سرطان غیر از درد هزینه هم دارد
حتما شنیدهاید این شعار تبلیغاتی را که «سرطان غیر از درد، هزینه هم دارد». اما حقیقت این است که سرطان و اصولا بیماری این روزها، غیر از درد و هزینه، حاشیههای تلختر و جانکاهتر از سرطان هم دارد.
تعداد بیماران سرطانی طبق آمارهای سالانه، به دلایل مختلف در حال افزایش است؛ سبک زندگی، آلودگی هوا، آلودگی مواد غذایی و استرسها از جمله دلایل گسترش انواع بیماریهای سرطان هستند و حمایتهای دولت پاسخگوی نیازهای بیماران سرطانی نیست. از سوی دیگر، برخی نیز بر مافیای دارو و سیاستهای اشتباه دولتی در این حوزه تاکید دارند و بیماران را قربانیان این سیاستهای اشتباه میدانند.
بیماران از عهده هزینههای درمان برنمیآیند
محمد عبدهزاده، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران درباره کمبود داروهای درمان سرطان به صمت گفت: داروهای ضدسرطان شیمیایی هستند و به 2 بخش تزریقی و خوراکی تقسیم و عموما در کشور تولید میشوند.
خوشبختانه در زمینه داروهای تولید داخل، کمبود جدی نداریم و تنها ممکن است در مواردی بهدلیل عدمتخصیص ارز کمی روند تولید تغییر کند، اما در زمینه آنتیکنسرهای وارداتی، گاهی دچار کمبود میشویم. در مجموع خوشبختانه کمبود جدی در آنتیکنسرها وجود ندارد.
وی با بیان اینکه داروهای آنتیکنسر داخلی بیشتر از وارداتیها تجویز میشوند، افزود: در سالهای اخیر بسیاری از شرکتهای دانشبنیان تمرکز خود را بر تولید داروهای ضدسرطان گذاشته و در این زمینه موفق بودهاند. در سالهای اخیر اغلب داروهای آنتیکنسر داخلی در روند درمان تجویز میشوند و بیشتر داروهای موجود در بازار داخلی هستند؛ برای مثال از ۱۰۰ قلم داروی ضدسرطان، شاید کمتر از ۱۰ قلم آنها وارداتی باشند.
عبدهزاده درباره عوارض داروهای ضدسرطان نیز اظهار کرد: شرکتهای دارویی برای دریافت مجوز ورود به بازار باید استانداردهای وزارت بهداشت را دریافت کنند و نمیتوان به کیفیت محصولات آنها شک کرد، اما کیفیت هر دارو شرکتمحور است و برخی شرکتها کنترل کیفی بالاتری دارند، همچنین مواد اولیهای که وارد میشود، ممکن است در برخی از موارد، تفاوت کیفیت داشته باشد که در نهایت شاهد تغییر کیفیت برخی از داروها هستیم. در نتیجه نمیتوان این حکم کلی را صادر کرد که داروهای تولید داخل عوارض دارند و داروهای وارداتی ندارند.
سهم بیمه اندک است
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با انتقاد از عملکرد شرکتهای بیمهای گفت: متاسفانه نقش بیمه در تامین نیازهای دارویی هر روز کمرنگتر میشود.
داروهای داخلی با قیمتی بسیار کمتر از داروهای خارجی در بازار یافت میشود و این حداکثر کاری است که یک تولیدکننده دارو در چرخه درمان سرطان میتواند انجام دهد، اما درباره کم و کیف سهم سازمان بیمهگر از پوشش هزینههای درمان باید متولیان آن پاسخگو باشند. متاسفانه باوجود اینکه داروهای تولید داخل ضدسرطان در بازار موجود است، باز هم بهدلیل هزینههای سرسامآور، بسیاری از بیماران سرطانی از عهده هزینههای درمان برنمیآیند، زیرا در بسیاری از موارد، سهم بیمه در داروهای تحتپوشش بیمه آنقدر اندک است که باز هم بیمار قادر به پرداخت سهم خود نیست. از سوی دیگر، اغلب داروهای جدید و داروهای تکنسخه و خاص داخلی و وارداتی تحتپوشش بیمه نیستند و قیمتهای بالاتری دارند. در حال حاضر بخش اعظم هزینه شیمیدرمانی بر دوش شرکتهای دارویی و خیریهها است.
عبدهزاده درباره داروهای قاچاق موجود در بازار نیز بیان کرد: هنگامی که دارویی در کشور تولید نشود یا در دسترس نباشد قاچاق ضرورت پیدا میکند. حال که همه داروهای ضدسرطان در کشور یافت میشود و کمبودی در بازار دارو وجود ندارد، نباید نگران توزیع دارو قاچاق در بازار بود.