رونق تولید با تسهیل تجارت/ حرکت به سمت امضای موافقتنامههای تجارت آزاد
رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران مطرح کرد: معاون وزیر صمت و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران ضمن اشاره به 2.5 برابر شدن حجم تجارت ایران با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا بعد از امضای موافقتنامه تجارت آزاد، بر الزام تک نرخی شدن ارز تاکید کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، نشست صبحانه کاری اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی اتاق تهران باحضور محمدعلی دهقان دهنوی معاون وزیر صمت و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی و جمعی از هیات نمایندگان اتاق تهران، برگزار شد.
محمدعلی دهقان دهنوی تسهیل روابط تجاری را زمینهساز رونق تولید و تجارت دانست و افزود: سازمان توسعه تجارت ایران، از بدنه دولت است از اینرو نقش مهمی در تسهیل تجارت خارجی ایفا میکند؛ این سازمان بهعنوان متولی تجارت خارجی از هیج اقدامی در راستای توسعه صادرات دریغ نخواهد کرد اما در این مسیر به کمک بخشخصوصی نیز نیاز دارد.
دهقان دهنوی با بیان اینکه تولید رقابتپذیر لازمه توسعه تجارت است، تصریح کرد: در مسیر تجارت باید قدم به قدم به سمت تجارت آزاد حرکت کنیم؛ اولین تجربه ما در حوزه تجارت آزاد با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا رقم خورد و در این مدت تجارت ایران با کشورهای عضو این اتحادیه 2.5 برابر افزایش را تجربه کرد؛ به نظر میرسد افزایش تجارت محدود به کالاهایی که مشمول تعرفه تجاری شدهاند نبود و روند صادرات کالاهای دیگر نیز تسهیل شد.
رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به امضای پیمان تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: تصویب پیمان تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی و نهایی شدن است، پیمان تجارت آزاد ایران با 5 کشور دیگر عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجالس این کشورها در حال امضا شدن است و تاکنون 3 کشور امضاهای مجالس خود را دریافت و دو کشور دیگر هم در حال اخذ امضای آن هستند.
وی با بیان اینکه 87 درصد تعرفه کالاها بعد از امضای موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا کنار گذاشته شد، گفت: با حذف تعرفهها یک رقابت جدید بین تجار و بازرگانان شکل میگیرد؛ در واقع تجارت آزاد با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا تمرینی برای ورود به تجارت آزاد با سایر کشورهای دنیا خواهد بود. در سفر به ارمنستان در کنار مسائل تجارت آزاد موضوع و مشکلات صادرکنندگان، بخصوص صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی مطرح و بررسی شد از جمله این مشکلات در حوزه صدور ضمانتنامهها بود.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: پیشنهاداتی درباره همکاری در قالب منطقه آزاد در یک شهرک متعلق به ایرانیها در ارمنستان عنوان شده است این پیشنهاد از سوی ایران دنبال خواهد شد تا به یک نتیجه عملی برسیم.
وی مخالفت خود را از نظام چند نرخی ارز اعلام کرد و گفت: تجار و تولیدکنندکان از من انتظار نداشته باشند که من برای دریافت ارز نیمایی آنها تلاش کنم تلاش خواهم کرد تا جایی که میشود صادرکنندهها اجباری برای عرضه ارز خود در سیستم نیما نداشته باشند همچنین واردکنندهها نیز وادار به دریافت ارز نیمایی نباشند.
معاون وزیر صمت شفافیت را اصلیترین وظیفه خود در سازمان توسعه تجارت ایران دانست و افزود: در تقویم نمایشگاهی مشکلاتی وجود دارد وظیفه سازمان توسعه تجارت ایران این است که اطلاعات را شفاف و به موقع در اختیار بخشخصوصی قرار بدهد.
دهقان دهنوی با انتقاد از اختلال در فرآیند بازگشت ارز ، تصریح کرد: صادرکنندگان، کالای ایرانی را از کشور خارج میکنند از این رو وظیفه آنها این است که ارز حاصل از صادرات را به کشور بازگرداند اما نظارتها در فرآیند صادرات نباید مداخلهگرانه باشد؛ به بیان دیگر به بهانه رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز در فرآیند صادرات نباید اختلال ایجاد شود.
به گفته معاون وزیر صمت؛ صادرات و تولید محصول رقابتپذیر نیازمند سرمایهگذاری کوتاهمدت و بلندمدت است و بخشخصوصی میتواند در تامین مالی و سرمایهگذاری برای توسعه صادرات به دولت یاری برساند.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران مخالفت خود را با تعیین سقفهای صادرات و واردات اعلام کرد و افزود: به نظر میرسد این محدودیتها رقابتها را مختل میکند. وقتی سقف برای بازرگانان تعیین شود آن بازرگان هیچگاه نمیتواند وارد بازار جدید شود زیرا مسیر ورود بسته شده است و زمینههای انحصار فراهم میشود. این موضوعات تجارت ما را مختل و ناترازی تجاری را ایجاد کرده است از اینرو من برای رفع آن میجنگم و باز هم تاکید میکنم که در این مسیر همراهی بخشخصوصی لازم است.