-
نویسنده<!-- -->:<!-- --> <!-- -->مرضیه احقاقیواکنش بازار فلزات به شاخص‌های اشتغال امریکا

فلزی‌ها ناامید شدند

خبر تصمیم فدرال‌رزرو مبنی بر رشد تنها ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره در هفته منتهی به روز یکشنبه، 5 فوریه منتشر شد. انتظار می‌رفت انتشار این خبر به رشد بازارهای کالایی و فلزی منتهی شود، بااین‌وجود انتشار داده‌های اشتغال این کشور برای ماه ژانویه مانع اثرگذاری خبر یادشده شده بود.

فلزی‌ها ناامید شدند

نرخ بیکاری در ماه ژانویه در امریکا به کمترین میزان ظرف ۵۰ سال اخیر رسیده و همین موضوع احتمال اخذ سیاست انقباضی ازسوی فدرال ‌ رزرو را تقویت می ‌ کند. بدین ترتیب شاهد توقف مسیر صعودی بهای فلزات در بازارهای جهانی و حتی بازگشت قیمت ‌ ها به مسیر نزولی بوده ‌ ایم. در چنین شرایطی انتشار اخباری مبنی بر سرعت پایین بازگشت اقتصاد چین به مسیر رشد و همزمان شدت گرفتن تنش ‌ های ژئوپلتیک میان چین و امریکا بر واهمه فعالان بازارهای فلزی دنیا افزوده است.

نگاهی به بازار جهانی

چهارشنبه، اول فوریه فدرال ‌ رزرو نرخ بهره را در امریکا مطابق انتظارات برابر ۰ و ۲۵ درصد افزایش داد. بدین ترتیب نرخ بهره در این کشور به 4.75 درصد رسید. جروم پاول، رئیس فدرال ‌ رزرو در سخنرانی خود پس از اتمام نشست این نهاد اعلام کرد: «جریان کاهش تورم در امریکا ادامه ‌ دار شده است.» پاول همچنان تاکید کرد: «نبرد بانک مرکزی با تورم کم ‌ نظیر این کشور رو به اتمام است.» صحبت ‌ های پاول این سیگنال را به بازار داد که نرخ بهره امریکا به اوج خود رسیده و افزایش بیشتر نرخ بهره لازم نیست. به گزارش صمت سخنرانی پاول زمینه کاهش شاخص دلار را فراهم کرد؛ تا جایی که شاخص دلار به کمترین سطح خود از آوریل ۲۰۲۲ تاکنون رسید. تضعیف شاخص دلار و امیدواری به کاهش احتمال بروز رکود اقتصادی، به سود بازارهای فلزی و مالی دنیا تمام شد. کاهش موفقیت ‌ آمیز تورم در امریکا و امیدواری نسبت به کاهش شدت عمل ازسوی فدرال ‌ رزرو در اخذ سیاست ‌ های انقباضی، بر ریسک ‌ پذیری فعالان بازارهای مالی و کالایی دنیا افزود.

کنترل تورم در اروپا به نفع دلار تمام شد

در روز پنجشنبه، ۲ فوریه نشست بانک مرکزی اروپا و انگلیس برگزار شد. کشورهای عضو اتحادیه اروپا و همچنین انگلیس در ماه ‌ های گذشته با چالش روند رو به رشد تورم در اقتصاد خود روبه ‌ رو بوده ‌ اند؛ بنابراین در این کشورها نیز با هدف کنترل نرخ تورم، سیاست رشد نرخ بهره در پیش ‌ گرفته شد. در نشست بانک مرکزی انگلیس مقرر شد نرخ بهره در این کشور ۰ . ۵ درصد افزایش یابد و به این ترتیب نرخ بهره در این کشور به ۴ درصد رسید. نرخ بهره بانک مرکزی اروپا نیز با رشد ۰ . ۵ درصدی به ۳ درصد افزایش یافت. بانک مرکزی اروپا به افزایش ۰ . ۵ درصدی نرخ بهره در نشست بعدی اشاره کرد، اما تصمیم ‌ گیری برای آینده نرخ بهره در کشورهای اروپایی منوط به شاخص ‌ های اقتصادی خواهد بود. پس از برگزاری دو نشست یادشده شاخص دلار بخشی از افت خود را جبران کرد و افزایش یافت.

آمار اشتغال، امیدها را ضعیف کرد

پس از برگزاری نشست فدرال ‌ رزرو، فعالان بازار نسبت به کنترل تورم و توقف روند صعودی نرخ بهره در امریکا امیدوار شدند، اما این شرایط مثبت برای مدت ‌ زمان طولانی ادامه نیافت، چراکه انتشار داده ‌ های بخش اشتغال امریکا در روز جمعه، 3 فوریه بازار را شوکه کرد. در این روز گزارشی از وضعیت بازار کار در امریکا منتشر شد. براساس این آمار نرخ واقعی بیکاری در این کشور ۳ . ۴ درصد اعلام شد، این در حالی است که نرخ پیش ‌ بینی ‌ شده بیکاری در این کشور ۳ . ۶ درصد بود؛ بنابراین می ‌ توان این ‌ طور ادعا کرد که در سال جاری میلادی شرایط بازار کار در بزرگ ‌ ترین اقتصاد دنیا، مثبت و بهتر از برآوردها بوده است. علاوه بر این میزان اشتغال در بخش غیرکشاورزی از پیش ‌ بینی ۱۸۵ هزار شغل فراتر رفت و برابر ۵۱۷ هزار نفر اعلام شد. در همین حال متوسط دستمزد ساعتی نیروی کار مطابق با انتظارات بازار منتشر شد. داده ‌ های اشتغال اقتصاد امریکا حکایت از آن دارد که وضعیت اشتغال در این کشور بسیار مطلوب است، اما این آمار مثبت اختیارات فدرال ‌ رزرو برای رشد نرخ بهره در این کشور را بیشتر می ‌ کند. در چنین شرایطی فعالان بازار دوباره با واهمه احتمال افزایش نرخ بهره در ماه ‌ های مارس و مه روبه ‌ رو شده ‌ اند و به این ترتیب دوباره شاهد تقویت ارزش دلار در مقایسه با سایر ارزها بوده ‌ ایم. با انتشار اخبار یادشده شاخص دلار بخشی از افت خود را جبران و تا محدوده ۱۰۳ واحد افزایش پیدا کرد.

چین و ریسک های جدید بازار

سیاست ‌ های سختگیرانه چین برای کنترل کرونا که از آن با عنوان سیاست ‌ های کروناصفر یاد می ‌ شود، از مهم ‌ ترین دلایل ریزش بهای فلزات در این کشور و تحمیل فشار به بازارهای جهانی بود. با این ‌ وجود دولت این کشور به ‌ دنبال شرایط نامساعد اقتصادی و اعتراضات بی ‌ سابقه مردمی، تا حدودی از پافشاری بر سیاست ‌ های سختگیرانه عقب ‌ نشینی کرده است. در حال حاضر برنامه ‌ های اعلام ‌ شده دولت چین برای بازگشایی اقتصاد و درهای کشور به روی گردشگران داخلی و خارجی پس از ۳ سال قرنطینه ‌ های به ‌ شدت سختگیرانه مرتبط با کرونا، به بهبود شاخص ‌ های جهانی اقتصاد کمک کرده است.با این ‌ حال هفته گذشته خبری مبنی بر سرنگونی یک بالون مشکوک به جاسوسی چین توسط امریکا منتشر شد که به ‌ منزله وخامت روابط میان چین و امریکا است. چندی پیش یک ژنرال امریکایی در یادداشتی که به تاریخ اول فوریه منتشر شد، به احتمال وقوع جنگ میان چین و امریکا در 2 سال آینده اشاره کرد. در پی انتشار این یادداشت، یکی از جمهوری ‌ خواهان ارشد کنگره ایالات ‌ متحده نیز تاکید کرد احتمال درگیری با چین بر سر تایوان بسیار زیاد است.البته چین پس از بررسی و تفحص مکررا به طرف امریکایی اطلاع داد که این بالون مختص استفاده غیرنظامی و برای هواشناسی است و ناخواسته وارد حریم هوایی امریکا شده است؛ بر همین اساس باتوجه به سرنگونی این بالون توسط امریکا، پکن حق پاسخگویی به این اقدام امریکا را برای خود محفوظ می ‌ داند. تنش ‌ های یادشده به ‌ منزله ریسک ‌ های سیاسی و اقتصادی هستند که عملکرد بازارها را تحت تاثیر قرار می ‌ دهد؛ بنابراین نمی ‌ توان به ‌ سادگی از کنار آنها عبور کرد.

رشد اقتصادی دنیا، سیگنال ساز مثبت

صندوق بین ‌ المللی پول در گزارش جدید خود که در روز 31 ژانویه منتشر شد، پیش ‌ بینی کرد اقتصاد جهانی در سال جاری میلادی ۲ . ۹ درصد رشد کند. در همین حال میزان رشد اقتصادی دنیا برای سال ۲۰۲۴ برابر ۳ . ۱ درصد برآورد شده است.میزان رشد اقتصادی دنیا در سال ۲۰۲۳ میلادی کمتر از رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۲ است، بااین ‌ وجود از پیش ‌ بینی ‌ های قبلی برای سال جاری، بهبود یافته و همین موضوع نیز خبر مثبتی برای فعالان اقتصادی دنیا محسوب می ‌ شود. پیش ‌ بینی بهبود وضعیت اقتصادی دنیا در سال جاری میلادی خلاف برآوردهای قبلی از عملکرد مثبت برخی کشورها مانند امریکا ناشی می ‌ شود. امریکا در سه ‌ ماهه سوم سال ۲۰۲۲ توانست رشد اقتصادی خود را بهبود بخشد و بازار کار قوی ایجاد کند. بدین ترتیب مصرف خانوارها افزایش یافت و سرمایه ‌ گذاری تجاری با رشد فراتر از انتظار روبه ‌ رو شد. علاوه بر این کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز در این ‌ مدت عملکرد بهتری را از خود به نمایش گذاشتند.برنامه ‌ های اعلام ‌ شده دولت چین نیز برای بازگشایی اقتصاد و درهای این کشور به روی گردشگران داخلی و خارجی، پس از 3 سال قرنطینه ‌ های به ‌ شدت سختگیرانه مرتبط با کرونا، به بهبود شاخص ‌ های جهانی اقتصاد کمک کرده است. در گزارش صندوق بین ‌ المللی پول تاکید شده میانگین جهانی نرخ تورم در سال ۲۰۲۳ میلادی برابر ۶ . ۶ درصد گزارش ‌ شده و انتظار می ‌ رود این رقم در سال ۲۰۲۴ به ۴ . ۳ درصد کاهش یابد. علاوه بر این براساس برآوردهای سازمان بین ‌ المللی پول انتظار می ‌ رود ۸۴ درصد از حدود ۲۰۰ کشور جهان در سال میلادی کنونی با تورمی کمتر از سال ۲۰۲۲ روبه ‌ رو شوند.این صندوق در ادامه اعلام کرد نرخ ‌ های بالای بهره و ادامه جنگ روسیه و اوکراین همچنان بر فعالیت ‌ های اقتصادی در جهان تاثیر منفی خواهد داشت. بی ‌ تردید هرچه اقتصاد دنیا بهبود یابد، تقاضا برای خرید فلزات در بازارهای جهانی تحریک خواهد شد و این تحریک تقاضا عامل اصلی تداوم مسیر صعودی بهای فلزات در بازارهای جهانی است.

بازار مس زیر ذره بین

میانگین قیمت مس در ژانویه ۲۰۲۳ میلادی برابر ۸۹۹۹ دلار به ‌ ازای هر تن گزارش ‌ شده است. باوجود اینکه بهای مس در ماه ‌ های پایانی سال ۲۰۲۲ رو به افزایش گذاشت و این مسیر صعودی در سال جدید میلادی نیز ادامه یافت، بازار خریدوفروش این فلز سرخ ‌ رنگ همچنان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کم ‌ رونق است. میانگین قیمت مس در ژانویه سال گذشته میلادی برابر ۹۷۷۵ دلار به ‌ ازای هر تن گزارش ‌ شده است؛ بنابراین میانگین قیمت خریدوفروش مس در ژانویه امسال حدود ۷۷۶ دلار در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۲ ، پایین ‌ تر است. این افت قیمتی در سایه بروز چالش ‌ های اقتصادی در اقتصادهای بزرگ دنیا و کاهش تقاضا برای خرید فلزات حاصل ‌ شده است. مس در نخستین روز از فوریه امسال در بورس فلزات لندن با بهای ۹۱۷۵ دلار به ‌ ازای هر تن معامله شد. قیمت این فلز ۳ فوریه با کاهش ۱۱۵ دلاری به ۹۰۶۰ دلار رسید. انتشار داده ‌ های اشتغال امریکا و تقویت ارزش دلار، به ضرر بازار فلزات منتهی شد و زمینه افت بهای فلز سرخ را فراهم کرد.

رونق بازار آلومینیوم

بهای فروش آلومینیوم در بورس ‌ های دنیا در ماه ‌ های پایانی سال ۲۰۲۲ دوباره رو به رشد رفت و این روند صعودی در سال ۲۰۲۳ نیز ادامه یافت. با این ‌ وجود این فلز همچنان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با بهای کمتری معامله می ‌ شود. میانگین قیمت فروش آلومینیوم در بورس فلزات لندن در ژانویه ۲۰۲۲ میلادی ۳۰۰۳ دلار به ‌ ازای هر تن بوده، در حالی ‌ که میانگین قیمت فروش این فلز در ژانویه امسال ۲۴۸۹ دلار به ‌ ازای هر تن گزارش ‌ شده است. این فلز در نخستین روز از فوریه ۲۰۲۳ با بهای ۲۶۱۱ دلار به ‌ ازای هر تن در بورس فلزات لندن خریدوفروش شد، اما فروش این فلز در کانال ۲۶۰۰ دلاری تنها برای یک روز پایدار بود و قیمت این فلز ۳ فوریه به ۲۵۶۰ دلار کاهش یافت.

صعود روی متوقف شد

میانگین قیمت روی در بورس فلزات لندن در ژانویه امسال ۳۲۸۹ دلار به ‌ ازای هر تن برآورد شده است. این فلز در نخستین روز از فوریه با قیمت ۳۴۳۹ دلار به ‌ ازای هر تن معامله شد، اما روند صعودی بهای این فلز ادامه ‌ دار نبود، زیرا رقم آن در روز ۳ فوریه به ۳۳۶۱ دلار کاهش یافت.

سخن پایانی

در حالی ‌ که انتظار می ‌ رفت رشد ۰ . ۲۵ نرخ بهره امریکا برای ماه فوریه از افزایش بهای کامودیتی ‌ ها حمایت کند، انتشار داده ‌ های اشتغال این کشور برای ماه ژانویه، این امید را ناامید کرد. ایجاد 517 هزار شغل جدید در امریکا برای ماه ژانویه نرخ بیکاری در این کشور را به کمترین میزان ظرف 50 سال اخیر رساند که این داده خبری خوش از وضعیت اقتصادی این کشور است؛ با این ‌ وجود فعالان بازارهای مالی و کالایی دنیا را ترساند، چراکه در چنین شرایطی فدرال ‌ رزرو به اخذ سیاست انقباضی بیشتر بدون واهمه از تبعات منفی آن با هدف کنترل تورم ترغیب خواهد شد. در همین حال عملکرد نه ‌ چندان مثبت اقتصادی چین برای بازگشت به مسیر رشد چالش دیگری است که مانع تداوم صعود بهای فلزات در بازارهای جهانی شده، این ‌ در حالی است که تا پیش ‌ از این بسیاری از فعالان بازار نسبت به کاهش محدودیت ‌ های کرونایی در چین و آثار مثبت آن بر اقتصاد این کشور امیدوار شده بودند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین