بارندگی اوضاع خوبی ندارد + جزییات
وجود حدود ۴۰ هزار کیلومتر قنات در کشور بیانگر این است که تمدن ما همواره با بحران آب روبرو بوده است.
![بارندگی اوضاع خوبی ندارد + جزییات](https://cdn.smtnews.ir/thumbnail/xYqlrNJWD0q9/DgHbxnlMXIY4HHxQ1surQAAo85Q3yFplKfjrrTQJMQISG8Fb-tvWQCEK6R5G2jMs3v1XAC0YjKs03C_RWrF535UCCySxu3kk/%D8%AE%D8%B4%DA%A9%D8%B3%D8%A7%D9%84%DB%8C.jpg)
رییس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو گفت: تاجایی که امکان دارد باید قدرت چانهزنی خودمان را بالا ببریم، بنابراین اگر تنوعبخشی در منابع آبی ایجاد کنیم قدرت چانهزنی ما نیز بالا میرود، مثلا وقتی پروژه آبشیرینکن در سیستان و بلوچستان اجرا میکنیم طرف مقابل احساس میکند که نباید با زبان آب در برابر نفت با ما برخورد و به این نتیجه میرسد که باید مصالحه و مذاکره کند.
محمدرضا کاویانپور درباره اوضاع تامین آب باتوجه به روند کاهش بارندگی در کشور اظهار داشت: وجود حدود ۴۰ هزار کیلومتر قنات در کشور بیانگر این است که تمدن ما همواره با بحران آب روبرو بوده است.
بارندگی اوضاع خوبی ندارد
وی با بیان اینکه با توجه به افزایش جمعیت و تغییرات اقلیمی، پژوهشهای آبی در کشور به اولویت تبدیل شده است، افزود: در حال حاضر بارندگی در کشور اوضاع مناسبی ندارد به طوری که حوضه گاوخونی با حدود ۳۴ درصد کاهش، دریاچه نمک ۵۰ درصد کاهش و کرخه ۵۰ درصد بارش مواجه است.
از این اوضاع نترسیم
رئیس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو گفت: ما نباید از این اوضاع بترسیم باید مدیریت، مردم را مطلع کنیم، مصارف را کاهش و الگوی کشت را تغییر دهیم. همچنین صنعت پای کار بیاید و برای نیاز آبی خود برنامهریزی کند، تصفیهخانهها را افزایش دهیم، بازچرخانی آب را تقویت کنیم، راهکارهایی را که میتواند اثرات کمبارشی را به حداقل برساند، دنبال کنیم یعنی با شرایط بحرانی آب همزیستی مسالمتآمیز داشته باشیم و این امکانپذیر است.
لزوم اتخاذ اقدامات ضروری
وی خاطرنشان کرد: ما با استفاده از تکنیکهای پیشرفته مانند هوش مصنوعی و یادگیری عمیق، پیشبینیهای دقیقی از وضعیت منابع آبی کشور داریم. در حال حاضر، پیشبینیها نشان میدهند که کشور در سال جاری با کمبارشیهای جدی روبهرو است. بنابراین، ضروری است اقدامات لازم برای مدیریت منابع آب را از پیش تعیین کرده و اقدامات اضطراری را در نظر بگیریم.
پایتخت تغییر کند یا خیر؟
کاویانپور در ادامه با اشاره به موضوع اوضاع آب تهران و برنامه تغییر پایتخت گفت: انتقال پایتخت تبعات اقتصادی و اجتماعی و تجاری دارد، هرچند خیلی از کشورها مانند هند یک پایتخت تجاری و یک پایتخت سیاسی دارند، در زمان ایران باستان نیز ما یک پایتخت به نام پاسارگاد داشتیم و پایتخت نظامی نیز در شوش و شوشتر مستقر بود آنچه باید مورد توجه قرار گیرد موضوع اقلیم است که اکنون راهکارهایی را به ما تحمیل میکند، مثلا اگر دما بالا برود ساختمانها به روشی باید ساخته شوند که سازگار با دما باشد و یا اینکه صنعت به نحوی جانمایی شود که شرایط پایتخت مدنظر قرار گیرد.
قوش تپه جلوی ۵ میلیارد متر مکعب آب را گرفت
وی همچنین به موضوع آبهای مرزی از جمله سدسازیهای افغانستان و تاثیر آن بر منابع آبی کشور اشاره و تصریح کرد: افغانستان از زمان حامد کرزای سدهایی احداث کرده و متاسفانه در بخش مهندسی از حمایت کشورهای منطقه نیز برخوردار شده است، جدیدا نیز پروژههای بزرگی را اجرا کرده که از جمله آنها قوشتپه است که سالانه حدود ۵ میلیارد متر مکعب آب را جمعآوری کنند و این اقدام روی حوضه سد دوستی ایران و کشور ترکمنستان تاثیر دارد.
در مذاکرات سرسختانه و محکم ورود کنیم
رئیس موسسه تحقیقات آب کشور گفت: وزارت خارجه باید پیگیر موضوع آبهای مرزی باشد و بخشهای مهندسی، فنی، حمایت، پشتیبانی و اطلاعات را نیز وزارت نیرو پیگیر است تا در مذاکرات سرسختانه و محکم ورود کنیم، ما سعی میکنیم اتفاقاتی که در دریای خزر رخ میدهد را به اطلاع دستگاههای مربوطه برسانیم و دستگاه دیپلماسی باید مذاکره کند و بر اساس دانش و پشتوانهای که دارند؛ مذاکرات را پیش ببرند.
اجازه ندهیم با زبان نفت در برابر آب با ما حرف بزنند
وی تاکید کرد: تاجایی که امکان دارد باید قدرت چانهزنی خودمان را بالا ببریم، بنابراین اگر تنوعبخشی در منابع آبی ایجاد کنیم قدرت چانهزنی ما نیز بالا میرود، مثلا وقتی پروژه آبشیرینکن در سیستان و بلوچستان اجرا میکنیم طرف مقابل احساس میکند که نباید با زبان آب در برابر نفت با ما برخورد کند و به این نتیجه می رسد که باید مصالحه و مذاکره کند، باید توانمندی خود را بالا ببریم، این درست نیست که کاری نکنیم و فقط پاسخ دهیم، وقتی تنوعبخشی و راهکار داشته باشیم و مدیریت مصرف کنیم میتوانیم در مذاکرات دست برتر را داشته باشیم.