کمبود نقدینگی در بانک ها | بانک مرکز با چالشی عجیب روبرو شد
بررسیهای اخیر نشان میدهد که بانکها با وجود کاهش میزان اعتبار درخواستی از بانک مرکزی، با سختگیری بیشتری در تأمین منابع روبهرو شدهاند.

بانکها تشنه نقدینگی؛ بانک مرکزی سختگیر شد
کاهش درصد موافقت بانک مرکزی با سفارشات بانکی، نشانهای از افزایش چالشهای نقدینگی در نظام بانکی است. کارشناسان معتقدند که این روند میتواند تأثیر مستقیمی بر نرخ بهره، تسهیلات بانکی و وضعیت کلی اقتصاد داشته باشد. بانکها و نهادهای مالی در انتظار سیاستهای جدید برای بهبود شرایط تأمین نقدینگی هستند
در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار منتهی به ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ، حجم سفارشات بانکها بالاتر از ۳۷۶ هزار میلیارد تومان بوده که بانک مرکزی با ۷۲ درصد این درخواستها موافقت کرده است. با وجود اینکه مقدار سفارشات بانکها نسبت به هفته گذشته پایینتر آمده، بانک مرکزی با میزان کمتری از درخواستها در مقایسه با هفته گذشته موافقت کرده است. به عبارت دیگر درحالی که در هفتههای قبلی بانک مرکزی ۲۹۰ هزار میلیارد تومان از درخواستها را مورد پذیرش قرار میداد، در هفته منتهی به ۸ اردیبهشت با ۲۷۰ هزار میلیارد تومان از سفارشات موافقت کرده است.
همچنین از آنجایی که سفارشات ارسال شده بانکها به بانک مرکزی بالاتر از ۳۷۰ هزار میلیارد تومان باقی مانده و اعتبارگیری روزانه در بازار قاعدهمند همچنان بین ۵۰ تا ۸۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده بنابراین این امر نشان از کسری نقدینگی و اعتبار در بانکها داشته و از همینرو میتوان انتظار داشت نرخ بهره بین بانکی افزایش یابد. این امر خود را در افزایش نرخ بهره بین بانکی نشان داده است. به طوری که در آخرین آمار این شاخص مجددا به سقف تاریخی خود رسیده و معادل ۲۳.۹۸ درصد محاسبه شده است.
در حراج این هفته اعتبارات ارائه شده سررسید ۷ روزه داشتند و این یعنی بانکهایی که این اعتبارها را دریافت کردهاند، موظفاند در مدت یک هفته بدهی خود را با بانک مرکزی تسویه کنند.