حکمرانی و اصلاح فرآیندهای حکمرانی نتایج تجربیات است
چهارمین نشست تجربهنگاری حکمرانی اقتصادی مجمع کارآفرینان ایران با حضور روحالله دهقانی فیروزآبادی، معاون سابق علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور برگزار شد.
به گزارش صمت روحالله دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه انسان باید به یک مسئله یا چیز مهم دست پیدا کند و دیگران نیز تایید کنند تا به آن افتخار کند، گفت: بنده توفیق داشتم فقط ۲۲ ماه در خدمت زیستبوم دانشکشور باشم و این زمان برای انجام کارهای بزرگ کافی نیست، زیرا برخی موضوعات نیازمند زمان است تا میوههای آن چیده شود.
وی در ادامه گفت: معتقدم بزرگترین افتخار نسل سوم معاونت علمی، فناوری و نسل چهارم که آقای دکتر سورنا ستاری و بعد بنده هستیم، رسیدن به یک چهارچوب پایهای تحت عنوان قانون جهش تولید دانشبنیان است. در دوره دکتر ستاری در دولت سیزدهم این موضوع مطرح و به کل رد شد و در نتیجه پرونده آن بسته شد، اما در دولت شهید رئیسی مجددا پیگیری شد و در نهایت به ثمر نشست.
قانون جهش تولید دانشبنیان کار بزرگی بود
معاون سابق علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری اظهار کرد: بنده بزرگترین جهاد و کار و تلاشم در دورانی که در معاونت علمی بودم را کمک به اجرا رساندن قانون جهش تولید دانشبنیان میدانم.
دهقانی فیروزآبادی افزود: اولین دستاورد قانون جهش تولید این بود که اعتبار مالیاتی برای صنایع منظور میکرد تا بتوانند بخشی از مالیاتهای خود را در جهت تحقیق و توسعه خود یا شرکتهای دیگر یا فضای آزمایشگاهی و فیزیکی دانشگاهها و پارکها هزینه کنند.
معاون سابق علمی و فناوری ادامه داد: در سال گذشته ۳۲۰۰ تا ۳۳۰۰ میلیارد تومان منابع حاصل شد؛ گرچه که این عدد کمتر از ۱۰ هزار میلیارد تومانی بود که با وزارت امور اقتصادی و دارایی پیشبینی کرده بودیم.
دهقانی فیروزآبادی ساختار معاونت علمی را درست ارزیابی کرد و گفت: با تمام احترام به همه دستگاهها و وزارتخانههای کشور، من معتقدم تنها دستگاهی که در جمهوری اسلامی ایران تنها به همان وظیفه اصلیاش میپردازد، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان است.
در معاونت علمی یک بهم پیوستگی عمیق وجود دارد
وی افزود: در معاونت علمی خلاف دیگر دستگاهها فضای ازهمگسستگی بین مدیران بخشهای مختلف وجود ندارد یا بسیار کمتر است. یکی از دلایلی که بعضا گفته میشود تنها مسیر برونرفت کشور از وضعیت فعلی و بحرانهای جدی که دارد، مسیر دانشبنیان است، بهمپیوستگی عمیقی است که در این حوزه وجود دارد.
معاون سابق علمی و فناوری رئیسجمهور با تاکید بر اینکه حکمرانی و اصلاح فرآیندهای حکمرانی نتایج تجربیات است، اظهار کرد: بزرگترین شکست اکوسیستم مسیر اشتباهی بود که در ابتدای انقلاب پیگیری و طی شد.
دهقانی فیروزآبادی تکنیکزدگی کشور را یک اشتباه عنوان کرد و گفت: یکی از موضوعاتی که باید در آن بازنگری کرد این است که ما پس از پیروزی انقلاب اسلامی دچار تکنیکزدگی شدیم. بعد انقلاب، چون در ادبیات خودکفایی گرفتار بودیم و آسانترین خودکفایی را علم، فناوری و تکنیک میدانستیم و عموما کسانی که اکوسیستم ما را ساختند اساتیدی بودند که از غرب فارغالتحصیل شده یا آمده بودند و در اکوسیستم فناوری زندگی کرده بودند، تکنیکزده و فناوری زده شدیم؛ درحالی که باید اقتصاد اصل میبود. فناوری حوزههای مختلف مهم نبود؛ اقتصاد فناوری معدن، اقتصاد فناوری کشاورزی، اقتصاد فناوریهای صنعت نفت و ... مهم بود.
موج زمان فناوریها، کوچک شده است
وی در ادامه با بیان اینکه موج زمان فناوریها، کوچک شده، اظهار کرد: موج فناوریها دو تا سهساله شدهاند. یک از حرفهایی که به آن اعتقاد داشتم و دارم و خدمت مقام معظم رهبری نیز عرض کردم این است که کوچک بودن خوب نیست، کوچک بودن زیبا نیست، کوچکها ازبین خواهند رفت. کوچک متصل به شبکه بزرگ زیباست.
معاون سابق علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور بیان کرد: در حوزه فناوری یکی از ستادهایی که تشکیل شد ستاد هوش مصنوعی بود. کمی بعد به این نتیجه رسیدم که هوش مصنوعی با همه موضوعات فناوری متفاوت است و در اندازه و قامت معاونت علمی نیست؛ بنابراین در تیر ۱۴۰۲ جلسهای با دوستان در بیت رهبری برگزار کردم. در آن جلسه خدمت دوستان گفتم که ما برای فناوری هوش مصنوعی به یک زیرساخت و یک سازمان بزرگ و مجزا نیاز است؛ بنابراین سازمان ملی هوش مصنوعی تاسیس شد که اساسنامه آن در حال تدوین است.