-
دعوت رئیس‌جمهوری و وزرای نفت و صمت از مردم

به پویش «۲ درجه کمتر» بپیوندید

روز پنجشنبه رئیس‌جمهور با انتشار پیامی از مردم درخواست کرد تا برای کمک به تداوم سوخت‌رسانی به تمام کشور در روزهای سرد کنونی، دو درجه دمای محیط منازل خود را کاهش دهند.

به پویش «۲ درجه کمتر» بپیوندید

مسعود پزشکیان همچنین عصر روز جمعه با حضور در وزارت کشور، در جلسه‌ای با حضور وزرای کشور، نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت، معاونان ذی‌ربط و استاندار تهران ضمن پیگیری آخرین وضعیت تولید و تامین انرژی، مدیریت بهینه ناترازی‌ها و برنامه‌های مقابله با آلودگی هوا در کلانشهرها، بر توجه توأمان به بخش تولید و مصارف خانگی، لزوم صرفه‌جویی در مصرف و تامین ذخایر به‌ویژه برای روزهای سرد تاکید و مدیران دستگاه‌های ذی‌ربط را به مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف توصیه کرد.

پزشکیان همه مصرف‌کنندگان در بخش‌های مختلف را به رعایت حداکثری راهکارهای صرفه‌جویی، برای تامین پایدار انرژی موردنیاز دعوت کرد. محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت؛ سیدمحمد اتابک، وزیر صمت و جمعی از مسئولان کشور با هدف مصرف بهینه و تامین سوخت زمستانی با انتشار پیام‌های تصویری یا مکتوب از مردم برای مشارکت در پویش «۲ درجه کمتر» دعوت کردند.

ایستادن چرخ تولید، آثار زیانباری دارد

در راستای موضوعات اخیر پیرامون بحث ناتراژی انرژی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در ویدئویی که از خود منتشر کرده، از مردم خواست تا با پیوستن به پویش «۲درجه کمتر»، کمک کرده تا از توقف چرخ تولید جلوگیری کنند؛ چراکه ایستادن چرخ تولید، اثرات زیانباری برای اقتصاد کشور به‌همراه خواهد داشت و زندگی مردم را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد.

سیدمحمد اتابک از مردم خواسته تا با پیوستن به پویش «2 درجه کمتر»، کمک کرده تا از توقف چرخ تولید جلوگیری کنند. وی با بیان اینکه هر ساله در این برهه زمانی از سال، به‌دلیل ناترازی‌ها و حجم مصرف برق و گاز، تولید در صنایع کشور، دچار محدودیت‌های شدیدی می‌شود، اظهار کرد: متاسفانه امسال، شاهد محدودیت‌های شدیدتر و زوردس بودیم. توقف تولید، اثرات زیانباری برای اقتصاد کشور به‌همراه خواهد داشت و زندگی مردم را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد.

اتابک تصریح کرد: ایستادن چرخ تولید، رشد و توسعه کشور را به‌طورچشمگیری کاهش خواهد داد، بنابراین از همه هموطنان تقاضا دارم که به پویش «۲ درجه کمتر» سامانه‌های حرارتی بپیوندند تا محدودیت‌های گاز و برق، موجبات توقف صنایع تولیدی کشور را فراهم نکند و با مضیقه تولید کالا در جامعه مواجه نشویم.

صرفه‌جویی ۶۰ میلیون مترمکعبی با مشارکت در پویش

وزیر نفت با درخواست از مردم برای کاهش ۲ درجه‌ای دمای مصرف در بخش خانگی و تجاری گفت: با این اقدام، ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی در مصرف گاز محقق خواهد شد که می‌تواند مانع از افت فشار در نقاط انتهایی شبکه گاز شود.

محسن پاک‌نژاد در حاشیه بازدید از مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در جمع خبرنگاران بااشاره به اینکه کارکنان صنعت نفت برای تامین گاز مصرفی کشور، این روزها به‌صورت شبانه‌روزی مشغول فعالیت هستند، تاکید کرد: به‌دلیل برودت هوا که در سراسر کشور بر شدت آن افزوده می‌شود، فعالیت این همکاران نیز بیشتر می‌شود. وی با بیان اینکه تمام پالایشگاه‌های گازی با ظرفیت کامل در خدمت فرآورش گاز خام دریافتی از بخش بالادستی صنعت نفت هستند، ادامه داد: تمام خطوط لوله اصلی و ایستگاه‌های تقویت فشار در مدار تولید قرار دارند.

وزیر نفت تصریح کرد: آنچه مسلم است، با کاهش دما مصرف بخش خانگی افزایش می‌یابد و مجبور هستیم گازرسانی به سایر بخش‌ها را برای تامین گاز بخش خانگی محدود کنیم. پاک‌نژاد با تاکید بر اینکه با کاهش حداقل ۲ درجه از دمای سیستم‌های گرمایشی می‌توان به تامین گاز در سرشاخه‌ها و نقاط انتهایی شبکه گاز کمک کرد، گفت: همکاری مردم در این زمینه، نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در عبور بدون چالش از زمستان خواهد داشت.

وی افزود: کاهش ۲ درجه‌ای دما در بخش خانگی و تجاری، ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی در مصرف گاز کشور را به‌دنبال دارد و با این اقدام، در نقاط انتهایی شبکه در شمال‌غرب و شمال‌شرق کشور که ممکن است با افت فشار مواجه شوند، مشکلی در تامین گاز نخواهیم داشت.

وزیر نفت بااشاره به نشست وزارت کشور برای اتخاذ تدابیر لازم با هدف مدیریت سوخت‌رسانی بهتر در کشور گفت: بعدازظهر نیز با حضور رئیس‌جمهوری و جمعی از وزیران دولت، این نشست در وزارت کشور ادامه یافت. پاک‌نژاد گفت: در تلاش هستیم با همکاری و هماهنگی فرادستگاهی در دولت، شرایط مناسب‌تری برای گازرسانی به مردم فراهم کنیم.

همه بخش‌ها برای مقابله با ناترازی گاز، پای کار بیایند

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تشریح گازرسانی در شرایط ناترازی گفت: برای مقابله با ناترازی انرژی باید 2بال «بهینه‌سازی مصرف» و «سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید» را در کنار هم در نظر گرفت.

سعید توکلی بااشاره به اینکه ایران دارنده دومین ذخایر گازی جهان است، اظهار کرد: نباید این‌گونه تصور کرد که چون دارای ذخایر هستیم، نباید با ناترازی مواجه شویم، زیرا برای افزایش مقدار تولید و برداشت از منابع و مخازن شناسایی‌شده، باید سرمایه‌گذاری کلان انجام شود.

وی بانظر به اینکه از زمان آغاز فعالیت دولت چهاردهم رکوردهای بسیاری در زمینه تولید نفت و گاز به‌ثبت رسیده است، اما به‌دلیل رعایت نکردن الگوی مصرف و مصرف غیربهینه این دستاوردها دیده نمی‌شود، تصریح کرد: حتی باوجود افزایش تولید، اگر همین روند مصرف را داشته باشیم، باز هم دچار ناترازی می‌شویم و با این خام‌سوزی، نسبت به آیندگان و پیشرفت کشور خیانت می‌کنیم.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه در کشورهای دیگر هم تنها با افزایش تولید به مقابله با ناترازی انرژی نمی‌پردازند، گفت: عمده سبد انرژی کشور ما یعنی نزدیک به ۷۲ درصد را گاز تشکیل می‌دهد که حتی این وضع در کشور روسیه که بیشترین ذخایر گازی را دارد، مشاهده نمی‌شود.

توکلی بااشاره به اینکه هم‌اکنون ۸۵ درصد سبد سوخت مصرف نیروگاه‌ها را گاز تشکیل می‌دهد، افزود: بقیه سبد سوخت نیروگاه‌ها نیز عمدتا از سوخت مایع یعنی نفت‌گاز و نفت‌کوره تامین می‌شود، این در حالی است که در دنیا از انرژی هسته‌ای و منابع تجدیدپذیر بسیار بیشتر استفاده می‌شود. هیچ سبد سوخت نیروگاهی در دنیا وجود ندارد که ۸۵ درصد آن گاز طبیعی و ۱۵درصد آن سوخت مایع باشد.

وی با بیان اینکه در طول سال بیشترین مقدار گازی تولیدی به نیروگاه‌ها و صنعت تخصیص داده می‌شود، بیان کرد: در طول سال ۳۴ درصد به سوخت نیروگاهی، ۳۴ درصد به صنعت، ۲۵ درصد به بخش خانگی، ۳ درصد به حمل‌ونقل و ۴ درصد به سایر مسائل اختصاص می‌یابد.

معاون وزیر نفت بااشاره به اینکه در اوج فصل سرما در شبکه گاز به‌دلیل مصرف بالای مصرف‌کننده خانگی، تجاری و صنایع جزء، این بالانس به‌هم می‌خورد و این مقدار گاز به مصرف‌کنندگان بخش خانگی اختصاص می‌یابد، ادامه داد: به‌دلیل تغییر آرایش مصرف گاز در فصل سرد سال، نیروگاه‌ها برای تامین نیاز خود باید به‌سراغ سوخت مایع و جایگزین بروند.

توکلی بانظر به اینکه در آرایش زمستانی روزانه نزدیک به ۸۵۵ میلیون مترمکعب گاز در زمستان به شبکه سراسری گاز تحویل می‌شود، اظهار کرد: در زمان پیک مصرف، از این مقدار نزدیک به ۶۹۰ و حتی گاهی ۷۰۰ میلیون مترمکعب که پیش‌بینی می‌شود در هفته آینده به این عدد برسیم، یعنی ۸۲ درصد گاز تحویلی به شبکه در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف می‌شود.

وی افزود: عمده مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء متناسب با وضعیت درجه حرارت تغییر می‌کند، یعنی زمانی که درجه حرارت محیط یک درجه کاهش می‌یابد، به‌اندازه یک فاز پارس‌جنوبی؛ حدود ۲۵ میلیون مترمکعب افزایش مصرف در این بخش را شاهد خواهیم بود.

معاون وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که برای مقابله با ناترازی گاز باید چه راهکارهایی دنبال کرد، گفت: برای این منظور باید 2 بال بهینه‌سازی مصرف و سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید را با هم در نظر گرفت که البته موضوع دوم باید در بلندمدت و با مشارکت بخش خصوصی انجام

شود. توکلی به موضوع بهینه‌سازی مصرف به‌عنوان راهکار نخست کاهش ناترازی انرژی اشاره کرد و ادامه داد: خوشبختانه رئیس‌جمهوری محترم ورود جدی به این بحث داشتند و این نشان می‌دهد این مسئله موردتوجه حاکمیت قرار گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه، حل ناترازی انرژی جزء مسائل عمومی است که هم‌اکنون موردتوجه حاکمیت قرار گرفته و تنها راه برای حل آن، این است که همه بخش‌های تاثیرگذار به‌اندازه سهم‌شان پای کار بیایند، افزود: یکی از راهکارهای موردتاکید رئیس‌جمهور محترم برای مدیریت مصرف انرژی، حمایت و همکاری مردم است که به‌ویژه در شرایط فعلی، بسیار می‌تواند اثرگذار باشد.

سخن پایانی

براساس اعلام سازمان هواشناسی از روز جمعه ۲۳ آذر ابتدا در شمال‌غرب و از روز شنبه تا دوشنبه در بیشتر مناطق کشور کاهش محسوس دما رخ داده و این امر از یک‌سو به افزایش میزان مصرف گاز منجر شده و از سوی دیگر، مصرف انرژی برق را نیز افزایش داده است. طبق برآوردهای انجام‌گرفته، به‌ازای هر یک درجه کاهش دمای هوا، ۲۵۰ میلیون مترمکعب به مصرف گاز کشور افزوده می‌شود و پیش‌بینی‌ها نشان از آن دارد که هفته پیش‌رو از جمله سردترین هفته‌ها در طول ۵۰ سال اخیر باشد. بر همین اساس احتمال می‌رود میزان مصرف گاز در بخش خانگی تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب افزایش یابد که رقم بسیار زیادی محسوب می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین