-

به هشدارهای امنیت سایبری توجه کنید

اینترنت، انقلابی در نحوه خرید ما ایجاد کرده است. به دلیل مزایا و فواید بی‌شمار، این روزها تعداد بیشتری از افراد ترجیح می‌دهند وسایل را به‌صورت آنلاین نسبت به روش‌های معمولی ورود به فروشگاه‌ها بخرند.

به هشدارهای امنیت سایبری توجه کنید

شیوع بیماری کرونا تاثیر بسیاری در زمینه رشد کسب ‌ وکارهای اینترنتی داشت و استقبال مردم به انجام و خریدهای اینترنتی نسبت به دوران قبل از شیوع این ویروس بسیار متفاوت بود. اما همان ‌ گونه که پیش ‌ بینی می ‌ شد، پس از پایان همه ‌ گیری این بیماری و بازگشت مردم به زندگی عادی، رونق کسب ‌ وکارهای اینترنتی حفظ شد زیرا خرید و انجام امور در بستر فضای مجازی و اینترنت در حال تبدیل به یک فرهنگ در جامعه امروزی است.

گسترش وب ‌ سایت ‌ های فروش و فروشگاه ‌ های اینترنتی در گوگل، اینستاگرام، تلگرام و دیگر شبکه ‌ های اجتماعی باعث می ‌ شود تا فرد به ‌ راحتی با لمس چندین صفحه خود گزینه ‌ های فراوانی را برای خرید اینترنتی پیش رو داشته باشد. به بیان دیگر می ‌ توانیم بگوییم که یکی از مهم ‌ ترین مزایای خرید آنلاین، صرفه ‌ جویی در پرداخت هزینه ‌ های سنگین حمل ‌ ونقل و اختصاص مدت زمانی کوتاه ‌ تر برای یافتن محصول و کالای مدنظر می ‌ باشد. از سوی دیگر انتخاب ‌ های آنلاین شگفت ‌ انگیز است. تقریبا هر برند یا کالایی که به دنبال آن هستید را می ‌ توانید پیدا کنید. شما می ‌ توانید به جای محدود شدن به جغرافیای محل زندگی خود، از خرده ‌ فروشان و فروشگاه ‌ هایی مختلف در سایر شهرها و کشورها نیز خرید کنید. در خرید آنلاین شما انتخاب ‌ های بیشتری از نظر رنگ ‌ ها و اندازه ‌ ها نسبت به آنچه که در فروشگاه ‌ های محلی پیدا می ‌ کنید دارید. نکته ‌ ای که نباید از آن غافل شد این است که خرید آنلاین در کنار داشتن مزایای فراوان از معایب بسیاری نیز برخوردار است. این در حالی است که عدم تحویل کالای خریداری شده به ‌ عنوان یکی از متداول ‌ ترین و مرسوم ‌ ترین معایب خرید آنلاین شناخته می ‌ شود.

کلاهبرداران سایبری

با توجه به شرایط کنونی جامعه، بیشتر کسب ‌ وکارها به ‌ سوی فضای مجازی و سایت ‌ های خریدوفروش آنلاین سوق یافته ‌ اند که در این بین کلاهبرداران سایبری با ترفندهای مختلف از کاربران اقدام به کلاهبرداری می ‌ کنند. بعضی اوقات مشاهده می ‌ شود که کاربران فضای مجازی و شهروندان برای تهیه لوازم مورد نیاز خود با مراجعه به سایت ‌ های خریدوفروش، با سهل ‌ انگاری و زود اعتماد کردن، در دام مجرمان سایبری گرفتار می ‌ شوند. کلاهبرداران با ثبت آگهی ‌ های سوری با نرخ پایین و وسوسه ‌ انگیز در سایت ‌ های خریدوفروش و با جلب اعتماد قربانیان خود آنان را فریب داده و درخواست واریز وجه به ‌ عنوان بیعانه برای رزرو اجناس را می ‌ کنند. شهروندان با اطمینان کردن به این گونه افراد در سایت ‌ های خریدوفروش و پس از واریز کردن وجه به ‌ حساب فرد آگهی ‌ دهنده، متوجه می ‌ شود علاوه بر اینکه هیچ کالایی برایشان ارسال نمی ‌ شود، فروشنده دیگر به تماس تلفنی یا پیام ‌ های آنها پاسخ نمی ‌ دهد و یا کالای بی ‌ کیفیت را برای خریداران ارسال می ‌ کنند. درحالی ‌ که یکی از شگردهای مجرمان سایبری برای کلاهبرداری از شهروندان انتشار آگهی ‌ های جعلی تحت عنوان فروش کالا و اجناس ارزان ‌ قیمت در سایت ‌ های آگهی ‌ پذیر است، پلیس فتا هشدار داده که به ‌ سادگی فریب وعده ‌ های پوچ و تبلیغات اغواکننده کلاهبرداران را نخورید، پیش از رویت و دریافت کالا مبلغی تحت عنوان بیعانه پرداخت نکنید، حتما درباره صحت هویت فرد آگهی ‌ دهنده بررسی ‌ های لازم را صورت دهید و بعد از دریافت کالا و اطمینان از صحت و اصالت کالا اقدام به پرداخت وجه کنید.

اصلی ترین گروه هدف مجرمان سایبری

مجرمان سایبری تلاش می ‌ کنند تا هربار به بهانه ‌ های مختلف از مردم کلاهبرداری کنند و گرچه آنها طعمه ‌ های خود را از میان تمام اقشار و سنین انتخاب می ‌ کنند، اما در بسیاری از پرونده ‌ ها مشخص شده که کودکان و سالمندان یکی از گروه ‌ های هدف این مجرمان هستند.

بیشترین جرائم اینترنتی

طبق اعلام رئیس پلیس فتای فراجا در آذربیشترین جرائم فضای مجازی در ۸ ماهه امسال، کلاهبرداری اینترنتی، برداشت غیر مجاز اینترنتی، هتک حیثیت و نشر اکاذیب درفضای مجازی و دسترسی غیرمجاز به داده و مزاحمت اینترنتی جزو بیشترین جرائم در فضای مجازی بوده است. همچنین جرائم مربوط به کلاهبرداری اینترنتی نسبت به پارسال ۳۷ درصد افزایش داشته است؛ موضوعی که ناشی از عدم توجه کاربران به توصیه ‌ ها و هشدارهاست. همچنین آذر امسال اعلام شد که طی چند ماه گذشته تعداد ۳۰ فقره باند و مجرم حرفه ‌ ای فعال در زمینه کلاهبرداری رایانه ‌ ای در بستر بازارهای آنلاین و شبکه ‌ های اجتماعی خارجی با ارزش ریالی قریب به ۲۵۲ میلیارد ریال شناسایی و منهدم شده ‌ اند که در این رابطه ۸۲ نفر دستگیر و به مراجع قضائی معرفی شدند. بنابراین با توجه به اینکه مجرمین از بستر شبکه ‌ های اجتماعی خارجی برای ایجاد صفحات جعلی و تبلیغات فریبنده به منظور کلاهبرداری از کاربران استفاده می ‌ کنند توصیه می ‌ شود که شبکه ‌ های اجتماعی خارجی بستر مناسبی برای خریدهای غیرحضوری نبوده و حتی ‌ المقدور از خرید کالا و خدمات در بستر شبکه ‌ های اجتماعی خارجی خودداری کنند. اخیرا هم نسبت به احتمال کلاهبرداری از شهروندان از طریق تبلیغات جعلی فروش خودرو در فضای مجازی همزمان با شروع طرح پیش ‌ فروش محصولات برخی از شرکت ‌ های خودروساز هشدار داده شده است. همچنین سیستم امروزه بانکی این امکان را به مشتریان داده تا با فعال کردن تلفن بانک خود از فعالیت ‌ های حساب خود مطلع شوند.

یکی از تکنیک ‌ های مقابله با کلاهبرداری ‌ های اینترنتی این است که پس از خرید آنلاین فعالیت ‌ های حساب خود را چک کنید تا از هرگونه فعالیت مشکوک مطلع شوید و بتوانید سریعا آن را گزارش کنید. بررسی صورت ‌ حساب ‌ های پیامک شده به شما هر چند روز یک ‌ بار شانس شما را در داشتن خرید اینترنتی امن افزایش خواهد داد. اگر متوجه شدید که برداشت مشکوکی از حساب بانکی ‌ تان صورت گرفته است می ‌ توانید با مراجعه به پلیس فتا پیگیری کنید.

دام پیش فروش خودرو

بر این اساس با توجه به اینکه مجرمان اینترنتی همواره از هر فرصت و فضایی برای سوءاستفاده از کاربران فضای مجازی و کلاهبرداری از آنان استفاده می ‌ کنند، یکی از این فرصت ‌ ها هم که شهروندان باید با هوشیاری خود از سودجویان بگیرند، فرصت پیش ‌ فروش اینترنتی خودروست و در همین راستا لازم است که متقاضیان ثبت نام و خرید خودرو یکسری موارد را رعایت کنند. افراد سودجو به انتشار تبلیغات دروغین در شبکه ‌ های اجتماعی اقدام می ‌ کنند و در ادامه کاربران را به سایت ‌ ها و درگاه ‌ های پرداخت جعلی هدایت کرده و از این طریق از اطلاعات آنان سوءاستفاده کرده یا اقدام به برداشت غیرمجاز از حساب بانکی ‌ شان می ‌ کنند. ارسال لینک ‌ های جعلی از طریق پیامک برای ثبت نام خودرو صرفا برای هدایت افراد به لینک ‌ های جعلی و غیرواقعی است و ثبت نام اینترنتی خودرو صرفا از طریق رسانه ‌ های معتبر و اطلاعیه ‌ های مربوط به نحوه و شرایط فروش خودرو از طریق پایگاه رسمی اینترنتی شرکت ‌ های خودروساز انجام خواهد شد. در این باره کارشناسان تاکید می ‌ کنند ثبت نام و واریز وجه خودرو باید به نام شرکت خودروساز صورت پذیرد و هموطنان باید از واریز وجه به هرگونه حساب دیگر پرهیز کنند. برخی آگهی ‌ های فروش با قیمت ‌ های اغواکننده و دروغین و یا زمان تحویل فوری چند روزه، کلاهبرداری بوده و قصد فریب شهروندان را دارد. همچنین برخی از افراد سودجو نیز خود را فردی دارای ارتباط با واحد فروش شرکت ‌ های خودروساز معرفی کرده و از آن طریق ادعا می ‌ کنند که می ‌ توانند با دریافت مبلغی خودرو را خارج از نوبت برای متقاضیان تهیه کنند که شهروندان باید نسبت به این موارد نیز هوشیار باشند.

سخن پایانی

هر فناوری و زیرساختی، مزایا و معایب خود را دارد. مدیران کسب ‌ وکار با افزایش زیرساخت ‌ های امنیتی برای فروشگاه اینترنتی و همچنین تولید محتوای مفید می ‌ توانند اطمینان کاربران را برای انجام خرید بالا ببرند و کسب ‌ وکار خود را چند قدم به موفقیت نزدیک ‌ تر کنند.هکرها و کلاهبرداران دائما راه ‌ هایی برای فریب دادن تواناترین مرورگرها ارائه می ‌ دهند. هنگام خرید آنلاین، به یاد داشته باشید که همیشه به هشدارهای امنیت سایبری توجه کنید و زمانی که احساس می ‌ کنید چیزی درست نیست، محتاط باشید. اگر قصد خرید دارید ابتدا اعتبار سایت مورد نظر را بررسی کنید و بعد اقدام به خرید نمایید. در نهایت اگر از آن دسته از افرادی هستید که علاقه به خرید اینترنتی دارید باید همه مراقبت ‌ های لازم را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*