-
صمت در گفت‌وگو با یک دامپزشک بررسی کرد

بازار داغ خریدوفروش حیات‌وحش

نیما پویان، دامپزشک حیات‌وحش و حیوانات خانگی اگزاتیک در گفت‌وگو با صمت می‌گوید: زمانی که گونه‌ای را از طبیعت شکار می‌کنیم و در اسارت نگه می‌داریم تا آن را به‌عنوان حیوان خانگی بفروشیم، خواه‌ناخواه کار ما، خیلی تفاوتی با کشتن آن حیوان ندارد، چراکه آن حیوان از زیستگاه حذف می‌شود و دیگر نقشی در تولیدمثل و انتقال ژن‌های خود به نسل‌های بعد ندارد.

نیما پویان، دامپزشک حیات ‌ وحش و حیوانات خانگی اگزاتیک در گفت ‌ وگو با صمت می ‌ گوید: زمانی که گونه ‌ ای را از طبیعت شکار می ‌ کنیم و در اسارت نگه می ‌ داریم تا آن را به ‌ عنوان حیوان خانگی بفروشیم، خواه ‌ ناخواه کار ما، خیلی تفاوتی با کشتن آن حیوان ندارد، چراکه آن حیوان از زیستگاه حذف می ‌ شود و دیگر نقشی در تولیدمثل و انتقال ژن ‌ های خود به نسل ‌ های بعد ندارد. هرقدر هم که در اسارت، از آن به ‌ خوبی نگهداری شود، باز هم در عمل، آن ژن از طبیعت حذف شده است. بسیاری از این حیوانات ممکن است دیگر شانس بازگشت به طبیعت را نداشته باشند.

مشروح این گفت ‌ وگو را در ادامه می ‌ خوانید.

چه ویژگی ‌ ها و شروطی حیوانات خانگی و حیوانات حیات ‌ وحش را از یکدیگر متمایز می ‌ کند؟

برای اینکه به حیوانی صفت خانگی بودن اطلاق کنیم باید به برخی شروط توجه داشته باشیم. شرط اولیه خانگی بودن یک حیوان این است که از طبیعت شکار نشده و در اسارت تکثیر شده باشد. شرط دیگر این است که در زمانی که وارد این صنعت می ‌ شود، در خطر انقراض نباشد. همچنین بیماری ‌ های مشترکی که با انسان دارد، قابل ‌ کنترل، پیشگیری و درمان باشد. شرط دیگر این است که نگهداری از آن، خطر جانی برای فرد نداشته باشد. اینها شروط اصلی است که در بیشتر کشورهای جهان رعایت می ‌ شود، اما شرط ‌ های فرعی دیگری هم وجود دارد که ممکن است در هر منطقه ‌ ای دیده شود. در نقاطی اجازه نگهداری از برخی حیوانات داده می ‌ شود و در نقاطی دیگر، نگهداری از آنها ممنوع است.

حیوانات خانگی به دو دسته، پت و اگزاتیک ‌ پت تقسیم می ‌ شوند. پت ‌ ها سگ و گربه هستند و اگزاتیک ‌ پت ‌ ها هر حیوان خانگی به غیر از سگ و گربه را شامل می ‌ شوند مانند پستانداران کوچک، پرندگان زینتی، خزندگان خانگی، دوزیستان خانگی، آبزیان و ماهی ‌ ها، انواع بی ‌ مهره ‌ ها، مرجان ‌ ها و ستاره ‌ های دریایی و...

بسیاری از افراد اگزاتیک ‌ پت و حیوانات حیات ‌ وحش را از هم تمییز نمی ‌ دهند. با این حال، این تفاوت در بعضی مواقع، مرز خیلی باریکی دارد و ممکن است از یک گونه، هم ‌ فرم اگزاتیک ‌ پت و هم فرم وحشی وجود داشته باشد. وقتی می ‌ گوییم حیوان وحشی است، منظورمان پرخاشگری یا رفتار آن نیست. بلکه منظور این است که آن حیوان در طبیعت به دنیا آمده و انسان نقشی در روند تکامل آن نداشته است. حیوانات حیات ‌ وحش، روند تکامل را به ‌ طور طبیعی طی می ‌ کنند، اما روی حیوانات خانگی تکثیر گزینشی، کنترل ژنتیکی انجام می ‌ شود.

قوانین موجود در ایران، چقدر نسبت به خریدوفروش حیوانات وحشی، بازدارنده است؟

در ایران قوانین درست و جامعی چه درباره پت ‌ ها و اگزاتیک ‌ پت ‌ ها و چه درباره حیات ‌ وحش وجود ندارد. گرچه طبق قانون، هرگونه خریدوفروش و نگهداری شخصی گونه ‌ های حیات ‌ وحش غیرقانونی است، اما با آن شدتی که نیاز است، در این زمینه، نه به آموزش و فرهنگ ‌ سازی پرداخته می ‌ شود و نه نظارت و برخورد درستی صورت می ‌ گیرد. به همین دلیل، برخی حیوانات حیات ‌ وحش بومی و غیربومی که از نگاه افراد جذاب هستند، وارد صنعت پت می ‌ شوند.

زمانی که گونه ‌ ای را از طبیعت شکار می ‌ کنیم و در اسارت نگه می ‌ داریم تا آن را به ‌ عنوان حیوان خانگی بفروشیم، خواه ‌ ناخواه کار ما خیلی تفاوتی با کشتن آن حیوان ندارد، چراکه آن حیوان از زیستگاه حذف می ‌ شود و دیگر نقشی در تولیدمثل و انتقال ژن ‌ های خود به نسل ‌ های بعد ندارد. هرقدر هم که در اسارت از آن به ‌ خوبی نگهداری شود، باز هم در عمل، آن ژن از طبیعت حذف شده است. بسیاری از این حیوانات ممکن است دیگر شانس بازگشت به طبیعت نداشته باشند.

بازار خریدوفروش حیوانات حیات وحش چگونه است و این حیوانات در این فرآیند چه آسیب هایی می بینند؟

فروشندگان این حیوانات می ‌ توانند فروشندگان معمول حیوانات گوناگون در پت ‌ شاپ ‌ ها باشند یا آدم ‌ های عادی که یک حیوان را در طبیعت می ‌ بینند، آن را شکار می ‌ کنند و به فروش می ‌ گذارند. خریداران این حیوانات هم عموما افرادی هستند که اطلاعی درباره خانگی نبودن این حیوانات ندارند. نمونه رایج این حیوانات، سنجاب ایرانی است که زیستگاه آن در جنگل ‌ های بلوط زاگرس است.

این حیوان به ‌ واسطه زیبایی و جذابیتی که دارد، توسط برخی افراد، به شکل فجیعی شکار می ‌ شود، به این صورت که لانه ‌ آن را آتش می ‌ زنند یا درختی را می ‌ برند که سنجاب ‌ را بیرون بکشند و درنهایت بفروشند. اکثر سنجاب ‌ هایی که در سن کم شکار می ‌ شوند، می ‌ میرند و گاه به مرحله عرضه به بازار هم نمی ‌ رسند. در جمعیتی از این سنجاب ‌ ها که به بازار عرضه می ‌ شوند هم تعداد قابل ‌ توجهی به علت نوع نگهداری و تغذیه می ‌ میرند.

از این جمعیت، تعداد کمی زنده می ‌ مانند که در میان همان ‌ ها نیز تعدادی دچار بیماری به ‌ ویژه مشکل متابولیک و کمبودهای تغذیه می ‌ شوند و تعدادی که زنده می ‌ مانند، حتی اگر در شرایط به ‌ نسبت قابل ‌ قبول هم نگهداری شوند هم، دیگر هیچ ‌ گاه به طبیعت بازگردانده نمی ‌ شوند.

در چند سال گذشته، سنجاب ایرانی جزو گونه ‌ هایی بوده که درباره آن در شبکه ‌ های مجازی و رسانه ‌ ها بسیار گفته و اطلاع ‌ رسانی شده است. نگهداری و خریدوفروش این ‌ گونه جریمه دارد و اگر محیط ‌ بانان با شکارچیان آن روبه ‌ رو شوند، با آنها برخورد قانونی می ‌ کنند.

با این حال، به ‌ دلیل تقاضایی که برای آن وجود دارد و عدم ‌ برخورد شدید قانونی، همچنان این ‌ گونه حیات ‌ وحش خریدوفروش می ‌ شود. بعضی از فروشندگان هم سوءاستفاده می ‌ کنند و این ‌ گونه را به دروغ به ‌ عنوان یک سنجاب کانادایی یا تکثیرشده در اسارت به فروش می ‌ رسانند. در صورتی که همه این سنجاب ‌ ها از طبیعت شکار می ‌ شوند. جدا از اینکه با شکار سنجاب ‌ ها به این حیوانات آسیب می ‌ رسد، حذف این حیوانات برابر است با آسیب ‌ دیدن به اکوسیستمی که در آن زیست می ‌ کنند. به ‌‌ ویژه اینکه سلامت جنگل ‌ های بلوط کاملا وابسته به این سنجاب ‌ هاست.

در گذشته، شکار سمندر لرستانی که یک گونه اندمیک ایرانی است، رایج بود. نسل سمندر لرستانی به خاطر جمعیت ‌ محدودی که دارد، به ‌ شدت شکننده است. خوشبختانه با فرهنگ ‌ سازی و برخورد قانونی شدید، شکار این ‌ گونه حیات ‌ وحش تقریبا از بین رفته است، اما شکار برخی حیوانات مانند لاک ‌ پشت مهمیزدار، لاک ‌ پشت برکه ‌ ای اروپایی، لاک ‌ پشت برکه ‌ ای خزری، خارپشت ‌ های بومی، پرنده ‌ های شکاری، زیاد انجام می ‌ شود. گفتنی است که بیشتر این حیوانات در زمان اسارت تلف می ‌ شوند.

دلیل اینکه با وجود اینکه گونه پت برخی حیوانات وجود دارد، اما همچنان ‌ گونه وحشی و بومی آن در بازار عرضه می ‌ شود، این است که این ‌ گونه ‌ های بومی، قیمت بسیار پایینی دارند. به ‌ عنوان مثال، لاک ‌ پشت ‌ هایی به ‌ عنوان حیوان خانگی وجود دارند که قیمت خرید و هزینه نگهداری آنها، بالاست. بسیاری از افراد ممکن است نتوانند یا نخواهند آن ‌ قدر برای خرید لاک ‌ پشت هزینه کنند، به همین دلیل، به خرید لاک ‌ پشت بومی که ارزان ‌ تر هستند، رومی ‌ آوردند.

وقتی هم که قیمت آن لاک ‌ پشت پایین باشد، ممکن است فرد هزینه لازم را برای نگهداری از آن نکند. بیشتر این حیوانات یا می ‌ میرند یا آسیب ‌ هایی می ‌ بینند که غیرقابل بازگشت به طبیعت می ‌ شوند. معمولا افرادی که قدری تخصصی ‌ تر و اصولی ‌ تر بازار پت را دنبال می ‌ کنند، سراغ این ‌ گونه ‌ های بومی نمی ‌ روند، اما عموم مردم یا اطلاعی از بومی بودن آن لاک ‌ پشت ندارند یا از روی هوس می ‌ خرند و به پیامدهایی که خرید آنها برای حیات ‌ وحش و طبیعت دارد، بی ‌ توجه هستند. ممکن است دیده باشید که عید نوروز تعداد زیادی لاک ‌ پشت ‌ ، مار و بعضی مارمولک ‌ های بومی کشور فروخته می ‌ شود.

در ایران به صورت قانونی، هیچ مرکزی برای اینکه از نمونه ‌ های تکثیر اسارت برای بازبازی و پرندگان شکاری استفاده شود، نداریم. به همین دلیل، بسیاری از افراد اقدام به گرفتن این پرندگان از طبیعت می ‌ کنند. این مسئله می ‌ تواند آسیب ‌ های غیرقابل جبرانی به ‌ ویژه به برخی از گونه ‌ ها مثل شاهین بحری یا شاهین بالابان که در حال انقراض است، بزند.

گاهی به خاطر تاثیرپذیری از تبلیغات و مد، شکار و نگهداری برخی پرنده ‌ های بومی مانند جغد زیاد می ‌ شود. جغد حیوان جذابی است و در دوره ‌ ای می ‌ بینیم که مد شده و عکس آن هم روی پوسترها و لباس ‌ ها و دیگر محصولات تزئینی زده می ‌ شود. به همین خاطر، افرادی اقدام به گرفتن جغد می ‌ کنند. این کار برابر است با شکار تعداد قابل ‌ توجهی جغد از طبیعت و از بین رفتن این ‌ گونه.

رهاسازی اشتباه، پس از اسارت و نگهداری چه آسیب هایی ایجاد می کند؟

برخی از افراد، گونه ‌ هایی مانند سنجاب و لاک ‌ پشت بومی را خریداری و از آنها نگهداری می ‌ کنند، اما پس از مدتی به ‌ دلیل اینکه متوجه می ‌ شوند این ‌ گونه ‌ ها خانگی نیستند یا به دلیل اینکه از پس هزینه ‌ های نگهداری آن برنمی ‌ آیند، اقدام به رهاسازی آن ‌ گونه ‌ ها در محیطی خارج از زیستگاه اصلی آنها می ‌ کنند. با این اقدام، یک گونه غیربومی به اکوسیستم جدید معرفی می ‌ شود. آن حیوان اگر در آن محیط زنده بماند و نمیرد و به ‌ ویژه اگر جمعیتی تشکیل بدهد و تکثیر شود، تبدیل به یک گونه مهاجم شده و به آن اکوسیستم آسیب می ‌ زند.

گونه مهاجم، الزاما قرار نیست یک گونه بسیار پرخاشگر یا شکارچی باشد. گونه مهاجم می ‌ تواند یک حیوان بسیار آرام مانند یک لاک ‌ پشت مهمیزدار باشد.

این ‌ گونه ‌ های مهاجم با ایجاد رقابت بر سر منابع غذایی با گونه ‌ های بومی، ‌ با انتقال بیماری، ‌ با شکار گونه ‌ های بومی و تخریب ذخیره ژنتیکی به ‌ واسطه جفت ‌ گیری و تکثیر با گونه ‌ هایی که نزدیک به خودشان هستند، باعث آسیب ‌ دیدن آن اکوسیستم می ‌ شوند. در حال حاضر در پارک جمشیدیه، باغ گیاه ‌ شناسی تهران، منطقه چیتگر و در برخی از نقاط در شمال کشور، شاهد زیست سنجاب ایرانی به ‌ عنوان ‌ گونه مهاجم هستیم، چراکه هیچ ‌ کدام از این مناطق، زیستگاه این حیوان نیست.

در رهاسازی باید چه ضروریاتی در نظر گرفته شود؟

اگر حیوان خانگی باشد به ‌ هیچ ‌ وجه نباید رهاسازی شود، چراکه جایگاهی جز کنار انسان ندارد. اگر هم حیوان از حیات ‌ وحش است باید فقط در زیستگاه خود رهاسازی شود. همچنین پیش از رهاسازی باید آماده ‌ سازی و بازپروری شود تا حیوان توانایی بازگشت به طبیعت را پیدا کند. این رهاسازی هم با اماواگر همراه است. درباره بعضی از گونه ‌ ها رهاسازی امکان ‌ پذیر است و درباره برخی نه.

از نظر شما، جلوگیری از شکار حیوانات بومی و وحشی و نگهداری ازآنها، نیازمند چه اقداماتی است؟

شکار حیوانات بومی و وحشی و نگهداری از آنها، غیرقانونی است، اما به ‌ دلیل اینکه در ابعاد گسترده انجام می ‌ شود و افراد زیادی حتی بدون اینکه بدانند این حیوان بومی وحشی است، اقدام به نگهداری از آنها می ‌ کنند، بیشتر باید روی آموزش و فرهنگ ‌ سازی کار شود. قانون می ‌ تواند با یک فروشنده برخورد کند.

شاید با خریدار هم برخورد شود، اما وقتی جمعیت قابل ‌ توجهی وارد این خریدوفروش ‌ ها می ‌ شوند، دیگر حتی بعید به نظر می ‌ رسد بتوان همه را شناسایی و با همه برخورد کرد. به نظرم، بهترین راهکار این است که مردم بفهمند کارشان اشتباه است و اقدام به خرید نکنند، چون اگر تقاضایی نباشد، عرضه ‌ ای هم نخواهد بود. حتی اگر گونه حیات ‌ وحشی را دیدیم که در شرایط بدی قرار دارد و اگر آن را نخریم، ممکن است بمیرد، باز هم بهتر است آن را خریداری نکنیم.

برای فروشنده مهم نیست که ما می ‌ خواهیم آن حیوان را نجات بدهیم یا آن را بِکشیم، بلکه برای او پولی که از فروش آن حیوان به ‌ دست می ‌ آورد، مهم است. تا وقتی که فروشنده می ‌ بیند تقاضا وجود دارد، حیوانات بیشتری برای فروختن شکار می ‌ کند. از سویی هم هزینه شکار برای فرد، بالا نیست و اگر تعدادی از این حیوانات تلف شوند، همان یک حیوانی که باقی می ‌ ماند و می ‌ فروشد، سود قابل ‌ توجهی برای او دارد.

سخن پایانی

در مجموع شکار و نگهداری از حیوانات حیات ‌ وحش، نه ‌ تنها زندگی این ‌ گونه ‌ ها را در شرایط سختی قرار می ‌ دهد، ‌ بلکه آسیب ‌ های جدی به محیط ‌ زیست و اکوسیستمی که آن ‌ گونه از آن حذف شده می ‌ رساند.

ناآگاهی از این مسئله و در بعضی موارد قیمت پایین آنها نسبت به نوع خانگی خود، باعث رونق بازار خریدوفروش حیوانات وحشی شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین