اهداف صادراتی قزوین محقق نشد
با وجود ظرفیتهای فراوان صادراتی برای دستیابی به بازارهای جهانی، اما سال گذشته موفق نشد به هدفگذاریها برای دستیابی به صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری دست یابد.
با وجود ظرفیت های فراوان صادراتی برای دستیابی به بازارهای جهانی، اما سال گذشته موفق نشد به هدف گذاری ها برای دستیابی به صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری دست یابد. این در حالی بود که رییس سابق سازمان مدیریت و برنامه استان در واپسین روزهای سال ۱۴۰۰ اعلام کرده بود: طی ۲ سال گذشته با توجه به تحریم ها، صادرات استان با مشکل مواجه شد؛ بنابراین در سال ۱۴۰۱ رویکرد جدی ما این است تا با صادرات محصولات شرکت های دانش بنیان، میزان صادرات استان را به یک میلیارد دلار افزایش دهیم. به گزارش خبرنگار صمت از استان قزوین، حجم صادرات کالاهای تولیدی استان در سال ۱۴۰۱ گویای تاثیرات ناشی از روابط خارجی ایران با دیگر کشورها، تحریم ها و نیز چالش های حوزه اقتصادی کشورمان بود. آن هم در حالی که به گفته استاندار قزوین میزان صادرات استان در این سال، ۸۰۰ میلیون دلار هدف گذاری شده بود، اما براساس مدیرکل گمرک استان، در سال گذشته، ۹۵۳ هزار تن به ارزش ۶۴۳ میلیون دلار از مبادی گمرکی استان به کشورهای مختلف جهان شد و بر همین اساس، هدف گذاری مورد اشاره اعلایی برای دستیابی به صادرات یک میلیارد دلاری محقق نشد! در باره دلایل و عوامل تحقق نیافتن هدف گذاری صادراتی، رییس اتحادیه صادرکنندگان استان، اصلی ترین مشکل صادرکنندگان به منظور دستیابی به صادرات یک میلیارد دلاری در سال گذشته را مسئله رفع تعهدات ارزی دانسته و معتقد است: در شرایطی که حتی دولت نیز نمی تواند پول نفت صادر شده را از کشورهایی که به آنها نفت فروخته، دریافت کند، باید تصور کرد که صادرکنندگان چه شرایط سختی را برای بازگشت ارز دارند.
عبدیان می افزاید: یکی دیگر از مشکلات صادرکنندگان در حوزه مالیات و بازگشت ارزش افزوده کالاهای صادراتی است که بیشتر صادرکنندگان ما در سه سال گذشته موفق نشده اند مبالغ خود را از مالیات دریافت کنند که برای حل این موضوع جلساتی با استاندار داشتیم که امیدواریم سازمان امور مالیاتی برای رفع این مساله پای کار بیاید. وی با بیان اینکه، بسیاری از تولیدکنندگان و صادرکنندگان قزوین محصولات خود را از طریق واسطه و کارت های بازرگانی اجاره ای صادر می کنند که آمار این صادرات به اسم استان ما ثبت نمی شود، اضافه می کند: یکی از معضلات ما صادرات غیررسمی کالاها و محصولات تجاری استان است که تولیدکننده کالا یک شرکت در قزوین بوده، اما در نهایت کالا به اسم شخص دیگری صادر می شود. بنابراین هنوز نتوانستیم سازکاری ایجاد کنیم که بتوانیم جلوی صادرات غیررسمی و واسطه ای را بگیریم. این مسئول با بیان اینکه تولیدکنندگان دربحث سرمایه در گردش با مشکلات عدیده ای روبه رو هستند؛ تصریح می کند: بحث تسهیلات بانکی دیگر مشکل صادرکنندگان است که باتوجه به بی ارزش شدن پول کشور و افزایش تورم؛ متاسفانه سقف تسهیلات ارائه شده به واحدهای تولیدی افزایش نیافته و شرایط واگذاری نیز سخت تر شده است. عبدیان همچنین با بیان اینکه، کمترین میزان صادرات استان را محصولات کشاورزی پوشش می دهد و بیشترین میزان صادرات استان از محل تولیدات صنایع فولادی، هیدروکربنی، پلیمری، شوینده و صنایع تبدیلی است، تصریح می کند: اما متاسفانه در دوره گذشته اتاق بازرگانی قزوین تمام تمرکز سکاندار هدایت اتاق بر تنظیم روابط با ۳ کشوری بوده است که کمترین مراوده اقتصادی و تجاری با آن کشورها داشته ایم و برعکس غالب صادرات و ارزآوری استان به مبادله کالا به کشورهای دوست و همسایه عراق (حدود ۵۰ درصد)، امارات و افغانستان بوده که این مهم باعث بالا رفتن میزان تولیدات صنعتی و به تبع آن میزان اشتغال زایی در استان شد.
هدف گذاری غیرواقعی
با آنچه صادرکنندگان از موانع، چالش ها و علل عدم تحقق هدف گذاری صادراتی استان طی سال گذشته می گویند، نگاه مسئولان برای تحقق صادرات یک میلیاردی مبتنی بر تحلیل های واژگونه و نیز آرزوها و انتظارهای غیرواقعی است. چنانچه سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری قزوین که دی ماه سال گذشته، به جای میثم پیله فروش مسئولیت این معاونت را برعهده گرفت، دو روز پس از تصدی این مسئولیت در جلسه کارگروه توسعه صادارت غیرنفتی استان اعلام کرد: میزان صادرات استان قزوین ۲۰ درصد بیشتر از سقف تعیین شده کشوری است که البته استان برای خود آمار بیشتری در نظر گرفته و بر همین اساس باید به ۸۰۰ میلیون دلار صادرات در یکسال دست پیدا کنیم. این نگاه صرفا باور سرپرست جدید معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری نبود که استاندار اعلایی نیز در همان جلسه تاکید کرده بود: در سطح استان برای امسال (سال 1401) پیش بینی ها صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری بوده که این میزان باید تا پایان سال محقق شود و برای سال آینده هم به سمت تحقق صادرات میلیارد دلاری برویم. اما به موجب اعلام مدیرکل گمرک استان، در سال گذشته در مجموع ۹۵۳ هزار تن کالا به ارزش ۶۴۳ میلیون دلار از مبادی گمرکی قزوین صادر شده که صرفا میلگرد آجدار بیش از 100 میلیون دلار از این میزان را تشکیل داده بودند و این محصول و همچنین مفتول مسی، روغن های پایه، مواد شست وشو و پاک کننده و ورق فولادی سرد، 5 محصول عمده صادراتی استان در سال 1401 بوده اند. رضا نیک روش همچنین با اعلام اینکه، مقاصد اصلی صادراتی قزوین، کشورهای عراق و ترکیه بودند که بالای 100 میلیون دلار به آن ها صادرات انجام شده، گفته است: در سال 1401 امارات متحده عربی، افغانستان و پاکستان هم در رده های سوم و پنجم بیشترین میزان صادرات استان قرار گرفتند.