ارمغان مذاکرات برای بازار آهن
با توجه به ثبات قیمت اهن که در چند روز اخیر در بازار آهن و فولاد مشاهده شد میتوان گفت که عمده فروشندگان تغییری در قیمت روز میلگرد اعمال نکردند.
در نخستین روز هفته شاهد ثبات قیمت روز آهن آلات در عمده مبادی فروش بودیم به طوری که بیشتر مقاطع فولادی تغییر قیمت نداشتند و با حفظ قیمت روز پنجشنبه عرضه شدند.
بازار ارز نیز که همچنان دچار نوسان است و روز گذشته شاهد کاهش جزئی نرخ دلار بودیم. قیمت دلار با حفظ کانال قیمتی ۲۸ هزار تومان، نوسان کاهشی را تجربه کرد به طوری که در پایان روز شنبه در بازار آزاد به قیمت ۲۸ هزار و ۳۸۰ تومان به فروش رسید.
تحلیل روزانه قیمت آهن
با توجه به ثبات قیمت اهن که در چند روز اخیر در بازار آهن و فولاد مشاهده شد میتوان گفت که عمده فروشندگان تغییری در قیمت روز میلگرد اعمال نکردند و جز چند شرکت که کاهش ۵۰ الی ۱۰۰ تومانی داشتند تقریبا همه شرکتها ثبات قیمت داشتند.
قیمت روز تیرآهن نیز نوسانات متعددی را تجربه کرد به طوری که در بخش شاخهفروشی افزایش قیمت ۱۰ الی ۲۰ هزار تومانی مشاهده شد، قیمت تیراهن در بخش کیلوفرشی نیز افزایش ۵۰ تومانی داشت اما بیشتر شرکتها ثبات قیمت داشتند.
قیمت نبشی و ناودانی ایرانی نیز مانند غالب مقاطع فولادی ثبات قیمت را تجربه کرد. قیمت پروفیل و انواع لوله نیز تقریبا در همه مبادی فروش کاهش تقریبی ۱۰۰ تومانی داشت و تنها دو شرکت بدون تغییر قیمت محصولات خود را عرضه کردند.
همانطور که بارها اشاره شد کلیه بازارها از جمله بازار آهن و فولاد در انتظار خوشبینانه ناشی از مذاکرات به سر میبرند و با سیگنالهای مثبتی که به طور روزانه از روند مذاکرات منتشر میشود به ثبات بیشتر در این بازار منجر میشود.
از سوی دیگر روند معاملات بورس کالا و قیمت ارز نیز در ثبات حاکم بر قیمت آهن الات بیتأثیر نیست و کماکان عمق بیشتری به سکون و رکود فعلی میبخشد و به نظر میرسد تا چند روز آتی اوضاع بر همین منوال باقی بماند، یعنی جو غالب بر قیمت آهن ثبات حداکثری مقاطع فولادی در بیشتر مبادی فروش خواهد بود.
تبعات عرضه مواد اولیه در بورس کالا
پس از صدور شیوهنامهای مبنی بر لزوم عرضه همه محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا، مخالفت و موافقت برخی از فعالان این حوزه را برانگیخت و آنطور که از آمار و شواهد پیداست صنایع فولادی بیش از سایر واحدها از این دستورالعمل متضرر شدهاند.
به گفته جهاندار شکری رئیس هیأت مدیره ذوب آهن بیستون کرمانشاه، پس از اجرایی شدن این شیوهنامه واحدهای تولیدی ناگزیر از تهیه مواد اولیه خود از طریق بورس کالا هستند که این روند صرفه اقتصادی برای این واحدها ندارد.
از طرفی دیگر به اجبار باید محصولات خود را در بورس کالا و با قیمتگذاری دستوری عرضه کنند که باز هم صرفه اقتصادی ندارد و قیمت محصولات عرضه شده در مقایسه با هزینه تولید ناچیز است و این امر آسیبهای جدی را برای این واحدها در پی دارد، اگرچه از شرایط ایجادشده حدود دو ماه میگذرد اما آسیبهای آن روزبهروز آشکارتر شده است و اگر همین روند ادامه بیابد برخی واحدهای ذوب القایی را به تعطیلی میکشاند.
وی در ادامه تصریح کرد: حدود نیم میلیون نفر به طور غیرمستقیم و صد هزار نفر نیز به طور مستقیم در این زنجیره درحال فعالیت هستند که اگر تدبیری در این زمینه اندیشیده نشود ناامنی شغلی را برای این افراد در پی خواهد داشت.
شکری افزود: در ابتدا این شیوهنامه با هدف تنظیم بازار و حذف دلالان و سامان بخشیدن به این حوزه بود اما آنچه در واقعیت امر مشاهده میشود افزایش قیمتگذای دستوری است که در بورس کالا اتفاق میافتد، درحالی که سازوکار قیمتگذاری در بورس کالا براساس عرضه و تقاضا است.
رئیس هیأت مدیره کارخانه ذوب آهن بیستون کرمانشاه بیان کرد: از آنجایی که محصولات نهایی و شمش در بورس کالا با دو هزار تومان در هر کیلو زیر قیمت عرضه میشود، تولیدکنندگان را با ضرر و زیان مالی مواجه کرده است که در صورت ادامه این روند برخی واحدهای ذوب آهن و تولید شمش تعطیل خواهند شد، اگرچه درحال حاضر نیز برخی از این واحدها تعطیل شدهاند یا در حالت نیمه تعطیل قرار دارند.
شکری با اشاره به اهمیت صنایع تولیدی گفت: صنعت فولاد یکی از لاینهای مهم و ارزآور کشور است که بهتر است با شرایط اقتصادی فعلی کشور توجه بیشتری به این واحدها شود.
وی اظهار کرد: پیشنهاد میشود برای تعیین قیمت این محصولات قیمت ارز نیمایی به طور واقعی محاسبه شود نه کمتر از نرخ واقعی! زیرا با ادامه این روند به طور قطع واحدهای تولیدی به تعطیلی کشیده میشوند.
این امر در نهایت به کمبود تولید و کاهش عرضه محصولات در بورس منجر میشود که در این صورت نیز باید منتظر افزایش قیمتها باشیم و پر واضح است که آتش افزایش قیمتها نیز در نهایت دامن مصرفکننده نهایی را میگیرد.
رسول خلیفه سلطان دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در این زمینه اظهار کرد: عرضه محصولات اولیه در بورس کالا از جانب تولیدکنندگان چندان پذیرفته نیست و زمینه رقابت در بورس کالا را از میان برمیدارد و به دلیل افزایش تقاضا و عرضه کم، قیمتها نیز افزایش مییابد.
منبع: آهن پرایس