیست. اما دست‌کم در بعد داخلی تحرکی به‌نفع بازار سرمایه مشاهده نمی‌شود.

سخن پایانی

واکنش‌های بازارهای سرمایه‌ای ایران به نتیجه انتخابات امریکا چندان غافلگیرکننده نبوده و حتی می‌توان گفت تاثیر این دگرگونی قوای اجرایی در امریکا بر اقتصاد ما از انتظارات تحلیلگران هم کمتر بوده است. در این چند روز خلاف تصورات کارشناسان شاهد رشد نرخ چندانی در بازار ارز نبوده‌ایم که البته می‌توان دلیل این مسئله را پیش‌خور شدن انتظارات تورمی انتخاب ترامپ در دوره پیش از انتخابات دانست. در بازار طلا و سکه نیز کاهش قیمت‌ها تحت تاثیر مسائلی چون کاهش نرخ اونس جهانی و رشد نرخ دلار و حراج سکه ازسوی بانک مرکزی، ارتباط مستقیم انتخابات امریکا بر این بازار را در هاله‌ای از تردید قرار داد. در بورس اما رشد محقق شد که می‌توان از این مسئله دو برداشت گوناگون داشت؛ یا تحولات سیاسی اخیر امید به رفع تنش‌ها در خاورمیانه را که زمینه رشد بازارها خواهد بود بیشتر کرده یا بازار بی‌توجه به دگرگونی‌های سیاسی مسیر خود را می‌رود و تحولاتش متاثر از سیاست‌های داخلی است.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین