ثبت ۳ رکورد جدید نیروگاهی طی ۳ سال فعالیت دولت سیزدهم

نجات برق با توسعه واحدهای نیروگاهی

مدیرعامل شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی اظهار کرد: در طول 3 سال گذشته تلاش‌های فراوانی برای رفع ناترازی در صنعت برق کشور از طریق توسعه واحدهای نیروگاهی انجام گرفته که همین تلاش‌ها به آغاز فرآیند احداث ۱۸هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه برق حرارتی منجر شده، رقم قابل‌توجهی که در حال ‌حاضر ۹هزارمگاوات آن وارد چرخه تولید شده و ۹هزار مگاوات دیگر آن نیز در حال احداث است.

نجات برق با توسعه واحدهای نیروگاهی

به‌گزارش مهر و به‌نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، عبدالرسول پیشاهنگ افزود: در شرایطی ما در اول انقلاب صنعت برق را تحویل گرفتیم که این صنعت توسط خارجی‌ها اداره می‌شد؛ منظور از خارجی‌ها فقط اروپایی‌ها نیست، بلکه افراد هندی و پاکستانی هم خارجی هستند و ما حق دخالت در هیچ اموری را نداشتیم؛ در طول ۴۰ سال گذشته صنعت برق با سعی و تلاش و همکاری دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان موفق شد تا ۹۵درصد از تجهیزات نیروگاهی را ساخت داخل کند و ۵۰ درصد از نیروگاه‌هایی که کار می‌کنند نیز هم‌اکنون ساخت داخل هستند و موفق به صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشورهای اطراف حتی کشورهای اندونزی و مالزی شده‌اند.

ناترازی برق ۱۴۰۰ ناشی از کمبود رشد تولید در دهه ۹۰ بود

پیشاهنگ با بیان اینکه «در دهه ۷۰ و ۸۰ در صنعت برق ۶۰ درصد و در دهه ۹۰ نیز ۲۳ درصد رشد را تجربه کردیم»، گفت: به‌خاطر کمبود رشد تولید در دهه ۹۰ یک ناترازی در تابستان ۱۴۰۰ رخ داد و دولت در شرایطی کار را شروع کرد که با یک ناترازی ۲۰ هزار مگاواتی در تامین برق مواجه بود. وی ادامه داد: دولت تعهدی به مجلس داد برای اینکه بتواند این ناترازی را جبران کند، به‌همین‌خاطر احداث ۲۰ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه حرارتی را در دستور کار قرار داد که از این میزان در حال ‌حاضر حدود ۱۸هزار مگاوات در دست اقدام و ۹ هزار مگاوات نیز در دست بهره‌برداری است و بقیه هم با پیشرفت‌های بسیارخوبی در حال توسعه و اقدام هستند. مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی خاطرنشان کرد: از ۹ هزار مگاواتی که به‌بهره‌برداری رسیده، 2 هزار مگاوات مربوط به ارتقای نیروگاه‌های موجود است.

نیروگاه ۶۴ ساله هم داریم

وی افزود: نیروگاه‌های موجودی که در کشور داریم با عمر متوسط بین 30 تا 40سال است و نیروگاهی با عمر ۶۴ سال هم داریم؛ نیروگاه طرشت در تهران ۶۴ سال عمر دارد و خوشبختانه با نیروهای خوب و متخصصی که داریم، این نیروگاه مانند روز اول و مقدار اول تولید برق انجام می‌دهد.

پیشاهنگ درباره عملکرد برق حرارتی در تعمیرات و نگهداری و توسعه نیروگاه‌ها، گفت: ما باید اول وضع موجود را حفظ می‌کردیم، تثبیت می‌کردیم و نمی‌گذاشتیم وضع موجود از بین برود، اینها را ارتقا می‌دادیم و سپس به توسعه  نیروگاه‌های جدید و افزایش تولیدی که باید در این مدت انجام می‌شد، می‌پرداختیم.

وی ادامه داد: در حالی که ظرفیت تولید برق ما چیزی حدود ۶۰ هزار مگاوات است، در 3 سال گذشته به‌میزان ۳۰۰ هزار مگاوات، ظرفیت نیروگاهی تعمیرات انجام شد. ممکن است در ذهن بیاید که چطور ۶۰ هزار مگاوات نزدیک به ۱۰۰هزار مگاوات در هر سال تعمیرات انجام شده، دلیل آن است که برخی واحدها به‌خاطر کارکرد زیاد در سال 2 بار تعمیرات داشتند؛ این کار هم بسیار سخت و دشوار است، چون یک جرم سنگین ۶۰ تنی را با 3 هزار دور در دقیقه می‌چرخانیم.

صرفه‌جویی روزانه ۳.۵ میلیون مترمکعبی گاز با احداث ۱۴واحد بخار

مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی تصریح کرد: در نیروگاه‌های بخار که ما یک قطره آب را باید بگیریم و این بخار را تا چند مرحله خشک کنیم، بعد که مطمئن شدیم این بخار هیچ رطوبتی ندارد، آن را در واحدهای پره می‌زنیم و بعدا که دوباره این کار انجام شد، در سیستمی سرد می‌شود دوباره به چرخه تولید آب و بخار برمی‌گردد و در آن قسمت هم در یک واحد حدودا 60 تا  70تن جرم را می‌چرخانیم که آب، آهن و آتش با فشار ۲۵۰ بار در دمای ۵۵۰ درجه کار می‌کند؛ این هم شرایط بسیار سختی است و این 2هزار مگاوات ارتقا در این واحدها رخ داده است. وی افزود: در مدت 3 سال گذشته موفق شدیم ۴۸واحد نیروگاهی احداث کنیم که این میزان به ظرفیت کشور اضافه شده و ۱۴واحد از اینها بخار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی است.

پیشاهنگ با بیان اینکه «واحد بخار واحدی است که بدون مصرف سوخت، برق تولید می‌کند»، گفت: از حرارت اگزوز بخش گاز استفاده می‌کرده، تولید و واحد بخار را راه‌اندازی می‌کنیم؛ در این ۱۴واحد روزانه ۳.۵میلیون مترمکعب گاز صرفه‌جویی می‌شود که این عدد هم در سبد سوخت و انرژی کشور، سبد بسیار بزرگی است.

صرفه‌جویی ۲۴هزار میلیارد تومانی با ارتقای ۲هزار مگاواتی توان واحدهای موجود

مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی بااشاره به نقش نیروهای انسانی نیروگاه‌ها در حفظ تولید و توسعه آن، اذعان داشت: سرمایه ما در اصل سرمایه انسانی و متخصصان بسیار والایی هستند که در جای جای ایران با سعی و کوشش و تلاش و از صمیم قلب، شبانه‌روزی کار می‌کنند.

وی ادامه داد: در طول شبانه‌روز در هر لحظه بیش از ۶ هزار نفر در نیروگاه‌ها نیروی بیدار داریم که بتوانند روشنایی را به خانه‌های مردم بیاورند. این تخصص و تعهد باعث شده است بتوانیم این ظرفیت تولید کشور را هم سرپا نگه داریم، ارتقا دهیم و هم توسعه داشته باشیم و افزون بر آن، چراغ‌های خانه‌های مردم را روشن نگه داریم و در کنار آن، چرخ صنعت را نیز به‌گردش در بیاوریم.

پیشاهنگ خاطرنشان کرد: این 2هزار مگاواتی که از وضع موجود ارتقا پیدا کردند و به ظرفیت موجود اضافه شدند، ۲۴هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی در احداث داشته است، یعنی اگر ما می‌خواستیم 2هزار مگاوات نیروگاه احداث کنیم، باید ۲۴هزار میلیارد تومان هزینه و چنین ظرفیتی را به ظرفیت کشور اضافه می‌کردیم؛ در اصل می‌توانم بگویم که وقتی صحبت از بهره‌وری می‌کنیم، یکی از مسائل عمده ما همین است.

ارتقای ۰.۷ درصدی متوسط راندمان نیروگاه‌های کشور

وی افزود: نکته دیگری که در این 3 سال اتفاق افتاد، این بود که راندمان نیروگاه‌های کشور از ۳۹درصد به ۳۹.۷درصد افزایش یافت؛ به‌خاطر ظرفیتی که در نیروگاه‌های بخار و توسعه بخار و همچنین بهره‌وری که در 2هزار نیروگاه‌ به‌وجود آمد که این عدد هم بسیار بزرگی است و در صرفه‌جویی گاز می‌توانم به‌جرأت بگویم چیزی در حدود 1.5تا 2 درصد در مصرف سوخت صرفه‌جویی می‌شود.

مدیرعامل شرکت برق حرارتی با بیان اینکه «نیروگاه‌های حرارتی کشور ۸۴ درصد ظرفیت تولید برق کشور را دارند اما سالانه ۹۴ درصد برق کشور را نیروگاه‌های حرارتی تولید می‌کنند»، گفت: دلیل این است که در این نیروگاه‌ها، تداوم تولید و بهره‌وری را در بیش از ۸۰ درصد زمان‌ها را داریم.

آمادگی نیروگاه‌های ایران ۳ درصد بالاتر از نرم جهانی

وی ادامه داد: در 3 سال گذشته آمادگی نیروگاه‌های کشور ۹۸ درصد بوده است؛ این استاندارد جهانی در دنیا و رکوردهایی که در دنیا وجود دارد، ۹۵ درصد است که ما ۳ درصد بیش از استاندارد جهانی در نیروگاه‌های کشور آمادگی داشتیم؛ در واقع هم با سعی و تلاش و کوشش همکاران و هم با آن ۳۰۰ هزار مگاواتی که تعمیرات انجام شد. تعمیرات باعث شد که آمادگی بیشتری در تولید برق کشور داشته باشیم و این آمادگی نیز یک رکورد جهانی است که در این مدت به‌وجود آمده است.

بهره‌برداری از نیروگاهی که کارشناسان GE آن را غیرممکن می‌دانستند

پیشاهنگ با بیان اینکه « واحدی در یزد داشتیم که این واحد ساخت GE امریکا است و این واحد آسیب دید و 3 ساعت در آتش می‌سوخت، چون به یک منبع روغن وصل بود و آن منبع روغن داخل بود»، گفت: وقتی که این آتش‌سوزی تمام شد، خود مالک نیروگاه که شرکت تولیدی یزد بود، اصرار داشت که کارشناسان GE بیایند و این واحد را ببینند و کارشناسان GE وقتی مراجعه کردند، گفتند: این واحد را کف‌بر کنید و داخل اسقاط بیندازید؛ خوشبختانه با همت و درایت صنعتگران ایران و شرکت تعمیرات نیروگاه‌های ایران، این واحد تعمیر شد و بیشتر از روز اول تولید دارد و 2 سال است که در چرخه تولید کشور قرار دارد.

تعمیر نیروگاه منفجرشده با نارنجک داعش توسط متخصصان ایرانی

مدیرعامل شرکت تولید برق حرارتی درباره خدمات صنعت تولید برق کشور در بخش صادرات، اظهار کرد: همکاران ما در صادرات خدمات فنی و مهندسی و تعمیرات در کشورهای عراق و سوریه واحدی را تعمیر کردند که داعش بعد از عقب‌نشینی، داخل این واحد چند نارنجک انداخته بود و همکاران ما این واحدها را تعمیر کردند و تحویل دادند.

وی افزود: همچنین در عراق واحدی داشتیم که شرکت‌های زیمنس، هیتاچی و حتی GE امریکا اعلام کردند این واحد قابل‌تعمیر نیست؛ همکاران ایرانی این واحد را راه‌اندازی کردند و تحویل کشور عراق دادند و الان در چرخه تولید قزاز دارد؛ یعنی این‌طور بگویم علاوه بر خدمتی که همکاران خوب ما به‌صورت شبانه‌روزی به مردم ایران می‌کنند؛ کشورهای همسایه از خدمات فنی و مهندسی و تخصصی و تعمیرات همکاران در چرخه برق حرارتی برخوردار هستند.

ثبت ۳ رکورد جدید برقی در ۳ سال دولت مردمی

پیشاهنگ خاطرنشان کرد: در این 3 سال، 3 رکورد برای برق حرارتی ثبت شد؛ اول اینکه نصب یک واحد نیروگاهی در مدت ۸ ماه رقم خورد که تاکنون سابقه نداشت. دومین رکورد، آمادگی ۹۸ درصد نیروگاه‌های کشور است که در تاریخ صنعت برق کشور بی‌سابقه بود، همچنین در حال‌ حاضر رتبه صنعت برق ایران در حوزه تولید هفتم جهانی است، در حالی که در ابتدای دولت سیزدهم این صنعت در رتبه چهاردهم قرار داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین