تاثیر توافق ایران و عربستان بر بازار ارز
بهدنبال سفر بهمن سید ابراهیم رئیسی به پکن، علی شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را بهمنظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد
به دنبال سفر بهمن سید ابراهیم رئیسی به پکن، علی شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشرده ای را به منظور حل وفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد. در پایان این مذاکرات، ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ ، بیانیه سه جانبه ای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر و توافق تهران - ریاض برای ازسرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانه های دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه اعلام شد.
دلار وارد کانال ۴۵ هزار تومان شد
روز جمعه ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱، بیانیه سه جانبه ای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد. براساس این بیانیه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانه های دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه توافق کردند. بنا بر این گزارش، شنیده ها از فعالان اقتصادی حاکی از آن است که گشایش در روابط بین بانکی با کشورهای حاشیه خلیج فارس و تسهیل عرضه منابع وسیع درهم از طریق امارات بخشی از نتایج ازسرگیری روابط دیپلماتیک ایران و عربستان خواهد بود. کانال های تلگرامی و بازار غیر رسمی ارز پس از اعلام توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط دوجانبه به آن واکنش نشان دادند، به طوری که در نخستین اقدام نرخ دلار از کانال ۵۰ هزار تومانی به کانال ۴۷ هزار تومان سقوط کرد. در ادامه نیز روز گذشته هر دلار امریکا در بازار غیر رسمی به کانال 44 هزار تومان رسید. با توجه به روند نزولی نرخ ارز، به نظر می رسد بازار همچنان به کاهش نرخ ادامه خواهد داد. به علاوه اینکه مردم با توجه به سیگنال هایی که دریافت کردند عمدتا خواهان فروش ارز هستند.
روابط تهران - ریاض ظرفیت های بزرگی در اختیار منطقه قرار می دهد
وزیر امور خارجه تاکید کرد: بازگشت روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به روال عادی، ظرفیت های بزرگی را در اختیار دو کشور، منطقه و جهان اسلام قرار می دهد.
صمتبه گزارش ایرنا، حسین امیرعبداللهیان روز جمعه و لحظاتی پس از اعلام توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط دوجانبه، در توییتی نوشت: بازگشت روابط طبیعی میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی ظرفیت های بزرگی را در اختیار دو کشور، منطقه و جهان اسلام قرار می دهد. وی افزود: سیاست همسایگی به عنوان محور کلیدی سیاست خارجی دولت سیزدهم، با قوت در مسیر درست پیش می رود و دستگاه دیپلماسی فعالانه در پس تمهید گام های بیشتر منطقه ای است.
توافق ایران و عربستان به نفع امنیت منطقه است
صمتمعاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: همه تماس ها و واکنش ها از کشورهایی مثل عمان، عراق و قطر، نشان می دهد که این حرکت به نفع امنیت منطقه است.
سید محمد حسینی در گفت وگو با ایرنا با اشاره به توافق حاصل شده میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان، گفت: در سفر رئیس جمهور به چین، گفت وگوهایی در این خصوص انجام شد که امروز نتایج عملی آن را شاهد هستیم؛ در دیدار علی شمخانی با طرف عربستانی و چینی، توافقنامه ای امضاء شد که بر اساس آن ظرف ۲ ماه آینده تبادل سفیر ایران و عربستان انجام و روابط دیپلماتیک برقرار می شود. معاون پارلمانی رئیس جمهور اضافه کرد: ۷ سال بود که به دلیل وجود مشکلاتی، روابط دو کشور قطع شده بود. حج عمره تعطیل شده بود و مردم علاقه مند نمی توانستند به مکه سفر کنند. به هرحال دو کشور، دو قدرت بزرگ متطقه هستند و عربستان نقش حائز اهمیتی روی بقیه کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد و از این جهت، همکاری ها می تواند بسیار موثر بوده و در همه حوزه های سیاسی، امنیتی و اقتصادی می تواند آثار مطلوبی را به همراه داشته باشد. وی افزود: بنای جمهوری اسلامی به ویژه دلت سیزدهم، همواره بر همکاری بوده و در سفر رئیس جمهور به کشورهای منطقه نتایج مثبتی داشته است. همه تماس ها و واکنش ها از کشورهایی مثل عمان، عراق و قطر نشان می دهد که این حرکت به نفع امنیت منطقه است
فشار از روی بازار ارز برداشته می شود
صمترئیس اسبق اتاق بازرگانی ایران و امارات اظهارکرد: ایران با چین هم مراودات اقتصادی سنگینی دارد و موضوع پو ل های بلوکه شده ایران در چین مطرح است و اگر این پول های بلوکه شده از چین به شکل درهم از امارات برگردد، به طور قطع این درهم ها در بازار ارز ایران اثر می گذارد. فرشید فرزانگان در گفت وگو با ایلنا درباره اثرگذاری از سرگیری روابط ایران و عربستان بر روابط ایران و امارات و همچنین ادعای سرازیر شدن درهم از امارات اظهارکرد: تاثیر ارتباطات ایران و عربستان در منطقه غیر قابل انکار است و به طور قطع هر چه که این روابط دامنه تر و بلندمدت ادامه پیدا کند، تاثیرات به مراتب بیشتر خواهد بود. اگر مشکل ایران با عربستان برطرف شود، گشایش های خوبی اتفاق رخ می دهد و این گشایش ها از جنسی خواهد بود که جایگاه ایران را در منطقه تغییر می دهد. رئیس اسبق اتاق مشترک ایران و امارات گفت: نکته ای که وجود دارد این است که انتشار همین خبر بار روانی مثبت برای بازار به همراه داشت و انتشار این خبر بر روی کانال های اعلام نرخ دلار اثر گذاشت.
در این مدت دو خبر سفر آقای گروسی به ایران و خبر توافق با عربستان بار روانی مثبت در بازار ارز اریان ایجاد کرد. فرزانگان با تاکید بر اینکه حفظ این بار روانی بسیار مهم است، افزود: اگر انتشار این اخبار مثبت ادامه داشته باشد و بار روانی بازار تغییر پیدا نکند، بسیاری را می تواند به موقعیت فروشنده ارز تبدیل کند. افزایش فروش ارز باعث می شود که فشار از روی بازار برداشته شود و نوسان گیرها فروشنده شوند چراکه افق بازار را افزایشی نمی بینند. وی درباره احتمال ورود درهم امارات به ایران اظهارکرد: اینکه گفته شد درهم امارات بر می گردد، ممکن است که بخشی از این توافق به این شکل باشد که پول های بلوکه شده ایران به صورت درهم برگردد و گویا از عراق هم ۵۰۰ میلیون دلار هم برگشته است. در این میان، ایران با چین هم مراودات اقتصادی سنگینی دارد و موضوع پو ل های بلوکه شده ایران در چین مطرح است و اگر این پول های بلوکه شده از چین به شکل درهم از امارات برگردد، به طور قطع این درهم ها در بازار ارز ایران اثر می گذارد. پول های بلوکه شده حتی اگر به شکل یوان چین هم برگردد، در بازار ایران اثربخش خواهد بود. اما درهم امارات در بازار ایران ثانیه ای است و بیشتر تراکنش های ایران از درگاه های صرافی ها انجام می شود و عملیات صرافی ها بر روی نرخ ها در بازار تاثیر زیادی دارد. فرزانگان افزود: باید توجه داشت وقتی عربستان در محور قرار می گیرد ارتباط با عربستان در منطقه فرصت های بیشتری برای ما ایجاد می کند و عربستان بر روی برخی از کشور ها از جمله بحرین، اردن و... اثر مستقیم دارد اما امارات و عربستان در نهایت در یک رقابت منطقه ای قرار دارند. رئیس اسبق اتاق مشترک ایران و امارات تاکید کرد: برخی از شرکت ها هم در امارات و هم در عربستان دفتر دارند اما شرط عربستان برای همکاری با شرکت ها این است که اگر دفتر مرکزی شرکت های چند ملیتی در عربستان نباشد نمی توانند از مشوق ها و تسهیلات این کشور استفاده کنند تمام این ها نشان می دهد که اثرگذاری عربستان در منطقه غیرقابل انکار است. وی درباره اثرگذاری درهم در بازار ارز ایران، اظهارکرد: باید عوامل مختلف را در کنار هم سنجید و باید اثر درهم را در کنار بار روانی ایجاد شده مورد بررسی قرار داد. نکته ای که وجود دارد این است که ایران و امارات از لحاظ جغرافیایی به یکدیگر متصل هستند، سال هاست که صادرات ایران به چین از امارات انجام می شود و صادراتی که انجام می شود به درهم یا یوان است از این رو این ارز اهمیت پیدا می کند چراکه دولت نقدینگی لازم را با این ارز پیدا می کند و می تواند وارداتش را انجام دهد. رئیس اسبق اتاق مشترک ایران و امارات گفت: به هر حال معاملات سنگین در امارات به دلیل فضای ریسکی به صورت نقد انجام می شود چراکه به دلیل تحریم ها سیستم بانکی عملا پاسخگو نیست بنابراین ذخایر سنگین درهم در نزد صرافی ها وجود دارد و از سوی دیگر در این سال ها امنیت امارات برای ایران هم افزایش پیدا کرده است.