رشد درآمد تولیدکنندگان داخلی سنگآهن
کاهش شدید نرخ سنگآهن در سال ۲۰۲۴ با کاهش درآمد بسیاری از تولیدکنندگان سنگ آهن در جهان همراه بود با این حال جدیدترین صورتهای مالی منتشر شده در سامانه کدال نشان میدهد درآمد بسیاری از تولیدکنندگان داخلی طی هشتماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است.
بازار جهانی سنگآهن در سال ۲۰۲۴ به خصوص نیمه دوم سال روزهای کمتقاضای بسیاری را تجربه کرد و کار به جایی رسید تا نرخ سنگ آهن به کانال ۹۰ دلار به ازای هر تن سقوط کند. این اتفاق منجر به کاهش فروش بسیاری از تولیدکنندگان سنگآهن در جهان شد ولی آخرین صورتهای مالی منتشر شده از تولیدکنندگان داخلی سنگآهن نشان میدهد درآمد بسیاری از آنها در ۸ ماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافتهاست.
بازار جهانی سنگ آهن
کگل به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن در آبان به درآمد ۶۱۲۱ میلیارد تومانی رسید، مجموع درآمد هشتماهه ابتدایی این شرکت ۵۱ هزار و ۲۵۸ میلیارد تومان بود و نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۸ درصد افزایش یافتهاست. با این حال میانگین درآمد ماهانه کگل در سال ۱۴۰۳ به عدد ۶، ۴۴۸ میلیارد تومان میرسد یعنی فروش آبان این شرکت کمتر از میانگین سال است.
کچاد پس از کگل در آبان ماه ۵، ۱۱۲ میلیارد تومان درآمد داشت، درآمد آبان کچاد بالاتر از میانگین درآمد ماهانه آن در سال ۱۴۰۳ است ولی دادهها نشان میدهد مجموع درآمد هشتماهه ابتدایی کچاد در سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸ درصد کاهش یافته است. کچاد در ۸ ماه اول سال ۱۴۰۳ به درآمد ۳۳ هزار ۳۳۱ میلیارد تومانی رسید. درآمد کگهر به عنوان یکی دیگر از تولیدکنندگان بزرگ سنگ آهن در هشتماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱ درصد افزایش یافت.
کگهر در ۸ ماه اول سال ۱۴۰۳ به درآمد ۳۳ هزار و ۴۵ میلیارد تومانی رسید. درآمد آبان ماه این شرکت ۴، ۴۹۶ میلیارد تومان بود، این عدد بالاتر از میانگین درآمد ماهانه این شرکت در سال ۱۴۰۳ است. میانگین درآمد این ۳ تولیدکننده در طول ۳ سال اخیر به صورت نمودار زیر است:
میانگین درآمد ماهانه کگهر و کگل در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است و میانگین درآمد هر ۳ شرکت نسبت به سال ۱۴۰۱ با افزایش همراه بود. کنور یکی از تولیدکنندگان کوچکتر سنگ آهن نیز در آبان ماه به درآمد ۲۰۳ میلیارد تومانی رسید. میانگین درآمد ماهانه این شرکت در سال ۱۴۰۳ برابر با ۵۲۴ میلیارد تومان بود. بدین ترتیب فروش کنور در آبان ماه کمتر از نصف میانگین سال بود. با این حال کنور در ۸ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳ به درآمد ۳۸۷۲ میلیارد تومانی رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸ درصد افزایش یافتهاست. میانگین درآمد ماهانه کنور از ۱۹۸ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به ۴۷۸ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ رسید. این دادهها نشان میدهد با وجود کاهش درآمد تولیدکنندگان سنگ آهن در جهان، فروش بسیاری از تولیدکنندگان داخلی افزایش یافتهاست.
سنگآهن چیست؟
در زمین عناصر زیادی برای استفاده ما وجود دارد. انسان در طول زمان همیشه از این عناصر و ابزار بهره برده و وسایلی ساخته که سبب راحتی و زندگی آسان خودش شده است. به همین صورت انسان پیشرفت کرده و توانسته است از زندگی غارنشینی و تلاش برای بقا و شکار حیوانات، به پرواز کردن با یک دستگاه فلزی و زندگی در خانه هایی با چندین متر ارتفاع برسد. منابع طبیعی در دسترس انسان تاثیر زیادی بر تحولات زندگیاش گذاشته است. در زیر زمین و در سنگها و معادن نیز موارد زیادی از این عناصر با اهمیت که زندگی را تغییر میدهند وجود دارد.
یکی از این موارد که منبعی بزرگ و بسیار مفید برای ماست، سنگ آهن میباشد. ما در این مقاله قصد داریم برای شما چیستی سنگ آهن و کاربرد آن را توضیح دهیم. پس با ما باشید. از فراوانترین عناصر موجود در زمین، سنگ آهن است که گفته میشود ۵ درصد از پوسته زمین را شامل میشود. این سنگ به شکل یک سنگ معدنی یا رسوبی است که درون آن لایههایی از آهن وجود دارد که دقیقا به شکل آهنی که همیشه مد نظر ما است، نیست. در حقیقت پس از استخراج و وقتی که ناخالصیها را از آن جدا کردیم، به شکل یک پودر قهوه ای-نقرهای رنگ در میآید.
در اینجاست که آلیاژ به کمک ما میآید و ما با ترکیباتی که میسازیم و کارهایی که روی آن انجام میدهیم، این پودر ضعیف که خیلی زود هم اکسید میشود را تبدیل به آهن میکنیم. در تعریفی دیگر از سنگ آهن، گفته میشود که سنگی که میزان آهن موجود در آن از ۲۰ درصد بیشتر شود، سنگ معدنی آهن است و میتوان از آن بهرهبرداری کرد. فرآیند خالصسازی و جدا کردن رگههای آهنی از سنگ، با حرارت بالا و ذوب کردن انجام میشود. به این صورت، مادهای بهدست میآید که مواد اولیه و بسیار مهم تولید سایر فلزات است.
سنگآهن در کجا یافت میشود؟
این سنگ معدنی تقریبا در همه جا وجود دارد. فراوانی آن و تعدد تقریبیاش در همه کشورها سبب شده که نرخ آن به نسبت ارزان تر باشد و راحتتر بتوان از آن در صنایع و تولیدات استفاده کرد. بزرگترین تولیدکننده سنگآهن در جهان، استرالیاست. پس از استرالیا، نام چین و برزیل به چشم میخورد که این سه کشور با هم بهرهبرداری بسیار عظیمی نسبت به سایر کشورها دارند. البته کشور چین به صادرات سنگ آهن خود نمیپردازد. چین مصرفکننده تمامی سنگ آهنهای استخراجی خودش است و آنان را در صنایع به کار میگیرد.
پس از این 3 کشور، امریکا و روسیه در زمینه سنگ آهن پیشتاز هستند. با نداشتن سنگ آهن دیگر فلزی که اینقدر به کمک انسان بیاید و بتوان از آن در تمامی مواردی که اکنون فلز در ساخت آن به کار میرود، استفاده کرد، وجود نخواهد داشت. البته میتوان به جای این فلزات و آهن از موارد دیگری مثل آلومینیوم استفاده کرد و تقریبا از پلاستیک، شیشه یا چوب برای آن اهداف بهره برد اما هزینه این موارد نام برده خیلی بیشتر از سنگآهن است. در نتیجه نرخ محصولات تولیدی نیز بالا میروند و زندگی سخت میشود. در ثانی، آلومینیوم گرچه فلزی سبک است و امروزه کاربرد زیادی در زمینههای خودروسازی و … دارد، اما برای تولید آن باید برق خیلی زیادی مصرف بشود. برای همین دولتها و صنایع از این موارد فقط در صورت لزوم استفاده میکنند. بنابراین آن چیز که همیشه مورد قبول و مورد استفاده است، سنگ آهن میباشد.
کاربرد آهن در صنایع فولاد چیست؟
از عمدهترین دلایلی که سنگ آهن را برای آن تولید میکنیم، بهدست آوردن فولاد است. فولاد یک آلیاژ است که از آهن ساخته میشود و به دلیل استحکام بالا در کنار نرخ کم، در ساخت ساختمانها و سازهها، خودروها، کشتیها، قطارها، بناهای زیرساختی، راهآهن، ماشینآلات و حتی مبلمان و … به کار میرود. به همین دلیل سنگ آهن و فولاد نقش بیاندازهای در شکوفایی یا نابودی اقتصاد کشورها دارند و میتوان گفت که صنعت بر پایه آهن و فولاد است. برای همین فولاد اهمیت بسیاری برای ما دارد و ۹۸ درصد از سنگآهنی که استخراج میشود، در تولید فولاد استفاده میشود. به نوعی سنگآهن ماده اولیه فولاد است و بدون آن، دیگر فولادی وجود نخواهد داشت.
سخن پایانی
علاوه بر استحکام بالا و نرخ ارزان، از دیگر مواردی که سبب محبوبیت فولاد نسبت به سایر فلزات شده است، شکلپذیری فوقالعاده آن حتی به صورت سرد است. فولاد را میتوان بهراحتی ذوب کرد و از قابلیتهای آن بهره برد. فولاد ضد زنگ است و همین دوام و ارزش آن را بالا میبرد. همچنین فولاد جوشپذیر و کار با آن ساده است. بنا به همین دلایل، ۹۵ درصد از فلزاتی که در جهان مورد استفاده قرار میگیرند، فولاد هستند و ۵ درصد دیگر سایر فلزات را شامل میشوند.