-
نگاهی به شاخصه‌های موثر بر بازار کامودیتی‌ها

آیا نرخ فلزات صعودی می‌شود؟

براساس تازه‌ترین گزارش اداره کار امریکا، استخدام و رشد دستمزدها در این کشور با کاهش مواجه شده و نرخ بیکاری افزایش ‌یافته است که نشان از سرد شدن بازار کار دارد.

آیا نرخ فلزات صعودی می‌شود؟

کاهش استخدام‌ها و رشد دستمزدها در ماه ژوئن در امریکا و افزایش نرخ بیکاری به بالاترین حد آن از اواخر سال ۲۰۲۱، انتظارات از اینکه فدرال رزرو کاهش نرخ بهره را در ماه‌های آینده آغاز خواهد کرد، تقویت کرد. این انتظار می‌تواند به رونق بازار فلزات منتهی شود. در همین‌حال باید خاطرنشان کرد مصرف ۳ فلز مس، روی و سرب در سال‌های گذشته رابطه مستقیمی با بسته‌های حمایتی چین داشته است. با ارائه بسته حمایتی جدید توسط دولت چین، مصرف فلزات افزایشی شد و در مقابل با کاهش محرک‌های اقتصادی بازار فلزات پایه به رکود فرو رفت.

کم‌رونقی بازار کار و کاهش رشد نرخ بهره

براساس اطلاعات منتشرشده توسط اداره کار امریکا، میزان استخدام در بخش غیرکشاورزی در ماه ژوئن این کشور ۲۰۶ هزار نفر رشد کرد.

 نرخ بیکاری در این کشور نیز به ۴.۱ درصد افزایش یافت و میانگین درآمد ساعتی با کاهش مواجه شد. باید خاطرنشان کرد میانگین رشد اشتغال در امریکا در طول 3 ماه گذشته به کمترین میزان آن از ابتدای سال ۲۰۲۱ رسیده است. این افت حکایت از آن دارد که بازار کار این کشور در سه‌ماهه دوم سال بیش از آنچه تخمین زده می‌شد، سرد شده است. این داده‌ها با گزارش‌های دیگری که نشان‌دهنده کاهش شدید در فرصت‌های شغلی در امسال و تعداد فزاینده افرادی که برای دریافت مزایای بیکاری درخواست داده‌اند، مطابقت دارند.

کاهش پایدار در استخدام‌ها، به همراه تعدیل اخیر تورم، انتظارات مبنی بر اینکه سیاست‌گذاران فدرال رزرو نرخ بهره را تا ماه سپتامبر کاهش خواهد داد، تقویت کرد. گزارش اشتغال، آخرین گزارش قبل از جلسه فدرال رزرو در ماه جاری است.

بازنگری کاهشی در رشد اشتغال ۲ ماه گذشته، به‌همراه افزایش در نرخ بیکاری داده‌های مهمی هستند. رشد دستمزدها نیز کاهش ‌یافته است و همه این موارد، کند شدن روند را نشان می‌دهد. این داده‌ها می‌تواند درک فدرال رزرو از تعادل میان ریسک‌ها را تغییر دهد، چراکه بیکاری باوجود تعدیل در تورم افزایش‌ یافته است. صورت‌جلسه ماه قبل بانک مرکزی نگرانی‌های فزاینده‌ای را نشان می‌داد، از اینکه کاهش بیشتر در رشد اقتصادی به افزایش بیشتر در نرخ بیکاری منجر شود.

نرخ مشارکت، سهمی از جمعیت که مشغول کار یا به‌دنبال کار هستند، به ۶۲.۶ درصد افزایش ‌یافته است. نرخ مشارکت برای کارکنان ۲۵ تا ۵۴ساله امریکا که به‌عنوان کارکنان برتر شناخته می‌شوند، به ۸۳.۷ درصد رسیده که بالاترین سطح در طول ۲۲ سال گذشته است.

میانگین درآمد ساعتی امریکا در ماه ژوئن ۳.۹ درصد نسبت به سال گذشته رشد کرد که کمترین میزان رشد در طول 3 سال گذشته محسوب می‌شود. دستمزد کارمندان بخش تولید و غیرنظارتی که بیشتر کارمندان را پوشش می‌دهند، ۴ درصد رشد داشته است. گفتنی است، آمار ناامیدکننده بخش اشتغال امریکا، انتظارات از اینکه فدرال رزرو کاهش نرخ بهره را در ماه‌های آینده آغاز خواهد کرد، تقویت می‌کند.

پایان رکود بازار مسکن چین

رکود بخش املاک چین سه‌ساله شده و بسیاری از سرمایه‌گذاران می‌خواهند بدانند این مسئله چه زمانی به‌پایان خواهد رسید. معیارهای بسیاری نشان می‌دهند که ما شاهد یکی از بزرگ‌ترین اصلاحات بازار مسکن در تاریخ اقتصاد جهان هستیم. کاهش در فروش مسکن و فعالیت ساخت‌وساز چین بسیار شدید است. فروش خانه‌های نوساز در طول ۱۲ ماه گذشته نسبت به 3 سال گذشته نصف شده است.

سهم فعالیت ساخت‌وساز مسکن نیز در تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۳ به ۱۲.۹ درصد کاهش یافت که از سال ۲۰۰۹ کمترین میزان است. نرخ مسکن در این کشور طی 3 سال گذشته به‌طورمیانگین ۲۰ درصد کاهش داشته است. برخی مجتمع‌های مسکونی بیش از ۷۵ درصد از ارزش خود را از دست داده‌اند.

موضع سیاست پکن در حوزه مسکن از اواخر ۲۰۲۲ از «انقباض ادواری» به «کاهش محدودیت‌ها» تغییر کرده است. پس از اقدامات اخیر، سیاست‌های مسکن چین اکنون در بیشتر نقاط کمترین محدودیت را نسبت به هر زمان دیگری دارد. در بهترین حالت انتظار می‌رود فروش صنعت ساخت‌وساز چین در نزدیکی پایان سال شروع به پایدار شدن کند. بازار مسکن همچنان تا آن زمان همچنان به اصلاح ادامه می‌دهد. بدون تردید رفع چالش‌های یادشده و رونق گرفتن ساخت‌وساز چین به رونق بازار فلزات منتهی می‌شود.

عرضه مس افزایش می‌یابد

تولید مس در شیلی که به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده مس جهان شناخته می‌شود، نشانه‌هایی از بهبود از بدترین وضعیت ۲۰ سال گذشته خود را نشان می‌دهد. براساس داده‌هایی که روز جمعه توسط اداره آمار کشور منتشر شد، تولید مس در ماه مه ‌به بالاترین سطح تولید در امسال رسید که در مقایسه با آوریل و مدت مشابه سال گذشته، بیش از ۸ درصد افزایش داشته است. در حالی ‌که شرکت کودلکو به‌عنوان تولیدکننده برتر مس نشان داده که تولید این شرکت تا نیمه دوم نخواهد توانست افزایش سالانه را به‌ثبت برساند، سایر تامین‌کنندگان پس از دست و پنجه نرم کردن با کیفیت پایین سنگ معدن و مشکلات عملیاتی، این کسری را کاهش می‌دهند. مقامات شیلی به‌دنبال افزایش ۵ درصدی تولید مس در سراسر کشور در امسال به‌دلیل توسعه معدن کوبرادا بلانکا و بهبود در شرکت بی‌اچ‌پی اسکوندیدا هستند. بدون تردید بهبود افزایش عرضه مس معدنی، تاثیر بسزایی بر بهبود شرایط تولید این فلز سرخ‌رنگ دارد. در همین‌حال انتظار می‌رود که تاثیر بسزایی بر کاهش نرخ این فلز داشته باشد.

آغاز روند صعودی

یک ماه قبل نرخ فلز مس در فاصله کمتر از ۱۰۰ دلاری تا کانال ۱۲ هزار دلار ریزشی شد و تا کانال ۹ هزار دلار عقب‌نشینی کرد،اما در معاملات هفته گذشته پرمیوم مس در بازار چین مثبت شد. فعالان بازار رشد پرمیوم مس را یک معیار در تعیین روند صعودی نرخ مس معنا می‌کنند. قیمت فلز مس در سال ۲۰۲۴ روند صعودی قدرتمندی از کانال ۸ هزار دلار آغاز کرد و طی چند ماه به فاصله کمتر از ۱۰۰ دلاری کانال ۱۲ هزار دلار رسید. باوجود چشم‌انداز مثبت در معاملات بازار مس،اما نرخ مس به‌شدت ریزشی شد و 2 هفته بعد به سطح ۹ هزار دلار بازگشت. رکود در بازارهای داخلی چین و کاهش تقاضا برای فلز نارنجی، دلیل افت قیمت‌ها در این بازار بود،اما در معاملات هفته گذشته تحلیلگران از نشانه‌هایی برای آغاز یک موج صعودی جدید برای نرخ مس خبر دادند. پرمیوم مس، یکی از معیارهای کلیدی تقاضای مس در چین برای نخستین‌بار طی 2 ماه گذشته به محدوده مثبت بازگشت. این اتفاق به‌معنای افزایش تقاضا از سوی کاربران است. فعالان بازار بازگشت پرمیوم مس به محدوده مثبت را به‌معنای آغاز روند صعودی جدید در بازار مس معنی می‌کنند. طی سال‌های گذشته هر بار با افزایش پرمیوم مس در بازار چین نرخ مس بر مدار صعود قرار می‌گرفت و در طرف مقابل، کاهش پرمیوم مس نیز به‌معنای روند نزولی نرخ مس است. در پی این اتفاق، نرخ مس در پایان معاملات هفتگی به کانال ۹هزار و۹۰۰ دلار برای هر تن افزایش یافت. رویترز در این‌باره نوشت؛ احتمال کاهش نرخ بهره از ماه سپتامبر و آغاز چرخه انبساطی نرخ مس را صعودی کرده است. ذخایر مس در مناطق مختلف نیز شرایط متفاوتی داشت. در بورس آتی شانگهای ذخایر مس برای سومین هفته متوالی کاهش یافت. البته ذخایر مس چین تا ماه قبل به‌شدت افزایش ‌یافته بود. در انبارهای تحت‌نظارت بورس فلزات لندن نیز ذخایر مس به بالاترین سطح از اکتبر ۲۰۲۳ رسید. اکنون ذخایر این انبارها برابر با ۱۸۶هزار و۴۵۰ تن ارزیابی می‌شود. نشریات چینی مدعی‌ هستند بازار مس در انتظار یک نشست سیاسی در اواخر ماه ژوئیه است. انتظار می‌رود اقدامات جدیدی برای حمایت از اقتصاد اعلام شود. بسته‌های حمایتی جدید محرک مثبتی برای افزایش نرخ مس طی هفته‌های پیش‌رو است. موسسات مالی پیش‌بینی می‌کنند در صورت تصویب بسته‌های مالی دولت چین و کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو نرخ مس افزایش چشمگیری به‌ثبت برساند و شاید در کوتاه‌مدت سطح ۱۱هزار دلار را پشت‌سر بگذارد. برخی تحلیلگران نرخ مس در سال ۲۰۲۵ را بیش از ۱۲ هزار دلار به‌ازای هر تن تخمین می‌زنند. رونق صنایعی مانند اتومبیل‌های برقی با تقاضای فزاینده در بازار مس همراه بود و پیش‌بینی می‌شود عرضه فعلی مس تنها پاسخگوی بخش پایینی از تقاضا تا سال ۲۰۳۰ باشد.

سرب و روی در آستانه رکود

داده‌های جمع‌آوری‌شده از ICSG و ILZSG نشان می‌دهد مصرف ترکیبی فلزات پایه به‌ویژه مس، سرب و روی با محرک‌های اقتصادی چین رابطه مستقیم دارد. در بازه‌های زمانی بلندمدت با ارائه هر محرک اقتصادی توسط دولت چین مصرف این فلزات افزایش یافت و در مقابل با کاهش بسته‌های حمایتی نرخ مصرف مس، روی و سرب راکد شده است.

احتمال رکود در بازار سرب و روی با افت بسته‌های حمایتی وجود دارد. اگرچه برخی نشریات چینی مدعی‌ هستند بسته‌های حمایتی جدید در ماه‌ آتی منتشر خواهند شد،اما افت محرک‌های اقتصادی بازار فلزات پایه را به‌سمت رکود سوق داده است. چینی‌ها با آغاز سال ۲۰۲۴ بر ذخایر فلزات خود به‌ویژه مس افزودند،اما از ماه قبل شرایط تغییر کرد و آنها نه‌تنها ذخیره‌سازی جدیدی نداشتند، بلکه به‌جای خرید، از ذخایر قبلی خود استفاده کردند. همین مسئله با کاهش شدید نرخ مس همراه بود.

قیمت مس در مدت کوتاهی از حدود ۱۱ هزار دلار تا ۹۵۰۰ دلار برای هر تن ریخت، اگرچه در روزهای اخیر دوباره به کانال ۱۰ هزار دلار نزدیک شد،اما گزارش‌ها از رکود حاکم بر بازار مس حکایت می‌کنند. در بازار روی نیز، همین رالی صعودی در سال ۲۰۲۴ آغاز شد تا نرخ هر تن فلز روی از سطح ۲هزار و۳۰۰ دلار تا بیش از ۳هزار و۱۰۰ دلار افزایش پیدا کند. نرخ فلز روی خیلی سریع به بالاترین مقدار در طول ۲ سال گذشته رسید،اما پس از کاهش محرک‌های اقتصادی در ماه گذشته تا کانال ۲هزار و۷۰۰ دلار کاهش یافت.

اگرچه فلز روی پس از آن دوباره به سطح ۳هزار دلار بازگشت. شرایط بازار سرب شباهت زیادی با روی دارد.

قیمت هر تن فلز سرب در سال ۲۰۲۴ از هزار و 965دلار تا بیش از ۲هزار و۳۰۰ دلار افزایش یافت و سپس تا ۲هزار و۱۵۰ دلار کاهشی شد. داده‌ها نشان می‌دهد در صورت قطع کامل محرک‌های اقتصادی چین، احتمال سقوط سنگین در نرخ فلزات وجود دارد. در بازه‌های زمانی قبلی همزمان با توقف محرک‌های اقتصادی نرخ بعضی از فلزات تا بیش از ۵۰ درصد کاهش ‌یافته بود و اکنون برخی تحلیلگران مدعی‌ هستند امروز خطر بزرگی بازار فلزات پایه را تهدید می‌کند.

موسسات مالی بزرگ جهان مانند گلدن‌ساکس و جی‌پی مورگان پیش‌بینی‌های خوش‌بینانه‌ای از نرخ فلزات در ماه‌های آینده به‌ویژه ۳ ماه پایانی سال ۲۰۲۴ ارائه داده‌اند. به‌عقیده آنها، نرخ فلزات به‌ویژه مس و روی به‌دلیل تقاضای فزاینده در کوتاه‌مدت و بلندمدت بر مدار صعود قرار می‌گیرند،اما توقف بسته‌های حمایتی دولت چین یک مانع یا دست‌انداز در روند صعودی بلندمدت فلزات است.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین