کردستان در مسیر صنعتی شدن
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان با بیان اینکه درحالحاضر ۴۲.۵ درصد اقتصاد استان در دست مجموعه صنعت، معدن و تجارت است گفت: ۴۲ درصد اقتصاد کردستان وابسته به حوزه صنعت، معدن و تجارت است.
به گفته این مقام مسئول حرکت به سمت صنعتی شدن با ایجاد زنجیرههای ارزش امکانپذیر بوده و این مهم همواره جزو اولویتهای ما در استان است. برهمین اساس بختیار خلیقی با اشاره به ضرورت توسعه صادرات صنایعمحور، بر حمایت از فعالان صنعتی در تولید صادراتمحور تاکید کرد. به گفته خلیقی میانگین رشد تولید در سال گذشته در حوزه صنعت کشور هشت درصد و معدن هم ۲ درصد بوده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان با اشاره به اینکه توسعه بازار صادراتمحور هم در اشتغال و هم در بحث اقتصاد استان تاثیرگذار است، بیان کرد: انتظار میرود با برنامهریزی و حمایتهای همه جانبه شاهد تحقق این امر در استان باشیم.
صمتخلیقی با بیان اینکه استان از لحاظ اقتصادی بسیار توانمند است و درحالحاضر ۴۲ و نیم درصد اقتصاد استان در دست مجموعه صنعت، معدن و تجارت است، یادآور شد: کردستان جدای از مرزیبودن و همچنین بحث کشاورزی، در بحث معدن و صنایع معدنی نیز حرف برای گفتن دارد.
وی با اشاره به این مطلب که مساحت استان ۲۹ هزار کیلومترمربع است و دو درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده است، ادامه داد: در کردستان ۱۹ ناحیه و شهرک صنعتی داریم و با دارابودن منطقه آزاد تجاری صنعتی بانه و مریوان و منطقه ویژه اقتصادی بانه توانستهایم در زمینه صنعت، معدن و تجارت استان گامهای جدی برداریم.
برنامهریزی در حوزه دانشبنیان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان اینکه مجموعه صمت در زمینه دانشبنیان و ایجاد اشتغال اهداف و برنامهریزیهای خاص دارد، گفت: برای تولید هم گامهای جدی برداشته شده چرا که علاوه بر رشد اقتصادی و کاهش تورم، آرامش اجتماعی به دنبال دارد.
خلیقی گفت: درحالحاضر در استان کردستان ۹۹۶ واحد صنعتی داریم که ۱۶۵ واحد آن غیرفعال و ۶۵۸ واحد فعال است و بقیه به صورت نیمهفعال فعالیت خود را ادامه میدهند.
وی همچنین در حوزه معادن نیز ۳۵۵ واحد معدنی داریم که ۲۰۲ واحد آن فعال و ۷ واحد در حال تجهیز و بقیه هم غیرفعال است.
مدیرکل صمت کردستان افزود: در سطح استان ۸۵ هزار واحد صنفی در قالب ۱۰ اتاق اصناف و ۱۲۵ اتحادیه صنفی وجود دارد که نسبت به امر خدمات به مردم استان فعالیت دارند.
نقش صمت در تولید ناخالص استان
بختیار خلیقی اظهارکرد: مجموعه صنعت، معدن و تجارت و اصناف در کل در ۳۰ درصد تولید ناخالص استان نقش دارند.
وی با اشاره به اینکه ۳۷ درصد اشتغال کردستان هم مربوط به بخش صمت است، افزود: در مجموعه صمت، بخش عمدهای از فعالیتهای اقتصادی به طور مستقیم در راستای خدمات رسانی به مردم شکل گرفته است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان ادامه داد: با تدوین یک سند مدون از ظرفیت ها، فرصتها و حتی مشکلات و کاستی ها، برنامهریزی هایی را در سطح کلان برای توسعه بخش اقتصادی استان داریم.
وی با بیان اینکه گامهای موثری برای تحقق شعار سال برداشته شده است، گفت: سال گذشته و امسال رتبه نخست اشتغال را در بین تمام دستگاههای اجرایی استان کسب کردهایم به گونهای که پارسال با وجود اینکه تعهد ایجاد اشتغال برای ۹ هزار و ۸۰۰ نفر را داشتیم این میزان به ۱۰ هزار و ۵۰۰ نفر رسید.
خلیقی یادآور شد: خوشبختانه امروز استان به سمت صنعتی شدن در حال حرکت است و این نهضت، همچنان با ایجاد زنجیرههای ارزش در حوزههای مختلف ادامه دارد.
ذخایر معدنی کردستان
وی با بیان اینکه به لحاظ ذخایر معدنی پنجمین استان کشور هستیم، بیان کرد: واحدهای صنعتی و تولیدی بزرگی در راستای تکمیل زنجیره تولید از برداشت تا محصول نهایی در حوزه معدن ساخت و یا در حال ساخت هستند.
مدیرکل صمت کردستان به فعالیتهای حوزه تجارت خارجی، داخلی و اصناف نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به مرزی بودن و ظرفیت تجاری در استان، مقرر شد در آینده نزدیک نیز دیگر معابر غیررسمی استان بازگشایی شوند که این امر موجب رونق اقتصادی شهرستانهای مرزی کردستان و اشتغالزایی در حوزه تجارت میشود.
ساماندهی اصناف استان
وی با بیان اینکه در حوزه اصناف نیز در کردستان ۸۵ هزار واحد صنفی در قالب ۱۲۰ اتحادیه و ۱۰ اتاق اصناف ساماندهی شدند، افزود: مشکلات صاحبان اصناف احصا شده که برخی از آنها در حوزه ملی قابل مطرح و برخی نیز در حوزه استانی است که میتوان آنها را با تعامل و همکاری حل کرد.
خلیقی اظهار کرد: بحث مالیات، عدم اجرای قانون امور مالیاتی کردستان در خصوص ضرایب سود سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، عدم پرداخت تسهیلات با نرخ بهره مناسب به اصناف، عدم ساماندهی دست فروشان، انتقال صنوف آلاینده و مزاحم به خارج از محدوده شهری و اخذ مبالغ اضافی از اصناف توسط برخی از دستگاههای اجرایی مانند دفاتر بهداشتی بخشی از مشکلات این حوزه است.
بردن وحدت و انسجام ملی و قومیتها هستند، تاکید کرد و ادامه داد: دشمن مذهب و قومیت برایش مهم نیست بلکه تنها به دنبال ضربه زدن به نظام مقدس جمهوری اسلامی است.
مدیرکل صمت کردستان یادآور شد: امروزه بازاریان در خط مقدم جبهه اقتصادی قرار دارند و وظیفه و رسالت مهمی بیش از گذشته دارند و همانطور که در سالهای گذشته و بعد از انقلاب ثابت کردهاند در همه مقاطع همراه نظام بودهاند و امروز هم پای نظام خود ایستادهاند.
وی بیان کرد: ایران اسلامی این روزها یک ایران منسجم و قدرتمند است که مردم همیشه در صحنهای نیز دارد، دشمن با این موضوع مشکل دارد و از همین سو تمام فعالیتهای خود را بر پایه مذهبی و قومیتی طراحی کرده است.
خلیقی گفت: کردستان یکی از امنترین استانهای کشور است و همین هم باعث شده مریوان و بانه به عنوان قطب تجاری استان و از شهرستانهای گردشگرپذیر به شمار آیند و هر ساله پذیرای مسافران بسیاری باشند.
وی ادامه داد: از بازاریان و اصناف انتظار داریم در این روزهای پایانی شهریور و اوایل مهر ماه هوشیاری خود را حفظ کنند و اجازه ندهند معاندان نظام در این زمینه به دنبال اهداف خود باشند تا بتوانیم وظیفه اصلی خود را که همان خدمت به مردم است، ارائه دهیم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان ازفعالسازی ۲۶ واحد راکد صنعتی در استان خبرداد و یادآور شد: برای فعالسازی واحدهای راکد هم چون ذوب آهن قروه اقدام کردیم و این واحد در هر چهار فاز آغاز بکار خواهد کرد که فاز نخست آن شامل فرومنگنز که پیش زمینه تولید فولاد است در اواخر شهریور امسال به بهرهبرداری میرسد.
خلیقی بیان کرد: مجموعه فروآلیاژ قروه برای راهاندازی این واحد چهار هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری و برای ۲ هزار نفر هم اشتغالزایی خواهد کرد.
وی ادامه داد: مهمترین دلایل غیرفعال بودن ۱۶۲ واحد صنعتی استان نبود بازار فروش، وجود محصولات جایگزین، عدم توان رقابت و مسائل مالی و مدیریتی است.
حمایت از سرمایهگذاران
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان با اشاره به وجود ۳۵۶ واحد معدنی در این استان، بیان کرد: از این تعداد ۱۸۶ واحد فعال، سه واحد در حال تجهیز و ۱۶۷ واحد غیرفعال است که بیشتر واحدهای غیرفعال استان در حوزه مصالح ساختمانی بودند که پروانه بهرهبرداری آنها باطل شده است.
خلیقی ادامه داد: هر سرمایهگذاری که در حوزههای صنایع و معادن استان قصد سرمایهگذاری داشته باشد بستههای سرمایهگذاری تهیه و در اختیار او قرار داده میشود.
وی یادآور شد: ۵۹۷ میلیون تن ذخیره قطعی ۱۸ گونه ماده معدنی در استان است که از این میزان ۱۴۰ میلیون تن آن سنگ آهن بوده که از این میزان ۵۱ میلیون تن آن بتازگی در شهرستان قروه پدیدار شده است. مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان اینکه بیشترین معادن استان به ترتیب در شهرستانهای سقز با ۶۱ واحد، قروه و سنندج هر کدام ۵۹ واحد، بیجار ۴۵ واحد، دهگلان ۲۰ واحد ومریوان ۱۴ است، گفت: استان ما در ذخیره طلا رتبه دوم کشور و در تولید آن رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.