-
«سمنان» استان همیشه تشنه و غفلت از «پساب»

صنایع آب می‌خواهند

استان سمنان در زمره کم‌بارش‌ترین و پرتنش‌ترین استان‌های کشورمان به لحاظ تامین آب است بخش بزرگی از آب این استان صرف کشاورزی کم بهره و پرهزینه می‌شود و سهم صنعت نسبت به میانگین کشوری، سهم پایین تری است در نتیجه صنایع استان با مشکل کم آبی روبه‌رو هستند. این استان یکی از پرمشکل‌ترین استان‌های کشور به لحاظ تامین آب است، در حالی که استفاده از پساب آنچنان که باید و شاید در دستور کار مسئولان قرار نگرفته است.

صنایع آب می‌خواهند

همچنان صنایع با مشکل کم آبی در استان سمنان روبه‌رو است هر چند طرح‌هایی در راستای بازچرخانی و تامین آب صنایع انجام شده اما همچنان نیازهای بزرگی از صنایع و معادن استان هستند که با پساب می‌تواند حل شود اما این امر مورد غفلت قرار گرفته است.

صنایع همواره با مشکل روبه‌رو هستند

بخش بزرگی از پساب استان سمنان در صورت تامین و تولید، می‌تواند صرف صنایع و معادن شود اما تصفیه خانه‌های سمنان، شاهرود و دامغان همچنان در زمره طرح‌هایی هستند که کاملا راه‌اندازی نشده است از طرف دیگر تاخیر بسیار زیاد در تصفیه‌خانه پساب سمنان و بدعهدی برخی متولیان و سیاست‌های نادرست دولتی‌ها و خدماتی‌ها سبب شد تا بسیار دیر در استان سمنان به فکر پساب باشیم.

در این گزارش و با روی کار آمدن دولت جدید به بررسی وضعیت آب صنایع و معادن استان سمنان می‌پردازیم و تلاش داریم که اولاً ببینیم چه اقداماتی برای تامین آب مورد نیاز صنایع استان انجام شده و در ادامه چه اقداماتی دولت چهاردهم باید در این زمینه صورت دهد.

تامین آب مورد نیاز صنایع

طبق آخرین آمارها و اقدامات مدیر شرکت شهرک‌های صنعتی استان سمنان با بیان اینکه برای تأمین آب مورد نیاز صنایع اقدامات سازنده‌ای در دولت سیزدهم انجام شده است، گفت: برای نخستین‌بار قراردادهای انتقال پساب شهری به شهرک‌های صنعتی استان سمنان به‌منظور استفاده برای صنعت و فضای سبز در شهرک‌ها منعقد شد.

محمد رضا باقری همچنین از تلاش برای تامین آب برای صنایع استان خبر داد و ابراز کرد: با اجرای قراردادهای منعقد شده، ظرفیت آبی شهرک‌های صنعتی استان سمنان ۲ برابر خواهد شد و پیش‌بینی این است صنایع در ۵ الی ۱۰ سال آینده با مشکل آب مواجه نخواهند شد.

وی با بیان اینکه شرکت‌شهرک‌های صنعتی استان سمنان اجازه استقرار هیچ طرح صنعتی بدون اخذ مجوز زیست محیطی در شهرک‌ها و نواحی صنعتی نخواهد داد، افزود: قراداد خط انتقال پساب شهری به شهرک صنعتی شاهرود نیز منعقد شده و ا اجرای این پروژه ۵۰ لیتر بر ثانیه به ظرفیت ۴۴ لیتر بر ثانیه موجود شهرک صنعتی شاهرود اضافه می‌شود.

طرح نیمه تمام

مشکل اما اینجا است که تصفیه خانه سمنان نتوانسته آنطور که باید و شاید پیش برود یک فعال بخش صنعت که از ابتدا ماجرای پساب را در استان دنبال کرده در گفت‌وگو با خبرنگار بازار، می‌گوید: تکمیل تصفیه‌خانه فاضلاب و انتقال پساب شهری سمنان به شهرک صنعتی یکی از مهترین طرح‌هایی است که یک دهه قبل مطرح اما متاسفانه آنطور که باید و شاید در خصوص آن اقدام نشد. محسن مهدوی نیا ادامه داد: این طرح ابتدا در کنسرسیومی توسط هندی‌ها صورت گرفت اما انجام نشد سال‌ها نیمه کاره رها شده بود تا شهرداری سمنان آن را به‌دست گرفت اما بازهم نتوانستیم شاهد تکمیل آن باشیم و در اواخر اقدامات خوبی برای این تصفیه خانه صورت گرفته است اما سال‌های درخشان و طلایی را برای تامین پساب و جلوگیری از هدر رفت آب ارزشمند در سمنان که می‌توانست سهم خوبی برای صنایع باشد، هدر رفت. وی با بیان اینکه بهره‌مندی واحدهای مستقر در شهرک صنعتی سمنان از آب استحصالی از محل پساب شهری سمنان نیاز سنجی شده و شرکت شهرک‌های صنعتی استان سمنان هم اشاره کرده که می‌تواند کمک‌های لازم را صورت دهد، گفت: در صورتی که ۱۰۰ درصد تولید پساب تصفیه خانه سمنان راه‌اندازی شود مشکل آب صنایع استان سمنان حل خواهد شد. این کارشناس همچنین گفت: دولت چهاردهم باید کم کاری‌های گذشته را جبران کند و اگر صدها میلیارد تومان هم نیاز باشد که برای پساب در شهرستان‌های شاهرود و دامغان و سمنان و گرمسار صورت گیرد باید این کار شود زیرا این استان با مشکل جدی آب روبه‌رو است و آب گران بها را نمی‌توان به پای صنعت و کشاورزی ریخت.

دولت دنبال کار را بگیرد

یک کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین مسائل امروز استان سمنان باز چرخانی آب است، گفت: مهم‌ترین موضوع استان امروز آب است و تا زمانی که نتوانیم سهم صنعت و معادن و حتی بخشی از کشاورزی را از پساب تامین کنیم نمی‌توانیم ادعا کنیم که اقدامات سازنده‌ای را در زمینه کاهش آثار تنش آبی در استان صورت داده‌ایم. محسن کاظمی با بیان اینکه پساب چهار دهه است که در کشورهای دیگر اجرایی شده و ما هنوز آن را فناوری جدیدی می‌دانیم، ابراز کرد: بالغ بر ده سال از عمر اجرای پروژه فاضلاب سمنان می‌گذرد و ما هنوز شاهد هستیم که کش و قوس‌های فراوانی به زعم مدیران صنعتی استان سمنان در این طرح وجود دارد لذا دولت چهاردهم در نخستین گام‌ها تکلیف تصفیه خانه‌های پساب در استان سمنان را روشن کند.

وی با بیان اینکه اگر توان اداره و راه‌اندازی این طرح‌ها را نداریم از روس‌ها و چینی‌ها و هندی‌ها و... کمک بگیریم و در کنسرسیوم‌های بین‌المللی از کشورهای همسایه کمک بخواهیم زیرا این طرح‌ها بسیار اهمیت دارند و می‌توانند بخشی از تنش آبی در استان را کاهش دهند، افزود: پساب در زمره اولویت‌های اصلی دولت جدید در استان سمنان باشد.

مدیران قبلی دنبال دردسر نبودند

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه برخی اقدامات هستند که در بلند مدت نتیجه می‌دهد و نتایج آن هم در دید مردم به صورت مستقیم نیست، گفت: اگر پساب سمنان، پل روگذری بود که مردم هر روز از جلوی آن رد می‌شدند و آن را می‌دیدند تا کنون پنج بار افتتاح شده بود زیرا مدیران قبلی دنبال دردسر نبودند و در این یک دهه تلاش کرده‌اند که روی یک خط بی‌خطر و کم ریسک راه بروند.

کاظمی با بیان اینکه طبق اعلام مسئولان شهرک‌های صنعتی همین حالا تصفیه خانه سمنان توان تولید ۲۴۰ لیتر بر ثانیه پساب مورد نیاز صنایع را دارد و این کمک خوبی است، افزود: گیر و گرفت انجام کامل این طرح و تامین آب مورد نیاز صنایع گویا در تهران است که دولت می‌بایست آن را برطرف کند.

وی افزود: همچنین ما در شاهرود هم بیش از ۴۰ لیتر بر ثانیه شاهد خروجی پساب نیستیم که در برابر کمبود ۳۰۰ لیتر بر ثانیه‌ای این شهرستان بسیار ناچیز است در نتیجه تا کنون توجه خوبی به تصفیه‌خانه‌های استان نشده است از طرف دیگر ۱۲۵ لیتر بر ثانیه از حبله‌رود به شهرک صنعتی گرمسار اختصاص خواهد یافت که آن هم دچار مشکلات مدیریتی است و باید از بالادست پیگیری شود لذا اینها همه از اولویت‌های مهمی هستند که دولت چهاردهم باید در استان سمنان آن را مد نظر خودش قرار دهد.

سخن پایانی

تا سال ۱۴۰۰ سهم صنعت استان سمنان از آب چهار درصد، سهم شرب 6 و سهم کشاورزی ۹۰ درصد بود حالا اما سهم کشاورزی 2 الی 3 درصدی کمتر شده اما مشکل اینجا است که جمعیت هم بیشتر شده و در نتیجه این کاهش چندان به سود صنایع نبوده است.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین