-
دولت‌ها بسترهای ورود سرمایه‌های خارجی را فراهم کردند

کارآفرینی، رمز توسعه جهان

مفهوم کارآفرینی که امروزه در برخی موارد تحت‌عنوان استارت‌آپ از آن یاد می‌شود، یک مدل کسب‌وکار نوآورانه و به سرعت در حال توسعه است.

مفهوم کارآفرینی که امروزه در برخی موارد تحت ‌ عنوان استارت ‌ آپ از آن یاد می ‌ شود، یک مدل کسب ‌ وکار نوآورانه و به سرعت در حال توسعه است. بسیاری از مردم جهان، شکل ‌ گیری نخستین مدل استارت ‌ آپی و کارآفرینی را مربوط به سیلیکون ‌ ولی در ایالات ‌ متحده ‌ امریکا می ‌ دانند، اما پیش از تاسیس نهادهای استارت ‌ آپی فناورانه، بسیاری از افراد در طول تاریخ بودند که با ایجاد یک کسب ‌ وکار جدید، سیستم کارآفرینی در سطوح مختلف را آغاز کردند. بارزترین نمونه ‌ های موفق کارآفرینی را می ‌ توان برندهای مختلف جهانی در عرصه ‌ های متعدد که دهه ‌ ها از شکل ‌ گیری آنها می ‌ گذرد، عنوان کرد. پیشرفت ‌ های فناورانه در کنار تغییر و تحولات جدی اقتصادی به گسترش اکوسیستم کارآفرینی در سرتاسر جهان کمک کرده است. این توسعه تا جایی ادامه داشت که به ‌ تدریج کشورهای مختلف جهان یکی از شروط صدور ویزا یا شهروندی کشور خود به اتباع خارجی را سرمایه ‌ گذاری یا ایجاد کسب ‌ وکار در کشور مقصد معرفی کردند. این کشورها به مولفه ‌ های جذب سرمایه ‌ گذاران و کارآفرینان جهانی توجه داشته ‌ اند و با ایجاد بسترهای مناسب قانونی، بانکی و مالی، مسیر ورود کارآفرینان و سرمایه ‌ گذاران را تسهیل کردند، چرا که نگاه آنان به کارآفرینان به ‌ عنوان سرمایه ‌ های انسانی در دنیای تجارت و اقتصاد بوده و این رویکرد، باعث ایجاد بسیاری از فرصت ‌ های توسعه ‌ ای برای آنها شده و صمت هم در این گزارش، به بررسی رویکرد کشورهای مختلف به ورود سرمایه و کارآفرینی پرداخته است.

ترکیه دست کارآفرینان را باز گذاشت

شاید در ابتدا به ‌ نظر نرسد، اما ترکیه یکی از کشورهای پیشرو در حمایت از کارآفرینان منطقه است. ترکیه به ‌ عنوان یکی از کشورهای منطقه که بیشترین نزدیکی و مراودات اقتصادی را با ایران دارد، رویکردهای تخصصی و مثبتی را نسبت به پذیرش سرمایه ‌ ها و کارآفرینان در کشور خود ایجاد کرده است. همین مسئله هم سبب شده بخش زیادی از سرمایه ‌ های کشورهای منطقه به این کشور سرریز شود. یکی از شعارهای مهم ترکیه برای جذب سرمایه ‌ گذاران و افرادی که قصد ایجاد شغل در کشور دوم را دارند، اعطای امتیاز شهروندی یا صدور ویزای موقت برای کارآفرینان است، حتی این کشور برای کارآفرینان شرایط تامین مالی و وام ‌ های بانکی کم ‌ بهره و شرایطی ویژه را برای سرمایه ‌ گذاری اولیه برای طرح ‌ های تضمین ‌ شده مدنظر قرار داده است. به ‌ طورکلی استارت ‌ آپ ‌ ها جایگاه مهمی در اکوسیستم کارآفرینی در حال توسعه در ترکیه دارند. براساس گزارش «شاخص جهانی اکوسیستم استارت ‌ آپی ۲۰۲۱ » که توسط مرکز تحقیقاتی اکوسیستم استارت ‌ آپی جهانی استارت ‌ آپ ‌ بلینک منتشر شده، ترکیه در بین ۱۰۰ کشور دارای بهترین اکوسیستم استارت ‌ آپی، رتبه ۴۴ را به خود اختصاص داده است. در ۳ ماه نخست سال میلادی ۲۰۲۱ ، ۶۱ کسب ‌ وکار نوپا از دولت کشور ترکیه برای نخستین دوره سرمایه ‌ گذاری خود ۵۰۹ میلیون دلار دریافت کردند، بنابراین باوجود تورم فزاینده در کشور ترکیه و وسعت کم این کشور نسبت به جمعیت حدود ۸۰ میلیونی آن، دولتمردان این کشور همچنان فضای ورود سرمایه ‌ های مالی و انسانی و همچنین رشد کسب ‌ وکارهای داخلی را باز نگه داشته ‌ اند.

اهمیت اشتغالزایی در ترکیه

ترکیه مانند تمامی کشورهای جهان، راه ‌ های مختلفی را برای پذیرش افراد به ‌ عنوان شهروند یا صدور ویزای موقت چند ساله برای مردم جهان قرار داده است. خرید ملک، سرمایه ‌ گذاری و ایجاد کسب ‌ وکار در این کشور، از مهم ‌ ترین شروط صدور ویزا یا ارائه کارت شهروندی هستند که هر یک شرایط مختص به خود را دارا است. برای اخذ شهروندی کشور ترکیه، افراد می ‌ توانند مبلغی را حدود ۲۵۰ هزار دلار امریکا به ‌ عنوان سرمایه ‌ گذاری وارد این کشور کنند. این رقم تا پیش از این، ۵۰۰ هزار دلار بود، اما در سال ‌ های اخیر به ‌ منظور تسهیل ورود سرمایه، ترکیه آن را به ‌ طور چشمگیری کاهش داد. افراد می ‌ توانند به شیوه ‌ های گوناگون به کسب ‌ وکارهایی که نیاز به سرمایه ‌ گذار دارند، منابع مالی خود را وارد کنند و از این طریق شهروند ترکیه شوند، اما اهمیت کارآفرینی برای ترکیه به این اقدام محصور نشده و دولت ترکیه به ‌ راحتی برای افراد متقاضی راه ‌ اندازی کسب ‌ وکار در این کشور، اجازه فعالیت صادر
می ‌ کند.

به ‌ گزارش residencepermitturkey . com ، دولت همزمان که به توسعه ‌ های اقتصادی توجه دارد، اشتغالزایی افراد بومی ترکیه را جزو اولویت ‌ های اصلی خود قرار داده است. هر فردی که قصد ایجاد شرکت یا راه ‌ اندازی کسب ‌ وکاری جدید در ترکیه را دارد، باید تعدادی از بومیان این کشور را به استخدام رسمی خود درآورد. تعداد مصوب استخدامی براساس مقیاس کسب ‌ وکارها متفاوت است، اما به ‌ طورکلی برای یک شرکت متوسط و به ‌ نسبت بزرگ، کارآفرین خارجی باید حداقل ۵۰ نفر ترکی را استخدام کند. این میزان برای شرکت ‌ های بزرگ تا پیش از این، ۱۰۰ نفر کارمند ترک بود.

تفاوت سرمایه گذاری و کارآفرینی

همان ‌ طور که پیش ‌ تر عنوان شد، سرمایه ‌ گذاری در ترکیه یکی از شیوه ‌ های رایج و قطعی دریافت شهروندی در این کشور است، اما سرمایه ‌ گذاری وجهه ‌ های گوناگون دارد؛ سرمایه ‌ گذاری تنها به ‌ معنای شراکت با شرکت ‌ ها و سهیم شدن در کسب ‌ وکارهای بومی نیست. یکی از شیوه ‌ های رایج و مهم سرمایه ‌ گذاری، خرید ملک است. افراد با خرید ملک در ترکیه می ‌ توانند ویزای موقت قابل ‌ تمدید ۳ تا ۵ ساله یا شهروندی دائم این کشور را اخذ کنند. تفاوت در این موضوع بر سر میزان سرمایه واردشده در خرید ملک است. به ‌ عبارتی، افراد تنها با خرید ملک با ارزش بالای ۲۵۰ هزار دلار می ‌ توانند شهروند دائم ترکیه شوند. برای دریافت اقامت نیز محدودیتی وجود ندارد و با هر مبلغی افراد می ‌ توانند اقدام به خرید ملک و دریافت اقامت کنند. از آنجایی که بازار ملک و ساختمان در ترکیه، اقتصادی قوی و پرتقاضا را تشکیل می ‌ دهد، از این ‌ رو دولت نگاهی ویژه به این بخش دارد، اما همواره این کشور نگاهی حمایتی به کارآفرینان دارد و اشتغالزایی را یکی از ارکان توسعه اقتصادی می ‌ داند.

توسعه امارات با ورود سرمایه های مالی و انسانی

کشورهای عربی حوزه خلیج ‌ فارس که تا دهه ‌ های قبل رنگ ‌ و بویی از توسعه و سرمایه ‌ داری را ندیده بودند، در دهه اخیر تکامل ‌ های جدی را در بدنه اقتصادی خود تجربه کردند. امارات ‌ متحده ‌ عربی یکی از این کشورها است که ضمن نگه ‌ داشتن ارزش واحد پول ملی خود در نوسانات اقتصادی جهانی، از سال ‌ ها قبل در کشور خود را برای ورود سرمایه ‌ گذاران و کارآفرینان باز کرد. امارات ‌ متحده ‌ عربی یک پادشاهی انتخابی از همبستگی 7امارت است که شامل ابوظبی (پایتخت)، عجمان، دوبی، فجیره، رأس ‌ الخیمه، شارجه و ام ‌ القیوین می ‌ شود. تشکیل ‌ دهندگان این پادشاهی بر این باور هستند که گستردگی فرصت ‌ ها در امارات زیاد است و کارآفرینان می ‌ توانند کسب ‌ وکار خود را از ابوظبی به کل خاورمیانه و جهان گسترش دهند. به گزارش immigrantinvest . com ، اخذ ویزای اقامت موقت در امارات ‌ متحده ‌ عربی بسیار ساده ‌ تر از گرفتن شهروندی این کشور است. در سال ۲۰۱۹ ، شیخ محمد یک سیستم ویزای «کارت طلایی» ایجاد کرد که امکان اقامت ۱۰ ساله را ارائه می ‌ دهد.

این ویزای طلایی به دروازه ‌ ای برای راه ‌ اندازی کسب ‌ وکار در دوبی برای بسیاری از افراد تبدیل شده است، چرا که تا پیش از این، کارآفرینان می ‌ توانستند ویزای موقت ۵ ساله این کشور را اخذ کنند، اما امارات فرصتی را فراهم کرده تا سرمایه ‌ گذاران و افرادی که خواهان ایجاد کسب ‌ وکار در این کشور هستند، بتوانند از مزیت و فرصت اقامت ۱۰ ساله این مجموعه امارت بهره ‌ مند شوند. دارا بودن شهروندی یا حتی ویزای کشور امارات، مزایای اقتصادی ـ اعتباری بین ‌ المللی دارد. این عامل در کنار امن بودن بسترهای سرمایه ‌ گذاری در امارات ‌ متحده ‌ عربی باعث شده تا این کشور تبدیل به یک کشور بالقوه برای ورود کارآفرینان شود.

روش های سرمایه گذاری در امارات

پیش ‌ تر به فرصت ‌ های مختلف سرمایه ‌ گذاری در کشورها اشاره شد. در امارات ‌ متحده ‌ عربی نیز خرید ملک به ‌ عنوان یکی از مصادیق سرمایه ‌ گذاری شناخته شده و فردی که خواهان اخذ شهروندی این کشور است، باید ملکی حداقل به ارزش یک میلیون درهم خریداری کند، اما امارات ‌ متحده ‌ عربی طیف وسیعی از فرصت ‌ های تجاری را در اختیار افراد قرار داده و برای سرمایه ‌ گذاران و کارآفرینانی که سرمایه ‌ های کمتری در اختیار دارند نیز، برنامه ‌ هایی تدوین کرده است.

یکی از برنامه ‌ هایی که به کارآفرینان، ویزای ۵ الی ۱۰ ساله امارات را اعطا می ‌ کند، ثبت شرکت در این کشور با پرداخت هزینه ‌ ای حدود ۲۰ هزار درهم ( ۲۰۰ میلیون تومان) و پرداخت سالانه ۵ درصد مالیات است.

با این اقدام، کارآفرینان می ‌ توانند با هزینه ‌ ای بسیار مقرون به صرفه، برای کسب ‌ وکار خود شرکت ثبت کرده و شروع به فعالیت ‌ های مختلف اقتصادی و تجاری کنند. همزمان نیز، برای خود و خانواده ‌ شان (غیر از پسران بالای ۱۸ سال) ویزای ۵ ساله امارات ‌ متحده ‌ عربی را دریافت کنند.

به ‌ گزارش immigrantinvest . com ، اگر هم فردی قصد داشته باشد با سرمایه ‌ گذاری در کسب ‌ وکار، شهروندی امارات را اخذ کند، باید مبلغی حداقل ۵۰۰ هزار درهم را در پروژه ‌ ای در این کشور سرمایه ‌ گذاری کند.

به این ترتیب، امارات طی سال ‌ های اخیر به ‌ طورمداوم نسبت به اصلاح ساختارهای قانونی و مالی خود حرکت کرد تا افراد با بودجه ‌ های مالی مختلف بتوانند از مزیت کار و حضور در این کشور بهره ‌ مند شوند. این کار ضمن جذب سرمایه ‌ های خرد و کلان باعث شد تا به یکی از کشورهای جهان در امر حمایت از کارآفرینی تبدیل شود.

روی خوش کانادا به کارآفرینی

اگر بخواهیم فراتر از کشورهای منطقه را بررسی کنیم، نمی ‌ توانیم کشور کانادا را از قلم بیندازیم. کانادا همواره به ‌ عنوان یکی از کشورهای امن برای سرمایه ‌ گذاران و کارآفرینان شناخته شده و فرصت ‌ های ایجاد کسب ‌ وکاری که این کشور در اختیار افراد خارجی و حتی مردم بومی خود قرار می ‌ دهد، مثال ‌ زدنی است.

به ‌ گزارش canstartco . com ، دولت فدرال کانادا اعلام کرد که در سال ۲۰۲۱ ، ۴۴ . ۵ میلیون دلار برای کمک به کارآفرینان و مشاغل کوچک سرمایه ‌ گذاری کرده است.

مزایای بی ‌ شماری مانند انواع کمک ‌ های مالی و وام ‌ های ارائه ‌ شده توسط دولت کانادا برای کمک به کارآفرینان در این کشور وجود داشته و این موارد کانادا را تبدیل به یکی از کارآفرین ‌ پذیرترین کشورهای جهان کرده است.

دولت کانادا اکنون بیش از صدها مزیت برای راه ‌ اندازی استارت ‌ آپ ‌ ها و کسب ‌ وکارهای نوپا در کانادا ارائه می ‌ دهد. این کشور حتی به افرادی که تنها ایده ‌ ای منحصر به فرد داشته و علاقه به کارآفرینی دارند، بسترها و منابع مالی اختصاص می ‌ دهد.

این شیوه برخورد کانادا تنها محصور به بومیان این کشور نیست و اتباع خارجی نیز می ‌ توانند از مزیت ‌ های قانونی و نگاه توسعه ‌ ای دولتمردان کانادا به کسب ‌ وکارهای نوپا بهره ‌ مند شوند. به ‌ عنوان مثال، یکی از راهکارهایی که افراد می ‌ توانند به ‌ راحتی اقامت موقت کانادا را اخذ کنند، ارائه طرح ایده برای تاسیس کسب ‌ وکاری جدید در این کشور است.

کارآفرینان با ورود سرمایه ‌ ای اندک، یک الی ۲ سال زمان برای اجرایی کردن ایده ‌ های خود دارند و پس از آن اگر به هر دلیلی نتوانند طرح اولیه خود را به ‌ ثمر برسانند، اجازه تغییر شغل خواهند داشت. به ‌ عبارت دیگر، کانادا هیچ ‌ وقت عرصه کارآفرینی را برای افراد محدود نمی ‌ کند.

برنامه ‌ های حمایت ‌ های مالی دولت از کارآفرینان

برای یک کارآفرین، الهام ‌ بخش ‌ ترین چیز روی زمین در هنگام راه ‌ اندازی یک استارت ‌ آپ جدید، دریافت بودجه برای شروع طرح روی کاغذ است. دولت کانادا کارآفرینان را در این جریان تنها نگذاشته و تامین منابع مالی را تنها محصور به حضور سرمایه ‌ گذاران بخش خصوصی نکرده است. دولت کانادا اکنون بیش از صدها مزیت برای راه ‌ اندازی استارت ‌ آپ ‌ ها و کسب ‌ وکارهای جدید در کانادا ارائه می ‌ دهد.

از جمله این برنامه ‌ ها می ‌ توان به برنامه کمک به نوآوری ( IAP ) که توسط دولت فدرال تحت برنامه کمک تحقیقات صنعتی ( IRAP ) ارائه می ‌ شود، اشاره کرد. این برنامه برای شرکت ‌ های کوچک و متوسط و مشاغلی است که به ‌ دنبال نوآوری مبتنی بر فناوری هستند. IAP یارانه دستمزد را به کارفرمایان واجد شرایط تا ۱۲ هفته ارائه می ‌ دهد.

علاوه ‌ بر آن، صندوق توسعه کارآفرینی و تجارت ( EBD ) به کارآفرینان جدید با ایده ‌ های نوآورانه و جدید برای استارت ‌ آپ ‌ ها، کسب ‌ وکارها و نهادهای تجاری برای گسترش کسب ‌ وکار خود در کانادا، حمایت مالی ارائه می ‌ کند.

صندوق نوآوری استراتژیک ( SIF ) ، یک ابتکار دولت کانادا برای تشویق کارآفرینان به ارائه نوآوری ‌ های جدید است. این صندوق به افراد تازه ‌ وارد با فرآیندهای مختلفی مانند ساده ‌ سازی فرآیند درخواست، پردازش سریع ‌ تر درخواست، کمک ‌ هایی زیادی کرده و فرآیند فعالیت آن بیشتر نتیجه ‌ محور است.

سخن پایانی

طی سال ‌ های اخیر، تعاریف مختلفی از کارآفرینی عنوان و در هر تعریف، از دریچه جدیدی به این مسئله نگاه شده است. تعریف کلی کارآفرینی در ابعاد جهانی، ایجاد یا استخراج ارزش اقتصادی است. با این تعریف، کارآفرینی به ‌ عنوان یک تغییر پرریسک در نظر گرفته می ‌ شود. در نهایت این تغییر می ‌ تواند ارزش ‌ های جدید اقتصادی و گاه غیراقتصادی را فراتر از آنچه افراد در نظر دارند، ایجاد کند. در جدیدترین تعریف کارآفرینی، نگاه کردن به مشکلات جهان به ‌ عنوان فرصت برای ایجاد تغییر است. بنابراین، نمی ‌ توان به کارآفرینان نگاهی سطحی و گذرا داشت. در این راستا، نقش دولت ‌ ها در ایجاد بسترهای امن برای ورود سرمایه و حمایت از ایجاد کسب ‌ وکارهای نوپا اهمیت زیادی دارد. کشورهایی که به کارآفرینان نگاه ایمن ‌ تر و صحیح ‌ تری دارند، از توسعه ‌ های اقتصادی و حتی تجاری بیشتری برخوردار هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*