-
با تکمیل طرح انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی

صنایع معدنی ۷ استان سیراب می‌شوند

صنایع معدنی ۷ استان کشور از جمله سیستان و بلوچستان، خراسان‌جنوبی، خراسان‌رضوی، یزد، کرمان، اصفهان و فارس به مرور تا دو سال و نیم آینده از آب دریا بهره‌مند می‌شوند.

صنایع معدنی ۷ استان سیراب می‌شوند

خط اول پروژه انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی ۳ فاز دارد که شامل انتقال آب از بندرعباس به گل‌گهر سیرجان، گل‌گهر تا مس سرچشمه و سرچشمه تا چادرملو یزد می‌شود. در مجموع خط اول پروژه ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب را در سال منتقل می‌کند که ۵۰ میلیون مترمکعب آن به شهرهای استان هرمزگان داده می‌شود و ۴۵ میلیون مترمکعب سهم گل‌گهر، ۴۰ میلیون مترمکعب سرچشمه و ۳۰ میلیون مترمکعب سهم چادرملو است و ۱۵ میلیون مترمکعب نیز در طول مسیر برای شرب و مواردی دیگر استفاده می‌شود. مطالعات اولیه طرح انتقال آب خلیج‌فارس سال ۱۳۹۲ انجام و عملیات اجرایی از سال ۱۳۹۵ آغاز شده است و عملیات اجرایی این ابرپروژه با ورود علی‌آبادی به صمت و حمایت دولت با سرعت بیشتری دنبال می‌شود.

تسریع در اجرای طرح انتقال آب

مدیرعامل شرکت تامین آب صنایع و معادن (ایمواسکو) با تاکید بر تامین آب ۷ استان از محل پروژه انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی گفت: اجرای طرح‌های انتقال آب دریا از زمان سکانداری عباس علی‌آبادی در وزارت صنعت، معدن و تجارت و پیگیری محمدرضا موثقی‌نیا سرپرست هیات عامل ایمیدرو شدت یافت و در شانزدهمین جلسه ستاد انتقال آب دریا به ریاست محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهوری، بر این موضوع تاکید شد.به گزارش سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، محمدحسن اسدی ضمن بیان این مطلب افزود: با رویکرد جدید وزیر صمت و تجربه انجام مگاپروژه‌های ملی، افق روشن و امیدبخشی را پیش رو خواهیم داشت. افزون بر این، انجام ابرپروژه‌های ملی انتقال آب دریا، از منویات رهبر معظم انقلاب و مورد تاکید رئیس‌جمهوری است. مدیرعامل شرکت تامین آب صنایع و معادن با اشاره به برنامه اجرای ۵ خط انتقال آب خلیج‌فارس و دریای عمان به فلات مرکزی و شرق کشور، گفت: خط نخست به طول ۸۲۰ کیلومتر و ظرفیت سالانه ۱۳۰ میلیون متر مکعب اجرا شده و به بهره‌برداری رسیده و در نتیجه آب دریا به ۳ مجموعه گل‌گهر و مس سرچشمه در استان کرمان و چادرملو در استان یزد رسیده است. وی ادامه ‌داد: خط ۲ از مبدا خلیج‌فارس و استان هرمزگان با ظرفیت ۲۰۰ میلیون متر مکعب در سال به سمت استان‌های کرمان و یزد می‌رود که پارسال کلنگ‌زنی آن توسط رئیس‌جمهوری انجام شد. اسدی با اشاره به اینکه خط ۳ انتقال آب دریای عمان به استان اصفهان با ظرفیت ۲۷۰ میلیون مترمکعب است، تصریح‌کرد: در فاز نخست این خط، از کیلومتر ۳۸۰ خط نخست (منطقه گل‌گهر)، سالانه ۷۰ میلیون مترمکعب آب نمک‌زدایی شده از خلیج‌فارس به اصفهان انتقال خواهد یافت.

وی افزود: فاز دوم آن نیز با ظرفیت سالانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب، آب را به صورت مستقل از دریای عمان به استان اصفهان منتقل می‌کند.

تامین آب شرب سیستان و بلوچستان از دریای عمان

مدیرعامل شرکت تامین آب صنایع و معادن با اشاره به جزییات خط چهارم معروف به کریدور شرق، بیان کرد: این خط از دریای عمان (چابهار) به طول ‌هزار و ۳۴۲ کیلومتر خط اصلی و ۴۵۲ کیلومتر انشعاب برای شرب و صنایع و معادن استان‌های مسیر و غرب استان خراسان‌جنوبی و معادن سنگان خواف است.

وی اضافه‌کرد: ظرفیت نهایی این خط، انتقال سالانه یک میلیارد مترمکعب آب نمک‌زدایی شده به ۳ استان شرقی (سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی) است که فاز نخست آن به طول ۲۸۰ میلیون مترمکعب در حال اجراست. به گفته اسدی، طراحی زیرساخت‌های منطقه شرق برای سه خط انتقال آب است از جمله مسیرسازی به میزان مورد نیاز، اجرای تونل و تاسیسات آبگیر طرح برای ظرفیت سالانه یک میلیارد مترمکعب انتقال آب طراحی شده است.

وی با بیان اینکه اکنون در خط کریدور شرق، ۴ واحد شیرین‌سازی به ظرفیت هر یک ۷۰ میلیون مترمکعب در مرحله واگذاری است، گفت: این خط تا سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری مرحله‌ای می‌رسد. برآورد هزینه این طرح با ۲ نیروگاه (مجموع ‌هزار مگاوات) برای تامین برق مورد نیاز واحدهای آب شیرین کن و ایستگاه‌های پمپاژ، ۳.۸ میلیارد یورو است.

وی اظهارکرد: آنچه در دستور کار قرار گرفته و توسط معاون اول رئیس‌جمهور ابلاغ و مورد تاکید رئیس هیات عامل ایمیدرو است، اولویت تامین آب شرب مورد نیاز بخش سیستان و بلوچستان تا زاهدان با توجه به بحران آب در این منطقه تا دهه فجر سال آینده است.

مدیرعامل ایمواسکو اضافه‌کرد: طرح ملی انتقال آب دریا حدود ۹۰۰ میلیون متر مکعب و در توسعه نهایی حدود ۲ میلیارد مترمکعب در سال آب مورد نیاز شرب و صنعت استان‌های فلات مرکزی و شرق کشور را تامین و زیرساخت لازم برای رشد و توسعه این مناطق معدن خیز را فراهم خواهد کرد.

رونق تولید و اشتغال در استان‌ یزد

نماینده مهریر، بافق، ابرکوه و خاتم در خانه ملت اعلام کرد: وجود ذخایر غنی در معادن استان یزد که استقرار صنایع معدنی در استان را در پی داشته اجرای پروژه انتقال آب خلیج‌فارس «رونق تولید» و «اشتغالزایی فراگیر» را بیش از پیش به همراه خواهد داشت.

محمدرضا صباغیان بافقی با اشاره به برنامه وزارت صنعت معدن و تجارت برای اجرای فاز دوم انتقال آب از خلیج‌فارس گفت: پروژه انتقال آب زمینه حل این بحران و تامین آب پایدار برای کشاورزی و به‌ویژه صنایع استان را حل خواهد کرد. یزد از جمله استان‌های کویری و دارای بارندگی‌های محدود است. این موضوع باعث شده تا یزد در سطح بحران قرار بگیرد و روستاییان را روانه شهرها کند.

وی گفت: ایمیدرو با راهبری بخش خصوصی و شرکت‌های بزرگ می‌تواند در هدایت سرمایه به سمت توسعه یا احداث خطوط دیگر انتقال آب موثر عمل کند تا عملیات بهره‌برداری از معادن استان تسریع شود. نماینده مهریر، بافق، ابرکوه و خاتم تاکید کرد: با تحقق این مهم، میزان بهره‌وری در ایمیدرو و شرکت‌های تابعه و زیرمجموعه افزایش و نتایج آن عاید مردم استان و اقتصاد معدن خواهد شد.

نماینده مردم مهریر، بافق، ابرکوه و خاتم در خانه ملت ضمن برشمردن ویژگی‌های طرح فوق، در عین حال پیشنهاد داد: با توجه به اینکه این میزان آب که به استان یزد منتقل می‌شود به اندازه نیاز منطقه نخواهد بود می‌توان با تدبیر وزارت صنعت، معدن و تجارت، حجم آب انتقالی را افزایش داد. صباغیان بافقی افزود: ایمیدرو به‌عنوان یک مجموعه توسعه‌ای می‌تواند پرچمدار اجرای کامل این پروژه باشد.

سخن پایانی

انتقال آب از خلیج‌فارس به فلات مرکزی ایران، تحولی جدی و بزرگ در حوزه صنعت و معدن کشور رقم می‌زند، تحولی که توسط بخش خصوصی رقم خورد و به‌طور قطع امروز را در تقویم انقلاب صنعتی کشور ماندگار خواهد کرد.اجرای این پروژه به طور قطع می‌تواند جانی تازه به صنایع و معادن در فلات مرکزی ایران بدمد و انتقال سالانه ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب شیرین به استان‌های کرمان و یزد اتفاقی است که بی‌شک تحول و انقلابی جدی در صنایع کشور ایجاد می‌کند. این پروژه با راهبری ایمیدرو است و شرکت‌های گل گهر، ملی مس و چادرملو سهامداران این طرح بزرگ هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین