ترامپ فلسطین را به رسمیت شناخت؟
عربستان سعودی در اواسط ماه مه میزبان اجلاس کشورهای خلیجفارس و ایالات متحده خواهد بود که بخشی از نخستین سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، به عربستان سعودی در دوره دوم ریاستجمهوریاش است. این اجلاس پس از اجلاسی که در ۲۱ مه ۲۰۱۷، در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ برگزار شد، برگزار میشود. ترامپ میگوید در این اجلاس خبر مهمی را اعلام خواهد کرد. بر همین اساس، بسیاری از کشورها و محافل سیاسی در حال گمانه زنی در مورد «خبر مهم» ترامپ هستند.

علی حسین در گزارشی برای «مدیا لاین» نوشت که علاوه بر آنچه ترامپ قصد دارد اعلام کند، دستور کار اجلاس و توافقاتی که انتظار میرود به بحث گذاشته شوند، به موضوعی داغ تبدیل شده است. این موضوعات شامل معاملات امنیتی و نظامی، فناوری و هوش مصنوعی میشود. تمامی رهبران کشورهای خلیجفارس در اجلاس خلیج فارس-آمریکا حضور خواهند داشت، به جز ملک سلمان بن عبدالعزیز که به دلیل مشکلات سلامتیاش مدتهاست در رویدادها یا جلسات عمومی شرکت نکرده است.
آیا دونالد ترامپ کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت؟
یک منبع دیپلماتیک در خلیجفارس که از افشای نام یا موضع خود پرهیز کرد، به «مدیا لاین» گفت: «رئیسجمهور آمریکا قصد دارد اعلامیهای درباره کشور فلسطین صادر کند و به رسمیت شناختن آن توسط ایالات متحده را اعلام نماید. این کشور بدون حضور حماس تأسیس خواهد شد.» این منبع همچنین افزود: «در صورتی که این اعلامیه به تصویب برسد، یکی از مهمترین بیانیهها خواهد بود که موازنه قدرت در خاورمیانه را دگرگون میکند و کشورهای بیشتری به توافق ابراهیم ملحق خواهند شد.» او تأکید کرد که قطعاً توافقهای اقتصادی وجود خواهد داشت، هرچند بسیاری از آنها قبلاً اعلام شدهاند و ممکن است شاهد معافیت کشورهای خلیجفارس از تعرفهها باشیم.
«احمد الابراهیم»، دیپلمات سابق خلیج فارس در گفتوگو با «مدیا لاین» اظهار داشت: «انتظار ندارم که این موضوع به فلسطین مربوط باشد. عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر و عبدالله دوم، پادشاه اردن دعوت نشدهاند. این دو کشور به فلسطین نزدیک هستند و حضورشان در چنین رویدادهایی اهمیت زیادی دارد.» الابراهیم همچنین افزود: «قراردادهای بزرگی در پیش است، شاید مشابه آنچه در اجلاس خلیجفارس و آمریکا در سال ۲۰۱۷ رخ داد، با قراردادهایی از عربستان به ارزش بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار. همچنین نباید فراموش کنیم که امارات متحده عربی سرمایهگذاریهایی به ارزش بیش از یک تریلیون دلار در آمریکا و عربستان سعودی نیز سرمایهگذاریهایی به ارزش بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار اعلام کرده است.» وی ادامه داد: «این موضوع کاملاً واضح است؛ زیرا رئیسجمهور دونالد ترامپ قصد دارد پس از سفرش به عربستان سعودی، از امارات متحده عربی و قطر نیز بازدید کند. این دو کشور دارای اقتصادهای مهم و منابع مالی قابل توجهی هستند و سرمایهگذاریهای عمدهای در ایالات متحده دارند.»
«احمد بوشوکی»، تحلیلگر سیاسی سعودی به مدیالاین گفت: «این موضوع مربوط به معاملات اقتصادی بزرگی است که در پادشاهی عربستان سعودی انجام خواهد شد. شاید دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، وقتی به مردم آمریکا گفت که «قبل از اعلامیه بزرگ او در دو روز آینده، سهام بخرید» به این موضوع اشاره کرده باشد.» بوشوکی در مورد خبر همکاری هستهای صلحآمیز ایالات متحده و عربستان سعودی برای تولید برق در عربستان سعودی گفت: «عربستان سعودی از سال۲۰۱۰ برنامهای را اعلام کرده است و قبلا چندینبار در مورد آن بحث شده است. شرکتهای بینالمللی اکنون در حال کار برای اجرای این پروژهها در عربستان سعودی هستند.»
در حال حاضر برنامههایی برای ساخت نخستین راکتور هستهای این پادشاهی در عربستان سعودی در حال انجام است و چندین شرکت بینالمللی برای طراحی و ساخت این راکتور با هم رقابت میکنند. در همین حال، کشور همسایه خلیج فارس، امارات متحده عربی، در حال حاضر مالک راکتور براکه است و تنها کشور عربی است که با همکاری یک شرکت کرهای، یک نیروگاه هستهای چهار راکتوری دارد.