ماموریت ممکن
سعید قاسمزاده، معاونت منابع انسانی و امور اجتماعی
در مورد منابع انسانی ایدهآل سازمان ما (شرکت فولاد خوزستان)، میتوان مدتها بحث کرد. در چندین سال گذشته بارها شاهد نظرات، عقاید و سلائق مختلف در دو سوی میز بودهام. در سمت ارائهدهندگان خدمات در این حوزه و نیز در سوی مشتریان! به نظر بنده برای فولاد خوزستان مدلی که در این مقطع جوابگوست، مدلی است که علاوه بر توجه به مدلهای علمی این حوزه (نظیر مدل ۳۴۰۰۰) از متن موجود شرکت نیز استفاده کرده و متناسب با آن، طراحی شود. اصولاً دپارتمان منابع انسانی ایدهآل از نظر بنده؛ واحدی است متخصص، پاسخگو، اخلاقمدار، چابک و همراه کارکنان. وظیفه اصلی آن جذب نیروی کیفی در زمان مناسب، نگهداشت بهینه آنها و ارزیابی مستمر جهت حفظ حداکثر کارایی در طول دوره خدمت، توسعه شایستگیهای رهبران و نیز حفاظت از محیط زیست و بهبود عملکرد در حوزههای ایمنی و بهداشت است.
و این واقعاً حرف درستی است! کارکنان قبل از این که منابع یا سرمایههای انسانی باشند، انسان هستند. انسانهایی با همه عواطف، احساسات، پیچیدگیها و نیازها. ما باید در تمام طراحیها متوجه این موضوع باشیم. قطعاً با درک دو سویه، میتوان نتایجی شگفتانگیز گرفت. پرسنل غیور فولاد خوزستان که همواره در طول دوره عمرِ شرکت، عاشق آن بودهاند، میتوانند در صورت استفاده بجا از این اشتیاق توسط بالا دست تسهیلکننده و تسریعکننده این طراحیها باشند. کارکنان شرکت که همواره از اجزاء اصلی تشکیلدهنده برند فولاد خوزستان بودهاند، در جای جای صنعت فولادِ این مرز و بوم خوش درخشیدهاند و منشاء خیر در راهبریِ بسیاری از صنایع فولادی در اقصا نقاط کشور شدهاند. این کارکنان که در طی طوفان های سهمگین سالهای عمر شرکت همواره منجی آن بودهاند، فرزندان کارکنانی هستند که به قدمت صنعت در استان خوزستان و بیش از یکصد سال است که قلبشان به عشق کشورشان تپیده و برای اعتلای نام آن از هیچ کوششی فروگذار نکردهاند. میشود با طراحیهای درست، این اشتیاق را شعلهورتر کرد و سازمان را به روزهای طلائی و اوج خودش بازگرداند.
این موضوع اهمیت و خطیر بودن مسؤلیت ما را در معاونت منابع انسانی نشان میدهد. به عقیده بنده و به طور خاص، کار در صنعت فولاد عزت نفس و قدرت و در عین حال فروتنی و افتادگی را همراه خود به ارمغان می آورد. ما باید از این مشخصههای ذاتی موجود در سازمان به نحو احسن استفاده ببریم و شرکت را حول منافع مشترکمان، متحد کنیم. کمک به دستیابی به ارزشها و اهداف سازمانی، ترویج اخلاق در همه روابط و تامین معیشت کارکنان، همه گامهایی ابتدایی در مسیر تعالی منابع انسانی است. هدف غایی ما این است که به استانداردهای روز دنیا در این حوزه برسیم و به این منظور لازم است که از هماکنون جهتگیریهایمان درست و به همان سمت و سو باشد.
وجود کمیتههای موسوم بهDEI) Diversity¡ Equity¡ Inclusion)که این روزها در سازمانهای به روز دنیا در حال پاگیری و جا افتادن است، به منظور تنظیمِ متعادل و منصفانه سازمانهاست. این کمیتهها در سه قسمت، تضمینکننده توزیع عادلانه امکانات، موقعیتهای شغلی و بهرهوری از تمام فرصتهای سازمانی برای کلیه کارکنان هستند. این کمیتهها مراقبت میکنند که به هیچوجه در هیچ تصمیمی، سوگیریهای متداول اتفاق نیفتند. سه جزء مذکور به این شرح هستند:
- حفظ گوناگونی (Diversity): استفاده از همه تنوعات قومی، نژادی، مذهبی، جنسیتی و سلائق به هنگام استخدام.
- تساوی حقوق (Equity): حذف همه موانع به جهت برابری در پرداختها، برابری در انتصابات و غیره.
- مشارکت همگانی (Inclusion): مشارکت دادن همه در امور و تصمیمگیریها. یا به عبارتی شنیدن صدای همه.
خلاصه دغدغه این کمیتهها، استفاده بهینه از تمام افراد مطابق با تواناییها، مهارتها، شایستگیها و علائق آنها و جلوگیری از حذف افراد از گردونههای موجود است. برای دوام آوردن در دنیای امروز و آینده کسب و کار، باید از هم اکنون و خیلی فوری هدفگیریهایمان را تصحیح و زیرساختهایمان را درست پیریزی کنیم. به منظور دستیابی به بهترین نتایج در کوتاهترین زمان و به درستترین شکل، لازم است که در وهله اول یک ستاد تحول تشکیل شود که به عنوان برج مراقبت عمل نموده و مشاهدهگر و رصدکننده کلیه برنامهها، عملیات و رویدادهای جاری در این حوزه باشد(To have the Big Picture). اعضای این ستاد از خبرگان حوزه HR و نیز عزیزانی از مشتریان این حوزه خواهند بود که قاعدتاً بزرگترین آنها حوزه بهرهبرداری است (حدود سه چهارم کارکنان در این قسمت هستند). پس از تشکیل این ستاد، برنامههایی که در قالب استراتژیهای سال حوزه یHRتعریف شدهاند، هدایت و در صورت نیاز اصلاح میشوند. طبیعتاً امور و جزئیات اجرایی برنامهای مدیریتهای مختلفِ زیرمجموعه HR در جلسات تخصصیِ پیگیری، توسط مدیر مربوطه چک و تسهیلگری میشوند. این مدیریتها عبارتند از: مدیریت: HSE، آموزش، سازماندهی و روشها، امور اداری و نیز خدمات و امور اجتماعی. در همه این مجموعهها بدلیل عقبافتادگیهای مزمن، نیاز به فعالیتهای تحولی فوری و قاطع داریم. قطعاً در ستاد تحول منابع انسانی، جهتگیریهای تیم مطابق اصول روز دنیا خواهد بود. در صورت نیاز و به جهت اقتباس و استقبال از رویکردهای جدید، از مشاورین مجرب کشوری استفاده خواهیم کرد. همچنین در همه زمینهها از پیشنهادات همیشه کمککننده همکاران در همه ردهها بهره خواهیم برد. رجاء واثق و اطمینان دارم که بدین روش و با مشارکت تمام ارکان سازمان، دپارتمان منابع انسانی شرکت فولاد خوزستان، بهطور اساسی شکوفا شده و حتی مستحکمتر از قبل به کار خود ادامه خواهد داد.