معاون وزیر صمت: تولیدکنندگان ایرانی نگاه هزینهای به خدمات پس از فروش دارند
معاون وزیر صمت گفت: آنچه در دنیا مطرح است خدمات پس از فروش است که توان را در برندها به وجود آورد و میزان اعتماد مصرفکننده به آن کالا افزایش پیدا کند اما متأسفانه در ایران تولیدکنندگان به خدمات پس از فروش نگاه هزینهای دارند.
اختتامیه هفتمین همایش ملی کیفیت امروز ( سهشنبه ۷ شهریور ماه ) با حضور کیانوش جهانپور ، معاون سابق وزیر بهداشت، عزتالله اکبری تالار پشتی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، حمید محلهای، معاون فنی وزارت صمت در مرکز همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
در این نشست محلهای، مدیر کل خدمات فنی مهندسی وزارت صمت گفت: یکی از اقداماتی که در این وزارتخانه انجام میدهیم بحث خدمات پس از فروش است. در مورد این خدمات عدهای میگویند خدمات پس از فروش بعد از فروش کالا حادث میشود لذا تولیدکننده باید از مصرفکننده حمایت کند که این کالا به فروش برسد در مقابل برخی بر این باور هستند که نباید محصولی تولید شود که بعد نیاز به ارائه خدمات شود چراکه ممکن است آن کالا محدود باشد.
او افزود: فارغ از این دو تعریف درباره خدمات پس از فروش نکته قابل توجه این است که وقتی در مورد کیفیت کالا صحبت میکنیم هر اندازه کیفیت افزایش پیدا کند باز حد بالاتری وجود دارد اما آنچه در دنیا مطرح است خدمات پس از فروش است که توان را در برندها به وجود آورد و میزان اعتماد مصرفکننده به آن کالا افزایش پیدا کند. متأسفانه در ایران تولیدکنندگان به خدمات پس از فروش نگاه هزینهای دارند. در حقیقت تولیدکننده اگر به دنبال مطرح شدن برند خود است باید سرمایهگذاری خدمات پس از فروش را ارتقاء دهد. لذا اگر میخواهیم در حوزه لوازم خانگی توفیقی داشته باشیم باید در این حوزهها کار کنیم. یکی از مباحث ما این است که چگونه ضوابط مناسبی به نفع مصرفکننده و تولیدکننده داشته باشیم. به نظر بنده اگر میخواهیم کیفیت خدمات را در حوزه گارانتی را افزایش بدهیم باید شاخصهایی را مدنظر قرار بدهیم که مهمترین آنها رضایت مصرف کننده است.
محلهای ادامه داد: ۱۰ سال پیش که اولین فروشگاه زنجیرهای در ایران راهاندازی شد داخلیها هاج و واج مانده بودند اما به زودی در این حوزه رشد کردند. درباره خدمات پس از فروش هم قضیه به همین ترتیب است به است صورت که در حال حاضر وامهایی برای این اقدام در نظر گرفته شد و سامانه لایه دومی برای کیفیت خدمات پس از فروش در نظر گرفته شده است.
همچنین آرمان خالقی ، عضو مدیره خانه صمت ایران افزود: بحث بر روی افزایش کیفیت محصولات و مشتری پسند شدن کالا است. برای نمونه در بخش کشاورزی از کود بیکیفیت نمیتوان انتظار محصول با کیفیت داشت. نمیتوان با محصول بیکیفیت در بازارهای جهانی حضور پیدا کرد. از طرفی برای اثبات کیفیت خود به ابزار نیاز داریم که در این حوزه استانداردهای داخلی و بینالمللی وجود دارند.
او افزود: نکته دیگر در بحث استاندارها است است که اعتبار ایزوها را از بین بردیم. از دست رفتن اعتبار ایزوها به معنای اعتماد نکردن به کالای ایرانی است که سالها طول میکشد این اعتماد و اعتبار به کالای ایرانی در بازار جهانی برگردد. در مجموع کیفیت یک فرهنگ است به این ترتیب که مردم مطالبه کنند و از طرفی تولیدکننده برای خود جایگاه قائل شود. در مجموع راه توسعه از افزایش کیفیت میگذرد.
در ادامه محلهای اظهار کرد: واقعیت امر این است که در فرآیند تولید هزینه خدمات پس از فروش را مصرف کننده پرداخت میکند. لذا باید در شرکتها بخش خدمات پس از فروش و تولید از هم جدا شوند چراکه این دو حوزه با یکدیگر تقابل دارند. از طرفی تولید از هزینه عدم توانمندی فراری است.مورد دیگر در حوزه خدمات پس از فروش مربوط به نرمافزاری و سختافزاری است. نیرویی که توسط شرکتها فرستاده میشوند، باید تخصص داشته باشد. نکته دیگر این است که هزینه نصب و ایاب و ذهاب لوازم خانگی طبق قانون رایگان است. از طرفی به راحتی برخی تابلویی میزنند که نماینده فلان برند هستند، ما در وزارت صمت تمهیداتی در این حوزه در نظر گرفتیم و منتظر همکاری بیشتر هستیم.
در اختتامیه هفتمین همایش ملی کیفیت سید محسن حجازیان، عضو شورای مرکزی کسب و کار دانشگاه هاروارد گفت: ما در بخش لولایی تاریخ قرار داریم یعنی از دورهای به دوره دیگری قدم میگذاریم. به همین خاطر است که مفهوم رقابت امروز با مفهوم دیروز آن تغییر کرد. نکته قابل توجه این است که تا سال ۲۰۳۰، یک صد میلیارد شی هوشمند خواهیم داشت، ۵۰ درصد بیشتر از الان به آب و غذا نیاز داریم، در این دوره ۶۰ درصد مردم عضو طبقه متوسط هستند.
او افزود: ما دوست داریم که آینده ادامه گذشته باشد. در صورتی که به این ترتیب نیست کما اینکه در سال ۲۰۲۰ تحول مدیریتی در جهان صورت گرفت و به واسطه کرونا ۳ میلیون شغل از بین رفتند. نکته مهم در حوزه کسب و کارها قدرت هوش مصنوعی است چرا که روز با رو بزرگتر و قدرتمندتر میشود. کما اینکه امروزه مشاور کار هوش مصنوعی را انجام میدهد.
حجازیان همچنین خاطرنشان کرد: به نظر میرسد همه شرکتها نیازمند جایگاهی تحت عنوان هوشمندی رقابتی هستند که از طریق آن بتوانند آینده را پیشبینی کنند چراکه اگر این کار را نکنیم شاهد مرگ شرکتهای خود خواهیم بود.
همچنین عزتالله اکبری تالار پشتی نیز در پایان این مراسم یادآور شد: با هر نهاد و دستگاهی که با تولیدکنندگان مشکل داشته باشد، در مجلس وزیر مربوطه را پاسخگو خواهم کرد. حرف تولیدکنندگان و نمایندگان یکی است. در کشور ما تولید کننده یک پوشه در دست دارد و در به در از این اداره به آن اداره میرود در صورتی که در کشور ترکیه تولیدکننده به راحتی کار خود را انجام میدهد.